Maanantai 17.6.2019

”Harhaista horinaa” – Kokoomuksesta täystyrmäys Pekka Puskan alkoholi- ja viljahuoleen

Luotu: 
16.11.2017 14:00
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Prosenttirajan korotuksen äänekäs vastustaja, kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) näkee viinin ja vahvan oluen uhkaavan ohranviljelijöiden elinkeinoa Suomessa. Arkistokuva.
|

Kokoomuksen riveistä tyrmätään täysin hallituskumppani keskustaa edustavan Pekka Puskan lausunnot koskien alkoholilakia ja ohranviljelijöitä. Kansanedustaja Puskan mukaan maatalous kärsii, jos vahvemmat oluet pääsevät ruokakauppoihin. Kokoomuslaisten lisäksi myöskään Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) vilja-asiamies ei usko uhkakuvaan.

Puska toi alkujaan huolen esiin Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessaan ja kommentoi sitä Iltalehdelle, joka kysyi asiaan näkemystä myös MTK:sta. Kokoomuksen kansanedustajat Juhana Vartiainen ja Sinuhe Wallinheimo puolueensa ohjelmapäällikön Antti Vesalan ohella tyrmäävät Puskan puheet Twitterissä.

Prosenttirajan korotuksen äänekäs vastustaja Puska näkee alkoholipolitiikan jatkon suomalaisen maatalouden kannalta isona kysymyksenä. Hallitus ei päässyt korotuksesta sopuun, joten kansanedustajat saavat äänestää siitä omatuntonsa mukaan suuressa salissa. Asia jakaa eduskuntaa, joten nähtäväksi jää, meneekö korotus läpi.

Puska huomauttaa, että prosenttirajan korotuksen kannattajat puhuvat usein ensimmäisestä askeleesta alkoholipolitiikan vapauttamisessa. Yleensä toisena askeleena nähdään Puskan mukaan viinien tulo ruokakauppaan.

–Tällainen muutos johtaisi, paitsi vielä lisääntyvään alkoholin kokonaiskulutukseen, ilman muuta myös kulutuksen painopisteen siirtymiseen oluesta viinien suuntaan. Euroopassa lienee viinin ylituotantoa noin 1,7 miljardin pullon verran. Viinien tulo seuraavana suomalaisiin kauppoihin vyöryttäisi tätä viinijärveä Suomeen. Tämä kehitys ei mitenkään olisi suomalaisten ohranviljelijöiden etu, Puska kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

Puska uskoo korotuksen 5,5 prosenttiin tuovan suomalaisten kauppojen hyllyille merkittävän määrän eurooppalaista bulkkiolutta. Hänen mielestään kotimaisten panimoiden on vaikea kilpailla maailman keskittynyttä olutteollisuutta vastaan.

Kokoomuspoliitikot tyrmäävät ajatuksen Twitterissä.

–Auts. Tämä vie valitettavasti Puskalta asiantuntija-auktoriteettia ainakin minun silmissäni. Alkoholi on päihde, ja kontrollipolitiikkaa voi perustella kansanterveydellä. Mutta ohranviljelijöiden etu ei voi olla alkoholipolitiikan peruste, kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo.

Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala näkee Puskassa jo epätoivon merkkejä.

–Ihan harhaista horinaa Puskalta, taas. 5,5% sisältävät oluet eivät ole viinejä, hän twiittaa.

–Alkaa mennä epätoivoiseksi. Ainoat hyväksytyt tekosyyt monopolin puolesta ovat kansanterveyden ja järjestyksen ylläpito. Ohrankasvattajien suojaaminen kilpailua vastaan ei todellakaan ole oikeudellisesti hyväksyttävä argumentti.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mielestä taas Puskan faktat ovat olleet hatarat kautta linjan.

–Valmistustavan rajoittaminen on ollut se juttu. Se on asettanut toimijat eriarvoiseen asemaan. Käytännössä kotimaiset, ohrasta juomia tislaavat yritykset eivät pääse raaka-ainemarkkinoille. Jatkossa pääsevät, Wallinheimo twiittaa.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman puolestaan sanoo Iltalehdelle, ettei pidä ulkomaisten oluiden tuloa markkinoille mitenkään vaarallisena Suomen ohranviljelijöiden tai panimoteollisuudenkaan kannalta. Hänen mielestään prosenttirajan korotus avaisi markkinoita oikealla tavalla kohti yleiseurooppalaista mallia ja Suomen pitäisi pysyä mukana kehityksessä. Päinvastoin kuin Puska, hän näkee suomalaisissa vahvoissa oluissa myös vientimahdollisuuksia. Hän ei usko myöskään Puskan ennustamaan viinivyöryyn, koska pitää suomalaisia olutkansana.

Juttu jatkuu twiittien alla.

 

 

 

 

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta korosti syksyllä omassa lausunnossaan alkoholituotannon merkitystä tärkeänä osana maataloutta ja biotaloutta – ja kasvavana osana vientiä. Valiokunnan mukaan alkoholituotteet ovat elintarvikeviennin suurin yksittäinen tuoteryhmä, jotka brändituotteina omaavat lisäksi korkean lisäarvon. Valiokunnan kansanedustajat toivoivatkin, että pienpanimoiden ja -tilojen alkoholituotannolle asetettuja litrarajoja höllennettäisiin.

–Alkoholialan pienille toimijoille asetetut rajoitukset eivät edistä yritysten yhteistyötä ja kumppanuutta, joita erityisesti kaivattaisiin maaseudulle nykyistä enemmän. Ehdotetut litrarajat ovatkin liian alhaisia ja ne saattavat jarruttaa alan kehitystä esimerkiksi siten, ettei menestyvä pienpanimo tai tilaviinin valmistaja näe kannattavaksi investoida suurempaan tuotantoon kysynnästä huolimatta, jolloin myös työpaikkoja jää syntymättä sekä tuotantoon että myyntiin, kansanedustajat puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk.) johdolla totesivat taannoin.

Lue myös:

Alkoholivääntö viivästymässä: Äänestys 5,5 %:n kauppaoluista lykkääntynee

5,5%:n kauppaoluelle tulossa tyrmäys valiokunnasta – vain kaksi kansanedustajaa sanoo kyllä

Alkoholijuomien hinnat nousevat – olutvero +10%

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Tuominen

Juuri näin - alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Timo Virta

Tämän horinan lähtölaukauksena taitaa olla EHYTin hiljattain julkaisema "tutkimus" tai kysely, jonka mukaan pienpanimot olisivat huolissaan suurten kansainvälisten panimoiden tulosta. Kysely oli suunnattu vain joillekin pienpanimoille. Panimoita on kokonaisuudessaankin alle sata, joten tulosten luotettavuudesta ei voi olla oikein varma. Samat kysymykset olisi voitu esittää vaikka munantuottajille ja päätyä tulokseen, että munantuottajat ovat huolissaan isojen panimojättien rantautumisesta.
Puska ole argumentoinnissaan huomioinut, että kaupassa on jo nyt sama tilanne. Siellä on bulkkia ja erikoisoluita. Nämä kuitenkin kilpailevat omissa sarjoissaan, eikä keskenään. Bulkkia ostetaan janojuomaksi ja erikoisoluita nautiskeltavaksi ja maisteltavaksi. Vaikka alkoholipitoisuus nousisi, tämä asetelma ei tulisi muuttumaan.
Toinen huolenaihe Puskalla on suomalaiset ohranviljelijät. Sekin huoli on aiheeton, sillä mallasohraahan tuotetaan vain eteläisessä Suomessa, ja se mitä tuotetaan, menee kaupan, eikä riitäkään. Rehu- ja puuro-ohran tuottajille alkoholilailla ei taas ole mitään merkitystä.
Ulkomaisten panimojättien bulkkioluet lisäksi työllistäisivät suomalaisia, koskapa ne tultaisiin valmistamaan lisenssillä Suomessa kuten nytkin. Katsokaapa vaikka Carlsbergin kyljestä, missä se on pantu. Oluesta suurin osa on vettä, eikä sitä kannata kovin kaukaa rahdata.

Risto Kalliola

Loistavaa osaamista ja loogista päättelykyky omaa tuo ex THL (Turhien Höpinöiden Laitos) teemalla Suomi - tulevaisuuden viinimaa.. Hieno avautuminen Suomen maaseudun pelastamiseksi. PS.1 . "Päämäärästään tietoinen ihminen eksyy harvoin oikealle tielle." - Oiva Paloheimo PS. 2 Hei hulinaa sanoi Puska, kun suomen ohraviljelyn pelasti. PS.3 Sarkasmi ei ole sairus vaikka joskus siltä tuntuisikin

Pertti Moisio

Onkohan herra Puska täysissä sielun ja ruumiin voimissaan ? Laittaa lausunnot epäilemään.
On kyllä todella sairasta horinaa nuo väitteet juoppouden lisääntymisestä suomessa jos oluen vahvuus nousee 0,8 %.
Minäkään en ole sairustunut alkoholismiin vaikka europassa matkaillessani joka puolella on alkoholia vapaasti saatavissa.
Ehkä herra Puskalla on oma henkilökohtainen ongelma alkoholin suhteen.

Tapio Mäkeläinen

Minusta oikea verbi olisi korinaa!
Puskan ” alkkohooli ” tarinat ja uhkakuvat ovat kuin Turmiolan Tommi kokoelmista, joille naurettiin jo 50- luvulla.

Lääkärien omnipotenssia tietysti kuvaa puuttuminen nyt maataloustukiin, eurooppalaiseen ylituotantoon ja ohranviljelyyn. Paripyöriin ja Vakosyvyyteen ei sentään ottanut kantaa.

Sillä, että hän (yhä) on pitkäaikainen Alkon hallinnon vaikuttaja ei tietysti ole mitään tekemistä oluen vahvuuden korjausliikkeen kanssa.
Jos haluaa kevennystä arkeen kannattaa silmäillä lukijakommentteja Maaseudun Tulevaisuudesta liittyen Puskan kekkosajan ulostuloin.

Meni niin tai näin niin päivä tulee kun alkkohoolin myynti vapautuu länsimaiselle tasolle. Kirves on viety puun juurelle.

Seppo Simonen

Pekka Puska on täydellinen yhdenvertaisuuden vastustaja, maaseudun vihamies, oman puolueen äänien syöjä ja ylen katsoo maaseutua.
Maaseudulla voi pisimmillään olla vaikka esim. 47 km Alkoon ja lähikauppaan 24 km Kaupungissa on 10 km säteellä 11 Alkoa.
Miten kellään kansanedustajalla on otsaa vastuttaa sitä että ehdotettu 5,5 % - in
alkoholia sisältävät tuottee löytyy kaupan hyllyltä.

Ilkka Vuori

Mikä veen: "yleiseurooppalainen.." Aina horistaan siitä. Ei sellaista juomakulttuuria ole. Vassari vetää Suomessa kaksin käsin mitä vaan. Kokkeli sitä mihin varat riittää ja muut siltä välin. Ytitysten tarkoitus on juottaa kansa känniin niin kalliilla kuin vaan ikinä voi ja suomaalainen kansa pyrkii muille maille.

Olavi Nieminen

Saksassa olut ja viini kuuluvat elintarvikkeisiin myös verotuksellisesti. Alkoholit ovat eri asia.
Siellä ei ole Alko monopolia, vaan kaikki juomat myydään myös elintarvikekaupoista.
Punaviinin on todettu olevan myös terveellinen sydämelle.
Suomessa on aloitettava kulttuurin kehitys.

Pauli Smolander

Mitä muuta voi odottaa mieheltä, jonka edellinen älynväläys oli, et rasvaton Suomi tervehtyisi. Kaikki näkee seuraukset, diabetes ja muistisairaudet räjähtää käsiin. Alkoholittomasta Suomesta on kokemusta edellisen kieltolain ajoilta. En ymmärrä stadilaisia, jotka äänesti "mennyttä miestä" eduskuntaan!

Jaakko Tuominen

Näin siinä kävi, että se pääsi vasta varavarasijalle mitättömällä äänimäärällä, mutta kun kepu tyypilliseen tapaansa petti, niin tämä monopoli-Alkon valehtelija pääsi takaoven kautta sisään. Yleisesti ottaen täällä Stadissa ei maalaisliitto juhli. :)

Olli Rehn 6837 ääntä
Paula Lehtomäki 4531 ääntä
Pekka Puska 2708 ääntä