Keskiviikko 12.12.2018

PS:n piiripomo lehdille: Sinisten B-suunnitelma kerrottiin minulle etukäteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.11.2017 19:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    20 perussuomalaista kansanedustajaa perusti Uuden vaihtoehdon kesäkuun 13. päivänä. Ryhmän ympärille on kesän ja syksyn aikana rakennettu Sininen tulevaisuus -niminen puolue.
|

Perussuomalaisten Etelä-Savon piirin vt. puheenjohtajana toiminut Reijo Paunonen kertoo Iltalehdelle ja Aamulehdelle, että nykyisin sinisten kansanedustajana toimiva Kaj Turunen kertoi hänelle etukäteen Jussi Halla-aho puheenjohtajavalinnan varalle laaditusta suunnitelmasta. Perussuomalaisten Etelä-Savon piiri oli savonlinnalaisen Turusen kotipiiri.

Paunonen kävi kolme puhelinkeskustelua Turusen kanssa 6., 7. ja 8. kesäkuuta, eli vain muutamia päiviä ennen Jyväskylässä 9. päivä alkanutta puoluekokousta.

–Turunen kertoi, että heillä on varasuunnitelma. Jos Halla-ahosta tulee PS:n puheenjohtaja, me heitämme halla-aholaiset ulos hallituksesta ja perustamme oman eduskuntaryhmän, joka jatkaa hallituksessa, Paunonen väittää Turusen sanoneen.

Turunen kiistää lehtien haastattelussa Paunosen väitteen, mutta myöntää käyneensä tämän kanssa puhelinkeskustelut.

Paunonen sanoo Aamulehdelle ja Iltalehdelle, ettei häntä yllättänyt lainkaan, kun 20 perussuomalaista kansanedustajaa ministerit mukaan lukien marssivat tiistaina 13. kesäkuuta perussuomalaisten ryhmähuoneeseen ja erosivat.

–Kun ajattelin, mitä minulle oli kerrottu, niin ei se sillä lailla ollut yllätys, Paunonen toteaa.

Hän ei itse ole halunnut liittyä sinisiin.

Julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua siitä, oliko sinisten loikkaus suunniteltu jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta ja tiesivätkö silloisten perussuomalaisten hallituskumppanit kokoomus ja keskusta suunnitelmasta. Lännen median toimittaja Lauri Nurmi kertoi suunnitelmasta ennen kesän puoluekokousta. Syksyllä julkaistiin hänen kirjansa, jossa tapahtumia kuvataan tarkemmin.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on kertonut Uudelle Suomelle, että puolueessa alettiin varautua Halla-ahon mahdolliseen valintaan muutama viikkoa ennen puoluekokousta. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä on kiistänyt, että hallituksessa olisi varauduttu puolueen hajoamiseen.

Viikko sitten Aamulehti ja Iltalehti kertoivat, että perussuomalaisten ex-puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinin (sin.) valtiosihteeri Samuli Virtanen kävi pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa sunnuntaina päivällä vaikka perussuomalaisten puoluekokous oli vielä kesken. Virtasen kerrottiin poistuneen paikalta auton peräkontissa.

Jaa artikkeli: