Tiistai 18.12.2018

Hypo: Asuntojen hinnat laskevat tylysti kolmessa K-kaupungissa – Pk-seutu repii eroa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.11.2017 07:56
  • Kuva: kajaani.fi
    Kuva
    Kajaanissa asuntojen hinnat laskevat tylysti, kertoo asumiseen erikoistunut Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan.
|

Vanhojen asuntojen hinta- ja kauppamäärätiedot yhdistävä Hypon Asuntoindeksi kertoo asuntomarkkinoiden kysynnän kasvaneen kiivaasti pk-seudulla ja tasaisesti Tampereella. Turussa indeksi niiasi, mutta suuria johtopäätöksiä ei laskusta voi tehdä.

–Isojen kaupunkien hyvä vire ei tule yllätyksenä, mutta pk-seudun vauhti tulee. Ero muuhun maahan repeää ripeää vauhtia tällä menolla, kirjoittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus katsauksessa.

Pankki arvioi, että asuntojen hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla tänä ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Myös Hypon Asuntoindeksi ampaisi pk-seudulla ylös 121 pisteeseen.

Hinnat nousevat ja kauppa käy kiivaasti Helsingin alueella. Vaikka tarjontaa tulee tuntuvasti uusien asuntojen muodossa, kasvaa kysyntä kovempaa. Pelkästään Helsingin väkiluku voi kasvaa 10 000 hengellä tänä vuonna.

Keskisuurien kaupunkien osalta Oulussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Jyväskylässä asuntokauppa toipui kesällä kevään kompuroinnin jäljiltä.

–Varoittavana esimerkkinä toimii kolmen K:n kaupungit: Kajaanissa, Kotkassa ja Kouvolassa hinnat laskevat tylysti yhä edelleen. Myös Mikkeli kuuluu samaa joukkoon. Laskua muutaman vuoden takaa löytyy jo likimain 20 prosenttia, Hypo sanoo.

”Keskisuurten kaupunkien kohdalla pudotuspeli käy kiivaana. Kaikki eivät voi voittaa.”
–Kasvukolmio Helsinki–Tampere–Turku nykäisevät nyt nousukaudella eroa muihin. Oulu, Jyväskylä ja Kuopio täydentävät Suomen nousualueet, joissa väestö kasvaa, talous toipuu ja asuntokauppa käy. Keskisuurten kaupunkien kohdalla pudotuspeli käy kiivaana. Kaikki eivät voi voittaa.

Asuntolainojen keskikorko on nyt historiallisen matalalla 1 prosentissa. Euriborit pysyvät pakkasella vielä 2018. Selvempää nousua nähdään arvion mukaan vasta 2020-luvulla.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kotona asuvien nuorten aikuisten määrä on kasvanut sekä suhteellisesti että määrällisesti. Hypo arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että syynä on asumisen korkea hinta.

Ensiasunnon ostajien keski-ikä Helsingissä jo 30 v.

Pääkaupunkiseudulla vain 16 prosenttia 20 – 29-vuotiaista asuu omassa omistusasunnossa ja yli kaksi kolmesta asuu vuokralla. Muualla maassa oma asunto löytyy 27 prosentilta ikätovereista.

Sama näkyy katsauksen mukaan ensiasunnon ostajien keski-iässä, joka on Helsingissä jo 30 vuotta. Isoimpien kaupunkien ulkopuolella ostoikä on kolme vuotta nuorempi. Pankki kuitenkin huomauttaa, että ensiasunnoista yli puolet hankitaan jo kasvukolmiosta suurkaupungeista eli Tampereelta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta.

–Yksi syy löytyy ensikodiksi soveltuvien yksiöiden siirtymisestä sijoittajien salkkuihin. Sama sijoittajien ja rahastojen kysyntä on nostanut yksiöiden hinnat irti muusta markkinasta – ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa! Nuorille on siis vähemmän koteja kaupan kasvukaupungeissa ja vähien myytävien kotien hinnat ovat hivuttautuneet korkeuksiin, Hypo sanoo.

Norjassa vastaavaa ongelmaa ratkottiin muun muassa niin, että sijoittajien lainakattoa kiristettiin 60 prosenttiin. Se helpotti Oslon asuntomarkkinoiden spekulointia ja hintakuplaa.

Lähde: Kauppalehti

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Halttunen

Oikeassa olet, jos asiaa tarkastellaan koko kunta-alueen perusteella. Tällä näkökulmalla Oulu on huomattavasti Turkua suurempi myös toisella mittarilla - Oulun pinta-ala on 3881 neliökilometriä vs. Turku 306 neliökilometriä.

Kaupunkina Turku on kuitenkin edelleen Oulua selvästi suurempi.

Juha Uotinen

Kun ahdetaan kaupunkiin paljon asukkaita, ei se tee Helsingistäkään suurkaupunkia. Ahtaasti asuminen ahdistaa ja lisää klikkiytymistä alueellisiksi ryhmiksi. Nyt jo Helsinki haisee ja on äänisaasteen kyllästämä.