Maanantai 10.12.2018

50 000 työntekijän liitto kypsyi sote-uudistukseen: ”Juuri kukaan ei tunnu enää uskovan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.11.2017 10:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Sote-uudistuksen valinnanvapauden lakiesityksessä ei ole lainkaan huomioitu henkilöstöä ja luottamus alkaa loppua, varoittaa Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

–Henkilöstölle alansa asiantuntijoina tulee antaa nykyistä huomattavasti merkittävämpi rooli ja suurempi painoarvo sote- ja maakuntauudistuksesta päätettäessä, Pihlajamäki vaatii puheessaan.

–Merkillepantavaa on, että esimerkiksi hallinto- ja tukipalveluiden henkilöstöä ei kuunnella, vaikka muutokset koskettavat voimakkaimmin näitä työntekijöitä. Selvää ei ole edes, onko oma työnantaja julkinen vai yksityinen, mitä työehtoja noudatetaan ja millä paikkakunnalla työpaikka ylipäätään sijaitsee, Pihlajamäki ihmettelee.

Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto, joka edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa.

Liiton puheenjohtaja arvostelee sote-uudistusta myös tietojärjestelmien keskeneräisyydestä ja toimimattomuudesta, jotka saattavat hänen mukaansa vaaraan niin potilaat, asiakkaat kuin työntekijöiden työskentelyedellytykset. Pihlajamäen mukaan kokemukset pienistäkin tietojärjestelmien uudistuksista ovat osoittaneet, että maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulu ei ole realistinen.

Pihlajamäki katsookin, että usko koko uudistukseen alkaa olla lopussa. Hän viittaa myös Länsi-Pohjan keskussairaalan yksityistämiseen Kemissä.

–Maakunta- ja sote-uudistukseen ei tunnu uskovan enää juuri kukaan. Tuoreimpana esimerkkinä on suunnitelmat ulkoistaa terveyspalveluja yksityiseen yritykseen Meri-Lapissa.

–Mihin katosi pohjoismainen hyvinvointimalli, johon Suomi on menestyksekkäästi turvautunut? Luottamus maakunta- ja sote-uudistukseen näyttää romahtaneen pohjalukemiin.

Lue myös:

Jopa 45 000 työntekijää siirtyy julkiselta yksityiselle? – Sotesta seuraa valtaisa mullistus

Hoitajat soten ”kauhuskenaariosta”: Lisää työtä ja palkka pienenee – yksikään työntekijä ei hyväksy

Käynnistyykö Kemin keskussairaalasta kilpajuoksu? Hallitus kaavailee uusia rajoituksia

Virkamies avasi Suomen palvelut mullistavan uudistuksen taustat: 75-vuotiaita kohta +60%, tuottavuus –5mrd.€

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli: