Maanantai 17.12.2018

Saksan vaaleista kohta 2kk, Merkelillä ei vieläkään hallitusta – Suurin syy: maahanmuutto

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.11.2017 10:32
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Saksan liittopäivävaalit käytiin syyskuun lopussa. Hallitusneuvottelut eivät virallisesti ole vielä edes alkaneet, vaan vasta ollaan tunnusteluvaiheessa.

Saksan hallitustunnusteluissa otettiin perjantain vastaisena yönä aikalisä, kun hallitukseen aikovat puolueet eli kristillisdemokraatit, liberaalit ja vihreät eivät päässeet sopuun yhteisistä ohjelmatavoitteistaan. Kiistaa on edelleen mm. maahanmuuttopolitiikassa.

Ulospääsyä yritetään viikonlopun ylimääräisissä neuvotteluissa; maahanmuutto pahin kanto kaskessa.

Hallitustunnusteluja on käyty kohta kaksi kuukautta, mikä alkaa olla poikkeuksellisen pitkä aika jopa Saksassa. Lähihistorian hitain neuvotteluprosessi nähtiin tosin viime vaalien jälkeen 2013, jolloin kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit tarvitsivat lähes kolme kuukautta ennen kuin kahden suuren puolueen hallitus pääsi aloittamaan työnsä.

Tällä kertaa demarit ovat jäämässä oppositioon, ja liittokansleri Angela Merkel yrittää jatkaa jo 12 vuotta kestänyttä valtakauttaan uudella koalitiolla, jota kutsutaan lempinimellä Jamaika, Karibian saarivaltion lipun ja kolmen mukana olevan puolueen tunnusvärien mukaan: kristillisdemokraattien musta, liberaalien keltainen ja vihreiden vihreä.

Torstaina 15 tunnin istuntojen jälkeen katkenneita hallitustunnusteluja jatketaan tänään perjantaina ja todennäköisesti myös viikonloppuna. Tavoitteena on päästä niin pitkälle, että puolueet voisivat siirtyä periaatteellisista keskusteluista varsinaisiin hallitusneuvotteluihin, joissa kirjoitetaan hallitusohjelma ja sovitaan salkkujaosta.

”Älä vaadi vastapuolelta mitään, mitä hän ei voi sinulle antaa. Muuten et saa mitään.”

–Hyvää huomenta. Tänään jatketaan, Merkel sanoi varhain perjantaiaamuna.

Münchenissä ilmestyvän Süddeutsche Zeitungin mukaan pahimmaksi ongelmaksi musta-kelta-vihreän Jamaika-hallituksen tiellä on osoittautunut maahanmuuttopolitiikka.

Jännitteitä on erityisesti vihreiden sekä kristillisdemokraattien CDU:n sisarpuolueen, Baijerin kristillis-sosiaalisen unionin CSU:n välillä. CSU haluaa kiristää turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisen ehtoja, vihreät sen sijaan haluavat helpottaa Saksasta oleskeluluvan saaneiden pakolaisten mahdollisuuksia tuoda maahan myös perheenjäseniään.

Saksassa on ensi maaliskuuhun asti voimassa liittohallituksen päätös, jonka mukaan tilapäisen oleskeluluvan saaneilla ei ole oikeutta tuoda perheenjäseniään pysyvästi Saksaan asumaan.

Merkelin CDU ja liberaalien FDP kallistuvat kiistassa enemmän CSU:n kuin vihreiden puolelle, mutta Merkel on tiettävästi valmis hyväksymään melkein minkälaisen kompromissin tahansa.

Liberaalien FDP:n puoluesihteeri Nicola Beer antoi kiistakumppaneille perjantain vastaisena yönä Twitterissä neuvon: ”Älä vaadi vastapuolelta mitään sellaista, mitä hän ei voi sinulle antaa. Muuten et saa mitään.”

Lähde: Talouselämä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit