Tiistai 18.12.2018

Tässä paras video Lapin tulipallosta toistaiseksi: ”Iho aivan kananlihalla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.11.2017 12:55
Päivitetty: 
17.11.2017 13:17

Pohjois-Suomen taivaan torstaina valaisseesta tulipallosta on tallentunut useita videoita muun muassa ihmisten revontulikameroille. Niistä kenties vaikuttavin on utsjokilaisen revontulimatkoja järjestävän Aurora Service Toursin video, jota Tähdet ja avaruus -lehti ja tähtitieteellinen yhdistys Ursa hehkuttavat toistaiseksi parhaaksi tallenteeksi. Video on kuvattu Inarin Kaamasessa.

Aurora Services Toursin video on nähtävissä jutun yläosassa sekä alla Facebook-päivityksineen. Taivaan valaistuminen tapahtuu noin 20 sekunnin kohdalla ja tulipallo näkyy noin 28 sekunnin kohdalla. Juttu jatkuu Facebook-upotuksen jälkeen.

Yrittäjä Tony Bateman kertoo istuneensa mökissään, kun ulkoa kuului valtava pamaus ja mökki tärisi rajusti. Ulkoa ei kuitenkaan löytynyt mitään selitystä ilmiölle.

– 30 minuuttia myöhemmin partnerini Piritta otti yhteyttä kysyen, olemme ok, koska meteoriitti on juuri iskenyt lähelle Inaria. Selkäkarvani nousivat samantien pystyyn.

Koska yritys lähettää verkkoon jatkuvaa revontulivideota, ilmiö tallentui myös nauhalle huikeaksi valoisan taivaan hetkeksi.

– Kelasin videota taaksepäin ja siinä, siinä se oli. Tässä vaiheessa ihoni meni aivan kananlihalle.

Ursan mukaan Pohjois-Suomen taivaalla lensi torstaina kello 18.40 täysikuuta kirkkaampi tulipallo. Putoajasta selvisi alustavan mallinnuksen mukaan vähintään kymmeniä kiloja meteoriitteja maanpinnalle, Ursa kertoo.

– Lentoradan ja putomisalueen mallinnus etenee lähipäivinä saadun kuva-aineiston ja havaintojen perusteella. Suomen alueella näin valovoimaisia meteoreja on kuvattavissa korkeintaan kerran 10 vuodessa, yhdistys jatkaa.

Lue myös: Norjan yleisradio julkaisi videon tulipallosta: ”Jokin laskeutuu alas ja räjähtää”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Pjutosihan sjiellä Venäjällä Pjutinin valtakunnassa hiukka ehkä isompi kivi pari vuotta sitten. Ikkunoita hajoili ja vähän talojakin ja sen sellaista.

"Tšeljabinskin meteori oli asteroidiräjähdys, joka tapahtui 15. helmikuuta 2013 noin kello 9.26 aamulla Venäjällä Uralin alueella sijaitsevan Tšeljabinskin kaupungin lähistöllä."

Sitä ennen siellä kajahti Tunguskalla 1908 vielä isompi paukku, asteroidi sekin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1eljabinskin_meteori

Kiviä siis ropisee avaruudesta koko ajan, on vain ajan kysymys, koska sellainen isompi todellista tuhoa aiheuttava murikka osuu johonkin asutulle alueelle tai kaupungin päälle.