Sunnuntai 21.10.2018

”Kolmen vuoden hyväksikäytöstä 1,5 vuotta ehdollista?” – Kansanedustaja vaatii tuomioiden koventamista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.11.2017 18:30
Päivitetty: 
17.11.2017 18:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "On vaikea ymmärtää, miksi lapsiin kohdistuva törkeä seksuaalirikos olisi vähemmän tuomittavaa kuin aikuisiin kohdistuva", kansanedustaja Pia Kauma ihmettelee.
|

Kansanedustaja Pia Kauman (kok.) mielestä tiettyjen rikosten rangaistuksia tulisi tiukentaa niin sanotun kansan oikeustajun mukaisesti.

Oikeusministeriön tutkimuksessa selvisi, että kansalaiset antaisivat tuomareita ankarampia rangaistuksia muun muassa rattijuopoille, seksuaalirikollisille ja lähisuhteessa väkivaltaan syyllistyville.

– Oikeustajututkimus ei ole ainoa lainsäätäjää ohjaava tekijä, mutta se antaa suuntaa yhteiskunnan ajattelutapojen kehittymisestä. Viime vuosina keskustelua ovat herättäneet esimerkiksi useat surulliset rattijuopumustapaukset, jotka ovat johtaneet täysin viattomien sivullisten kuolemaan, Kauma kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Toinen rikostyyppi, jossa rangaistuksia tuli Kauman mielestä kiristää, ovat seksuaalirikokset. Hän viittaa heinäkuussa uutisissa olleeseen tapaukseen, jossa sijaisperheen isä ja sijaisveli tuomittiin 6–9-vuotiaan sijaislapsen hyväksikäytöstä Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Tuomitut selvisivät ehdollisella vankeudella.

– Kolme vuotta kestäneestä törkeästä lapsen hyväksikäytöstä annettiin tuomioksi vain noin puolentoista vuoden ehdollisia tuomioita. Näin vakavissa tapauksissa minimirangaistusten tulisi olla huomattavasti ankarampia, Kauma kirjoittaa.

Tällä hetkellä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi saada 1–10 vuotta vankeutta, Kauma muistuttaa. Sen sijaan törkeissä raiskauksissa minimituomio on kaksi vuotta.

– On vaikea ymmärtää, miksi lapsiin kohdistuva törkeä seksuaalirikos olisi vähemmän tuomittavaa kuin aikuisiin kohdistuva. Minimituomio olisi saatava vähintään kahteen vuoteen, mieluiten korkeammalle tasolle, Kauma vaatii.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Se riippuu siitä mitä se hyväksikäyttö on konkreettisesti pitänyt sisällään. Lapsien kohdalla nimike "törkeä" lankeaa hyvin helposti, olkoonpa kyse mistä tahansa. Koska oikeusistuimet ymmärrettävästi eivät anna tällaisissa tapauksissa paljon yksityiskohtia julkisuuteen, on syytä luottaa niiden harkintaan.

Markku Nieminen

Valtiovaltahan on nyt niin sanotusti maalannut itsensä nurkkaan tässäkin asiassa!
Rahat menevät rikollisten elättämiseen, joten niiden pitämiseksi säilössä sitä ei enää riitäkään.
Sen vuoksi joudutaan kaikessa muussakin säästämään, koulutuksessa, terveydenhuollossa, eläkkeissä, jne. ja kiristämään veroja ja veroluonteisia maksuja.

Janne Koski

Kuluja saadaan alas, kun vankiloista poistetaan kaikki mukavuudet ja ruokitaan pelkällä vedellä sekä kauravellillä. Vankilaoloista mahdollisimman ankeat ja askeettiset. Lisäksi eutanasia pitäisi laillistaa ja soveltaa sitä niin, että myös vangit voisivat halutessaan saada sen itselleen, kun vain tajuavat pyytää.

Muutama vuosi sitten Belgiassa kolmisenkymmentä vuotta murhasta ja lapsenraiskauksesta vankilassa lusinut mies anoi eutanasiaa ja kaikkien suureksi yllätykseksi hänen pyynnölleen näytettiin vihreää valoa. Eutanasia on ollut Belgiassa voimassa jo vuodesta 2002, mutta koskaan aikaisemmin sitä ei oltu sovellettu rangaistusvankeihin. Tarina ei kertonut, oliko hän ensimmäinen eutanasiaa anonut vanki kaiken kaikkiaan vai ensimmäinen, jonka anomus hyväksyttiin.

Hän oli myös kertonut, että vankilassa on hänestä niin kurjaa, että hänen olisi parempi kuolla.

Vankiloista pitäisi myös poistaa kaikki pelkääjäosastot ja pistää murhaajat ja pikkurikolliset samoihin tiloihin. Samoin seksirikolliset muiden vankien joukkoon.

Singaporessa on oikea linja rikollisten kohtelun suhteen. Siellä raiskauksesta, murtovarkaudesta, rattijuopumuksesta, pahoinpitelystä ja julkisen omaisuuden turmelemisesta seuraa pitkä kakku (esimerkiksi raiskauksesta vähintään 20 vuotta) ehdottomana, kepiniskuja paljaalle takamukselle sekä rikoksentekijöiden nimien ja kasvojen julkaiseminen sanomalehdissä. Singaporesta mallia.

Mitä tulee vankiloiden lukumäärän rajallisuuteen, niin ulkoistetaan osa vankeinhoidosta Kazakstaniin. Tehköön presidentti Nazarbajev vangeille, mitä haluaa.

Kari Heimola
Vastaus kommenttiin #10

Joo, Kazakstan on sen verran vauras maa, että varmasti ottaisivat mielellään suomalaiset vangit sinne elätettäväksi.

Voitaisikohan me samalla kaavalla ulkoistaa vaikka valtion velanmaksukin esim. sillle Singaporelle.

Minä voisin ulkoistaa omat veroni vaikka jollekin nigerialaiselle prinssille.

LOISTOIDEA!

Jarkko Kainulainen

Nämä suomessa rikoksista saatavat tuomiot ovat lähinnä vitsi raiskauksista ja näistä hyväksikäytöistä pitäisi saada se minkä nykyisin saa murhasta js murha tuomiot pitäisi tuplata kun tuntuu että nykyisin saa koemman tuomion hirven salakaadosta kuin esim raiskauksesta tai taposta koko järjestelmä on nykyisellään täysi fiasko.

Martti Santala

Meillä Kreikassa on hieman toisenlaiset käsitykset rangaistuksista. Viime keväänä 52 vuotias opettaja tuomittiin 54 vuoden vankeusrangaistukseen kahden alaikäisen koululaisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lehtitietojen mukaan joutuu istumaan VÄHINTÄIN 25 vuotta ! Täällä ei myöskään tunneta vankilomia ja kylpyläretkiä. Eikä tunneta huojeennuksia aiemmista tuomioista.

Per-ole Stenman

Sipilän säästöjä ja vankiloiden alasajo on tehnyt sitä että enä ei tunneta muuta kuin ehdonalaisia tuomiota että se on aivan turha pitä kallita tuomareita ja tuomioistumia kuin voisi palkkita työtön 9e päiväpalkkalla osoittaa sormella että hyi hyi noin ei saisi tehdä ja se on sitten siinä kyllä keskustan harrastama suomen alasajo tule olemaan vahinkolista suomen kannssalle eihän he tekevät muuta kuin huutavat säästä säästä ja suunittele miten he saavat verorahat ajettua omalle tilille sama teke kokomus ja vielä pahempi vispavat vaan sotekin edestakaisin ja pilaavat terveyden huolto ja kuin se on kokonaan alasajettu he menevät ittse ulkomaille hoidettavaksi koska nytt on sitten heillä raha millä mällästää. Tämmöinen politiikka eivät äänestäjät haluneet.

Kari Heimola

Jos edes tällainen ei mene oikeustajuun, niin kyllä kannattaisi miettiä pitääkö edes äänioikeutta olla kaikilla kansalaisilla.

Mistähän löytyisi lääkärit leikkaussaleihin (tai yleensäkään terveysasemille), jos ei uskalla mitään tehdä kun saa pelätä joutuvansa linnaan jos tekee virheen töissä.

Jotenkin saat kuulostamaan niin helpolta tietää aina mikä on se 100% varmasti OIKEA diaknoosi.

Esko Kotilainen

Munat pois,käy aivan hyvin päiväkirugisella toiminnalla,ei maksa paljon,eikä mitään jälkihoitoa tarvita.
Lisäksi voitaisiin tuomita loppuikäiseen korvausvelvollisuuteen rikoksen uhrille.
Metoodia voitaisiin soveltaa myös näihin uus-suomalaisiin "oreihin",sopeutuisivat sitten säyseinä tammoina Suomen oloihin.Eunukit,heistä uusi suomen työvoima.