Tiistai 18.12.2018

”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt” - HUS-pomolta raju ulostulo HS:ssa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2017 09:50
  • Kuva: Karoliina Paavilainen
    Kuva
    HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén arvostelee suorin sanoin suomalaista terveyspolitiikkaa. 

–En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikka yhtä sekaisin kuin nyt, hän toteaa lauantaina Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

–Valtiovalta ja osa kunnista näyttävät menettäneen kokonaan otteen terveydenhuollosta, joka siirtyy ryminällä markkinavoimien ohjaukseen, Lindén jatkaa.

Hän sanoo, että julkisuudessa paljon puhuttanut Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistus on vain yksi esimerkki. 

–Julkista terveydenhuoltoa rationalisoidaan ankarilla asetuksilla. Sitten kuitenkin sallitaan ­yksityisille sairaaloille se, mikä julkisilta kielletään. Houkutus kunnille kiertää lait ja asetukset on suuri, Lindén kommentoi. 

Hän kommentoi myös lausuntokierroksella olevaa sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapauslakia. 

–Lausunnolle lähetetyn ehdotuksen mukaan jopa puolet nykyisten julkisten sairaaloiden toiminnasta siirtyisi markkinoille. Tämä vaarantaisi sairaaloiden päivystysvalmiuden ja siirtäisi hoidon painopisteen vakavien sairauksien hoidosta pikkuvaivojen hoitoon. 

Lue myös:

Kansliapäällikkö vastaa soten epäilijöille: ”Riskejä on kaikessa”

HUS:n ylilääkäri avaa laskelmansa: Näin sotesta tulee tuplakulu – pelaako päivystys vain lentopalloa?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Terveydenhuolto on kriisissä eikä terveysasemien lääkäreiden ammattitaitoon luoteta. Kävin julkisen terveysaseman yleislääkärillä. Ammattitaito herättää epäilyksiä, joten täytyy mennä tarkistamaan tilanne yksityisellä erikoislääkärillä.

Kalevi Salonen

Ei tarvita edes viittä sote-aluetta. Riittää, että valtakunnallisen hallinnon alla ovat sairaanhoitopiirit. On vaikea ymmärtää mitä etua saavutettaisiin raskaalla viiden alueen hallinnolla, joka olisi aika kaukana kentästä, jossa kuitenkin on toiminnan painopiste etenkin tulevaisuudessa.

Seppo-Juha Pietikäinen

Maakuntauudistuksen kytkeminen sote -uudistukseen oli ja on jo ensimmäinen suuri virhe.

Meri-Lapin kunnat veivät jo maakunatuudistukselta pohjan pois puhumattakaan, että esitetään 18 eriarvoisessa asemassa keskenään olevaa maakuntia ohjaamaan ja johtamaan sotea.

Reijo Helli

Luuletko ettei sitä olisi jo kaadettu moneen kertaan jos se olisi mahdollista... kerro minulle miten se onnistuu niin pannaan heti toimeksi.. istuvat kuin koivun tatti kannon nokassa koko vaalikauden tämän ns. Sinisen puolueen aisankannattaja populaation avulla... onneksi tuota häirikköryhmää ei tämän vaalikauden jälkeen enää Suomen poliittisella kartalla tulla näkemään.

Harri Kota-aho

Seuraava askel on selvä yksityistään koko koulujärjestelmä. Vain parhaat ja maksukyisemmät saavat parasta koulutusta. Muut voivat käydä vapaaehtoisten järjestämää koulua. On tämä kehitys surkeeta en tiedä pitäsikö itkeä vai nauraa.

Seppo Simonen

Pasi Käyhkö ja Seppo-Juha Pietikäinen ovat viisaita yhden käden miehiä. Toinen käsi joutaa leikata pois mitään tekemättömänä. Kitkeryyttä näyttää aiheuttavan
nimi Maakuntauudistus nimi voidaan vaihtaa vaikka Alueuudistukseksi. Sanotaan nyt että Sote on vasen käsi ja Maakuntauudistus on oikea käsi ja yhdessä niissä on ytyä.
Mitä taasen tulee HUSin Aki Lindenin sanomisista sekavuudesta, niin kuka katsoo peiliin vielä toistaisesti.

Timo Virtanen

Nähtävästi pinttyneille virkamiehille tuottaa hyvin suuria vaikeuksia asemoitua hallintoalamaisten palvelijoiksi. Tähän saakka on voinut hoitaa asiat oman mielensä mukaan. Nyt asiakkaat ( potilaat) uhkaavat äänestää jaloillaan, jos palvelu ei tyydytä. Se vaatii notkeutta myös huomiselta sektorilta. Ja siihen ei ole totuttu. Potilas kun uhkaa nousta uudistuksen myötä tasa-arvoiseen asemaan virkamiesten kanssa. Oken aina ihmetellyt, että lääkärit johtavat ( omaksi edukseen ? ) sairaaloita. Ei Finnairiakaan johda lentokapteenit, ei VR:ää veturimiehet jne... Toivottavasti saadaan terveyspuolellekin uusia tuulia, etteivät lääkäri- ym liitot pääse määräämään liian paljon.

Jari-Jukka Annala

Ongelma ja tyytymättömyys taitaa viritä siitä ihmisillä olevasta harhasta, että kaikki sairaudet pitää pystyä parantamaan. Näinhän ei asia ole vaan sairaudet on oikeasti kyettävä hoitamaan. Siinä olemme tutkimusten mukaan maailman kärkeä nykyisellä järjestelmällä. Se on jostain syystä nyt poliitikkojen mielestä tuhottava ja rakennettava markkinaehtoinen tilalle. Tämä on aivan järjetöntä rahan tuhlausta. Nykyisen järjestelmän epäkohtiin puuttuminen ja toiminnan tehostaminen on oikea tie, ei nyt suunniteltu. Lääketiede kehittyy koko ajan ja samalla hoito tulee olemaan edullisempaa ja samalla tehokkaampaa. Tavoitteena tulee olla järjestelmän ketteryys ja kyky sekä tahto oppia uutta.

Pertti Ikonen

Jotain on myös tekeillä kansalaisten terveystietojen luovuttamisessa terveydenhuollon yrityksille. Tosin en asiaa tunne tarkemmin mutta tässä on asia : HE 159/2017.

Nyt tehdään pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksia kaiketi sitä silmällä pitäen, että terveystiedot kirjataan kanta.fi tietokantaan ja näin tiedot ovat julkisia ja hyödynnettävissä tulevissa terveysbisneksissä.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/H...

Atso Eerikäinen

Ottakaa mallia Japanista, mitä yksityistäminen sotessa merkitsee tai voisi merkitä? Yksityiset yrittäjät eivät valtaa terveyspalveluita, vaan varmistavat, että palveluita saadaan kaikkialla ja läheltä.

Veroparatiisiyhtiöille on määrättävä samat lait ja säännöt kuin kotimaisillekin. Luotettaville, veronsa Suomeen maksaville yrityksille ovien pitäisi olla apposen auki.
Muuten, mikseivät suomalaiset lääkärit perusta omia yksityisiä yrityksiä, yhden tai monen lääkärin yrityksiä, enemmän? Tilaa on ja asiakkaita on riittävästi, tulevaisuudessa tätä päivää paljon enemmän johtuen väestön vanhenemisesta ja maahanmuutosta.

Japanissa on kokemukseni mukaan maailman tehokkain terveydenhoito ja työnjako siinä. Jokaisessa läänin (maakunnan) pääkaupungissa on verovaroin ylläpidettävä yhteinen suuri kaiken kattava keskussairaala (erikoissairaala), jokaisessa maakunnan kaupungissa on julkinen, verovaroin ylläpidettävä täyden palvelun suuri kaupungin sairaala. Sen lisäksi on yksityisiä keskisuuria täydenpalvelun sairaaloita ja monta pientä klinikkaa, joissa on yksi lääkäri, sairaanhoitajia, laborantteja...sekä oma apteekki. Potilaita riittää. Ja palvelu on lähellä. Pienessä klinikassa ei tarvitse varata aikaa eikä jonottaa kuin korkeintaan puoli tuntia. Jos on kysymys pikaisesta sairaanhoidosta, klinikka lähettää potilaan kaupungin sairaalaan, jonne hänet vie ambulanssi, ja potilas pääsee välittömästi tutkimuksiin ja hoitoon.

Eivät kansainväliset veroparatiisiyhtiöt tänne pyri, koska omasta takaa on parempia ja hinnoilla ei voi kilpailla.

Sekä julkiset että yksityiset terveyspalvelut ovat saman hintaisia. Kilpailua ei ole kuin laadussa ja siinäkin vähän.

Asiakas voi valita palvelun tarjoajan (klinikan, hammaslääkärin, sairaalan) joko pysyvästi tai vaihtaa mielensä mukaan. Koska kaikki maksavat bruttotulojensa mukaan terveysvakuutusta, missä tahansa maapallolla voi käyttää terveyspalveluja, jotka vakuutus maksaa: 70-80 %, omavastuu 20-30 %.

Mauri Gardin

Eri puolilta maata ovat nyt keskussairaaloiden johto ja lääkärit lähteneet rajusti hyökkäämään sotea vastaan puolustaakseen omaa etuaan ja reviiriään. Ovatko kunnat jonunohtaneet, että kunnissa on ollut vuosikymmeniä piikki auki erikoissairaanhoidon tuottajille wli keskussairaaloille. Ne ovat eläneet kuin pellossa ja lähettäneet laskun kunnille. Kunnat ovat olleet voimattomia. Nyt, kun hallitus edellyttää myös keskussairaaloilta rakennemuutoksia ja uudistumista, niin käynnistetään valtava vastustus HUS etunenässä. Puhuvat omien etujensa puolesta. Toivottavasti Sipilä, Orpo ja Soini näkevät loppuun saakka metsän puilta.

Tapio Mäkeläinen

Ei Kokoomus sellaista jenkkimallia aja. Taas tommonen populistinen vänkäys jolla asiaa täysin osaamattomat saadaan uskomaan potaskaa.
Nythän lähes koko työterveyshuolto on jo yksityisellä sektorilla ja toimii hyvin. Ihme pelottelua ja takertumista menneeseen.
Linden on kyllä uskottava mies olipa hänen takavuosien poliittinen kantansa mikä vaan.
Tämä maakuntapalikka on kyllä karmea syöpä. Kepun elämänlanka. Katsokaa niitä kokoja pohjanmaalla. Törkeää vedätystä.