Keskiviikko 14.11.2018

”Vihreiden kannatuksessa on ilmaa kuin kasvissyöjän mahassa” - Yle: Puoluebarometrissa kolmen suuren paluu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2017 11:58
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
|

Politiikan tutkijoiden mukaan puolueiden kannatukset ovat tällä hetkellä erilaisilla pohjilla. Kokoomus pitää vakaasti kiinni asemastaan suurimpana puolueena. Vihreiden kannatuksessa saattaa tutkijoiden mukaan olla ilmaa.

–Toiset puolueet ovat hyvin tukevalla kivijalalla kun taas esimerkiksi vihreiden kannatuksessa on ilmaa kuin kasvissyöjän mahassa liian tukevan linssiaterian jälkeen. Niin kuin tiedetään, se ilma tuppaa purkautumaan sieltä. Vihreillä on todella pidättelemistä vaaleihin asti, jos aikovat pitää kannatuksen, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen kommentoi Ylen Politiikkaradiossa.

Politiikkaradiossa käsiteltiin perjantaina tuoreinta puoluebarometria. Vihreiden ydinkannatus on barometrissa 12 prosenttia, eli yhtä suuri kuin kokoomuksella.

Tutkijat kiinnittävät huomiota lisäksi siihen, että barometrin mukaan vihreillä on kaikkein suurin potentiaali: 37 prosenttia pitää vihreiden äänestämistä erittäin tai melko houkuttelevana.

–Siellä on paljon sellaista tilaa, jonka vihreät voisi ottaa haltuun. Touko Aallon rooli korostuu tässä. Vihreillä on ollut hyvin ärhäkkä puheenjohtaja, se on varmasti vaikuttanut kannatukseen, poltiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo.

Vuorelman mukaan syksyn puoluebarometrissa on nähtävissä ”kolmen suuren” eli kokoomuksen, keskustan ja SDP:n paluu. 

Juho Rahkonen puolestaan sanoo, että ”ihmeitä pitää tapahtua”, jos kokoomus ei voita 2019 eduskuntavaaleja.

Johanna Vuorelma nostaa esiin perussuomalaisten tilanteen, jota hän pitää erittäin poikkeuksellisena.

–Onhan se aivan poikkeuksellista ja todella hurjaa ajatella, että vaaleissa perussuomalaiset sai melkein 18 prosenttia ja nyt puolue on hajonnut ja kannatus on alle 7 prosenttia. Miten tällaista voi tapahtua Suomessa?

Eduskuntapuolueet tilaavat riippumattomalta tutkimuslaitokselta puoluebarometrin kahdesti vuodessa. Barometrin tulokset eivät ole julkisia, mutta esimerkiksi Lännen Media uutisoi tuloksista viime viikolla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Niemelä

No en nyt ihan tosissani ollut äsken. Voisihan olla niinkuin sanoit, olihan Ville Niinistö aikansa suurimpia populisteja eli paskanjauhajia. Kuitenkin Vihreät haravoimassa perussuomalaista irroneita ääniä Touko Aallon johdolla kuulostaa jo aikamoiselta fantasialta.

Poliittisten analyytikoiden ammattitaito on ennenkin osoittautunut vähemmäksi, mitä palkka vaatisi: brexit, Trump, jytky...

Jari Rahkonen

"–Onhan se aivan poikkeuksellista ja todella hurjaa ajatella, että vaaleissa perussuomalaiset sai melkein 18 prosenttia ja nyt puolue on hajonnut ja kannatus on alle 7 prosenttia. Miten tällaista voi tapahtua Suomessa?"

Kun koko mediakoneisto valjastetaan PS:n nujertamiseksi niin onhan sillä vaikutusta. Jytky sai eliitin niskavillat pystyyn ja sen jälkeen ei keinoja ole kaihdettu. Usko demokratiaan on puukotettava hengiltä hinnalla millä hyvänsä.

Kari Heimola

Ensin jytky ja nyt ehkä tämä.

Kyllä se vaan on niin, ettei äänioikeus saisi tulla kaikille automaattisesti.
Joku pitäisi olla jolla varmistettaisi että ymmärtää edes sen verran mitä ne ääniä kalastelevat puolueet edes ajaa.

Risto Nikander

Jari Rahkonen on oikeassa. Ja siihen sisältyy muutenkin iso totuus ja Euroopan ja koko maapallon kannalta. Ainoa huippu tärkeä asia on pitää afrikkalaiset ja arabit kotimaissaan ja auttaa heitä syntyvyyden säännöstelyssa. Niin säilyy Eurooppa ja Suomi elinkelpoisena ja elintaso nousee pikku hiljaa niistäkin maissa. Tosin arabit ja muslimit eivät Ikinä opi elämään kenenkään kanssa rauhassa.

Pasi Anttila

Miten oppositiosta voi tuhota suomen taloutta tai suomea ylipäätään. Hallituksessa ollessaankin nämä puolueet olivat pieniä "apupuolueita". Kyllä valta ja vastuu suomen viimeisestä 30v. surkuhupaisasta politiikasta kuuluu Kokoomukselle ja keskustalle. Nämä kaksi puoluetta ovat johtaneet suomea viimeisen 30v. aikana 22v. Vastuu niille joille se kuuluu.

Pekka J. Mäkinen

Vihreiden suosio olisi Suomen moraalinen ja taloudellinen tuho. Vihreät olivat ennen luonnonsuojelupuolue. Nykyään heille mikään luonnoton ei ole vierasta, kaikki luonnoton normalisoidaan ja kaikki luonnollinen kielletään. Vihreät ovat täysin Setan talutusnuorassa, joka ei suinkaan ole puolueton, vaan ideologinen järjestö.
Vihreät ovat lähinnä nuorten naisten puolue, jotka ajattelevat asioita enemmän tunteella kuin järjellä, ja juoksevat kuin päättömät kanat kulloinkin muodissa olevan trendin perässä. Naisille muoti on tärkeää, ts. on tärkeää ajatella kuten muutkin.
Spn-ideologia on heille kuin muodikas käsilaukkumerkki.

Onneksi sukupuolineutraali-ideologian vastustus on nousemmassa esiin entistä voimakkaammin. Koko setankaaripiirien ja vihreiden ideologia on kuin satu keisarin uusista vaatteista. Tarkemmin katsottuna eihän keisarilla ollutkaan vaatteita, aivan kuten nuorilla muodikkailla naisilla ei ole nykyään enää päällyshousuja.

Taisto Pihlajamaa

Pitäisikö taas ruveta ja ryhtyä ja lukea puolueohjelmat. Vai onko ne taas vain sitä kaikkea hyvää ja kaunista kaikille.

Ei hyvältä näytä. Edes saattohoito tai kuolinapu ei kiinnosta vaahtoajia. Vaikka sekin niillekin tulee, kunhan ehtivät edes kerran henkeään vetää.