Perjantai 16.11.2018

Kaksi kovaa ryöpytystä hallitukselle: "Mistä Sipilä oikein puhuu?"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2017 15:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP:n mukaan Juha Sipilän hallitus on luopunut sote-uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista ja vaarantaa erikoistason palvelut.
|

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Krista Kiuru ovat suomineet Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikkaan kovin sanoin lauantaina.

Rinne sanoi SDP:n puoluevaltuustossa, että Sipilän  hallitus on luopunut sote-uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista ja vaarantaa erikoistason palvelut. 

–Hallituksen malli ei toteuta niitä tavoitteita, joita uudistukselle on asetettu, vaan vaarantaa hyväksi tunnustetun erikoistason palvelut. Siksi tälle mallille sekä kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupalle on sanottava ei, Rinne totesi.

–Hallituksen sote-malli on osa kokoomuksen tavoitetta ajaa alas hyvinvointivaltiota. Se johtaa siihen, että palvelut eivät enää kuuluisi kaikille ja kustannukset kasvavat. Tämä on täysin vastoin sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita ja siksi hallituksen on luovuttava markkinamallistaan, hän jatkoi.

Rinteen mukaan sote-uudistuksella pitää parantaa erityisesti perustason palveluiden saatavuutta koko maassa.

–Lisäksi uudistuksella pitää kaventaa terveyseroja ihmisten ja alueiden välillä, turvata hoitoketjut ja palveluiden integraatio, parantaa sosiaalipalveluita ja ikäihmisten palveluita sekä turvata rahoitus. Näistä alkuperäisistä tavoitteista SDP haluaa edelleen pitää kiinni, vaikka Sipilän hallitus ne onkin hylännyt.

Rinteen mukaan SDP:lle sote-uudistuksen keskiössä ovat ihminen ja ihmisen palvelut eikä "maakuntien valtahanke tai kimalaisten bisnesmahdollisuudet ihmisten verorahoilla".

Hän linjasi, että palvelut pitää toteuttaa niin, että julkinen sektori järjestää ja on päätuottaja, yksityinen ja kolmas sektori täydentää.

– Palveluiden on oltava saatavilla riippumatta varallisuudesta ja tuloista koko maassa. Palvelut pitää toteuttaa kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti, jotta niihin kohdistuva verotus on maksajien hyväksyttävissä.

Aikaisemmin lauantaina SDP:n kansanedustaja ja valtiovarainvastaava Krista Kiuru ihmetteli pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) erilaisia arvioita Suomen taloudesta.

Kiurun mukaan pääministeri totesi keskiviikkona eduskunnassa, että että hallituksen nykyisillä toimilla ”julkinen talous tulee nyt kuntoon”. Sen sijaan Petteri Orpo myönsi Kiurun mukaan samassa keskustelussa, että ”on ihan totta, että rakenteellinen alijäämä heikkenee jonkun verran”.

–Ihmettelen, miten hallituksen nokkamiehillä voi olla näin erilainen kuva talouden suunnasta ja hallituksen toimista. Kumpaa hallitus nyt oikein uskoo, Orpon vai Sipilän kuvaa todellisuudesta ja mistä Sipilä oikein puhuu? Se meidän muidenkin olisi ihan hyvä tietää, Kiuru kommentoi.

Kiuru huomauttaa, että vuosina 2015 – 2016 Suomen rakenteellinen alijäämä supistui -0,4 prosenttiin BKT:sta, mutta tuoreimman valtiovarainministeriön ennusteen mukaan rakenteellinen alijäämä kasvaa jälleen tästä vuodesta alkaen. 

–VM:n omat virkamiehet toteavat, että rakenteellinen alijäämä voi vuonna 2019 olla jo -1,4 prosenttia BKT:stä. Heikennystä tapahtuu siis reilu 2 miljardia. Orpolla ja Sipilällä tuntuu olevan tällä hetkellä hyvin erilainen kuva taloudesta. Se on erityisen pelottavaa, kun puhutaan talouden isosta kuvasta. Suomella menee tällä hetkellä suhdanneluontoisesti hyvin, kun kasvua jälleen on. Mutta samaan aikaan rakenteellinen alijäämä kasvaa ja on todella erikoista, ettei pääministeri näytä tunnistavan tätä tilannetta, Kiuru sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Heimola

Jotenkin tämä sote-sotku kaatuu kokonaan Sipilän pussiin.

Kokoomushan se tässä yrittää ajaa miljardien bisnestä näiden yksityisten terveysasemien omistajille.

Jostain syystä kuitenkin vastuu tästä kaatuu yksin sipilälle ja tuntuu että kokoomuksen rooli unohtuu kokonaan.

Pasi Anttila

Poliitikoilla ei juurikaan ole vastuuta mistään, jos nyt ei aivan rikosta tee. Meinaako tuo sun lausees sitä että Orvolla ja kokoomuksella ei ole hallituksessa mitään valtaa ja vastuuta. Eikö suomalainen mies yleensä vastaa omista teoistansa, kuten Stubb: sori siitä...siinä kiteytyy kokoomuslainen vastuu. Sori siitä

Marja-Liisa Kalkela

Palautetaan mieliin milloin kikki alkoi. Jo-07 ja Keskusta on osapuolena tuohon alusta lähtien:
18.2.2010
Yle
Yksi maailman suurimmista konsulttiyrityksistä, yhdysvaltalainen McKinsey & Company, on avustanut pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman teossa, uutisoi Yle Uutiset.
-Muun muassa
-Suomen terveydenhuoltojärjestelmän uudistamiseen on saatu konsulttiapua.
Sopimuksen McKinseyn kanssa on tehnyt Yle Uutisten mukaan valtioneuvoston kanslia.
Se koskee pääministeri Matti Vanhasen ajatusriihtä.
Ja ministerit Stvm-oli Kepu,kok,PS/Sinis.-07-19 .
Sote vetäjänä Rehula (kesk) nyt Saarikko (kesk.)

Harri Kota-aho

Yhtä asiaa en ymmärrä miksi kaikille kuuluva terveyden hoito pitää ulkoistaa. Mehän maksamme itse sen veroissa. Laskeeko meidän verot uudistuksen jälkeen. Milloin tästä terveydenhuollosta tuli ongelma jota ei ollut aimennin. Valinnanvapaus on ollut aina ollut olemassa. Työterveyshuolto työssäkäyvillä. Jos haluat mennä yksityslle,niin menet. Joka tapauksessa isot operaatiot pystyy hoitamaan vain julkinen terveydenhuolto. Koska yksityinen puoli ei siihen pysty tuottovatimuksineen. Veroja maksetaan sen takia. Sote on katastrofi terveydenhuollon kannalta.

Pasi Anttila

Silkasta ahneudesta ja luulosta että yksityinen tekee asiat julkista paremmin ja tehokkaammin. Seuraavana tulevat koulut ja loput julkisesta. Kokoomuksen unelma on myydä suomi yrityksille. Suomella ei ole varaa kokoomuslaisiin hallituksiin.

Nita Hillner

SDP,n pitäisi kertoa meille kansalaisille, että se luopuisi sekä Keskustan ajaamasta maakuntamallista että Kokoomuksen valinnanvapausmallista, mikäli olisi seuraavassa hallituksessa. SDP,n olisi myös luvattava että se kuuntelee tarkalla korvalla asiantuntijoita ja käytännön hoitotyötä tekeviä ihmisiä (lääkäreitäetta., sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä)
Ainakaan minä en voi muuten äänestää puoluetta.

Sote-alueita tulee olla vaikkapa 5 kpl, niin kuin asiantuntijat ehdottavat. Hallituksen ehdotukset tulevat hyvin kalliiksi, lisää byrokratiaa, heikentää erikoissairaanhoitoa eli vakavasti sairaiden hoitotasoa ja saatavuutta (syöpä, sairaaloiden päivystys, sydäninfarkti, tehohoito ym.). Sen sijaan pikkuvaivojen hoito lisääntyy ja saatavuus saatta jopa hieman parantua (flunssa, naarmut yms.)

Eli maakuntahallinto (18 aluetta) lisää byrokratiaa ja kustannuksia sekä kasvattaa Keskustan valtaa. Nykyisenkaltainen valinnanvapausmalli lisäisi suurten pörssiyhtiöiden valtaa suhteessa julkiseen valtaan ja lisää veronmaksajien menoja ja heikentää vakavien sairauksien hoitoa.

Nita Hillner

Minua ottaa päähän kun vain haukutaan valinnanvapausmallia, eikä ollenkaan maakuntamallia. Kummatkin ovat ptkän päälle katasrofeja. Vasemmistopuolueet eivät ainakaan ääneen tuomitse maakuntauudistusta. Sinänsä voisin kyllä äänestää SDP, jos se selkeästi kertoo linjansa ja lupautuu pysyä siinä.

Kannatan kyllä yrittäjyyttä, mutta terveydenhuoltoa ei voi antaa kokonaan pörssiyhtiöiden haltuun. Nykyään puhutaan myös paljon terveyseroista. Kuka uskoo että terveyserot kaventuvat lääkärin vastaanotolla? Elämäntapamme, ruokavalio, työn kuormittavuus (esim. vuorotyö) vaikuttavat eniten. Neuvolat vastaamaan terveysvalistuksesta, uskon että niiden avulla on mahdollista kaventaa terveyseroja. Keski-ikäisten kohdalla taitaa olla myöhäistä, ihminen on hyvin jääräpäinen eikä hevin muuta tapojaan, tiedän kokemuksesta.

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #14

Miksi ihmeessä demarit haukkuisivat maakuntamallia, koska itse ajavat aivan samaa mutta käyttävät siitä aluekuntanimeä. Aluekuntia olisi tuollaiset 18 kpl.
5 alueen sote kaatuu perustuslakiin samoin se sote kaatuu perustuslakiin jos hallinnossa tehdä uudistuksia, olisi se sitten maakunta tai aluekunta.

Se on mielenkiintoista että ainakin yhdessä maakunnassa innokaimpia sote uudistuksen tekijöitä ovat nykyiset oppositiopuolueet.

Nita Hillner

Vielä, ammatinharjoittajalääkärien käyttöönotto, hoitokodit jälleen sairaanhoitajavetoisiksi (omistajat olisivat hoitotyötä tekevät ihmiset, ei ylikansalliset suuret pörssiyhtiöt).

Eikö julkiset toimijat ymmärrä, että kun pörssiyhtiöt ovat haalineet kaikki toiminnat itselleen, on hintojen nousu tiedossa. Pörssiyhtiöt ovat niin suuria toimijoita, että voivat hetkellisesti polkea hintoja, jotta saavat Suomen terveyden- ja sosiaalihuollon haltuunsa.

Kaj Määttä

vastaus otsikon kysymykseen on että en tiedä, kukaan ei tunnu ymmärtävän mitä satavuotiaan suomen pm päässä liikuu, voitteko suomentaa hänet minulle, tai lontooksi tai tukholmaksi. en ymmärrä, onneksi omat vaihtavat hänet ja bernerin (viittaus kirjoituksiini verkossa viimeiset 20v) valitettavasti tämä tapahtuu vasta ensi kesänä, omat vaihtavat heidät, mitta on täynnä, politiikka on parhamillaan tätä, viime kädessä johtajat ovat saaneet muutaman vuoden mandaattinsa kansalta, onneksi on tulossa kahdet isot vaalit. tarkoituksini oli sanoa että rakastan teitä.

Seppo Simonen

"Onneksi omat vaihtavat hänet ja Bernerin". Sinulla näyttää olevan tiedossa tosi uutinen.Ensinnäkin miksi Liikenne ja Viestintämiisteri pitäisi vaihtaa. Esim. ehdotus uudesta autoveromalista oli loistava, tallennusboksi joka autoon ja km kohtainen autovero! oli muuten jo 1970-80 luvulla Ruotsin kilvillä olevissa Diesel autoissa.Nyt mennään EU kaavailun mukaan sateliitti valvontaan.
Miksi vaihtaa Pääministeri Juha Sipilä kun kun on saatu talous jaloilleen viime hallituskauden tumpeloinnin jälkeen. Elikä kun haluaa Sutta pakoon Karhu tulee vastaan.

Jarmo Makkonen

"Esim. ehdotus uudesta autoveromalista oli loistava, tallennusboksi joka autoon ja km kohtainen autovero!"

Tuo olisi tarkoittanut minulle 600 euron lisäysta vuosittaisiin maksuihin eli täysin järjetön menoautomaatti liänä kohtuuttomiin autonkäyttömaksuihin. Tallentava boxi olisi tuonut miljardien lisäkustannukset autoilijoille eikä liikkumista kyttäävä järjestelmä ole demokratioissa suotava järjestelmä.

Atso Eerikäinen

Rinne kerää kannatusta ymmärtämättömyydellään, mitä yksityistäminen sotessa merkitsee tai voisi merkitä? Yksityiset yrittäjät eivät valtaa Suomen sotea, vaan varmistavat, että palveluita saadaan kaikkialla ja läheltä.

Jos veroparatiisiyhtiöt pyrkivät kuvioon mukaan, ne on torpattava. Sen sijaan luotettaville, veronsa Suomeen maksaville yrityksille ovien pitäisi olla apposen auki.
Muuten, mikseivät suomalaiset lääkärit perusta omia yrityksiä, yhden tai monen lääkärin yrityksiä, enemmän? Tilaa on ja asiakkaita on riittävästi, tulevaisuudessa tätä päivää paljon enemmän johtuen väestön vanhenemisesta ja maahanmuutosta.

Japanissa on kokemukseni mukaan maailman tehokkain terveydenhoito ja työnjako siinä. Jokaisessa läänin (maakunnan) pääkaupungissa on yhteinen suuri kaiken kattava keskussairaala (erikoissairaala), jokaisessa maakunnan kaupungissa on julkinen, verovaroin ylläpidettävä täyden palvelun suuri kaupungin sairaala. Sen lisäksi on yksityisiä keskisuuria täydenpalvelun sairaaloita ja monta pientä klinikkaa, joissa on yksi lääkäri, sairaanhoitajia, laborantteja...sekä oma apteekki. Potilaita riittää. Ja palvelu on lähellä. Pienessä klinikassa ei tarvitse varata aikaa eikä jonottaa kuin korkeintaan puoli tuntia. Eivät kansainväliset veroparatiisiyhtiöt tänne pyri, koska omasta takaa on parempia ja hinnoilla ei voi kilpailla.

Sekä julkiset että yksityiset terveyspalvelut ovat saman hintaisia. Kilpailua ei ole kuin laadussa ja siinäkin vähän.

Asiakas voi valita palvelun tarjoajan joko pysyvästi tai vaihtaa mielensä mukaan. Koska kaikki maksavat bruttotulojena mukaan terveysvakuutusta, missä tahansa maapallolla voi käyttää terveyspalveluja, jotka vakuutus maksaa: 70-80 %, omavastuu 20-30 %.

Japanissa ei ole lääkäripulaa, mutta sairaanhoitajista on. Sairaanhoitajia ja vanhusten hoitajia rekrytoidaan maahan muualta Aasiasta.

Risto Nikander

Sekä kokoomus että kepu pelaavat omaa peliään. Kysymys on siitä, paljonko kepu antaa maakuntsmallin higussaan periksi sille, että kokoomus pystyy keräämään veronmaksajien rahoja sijoittajien pussiin. Silpiläkin kuuluu kokouksen leiriin. Minulle valinnan vapaus on toiminut hyvin. Menen yksityiselle lääkärille ja Kela on maksanut murto-osa kuluista. Valitettavasti Suomessa ei ole läheskään kaikilla sama tilanne. Siksi heille olisi järjestettävä samat mahdollisuudet isommalla tukiprosentilla.

Teijo Myllylä

Niin tai näin, synkintä tilanteessa on että kansalaisten ostovoima lyö tyhjää. Voittaja on osakkeenomistaja, siispä miljonäärit hypettävät sipilää. Hyvä hallintorekisteri. Ja sotella tienataan. Pisneslääkärit ovat voittajia. Kansan häviäjä. Valinnanvapaus ei ole kaikille mahdollista tasa-arvoisesti.