Tiistai 18.12.2018

Li Andersson 1,1 mrd. €:n kohusopimuksesta: "Kokoomus pelaa peliä, jonka se arvioi voittavansa joka tapauksessa"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2017 15:44
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Li Andersson.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk.) viheltämään "kokoomuslobbareiden" pelin poikki. Andersson viittaa tällä viikolla julkistettuun sopimukseen, jossa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ja terveyspalveluyritys Mehiläinen sopivat Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintojen ulkoistamisesta.

Länsi-Pohjan keskussairaala siirtyy sopimuksella Mehiläisen hoidettavaksi. Sopimuksen arvo on 1,1 miljardia euroa ja kesto 15 vuotta. 

Lue lisää: Mehiläiselle jopa 1,1 mrd. €:n sopimus Lapissa – Kokoomuslainen: ”Sote olisi estänyt”

–Suomen pääministeri Juha Sipilä on vasta tämän ulkoistamispäätöksen jälkeen herännyt siihen uhkaan, että yksityiset monopolit ottavat sote-kentän haltuun. Vaikka asiaa miettisi miltä kantilta tahansa, on täysin käsittämätöntä, että Sipilä yrittää pestä kätensä tilanteesta, jonka hän on itse luonut, Andersson kommentoi vasemmistoliiton puoluevaltuustossa pitämässään puheessa.

Anderssonin mukaan sote-uudistus on kuluvan vaalikauden tärkein kysymys. Hän sanoo, että hallituksen ajama sote-malli pilkkoo ja rikkoo jo toimivia ja kansainvälisissä vertailuissa kustannustehokkaiksi ja laadukkaiksi todettuja terveydenhuoltojärjestelmiä.

Andersson kysyy puheessaan, miksi hallitus sitten taas kerran tuo esityksen, joka jo ennen lausuntokierrosta on saanut murskakritiikkiä. Vastaus on hänen mukaansa yksinkertainen.

–Kokoomus pelaa peliä, jonka se arvioi voittavansa joka tapauksessa. Mikäli tämä vastuuton sote-esitys murskaavasta kritiikistä huolimatta menee läpi, voittaa kokoomus ja sen terveys- vai pitäisikö sanoa sairausbisneksen palkkalistoilla olevat kaverit. Mikäli sote-esitys kaatuu, kaatuu myös maakuntauudistus ja maakuntahallinto. Maakuntahallintoon vihamielisesti suhtautuva kokoomus voittaa silloinkin.

Andersson sanoo, että vasemmistoliitto vaatii oikeudenmukaista sotea. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä maakuntauudistuksen järjestämislait korjataan parlamentaarisella yhteistyöllä ja hallituksen ehdotus valinnanvapauslaiksi hylätään.

–Me haluamme, että julkisella sektorilla on päärooli ja ohjaava asema sosiaali- ja terveydenhuollossa. Järjestöt, osuuskunnat, säätiöt ja yritykset voivat täydentää näitä palveluita. Rahoituksen tulee tulla pääosin progressiivisen tulo- ja omaisuusverotuksen kautta, ja myös maakunnilla tulee olla oma verotusoikeus niiden itsenäisen päätösvallan mahdollistamiseksi. Lisäksi on kohtuullistettava asiakasmaksuja merkittävästi.

Sote-uudistusta arvosteli lauantaina myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén, jonka mukaan Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistus on vain yksi esimerkki. 

Lue lisää: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt” - HUS-pomolta raju ulostulo HS:ssa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Lehtiö

Li Andersson, antifakuningatar, soten vastustaja? Ainakaan rahasta tämä ei ole kiinni, mikäli vasemmistoliitto ( Li Andersson) asettama tavoite 80% veroaste toteutuu, joten kyllä sillä rahoittaa kaikenlaista. Myös vasemmistoliiton sidosryhmän anarkistien, tämän kansainvälisesti tunnetun black blokin aiheuttamien infrastruktuurin hajottamisen isänmaassamme. Varsinkin itsenäisyyspäivänä. Mikä muuten onkaan vasemmistoliiton sanoma Suomen kansalle? Antifa, anarkia ja mitä muuta?

Tapio Mäkeläinen

Eikä aja. Kokoomus ajaa just sitä mitä sanoo. Valinnanvapautta. Li Anderssonin ajatuksista kun ottaa vastapallon niin on oikeassa.
Miten yhdellä ihmisellä voi olla mittava epistola joka asiasta. ?
Se nyt on vasemmiston parempi totutella pariin asiaa:
Kokoomus on ja pysyy top 2 puolueena.
Vasemmiston tasapääideologia ei pure.

Näin se on.

Juha Hämäläinen

Valinnanvapaus ei tähän juoneen liity mitenkään. Valinta on vapaa nytkin ja hintalappu myös. Sote tuo mukanaan tilan, jossa valinnanvapaus on harvoilla. Et kai tosissasi väitö, että jollain terveydenhuollon hoitosetelillä pääsee jatkossa kuka tahansa parhaaseen hoitoon minne haluaa itse valita. Sinne mennään edelleen lisärahalla ja ylimääräisillä vakuutuksilla. Niin on kaikkialla muuallakin maailmassa, jos olet siellä koskaan käynyt.

Tilanne soten kautta pahenee nykyisestä niiden osalta, joilla ei varaa ylimääräisiin maksuihin. Heitä hoitamassa on julkisella puolella se osa lääkäreistä, joka ei kelvannut yksityisiin yrityksiin kultaa vuolemaan. Näin se työmarkkina toimii.

Matti Säisä

Lienenkö oikeassa mutta sellaisen kuvan Liin puheista saanut että asia mistä kulloinkin Kokoomusta suomii ei ole pääasia vaan se että oikeistolaisuus on paha ja siitä pitää muistuuttaa. Mutta kenelle sitä julistaa, oikealla oleville ei siinä mitään uutta, sitkeää yritystä lyödä kiilaa Keskutan ja Kokoomuksen väliin vaiko vain uskon valamista omiin joukkoihin?

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki muutko oli "vastaan" ja yhdellä sdp äänellä asia meni läpi?
(Kuten Espoon terveyspalveluiden yksityistäminen meni läpi kok,rkp,PS äänillä)

Sote-yhteisyrityksessä on mukana Meri-Lapin kuntia. Maanantaina Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuustot kokoontuivat päättämään asiasta. Valtuustoneuvottelut olivat odotetusti tiukat. Erityinen jännitysnäytelmä esitettiin Kemin valtuustosalissa.

Kemi on tunnetusti punainen kaupunki. Valtuuston suurin puolue on vasemmistoliitto, joka
-vastusti näkyvästi yhteisyrityksen perustamista.
-Jokainen valtuusto Simoa lukuun ottamatta äänesti asiasta kaksi kertaa.

Jukka Lampinen

Merilapin ratkaisua ei maksa kuntalaiset vaan valtio, jos yksi sairaala maksaa meille miljardin niin paljonko rahaa menee muihin Suomen sairaaloihin.

Veroja pitää korottaa ainakin 5% että Sote saadaan maksettua, Kokoomuksen on sitten paras olla hiljaa kun veroja korotetaan.