Tiistai 18.12.2018

Asiantuntija Venäjän vaikuttamisyrityksistä TE:lle: "Vaikutus olisi vähintään yhtä paha, kuin jos meitä ammuttaisiin tykillä"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2017 09:14
  • Kuva: Vesa Joensuu
    Kuva
    Markku Mantila.
|

Viestintäyrittäjä, entinen valtioneuvoston viestintäjohtaja  Markku Mantila arvioi, että Venäjän informaatiovaikuttaminen sosiaalisessa mediassa ja muualla internetissä on kiihtynyt.

Mantilan mukaan informaatiovaikuttaminen on toimintaa, joka pyrkii horjuttamaan tai tuhoamaan kohteena olevan yhteisön tarinaa, identiteettiä.

–Läntisen Euroopan integraatio on kestänyt pitkään, koska kysymys on muun muassa luottamuksesta oikeusvaltioon ja viranomaistoiminnan puolueettomuuteen, hän toteaa Talouselämälle.

Jos joku ulkopuolinen haluaa vaikuttaa länsimaiden yhtenäisyyteen, sen kannattaa Mantilan mukaan horjuttaa tätä narratiivia ja saada siten aikaan tietynlaista käyttäytymistä, jopa vääriä päätöksiä.

–Jos meiltä suomalaisilta esimerkiksi menisi luottamus viranomaistoimintaan, niin sen vaikutus olisi vähintään yhtä paha kuin jos meitä ammuttaisiin tykillä.

Mantila sanoo, että koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä helppoa jakaa valheita kuin nykyisin.

–Sosiaalinen media on ase taitavan toimijan käsissä.

Mantilan mielestä informaatiovaikuttamisella on pitkän aikavälin tavoitteita. Verkkoon tuotetun vaihtoehtoisen materiaalin tarkoitus on muodostaa ”pitkä laahus” disinformaatiota, jolla voi olla vaikutusta vielä vuosia myöhemmin.

–Tämä ei katoa minnekään – päinvastoin, ilmiö muuttuu vain pahemmaksi.

Lue koko juttu Talouselämästä.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Mustonen

Mantila alkaa itsekin olla jo äärirajoilla jos kriittisyyskin on seurausta hybridivaikuttamisesta eikä tyytymättömyydestä huonoon politiikkaan tai hallintoon. Tässä ollaan jo taitavasti siirtymässä neuvotoaikoihin tosin uusin ja "modernein sanoin".
Tuntuu kyllä siltä etten tarvitse mantilan kaltaisia pölkkypäitä puhumaan puolestani saatikka äänestämään puolestani. Nyt tarvittaisiin joku oikeasti selväpäinen ammattimieshiukan analysoimaan Mantilan & co hybridivaikuttamista. Historiassa aina joku keksii hienon sanan, jolla ihmisiä vodaan "viedä". Nyt se on hybridivaikuttaminen. Hybridi tuntuu olevan ainoastaan positiivista vain autoissa ja paljon ajavalle nekin ovat täyttää huuhaata ellei alhaista hankintahintaa/verotukea lasketa. No jollakinhan mantilankin on leipänsä tienattava kun ei "jaksanut" politiikassa.

Petri Hämäläinen

Kaikissa tyrannioissa ja totalitaristisissa järjestelmissä on historian saatossa sisäinen yhtenäisyys murtunut.

Kun sisäinen yhtenäisyys murtuu, se rakennetaan keinotekoisesti uudelleen ulkoisen uhmakuvan perusteella.

Euroopassa sisäinen koheesio on murtunut.

Eurooppa tarvitsee ja löytänyt Venäjässä ulkopuolisen vihollisensa.

Venäjän uhka on mediassa päivittäin.

Vihapropaganda Venäjään kohtaan on nyt yhteiskunnan sisäisen koheesion perusta.

Venäjän uhkaa ei tarvitse nähdä, kokea tai loogisesti ymmärtää. Se vain on. Siksi sitä ei tarvitse täsmällisesti osoittaa eikä empiirisesti todistaa.

Asia, joka vain on, on kiistaton ja sitä ei voi kumota. Sitä ei voi edes arvostella.

Jokainen vastakkainen argumentti ja väite tuomitaan « vihollisen puheeksi » ja « vaaralliseksi yhteiskunnalle ».

Meille 70-luvulla eläneille tämä on aivan kuin silloisesta Neuvostoliitosta, jossa kaikki kritiikki ja yhteiskunnan epäkohdat olivat « vastavallankumouksellisten voimien » aikaansaamia.

Markku Lehto

"Eurooppa tarvitsee ja löytänyt Venäjässä ulkopuolisen vihollisensa. "

Ei EU:n tarvitse keksiä tai löytää Venäjän uhkasta itse mitään. Presidentti Putinin hallinto on on puheillaan, mm. Putin v. 2014 Moskovassa Duumalle ja Valdain v. 2014 konferensissa sekä kenraali Makarov Helsingissä kesäkuussa 2012, linjanneet Venäjän laajentumisstrategiaa.

Tätä strategiaa ovat konkretisoineet Venäjän sotilasoperaatiot Georgiassa, Itä-Ukrainassa, Krimillä sekä Syyriassa. Kysymys lieneekin missä Venäjä toimii seuraavaksi ?

Ohessa Venäjän johdon pitämiä puheita, jotka ovat ilman tulkintoja suoraa venäjästä suomeksi käännettyjä:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002717809.html
http://venajastasuomeksi.blogspot.fi/2014/10/kansainvalinen-valdai-seura...
https://yle.fi/uutiset/3-6169951

Jukka Lampinen

USA yrittää vaikuttaa Suomeen, samoin Venäjä ja Nato, myös EU tiedottajat ja Saksa yrittää vaikuttaa Suomeen, unohtamatta Ruotsia jonka disinformaatiota tukee hyvin vaikutusvaltainen suomenruotsalainen vähemmistökansa.
Edelläkävijä propakandassa on Israel, joka on aivopessyt hyvin vahvasti kristittyjen yhteisöjen kautta.
Oikeastaan kaikkien Suomessa toimivien lähetystyjen, tärkein tehtävä on vaikuttaa Suomeen.
Mantilan tehtävä on levittää länsi ja NATO myönteistä disinformaatiota, mikä on tällä hetkellä vahvinta disinformaatiota, koska sitä levittää lehdistö ei some.

Venäjän disinformaatiossa ei ole mitään väärää, sillä on siihen aivan samat oikeudet kuin muillakin osapuolilla.

Päinvastoin Venäjä ei ole tasa-arvoinen muihin osapuoliin verrattuna, koska Media levittää vain vihamielistä informaatiota ja tukee yksipuolisesti NATO disinformaatiota.
Siitä hyvänä osoituksena tämä artikkeli, joka on varmasti jo kahdeskymmenes peräkkäinen samasta aiheesta.

Tämä artikeli on itseasiassa valeuutinen, jos se olisi totta niin teidän pitäisi osoittaa Uudensuomen sivuilta edes yksi artikkeli joka on Venäjän disinformaatiota.
Tosiasia on että Venäjä disinformaatiota ei ole, on vain tätä NATO disinformaatiota.

Uskokaa nyt jo, suomalaiset ei halua eikä tarvitse, kaiken Venäjä tiedotuksen sensuroivaa lehdistöä.
Venäjä myönteisyyden vapaus kuuluu meille suomalaisille, sitä sanotaan demokratiaksi ja sananvapaudeksi ja lehtiekin olisi aika alkaa kunnioittamaan sananvapautta.

Lähetän tuhat euroa heti henkilölle, joka pystyy osoittamaan Venäjä myönteisen uutisen jostain lehdestä.
Missä helvetissä tämä Venäjän disinformaatio muka on, ei missään.

Gun-May Arffman

Hybridivaikuttaminen ja vihapuhepoliisi, siinäpä tätä hybridiä jonka nämä pellet tekevät ihan itse ja kenethän Mantila haluaa määrittää määräämään sitä "yhteistä tarinaa?" Minä arvioin kyllä ihan itse keitä kuuntelen, mitä luen ja miten elän kuten tähänkin asti lain puitteissa tietenkin. En tarvitse siihen minkäänlaista totalitarismia enkä sananvapauden rajoittajia.

Markku Lehto

"Oikeistokommunisti"

Tuttua 70 - 80 -luvun itämaisen ideologian kommentointitaktiikkaa, jossa asiat käännetään ylös alaisin ja vielä hieman sekoitataan. Kyllä Lennin ja Karl Marx kääntyvät nyt haudassaan ( Lenin tietenkin mausoleumissaan ) moisesta aatteen rienaamisesta.

tom brunila

"Hän muistelee nuoruutensa 1980-lukua, jolloin Yleisradio ja vahvat alueelliset sanomalehdet hallitsivat Suomen mielipideilmastoa. "
Niin Yle jonka ohjelma "Näin Naapurissa" valisti kansaa jakamalla oikeaa tietoa Neuvostoliitosta. Ja lehdistö joka oikeutetusti tuomitsi neuvostavastaisiksi ne jotka levittivät valheita siitä mitä olivat itse nähneet ja kokeneet matkoillaan Neuvostoliitossa.
Lehdistä manittakoon "Tiedonantaja" joka piti huolen siitä, että kansa sai oikeaa tietoa maailman tapahtumista ja siitä kuka taisteli oikean asian puolesta ja kuka oli fasisti tai fasistien kätyri.

Petri Hämäläinen

Aivan totta Tom - koko minunkin lapsuuteni ajan « Tiedonantaja » ja neuvostopropaganda puhui fasisteista.

Nyt olemme palanneet lähtöruutuun.

Median mukaan yhteiskuntamme on täynnä rasisteja ja rasisteja. Yhteiskunnan vihollisia.

Ja kamala Venäjä uhkaa meitä koko ajan ja kaikkialla.

Eero Nevalainen

Tätä tilannetta voi, ikävä kyllä, hyödyntää sitten toiseltakin suunnalta. Hyvänä esimerkkinähän esimerkiksi RKP-henkiset pääsevät aina väittämään, että siihen identiteettiin, mitä ei saa horjuttaa, kuuluu vaikkapa kritiikitön suhtautuminen ruotsin kieleen.

Markku Lehto

Suurvallan informaatiosodasta suomalaiseen kielipolitiikkaan. No joo, voihan aiheen käsittelyn laajentaa vielä vaikkapa suomalaiseen aluepolitiikkaan ja sosiaalipolitiikkaan tai melkein mihinkä vaan suomalaista yhteiskuntaa koskevaan poliittiseen keskusteluun. Näihin keskusteluihin voi sitten muutkin, jostain rajojemme ulkopuolelta, ujuttaa omia matojaan.

Veijo Murtomäki

Onpa pölhöä ajattelua, jossa ei huomata, että vaikuttamista tapahtuu nykymaailmassa kymmenistä suunnista, Venäjä ei ole ainoa eikä lähimainkaan merkittävin. USAn vaikuttaminen on niin totaalista ja sisäistettyä, ettei sitä edes huomata, sillä suomalainen media toistaa papukaijanomaisesti kaikkea, mitä äärilänsimedia toitottaa, mm. että Venäjän uhkaa ja trollaa. Trollaa, mutta USA se vasta uhkaakin sotakiihotuksellaan ja trollaamisellaan, ja se viesti menee perille kyseenalaistamatta omassa mediassamme. Tämä hybridiuhkakeskuskin on perustettu USA-trollauksen tuloksena, jotta Suomi välittäisi kaiken huomaamansa NSA:lle ja CIA:lle ja sidottaisiin läntiseen trollauskoneistoon.

Kansakunnan yhteinen tarina on hajonnut ajat sitten, vaikka sitä Talvisota- ja Jatkosota-uutisoinnilla ja veteraanitarinoilla pidetään hengissä. Sodan pitäisi mukamas yhdistää suomalaisia – ja ilmeisesti Venäjä-uhan, jos Mantilaa voi yhtään lukea. EU riisti pitkälle suomalaisen hengen, kun eliitti aloitti kansan kalttaamisen budjettialijäämäkurilla sekä leikkauspolitiikalla. Mantilan tapaiset hyvinvoivat eivät vain huomaa, mitä kaameuksia eliitin ehdoilla on tehty hyvinvointi-Suomen alasajamiseksi. Kun pieneläkeläinen maksaa enemmän veroja kuin keskituloinen, jotain on pielessä. Sote vie mennessään loputkin suomalaisten yhteenkuuluvuudesta.

Hyvinvointivaltion nousu oli paras yhteinen tarinamme, mutta sen alasajo on kestänyt jo 20 vuotta. Pian se on vain muisto, kun amerikkalainen uusliberalismi ja rikkaiden itsekkyys juhlivat voittoaan meilläkin.

Mutta olisko niin, että Mantilan ym. samoinajattelijoiden mielestä Venäjän-vastaisuudesta ja viholliskuvasta pitäisi saada uusi, suomalaisia yhdistävä tekijä? Pelkäänpä niin. 1930-luvulla siinä onnistuttiin lähes itsetuhoisesti demonisoimalla Neuvostoliitto ja juutalaisten johtama ateistinen kommunismi. Nytkö pitäisi ottaa uusinta uuden liittolaisen, USA/Naton ja transatlanttisen sitoutumisen avulla? Putinin ja Venäjän demonisoimisessa ollaan jo huolestuttavan pitkällä. Näinkö suurta naapurimaata kannattaa kohdella? Diplomatian alkeetkin on meillä unohdettu angloamerikkalaista uutisointia apinoitaessa.

Pasi Anttila

"Hyvinvointivaltion nousu oli paras yhteinen tarinamme, mutta sen alasajo on kestänyt jo 20 vuotta. Pian se on vain muisto, kun amerikkalainen uusliberalismi ja rikkaiden itsekkyys juhlivat voittoaan meilläkin".

Eli tää alko Lipposen 1. hallituksen puolivälissä, mitä silloin tapahtu? Miksi kansalaiset antavat tukensa näille hyvinvointivaltion "tappajille"? Johtuisko sitten siitä että kansa haluaa tuhota sen hyvinvointivaltion? En siihen loogisempaa syytä nyt keksi.

Itse tosta asiasta olen kanssasi samaa mieltä, luokkasotaahan täällä käydään ja kokoomus varsinkin haluaa palauttaa asiat sellasiksi kun ne oli itsenäistymisen aikaan. Omistavaluokka omistaa kaiken ja muut on "torppareita" ja muuta köyhällistöö. Kuka tietää.

Markku Lehto

Nyt näyttää uutta terminologiaa pukkaavan:

Äärilänsimedia , oikeistokommunisti, kansan kalttaaminen, itsetuhoinen demonisointi, juutalaisten johtama ateistinen kommunismi, angloamerikkalaisen uutisoinnin apinointi. Tässähän vanhat termit kuten "Nato intoilut" ja "Nato kiimaiset" jäävät jo ihan sivuun.

Kehitys kulkee eteenpäin .... saas nähdä mitä kaikkea vielä keksitään. Kun nyt joku ehtisi kaiken sen innostuksen lomassa edes vähän määrittelemään mitä mikäkin termi ihan oikeasti tarkoittaa. Missähän lienee se terminologia-generaattori sijaita ? Kovin se tuntuu viimeaikoina pyörineen. Olisiko Mantila sittenkin oikeassa ?

Veijo Murtomäki

Ei tarvita Nyström Venäjän vaikuttamista: riittää kun katsoo ympärilleen ja lukee muutakin kuin oikeistomediaa, esimerkiksi hyviä suomalaisia tai suomennettuja uutuuskirjoja, jotka tarkastelevat nykyhetken geopolitiikkaa vähän muustakin kuin yhdestä eli länsivinkkelistä.

Olisikin mainiota lukea oikea kunnon analyysi, miten se Venäjä vaikuttaa, kun mediassa ei ole mitään positiivista Venäjästä, en ole nähnyt yhtään trollikirjoitusta, enkä sen puolestaan mitään negatiivista USA/Natosta, vain Trumpista, mutta hänen käsittelynsähän on lapsellista kuten mieskin. Mutta kerrohan, mistä sitä Venäjä-vaikuttamista saa?