Perjantai 14.12.2018

"Itänaapurin trolliarmeija on nopeammassa valmiudessa kuin joukot itärajalla ennen Mainilan laukauksia"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2017 19:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Aura Salla korostaa, että Venäjän sekaantuminen informaatiovaikuttamisen kautta niin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, Britannian EU-kansanäänestykseen kuin Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin sekä suoranainen poliittinen hakkerointi Ranskan vaaleissa ovat todistettavia tosiasioita.
|

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimissä European Political Strategy Centressä (EPSC) neuvonantajana sekä viestinnän tiiminvetäjänä työskentelevä Aura Salla sekä Venäjää seuraava toimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Jarmo Koponen pitävät Venäjän informaatio- ja hybridivaikuttamista vakavana ongelmana.

Aura Salla vertaa Venäjän informaatiovaikuttamista Mainilan laukauksiin. 

–Itänaapurin trolliarmeija on näinä päivinä nopeammassa valmiudessa kuin joukot itärajalla ennen Mainilan laukauksia talvisodan kynnyksellä. Yksinkertaisena tavoitteena on aiheuttaa hajaannusta länsimaisia arvoja edustavien maiden ja kansalaisten keskuudessa, hän kirjoittaa IL-blogissaan.

Monet korkean teknologian ja koulutustason länsimaat ovat Sallan mukaan yllättäen tilanteessa, jossa kansalaisten vastustuskyky ja taidot suodattaa valheellista tai väärää tietoa ovat surullisen heikkoja. 

–Näin myös meillä. Korkeasta koulutustasosta ja menestyvästä peruskoulujärjestelmästä ylpeässä Suomessa osa kansalaisista levittää uutisia toisen tai kolmannen käden lähteistä niiden alkuperästä tai uskottavuudesta piittaamatta ja käyttää Facebook- ja Twitter -verkostojaan ainoina uutislähteinään.

Jarmo Koponen huomauttaa, että Suomessa ei tiedetä kuin murto-osa siitä, "mihin Venäjä on kykenevä".

–Toistaiseksi kielitaito estää suurinta osaa suomalaisista ymmärtämästä naapuriamme Venäjää. Samaan aikaan internet tarjoaa käsittämättömän määrän aineistoa, joka hieman viitsimällä antaa maailmasta hyvin ymmärrettävän kuvan. Mahdollisuudet kasvavat vuosi vuodelta. Mitkään rajat eivät pidättele musiikkia, elokuvia tai tekstiä, mutta joudumme silti miettimään sitä, osaammeko käyttää internetiä itse vai tarvitsemmeko "käyttöohjeita", koska meihin koetetaan vaikuttaa valheilla. Miksi jaamme valheita, vaikka voisimme jokainen pysäyttää informaatiovyöryn, hän kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Ero tarkistamattomia väitteitä levittävien sivustojen ja journalistin ohjeisiin sitoutuneiden tiedotusvälineiden välillä hämärtyy Aura Sallan mukaan vaarallisesti. Hän viittaa Medialiiton tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan 12 prosenttia 18-24 –vuotiaista nuorista on jakanut valheellisiksi tietämiään uutisia verkossa ja valeuutisiin kertoi törmäävänsä verkossa viikoittain 29 prosenttia suomalaisista. 

Salla korostaa, että Venäjän sekaantuminen informaatiovaikuttamisen kautta niin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, Britannian EU-kansanäänestykseen kuin Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin sekä suoranainen poliittinen hakkerointi Ranskan vaaleissa ovat todistettavia tosiasioita. 

–Johdonmukaisena tavoitteena on ollut luoda hajaannusta ja sekaannusta yhteiskuntien sisällä ja heikentää länsimaisen poliittisen ja arvoyhteisön yhtenäisyyttä. Länsimaiden vastareaktiota voidaan pitää jopa harvinaisen naiivina. Teknologisesta osaamisestamme huolimatta informaatiovaikuttamisen torjuntaan käyttämämme resurssit ovat nappulakauppaa vastapuoleen verrattuna.

Euroopan unionille ei Sallan mukaan ole annettu minkäänlaisia valmiuksia esimerkiksi vastatiedusteluun. 

–EU:n ulkosuhdehallinnossa toimivassa strategisen viestinnän yksikössä on kaikkiaan töissä alle 30 ihmistä, joiden tarkoitus on torjua EU-vastaista informaatiovaikuttamista itäisessä ja eteläisessä naapurustossamme sekä Länsi-Balkanilla. EU:n alueella tehtävän propagandan torjumiseen tarvittavista resursseista vasta keskustellaan. Samaan aikaan informaatiovaikuttaminen nakertaa jatkuvasti kansalaisten luottamusta mediaan ja viranomaisiin hämärtäen eroa toden ja valheen välillä, hän kuvailee.

Salla painottaa, että vastatoimien ja resurssien tarve on ilmeinen, tapahtuupa niiden rakentaminen kansallisella tai Euroopan tasolla. 

–Kansalaisten kriittisen medialukemisen taitoa ja ymmärrystä sosiaalisen median sekä hakukoneiden teknologian käyttäytymisestä on kasvatettava. Vastatiedustelua, resursseja strategiseen viestintään sekä teknisiä valmiuksia on lisättävä koko unionin alueella. Ongelma on yhteinen kaikkialla länsimaissa ja siksi siihen vastaaminen on järkevintä yhdessä rintamassa unionin tasolla, alueelliset erot ja muut Euroopan maat huomioon ottaen.

Narvassa #youth.media.world –tapahtumaan osallistunut Jarmo Koponen korostaa, että Venäjän niin sanottua pehmeää vaikuttamista ei huomata ilman, että sen eri muodot tuodaan esiin, eikä huoleen ole aihetta, jos poliitikot tietävät, mistä on kyse. 

–Mielipidevaikuttaminen ei yksin riitä painostukseen.

Viestintäyrittäjä, entinen valtioneuvoston viestintäjohtaja  Markku Mantila arvioi aikaisemmin viikonloppuna, että Venäjän informaatiovaikuttaminen sosiaalisessa mediassa ja muualla internetissä on kiihtynyt. Hänen mukaansa koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä helppoa jakaa valheita kuin nykyisin.

–Sosiaalinen media on ase taitavan toimijan käsissä. Jos meiltä suomalaisilta esimerkiksi menisi luottamus viranomaistoimintaan, niin sen vaikutus olisi vähintään yhtä paha kuin jos meitä ammuttaisiin tykillä.

Lue myös: 

Asiantuntija Venäjän vaikuttamisyrityksistä TE:lle: "Vaikutus olisi vähintään yhtä paha, kuin jos meitä ammuttaisiin tykillä"

Näin kansanedustaja puuttuisi trolleihin: ”Suomalaisten on kyettävä ajattelemaan kriittisesti”

 
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #16

Siltähän tuo vaikuttaa, esim. kun alkoi tulla tietoa että mm. USA manipuloi mediaa lukuisten trollipajojensa kautta:

"Yhdysvaltojen "...hallinto on yksi niistä tahoista, jotka syöttävät amerikkalaiselle medialle niin sanottuja tekaistuja uutisia...ainakin 20 eri liittovaltion virastoa on valmistanut samantyyppisiä tekaistuja uutisia useille tv-asemille tarkoituksenaan muokata mielipiteitä myönteisiksi hallinnon toimille [...] nämä samat harhat päätyivät kritiikittä suomalaiseen mediaan."

https://www.uusisuomi.fi/comment/761271#comment-761271

Pian sen jälkeen alettiin medioissa melskata jostain venäjän trolleista ja hybridisodankäynnistä. Joskin tuolla blogeissa joku epäilee hommaa bisneksen teoksi.

http://juhaniharjunharja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246319-liiketomintaa-i...

Tuomas Sikander

Silloin kun Krim oli kuumimmillaan ja Georgian judanssin yhteydessä jonkinlaista sellaista oli havaittavissa, nykyään aika harvinaista.
Toinen juttu on että ihmisten vääristä mielipiteistä tunnutaan kovasti olevan huolissaan ajatuspoliisin taholla.Kansalaisen kuuluisi olla kuin näitä Aarnioita, Paateroita ja Riikosia ei olisikaan, muuten hirveä hybridi tulee ja puraisee kommunistia kankusta.
._.
._.

Nita Hillner

US: "Sosiaalinen media on ase taitavan toimijan käsissä. Jos meiltä suomalaisilta esimerkiksi menisi luottamus viranomaistoimintaan, niin sen vaikutus olisi vähintään yhtä paha kuin jos meitä ammuttaisiin tykillä."

Pitkälti samaa mieltä! Venäjän informaatiovaikuttaminen on tosiasia. Olen tunnistanut monia, mutta luultavasti on myös niin ovelia trollaajia etten niitä ole havainnut. Toisaalta yhteiskuntamme voi myös itse toiminnallaan lisätä tai vähentää luottamusta viranomaisiin. Esimerkiksi se, että olemme eriarvoisia lain edessä vähentää luottamusta - Verovirasto jo pitkään antanut miljonääreille anteeksi veropetoksiaan, eikä edes varmistanut mahdollisia rahapesurikoksia. Samalla kun kaikkein köyhimmiltä viedään vähätkin pesästä sanomalla ettei ole enää rahaa käytettävissä, lisätään kuitenkin valtavasti yritytukia omille ydinkannattajille. Kaikki tällainen vie väistämättä luottamuspääomaa. Ellei Suomi kohtele kansalaisiaan oikeudenmukaisesti, on turha odottaa kansalaisten uhrautuvan Suomen puolesta esimerkiksi sotatilanteessa. Myös trollaaminen uppoaa tyytymättömiin helposti.

Harri Tapani

Ehkä jopa sarkasmia, vai olisiko ironiaa.

" informaatiovaikuttaminen on tosiasia"

"Heh, eikös siellä käynyt Suomesta Yhdysvalloissa oikein virkamiehiä satakunta kappaletta kurssittamassa itseään kyseiseen trollaukseen :P"

https://www.uusisuomi.fi/comment/760796#comment-760796

Verovelvollisuudesta saatiinkin lukea Uuden Suomen sivuilta jonkin aikaa sitten:

"Järkytys leviää: ”Hallitus sallii pörssiomistusten piilottamisen ja veronkierron”"

https://www.uusisuomi.fi/raha/121404-jarkytys-leviaa-hallitus-sallii-por...

Erkki Joona

Olet oikeassa! Suomi on jo moraalisesti täysin rapautunut ja meillä on edessä NL:n tie, jos korjausliikettä ei saada pikaisesti tehtyä. Kaikki yhteiskuntajärjestelmät ova romahtaneet joko moraalin tappioon tai luonnonmullistusksiin!

Markku Lehto

Mielenkiintoista on, että jatkuvasti osa porukasta haluaa kääntää EU:n vanhaksi "kunnon Neuvostoliiton perijäksi, Eurostoliitoksi". Taktiikkaa tuokin. Musta valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Ei sinänsä mitään uutta sitten 60 - 80 -lukujen.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #18

"kunnon Neuvostoliiton perijäksi, Eurostoliitoksi"

Lainaten omaa kirjoitustasi jossa vastasitkin asian, tuolta alempaa vain sana vaihtaen:

"kun kaikkiin Suomen sisäisäisiin asioihin piti saada Brysselin hyväksyntä ja muutama leima päälle."

Jukka Mattsson

"Toistaiseksi kielitaito estää suurinta osaa suomalaisista ymmärtämästä naapuriamme Venäjää. Samaan aikaan internet tarjoaa käsittämättömän määrän aineistoa, joka hieman viitsimällä antaa maailmasta hyvin ymmärrettävän kuvan."

No olisiko sitten valtamedian aika ruveta kertomaan tuosta käsittömättömästä uutismäärästä, sen sisällöstä lukijoilleen? Ei voi kun täytyy olla samaan aikaan rähmällään ties kenelle... Finlandisierung!

Kari Oittinen

Onkohan nyt niin, että ennen (vielä 1980-luvulla) niitä valheita jakoi nyt luotettavaksi julistautunut media. Idän trolliarmeijan on siksikin helppo käyttää somea viestinsä välittämiseen, kun pelkkä julistautuminen luotettavaksi ei herätä luottamusta.

Erkki Malinen

Onko nämä ihmiset menny täysin sekasi nyt ommutaan jo tykillä. Eiköhän EUn epäsuosio johdu ihan itsestä minä ainakin suhtaudun EUhun hyvin kriittisesti eikä siihen ole venäläisillä osaa eikä arpaa, sama pätee nyky hallitukseen, kuten valtamediaan.

Gun-May Arffman

Juuri näin Erkki Malinen. Totuus trollaukseen ja valheisiin löytyy siellä vallassa olevien peilistä. Kun totuutta ei anneta punnita vapailla markkinoilla, vallassa olijat pelkäävät kansalaisiaan. Siksi tuli vihapuhepoliisit ja hybridisota kansalaisia vastaan.

Markku Lehto

Mikäs, Erikki Malinen, sinulla on vaihtoehtona länsimaisia arvoja edustavalle EU:lle ja sen yhtenäisyydelle ? Suomi taas yksinään Venäjän kyljessä ja kohta uusi YYA 2:nen ?

Toki sinulla on varmasti tietoa siitä YYA 1:n aikaisesta Suomen "suvereenisuudesta" , kun kaikkiin Suomen sisäisäisiin asioihin piti saada Kremlin hyväksyntä ja muutama leima päälle. Jos tuo aika on sinulle tuntematon, niin kehotan lukemaan YYA-aikaa käsittelevää historiankirjoitusta. Sitä on tehty ihan riittävästi 90 -luvun alusta alkaen, jotta siitä ajasta saa selvän kuvan, minkälaisessa Kremlin liekanarussa Suomi oli toisen maailmansodan jälkeen. Siihenkö ja siihen venäläiseen kulttuuriinko meidän pitäisi taas palata ?

Harri Tapani

90-luvun alusta lähtien tosiaan, silloin:

" EY/EU-kansanäänestys jota media johdatteli ja jota virkamiehet ja politiikot Venäjällä pelottelullakin ajoivat ja mokahan se sitten tuli. Jotkut kuulemma sen pelottelun johdosta pelkää Venäjää vieläkin :P"

https://www.uusisuomi.fi/comment/759718#comment-759718

Tuosta pelottelusta voi lukea mm. kirjasta "Lännettymisen lyhyt historia" josta oli aikanaan hyvä kuvaus Helsingin Sanomien kirja-arvosteluissakin.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #40

Siitähän on hyvä esimerkki minkälaisia liekanaruja USA, Iso-Britannia ja Ranska pitivät Länsi-Saksassa ja minkälaisia liekanaruja Neuvostoliitto piti Puolassa ja Itä-Saksassa, puhumattakaan Baltian maista. Länsi-Saksa oli 15 vuotta sodan jälkeen Euroopan talousmahti. Itä-Saksasta ja Puolasta ei samaa voi sanoa.

Suomi yritti NL:n kanssa käytävän bilateraalisen kaupan kanssa selvitä. Ongelma oli, että NL:oon kelpasi kaikki mitä Suomessa valmistettiin, mutta NL:sta ei ollut paljon muuta tuotavaa takaisin Suomeen, kuin mosseja , ladoja , aseita ja öljyä. Tuossa bilateraalisessa kaupankäynnissä NL oli jatkuvasti velkaa Suomelle. Mutta siitä velasta ei korkoa maksettu. Viimeisiä velkoja Venäjä maksoi Suomelle 90 -luvun lopussa ja 2000 -luvun alussa.

Erkki Joona

Poliitikkomme ovat ihan itse luoneet kaikki yhteiskuntamme ongelmat! Taloudelliset, sosiaaliset ja henkiset ongelmat eriarvoistaen yhteiskuntamme. He ovat tilanneet meille MV -lehden luettavaksemme ja populismia korjaamaan virheitä demokraattisesti. Olisiko kapina tai kotimainen terrorismi parempi vaihtoehto? Poliitikkomme ovat kattaneet pöydän valmiiksi ulkomaalaiselle vaikutukselle. Elämme kolmatta sortokautta ja laillistettua ryöstötaloutta, mikä luotiin 1990 -luvun laman väärällä hoidolla kyykyttämällä vähäosaisia kansalaisia. Poliitikkojen arvovalta ja auktoriteetti on jo menneen talven lumia. Yhteiskuntamme on jo moraalisesti rappeutumista ja edessä on todellinen romahdus, jos korjausliikettä ei saada aikaiseksi!

Markku Lehto

"Poliitikkomme ovat ihan itse luoneet kaikki yhteiskuntamme ongelmat! " Huom. huutomerkki perässä, joka antaa lauseelle vallankumouksellisen sävyn.

Mutta kun on demokraattisessa ja Suomen perustuslaillisessa järjestyksessä poliitikot valinneet eduskuntaan ? Suomen kansa tietenkin. Eli onkos siis Suomen kansa luonut nämä mainitsemasi ongelmat, jotka eivät ole ihan ainakaan allekirjoittaneelle avautuneet. Taitaa olla niin, että jossakin muualla tunnutaan tietävän Suomen ongelmat paremmin kuin meillä. Sehän ei olisi ensimmäinen kerta.

Matti Virtanen

[perustuslaillisessa järjestyksessä poliitikot valinneet eduskuntaan..]

On se tietysti näinkin mutta samaan hengenvetoon täytyy todeta että ei ainoastaan äänestysoikeus takaa demokratiaa.

Politikon nauttiessa läpipääsemätöntä syytesuojaa joutuu vuosi vuoden jälkeen mökin mummo valitsemaan helposti ruton ja koleran välillä.

Erkki Malinen

Minä pidän Islantilaisia sankari kansana niitä EU herrat painosti maksamaan koijaretten tekemät laskut, mutta kansa laittoi hanttiin. Ei auttanut vaikka EU uhkasi evätä niiden jäsenanomuksen Islantilaiset teki sen itse. Islantilaiset pärjää hyvin ilman Euta ne on itsenäinen kansa. Niitten ei tarvii nuolla Venäläisiä eikä EU herroja.

Vesa Invenius

Auttaisi kummasti, jos näissä jutuissa kerrottaisiin mitkä sivustot tai plogit ovat venäjän trollien tuotoksia tai edes yksi esimerkki kommentista, joka on venäjän trollien tuotosta. Mutta ei koskaan mitään. Kerrotaan vain, että informatio vaikuttaminen on masiivista ja tunkee ovista ja ikkunoista, mutta ei koskaan yhtään esimerkkiä. Vähän alkaa epäilyttämään, että taitaa trollit olla näiden asiantuntijoiden korvien välissä ja koko juttu taitaa olla informaatio vaikuttamista, jolla pyritään hiljentämään kriittiset äänet.

Markku Lehto

Onneksi olemme vapaassa maassa ja jokainen voi avoimesti ja turvallisesti täälläkin sanoa oman mielipiteensä. Aina ei ole Suomessakaan ollut näin.

Nykyjään presidentitkään ei lähettele "myllykirjeitä" päätoimittajille kuten tehtiin YYA -aikakaudella. Mitenkähän presidentti Kekkonen olisi pitänyt nykyisenmallisen netti-kirjoittelun ja kommentoinnin ruodussa, jos netti olisi ollut käytössä YA -aikakaudella ?

Markku Lehto

Onneksi olemme vapaassa maassa ja jokainen voi avoimesti ja turvallisesti täälläkin sanoa oman mielipiteensä. Aina ei ole Suomessakaan ollut näin.

Nykyjään presidentitkään ei lähettele "myllykirjeitä" päätoimittajille kuten tehtiin YYA -aikakaudella. Mitenkähän presidentti Kekkonen olisi pitänyt nykyisenmallisen netti-kirjoittelun ja kommentoinnin ruodussa, jos netti olisi ollut käytössä YA -aikakaudella ?

Aarre Taalikka

Kukahan trollaa ja minkä vuoksi?Joka päivä saamme lukea kuinka Venäjä yrittää vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin ja milloin mihinkin.
Tämä Venäjän vastainen mielipiteen muokkaus on siinä määrin yleistä ja ilmiselvää,että se kääntyy jo itseään vastaan.Kaikenlaiset mielipiteet ja spekulointi Venäjän tarkoitusperistä ja uhasta yritetään saada näyttämään siltä kuin ne olisivat vallitsevia tosiasioita.Ainoa joka pyrkii vaikuttamaan Suomen politiikkaan on Yhdysvallat.Heidän ei todellakaan tarvitse sanoa tai tehdä julkisesti yhtään mitään sillä meidän/heidän Nato kiimaiset puudelimme kyllä räksyttävät heidän puolestaan.

Markku Lehto

"... Nato kiimaiset puudelimme .."
No tulihan se sieltä, luulin jo että tuo ilmaisu olisi jo unohtunut. Mutta näyttä se olevan edelleen heidän sanastovalikoimassa. Luulisi että kannattaisi keksiä joku uusi termi, ettei vaikutus vesittyisi.

Aarre Taalikka

Se tuli koska tiesin,että joku siihen tarttuu.Luulin kyllä,että yhdistämällä Naton ja puudelin saisin siihen pikkuisen raikkaamman ilmaisun,mutta ilmeisesti sitä on jo käytetty liiankin runsaasti.Nato-kiima on kyllä niin hyvä ilmaisu,että en usko siitä luopuvani.

Jukka Lampinen

Lehdistö yrittää edelleen huijata, ne vastaa lähes kaikesta informaatio vaikuttamisesta.
Lehdistön Venäjä vastainen disinformaatio on lähes 100%:ta.
Voidaan sanoa että lähes kaikki Venäjä myönteinen informaatio sensuroidaan.
Ei voi olla mitään Venäläistä disinformaatiota, kun se kaikki sensuroidaan.

Lehdistön moraali on rapautunut, nykyään tiedostetaan liian hyvin informaatioon liittyvä suuri valta, valta on niin suuri että sitä ei anneta enää toimittajille.

USA-EU liittouma valmistelee sotaa Venäjää vastaan, sille luodaan valheellisia perusteita se taitanee olla kaiken tarkoitus.
Ihmisten liian suuri määrä, viljelys maan ja mineraalien sekä energian loppuminen tarkoittaa, että pitää luoda perusteet hyökkäykselle Venäjälle.
Siksi Suomeakin painostetaan sotilaalliseen liittouttumiseen, meidät halutaan mukaan Venäjän vastaisiin sotatoimiin.