Tiistai 18.12.2018

Alkoholikantaansa pantannut Antero Vartia Ylellä: Suomi hurskastelee anniskelun mielikuvitusrajoilla – pelleilyä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 12:38
  • Kuva: LAURI OLANDER / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja ja ravintolayrittäjä Antero Vartia kats
|

Alkoholilain uudistuksessa pitäisi purkaa byrokratiarajoja rankalla kädellä, katsoo oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Antero Vartia Ylen Lähde ja Hämäläinen -ohjelmassa. Vartia ei ole alkoholilain uudistusta aiemmin kommentoinut julkisuudessa. Hän on vedonnut ravintolayrittäjätaustaansa.

Erityisesti Vartia sättii suomalaisen anniskelun ”mielikuvitusrajoja”. Hän huomauttaa, että jos yksi henkilö juo lonkeroa ravintolan terassilla ja toinen litkii samaa juomaa Alkosta ostetusta tölkistä terassiaidan ulkopuolella, eivät he saa lain mukaan vaihtaa paikkaa keskenään.  

–Me hurskastelemme luomalla näitä mielikuvitusrajoja, Vartia sanoo Ylellä.

–Se mikä minua tässä vaivaa on, että aikuisille ihmisille tullaan sanomaa, että no-no-no, et saa seistä sillä puolella, mene äkkiä toiselle puolelle, hän jatkaa.

Vartia toteaa, että vaikka hän on itse yrittäjä, ei hän ole huolestunut yrittäjän asemasta. Samalla hän kummastelee ravintola- ja matkailualan edunvalvojaa, MaRaa. Vartian mukaan etujärjestö oli jyrkästi vastustanut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kantaa, jonka mukaan pienen maaseutumatkailutoimintaa harjoittavan yrityksen tiloissa pitäisi olla mahdollista nauttia asiakkaiden hankkimia alkoholijuomia.

–He [MaRa] ovat huolissaan siitä, että se johtaa tilanteeseen, missä kilpailu vääristyy ja ravintolat tarjoavat ruokaa ja ihmiset tuovat omat juomansa. Se johtaa kuluttajan kannalta ihan täysiin järjettömyyksiin, jos tällainen sääntö ylläpidetään, Vartia sättii.

–Jos meillä on vaikka kartano, jossa järjestetään häät ja siellä ei ole keittiötä, vaan ruoat tilataan catering-palveluna ulkopuolelta, niin ei ole mitään ongelmaa. Alkoholia saa juoda samalla kun syödään.

–Jos siellä on keittiö, eli kiinteistö määritellään elintarvikehuoneistoksi mutta heillä ei ole anniskelulupaa, niin siinä vaiheessa hääseurue ei saa juoda alkoholia paikan päällä, vaan täytyy kävellä tontin ulkopuolelle kilistelemään hääsamppanjoita.

–Tämän kaltaisten rajoitteiden tekeminen protektionistisessa mielessä – koska MaRahan haluaa, että ihmiset joisivat mahdollisimman paljon alkoholia ravintoloissa – on kuluttajien ja ihmisten kannalta pelleilyä. Ei tällaista lainsäädäntöä tule tehdä, jonka noudattaminen on hölmöä.

Ylen haastattelussa Vartia ei ottanut kantaa kaupassa myytävien alkoholijuomien tilavuusprosenttirajan nostamiseen. Hän sanoo, ettei pidä koko kysymystä merkityksellisenä.

Lue myös:

”Harhaista horinaa” – Kokoomuksesta täystyrmäys Pekka Puskan alkoholi- ja viljahuoleen

Alkoholivääntö viivästymässä: Äänestys 5,5 %:n kauppaoluista lykkääntynee

IV-olut tulee kauppaan? Kaksi vihreää paljasti tukensa – voi ratkaista täpärän äänestyksen

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

THL: Veronkorotus ei auta, alkoholiuudistus nostaa kulutusta – kilpailevalle selvitykselle täystyrmäys

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Lehtonen

Vartia ja Pelkonen ovat ainoita tolkun edustajia eduskunnassa, jotka ovat asettuneet nykyhetkeen ja luottavat äänestäjiin, siis Suomen kansalaisiin.
Haukumme monissa asioissa Amerikkaa ja joitakin muita maita tekopyhiksi, mutta kyllä Suomi menee tässä alkoholipolitiikassa kaiken ohi. ABC-asemat myy viinaa ja lääkkeitä moottoritien varsilla, mutta kyläkaupasta sitä ei saa. Monissa maissa, joissa kaikkia juomia saa lähes kellon ympäri maitokaupasta, mutta moottoritiellä ajetaan autolla ja bensa-asemilla myydään vain polttoainetta, ei viinaa.