Keskiviikko 24.7.2019

Nyt se sanotaan suoraan – Kokoomus: Jos IV-olutta ei tule, veronkorotus perutaan

Luotu: 
20.11.2017 14:29
  • Kuva: Juha Rahkonen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra.
|

Kokoomus ei suostu alkoholiveron korottamiseen ennen kuin alkoholilain uudistus on hyväksytty ”kokonaisuudessaan”. Tämä tarkoittaa, ettei veroja nosteta, jos kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja ei nouse 5,5 prosenttiin, kertoo Uudelle Suomelle kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

–Sitten sitä ei tehdä. Jos alkoholilain uudistus ei mene kokonaan läpi nyt niin kuin on kaavailtu, niin silloin veronkorotuskin perutaan, Kopra toteaa.

Jos lakiuudistusta ei hyväksytä katseet kääntyvät valtiovarainministeriin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoon, joka esittelee verolait eduskunnalle. Kopra pitäisi hallituksen kannalta tyylikkäämpänä sitä, että esitys peruttaisiin kuin että se äänestettäisiin kumoon.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja sinisten Simon Elo eivät esitä yhtä jyrkkiä kantoja, mutta vahvistavat, että veroasiaa arvioidaan vasta alkoholilain äänestysten jälkeen.

–Jos 5,5% ei mene läpi, hallitus arvioi sitten erikseen, onko tuo veronkorotus perusteltu, Kaikkonen viestittää Uudelle Suomelle.

–Katsomme, että alkoholipolitiikkaa täytyy käsitellä kokonaisuutena. Hallituksen esityksessä alkoholiveronkorotuksesta viitataan vapautuksen vaikutuksiin. Ensin on käsiteltävä vapautus ja sitten veronkorotus, toteaa puolestaan Elo.

Sekä alkoholilain uudistus että veronkorotukset halutaan saada eduskunnan äänestyksiin vielä ennen joulutaukoa. Näin uudistukset saataisiin voimaan heti vuoden 2018 alusta. Alkoholilain käsittely on kuitenkin viivästynyt ja käsittely voi mahdollisesti venyä ensi vuoden puolelle.

Lue lisää: Alkoholivääntö viivästymässä: Äänestys 5,5 %:n kauppaoluista lykkääntynee

Lue myös: ”Harhaista horinaa” – Kokoomuksesta täystyrmäys Pekka Puskan alkoholi- ja viljahuoleen

Esityksestä uudeksi alkoholilaiksi on väännetty hallituksessa pitkään. Sen pääkohdista mukaan lukien prosenttirajan nostosta hallituspuolueet sopivat jo keväällä 2016. Asia oli tarkoitus tuoda eduskunnan käsittelyyn jo viime kevätkaudella, kun puolueet ajautuivat asiassa törmäyskurssille. Keskusta halusi tehdä asiasta omantunnon kysymyksen, niin että prosenttirajan korotusta vastustavat kansanedustajat saisivat äänestää sitä vastaan.

Lopulta puolueet saavuttivat kompromissin, että prosenttirajasta äänestettäisiin ensiksi ja kansanedustajat saisivat siinä vapaat kädet, mutta toisessa äänestyksessä – missä loput kohdat käsitellään – hallituksen kansanedustajien tulisi painaa vihreää äänestyspainiketta.

Hallituslähteistä on syksyn aikana valiteltu, että mitä pidemmälle asian käsittely on venynyt, sitä useampi keskustalainen kansanedustaja on kääntynyt pohtimaan prosenttirajaa.

–En osaa sanoa, emme ole näitä kantoja edustajiltamme isommin tivanneet. Jokainen punnitkoon rauhassa muutoksen hyvät ja huonot puolet, Kaikkonen sanoo.

–Oletan, että enemmistö kannattaa hallituksen esitystä, mutta nykyisen rajan kannattajiakin on useita. Moni taitaa kantaansa vielä pohtiakin, hän jatkaa.

Lue myös:

IV-olut tulee kauppaan? Kaksi vihreää paljasti tukensa – voi ratkaista täpärän äänestyksen

Näkökulma: Nyt viinaveroa nostamaan

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

THL: Veronkorotus ei auta, alkoholiuudistus nostaa kulutusta – kilpailevalle selvitykselle täystyrmäys

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Paljonko on laitettu työtunteja tähän tyhjänpäiväisyyteen? Koko muu eurooppa naureskelee meidän alkoholipolitiikalle, Viroa lukuun ottamatta. Viro on ottamassa pataan oikein kunnolla kun se meni korottamaan alkoholiveroa, ja verotulot putosivat.

Suomikin voi nostaa alkoholiveroa vaikka 50%, ja verotulot tulevat varmuudella vähenemään ja kulutus kasvamaan. Matkailu avartaa.

Reko Kauranen

Tutkimukset osoittavat että alkoholin saannin helpottaminen lisää aina alkoholinkulutusta, joten puhut vastoin totuutta. Verotuloista en osaa sanoa, kysymys on kansanterveydestä Etteköhän saa känninne ilman tuota uudistusta. Voidaan muutama nuori pitää erossa tuosta alkoholin "siunauksesta"

Kenneth Ainetdin

Siis mitkä tutkimukset. Katso tilastoja ja tule vasta sitten selittämään näitä tutkimuksiasi. Tässä on sinulle WHO:n tilasto alkoholinkulutuksesta yli 15 vuotiaiden osalta. Jos saannin helpottaminen ja lisää alkoholin kulutusta, niin kerro minulle miksi esimerkiksi Espanjassa juodaan vähemmän kuin Suomessa??!! Tilastoista löydät totuuden eikä sinun tarvitse uskoa minua.

Sijoitus
Maa Litraa per juoja
1. Tadžikistan 30,3
2. Kazakstan 26,2 
3. Moldova 25,4 
4. Puola 24,2 
5. Liettua 23,6 
6. Portugali 22,6 
7. Venäjä 22,3
8. Valko-Venäjä 22,1
9. Romania 21,3
10. Georgia 21,2
11. Ukraina 20,3 
12. Slovakia 19,8 
13. Serbia 19,0 
14. Latvia ja Suomi 18,1
15. Turkki 17,3 
16. Slovenia 17,2 
17. Bulgaria 16,9 
18. Espanja 16,4
19. Unkari 16,3 
20. Viro 15,7 
Lähde: WHO

Reijo Helli
Vastaus kommenttiin #7

Just...just... Viro on hännänhuippuna ja viinaa ja kaljaa saa...niin on saanut puolta halvemmalla kuin Suomessa ennen tuota Kaljan hinnan korotusta ja siinä olisi vähän oppimisen paikka täälle meidänkin Hallitukselle... on ihan turha perustella kulutuksen ja hinnan yhteyttä... sen kertoo jo tuo esim. Viro hännän huippuna kaljan kulutuksessa !

Jukka Laine

Nuorten alkoholin saannin helpottamista ei ole tulossa eikä kukaan ole sitä edes esittänyt. 18 vuotta pysyy ikärajana.

Toinen omituinen väärinkäsitys jatkoksi on että nuoret ostaisivat limuviinasekoituksia, jos sellaista saisi lähikaupasta. Ne ovat miedompia kuin keskiolut ja paljon kalliimpia. Niissäkin on 18 vuoden ikäraja.

Tapio Mäkeläinen

Hyvä edes näin mutta ylipäätään voidaan ajatella että äänestetään sitten sotesta ja maakunnistakin miten itse kukin lystää kun mieron tielle on lähdetty.
Mikä privileegio kepulla on a i n a kähmiä, tällä kertaa tupailta- ja virsikannelosaston halusta.
Että edes juku pelastuisi, vastas merkittävä kepulisti kun kysyin asiaa suoraan. Tämä saa jo uskonnollisia sävyjä.

Jarmo Rautio

Kokkareet kusee kommentilla taas silmään. Nostavat jokatapauksessa veroja.JaNostavat muitakin veroja. Onhan se kumma,et 5 miljoonaa kansalaista tajuu asian,mut 200 "kanssanedustajaa" ei tajuu,et veroja nostamalla,tää maa ei paskasta nouse.Irwinin sanoilla;Haistakaa paska,koko valtiovalta,,,,ette osaa muuta ku verottaa. Täältä tähän...........

Reijo Helli

Minulle henkilökohtaisesti on ihan sama nostakaa veroa tai laskekaa, mutta ihan selvää on että veroja nostamalla ja yleensä kaikella rajoittamisella ja kieltämisellä on aina vain negatiivinen vaikutus... ja veron korotus tietää todellisuudessa ainakin Valtion verotulojen pienenemistä... tässä Globaalissa maailmassa on ainakin etelä Suomalaisten helppoa käydä kaljansa ja viinansa vaikka Latviasta.. käy autolastillisen kerralla niin ei tarvitse niin usein matkustalla, vaikka niinhän se on että matkailu kyllä "avartaa" ja itärajan takaakin saa viinaa ja kaljaa+ tupakkaa ne jotka sattuu sielläpäin asustelemaan.

Tämä on kumma "HOLHOUS" Yhteiskunta kun yleensä pitää kaikki olla kiellettyä tai säädeltyä Valtiovallan taholta... olemme niin tyhmiä ettei osata edes alkoa juoda ilman Valtiovallan puuttumista asiaan !

Esa Sairio

Uusi alkoholilaki pitää hyväksyä pikaisesti. Se on vain pieni askel oikeaan suuntaan eli kohti eurooppalaista vapautta. Noin 500 miljoonaa eurooppalaista saa ostaa alkoholijuomia vapaasti lähes mistä vaan ja koska vaan ja eri vahvuisina. Sama vapaus tulee antaa meille suomalaisillekin. Eurooppalaiset ovat ihan yhtä terveitä kuin suomalaisetkin huolimatta vapaasta alkoholipolitiikasta.
Vuoden kuluessa Suomessa tarvitaan myös viinit ruokakauppoihin ja sen jälkeen Alkon turha monopoli pitää heittää romukoppaan.
Olisi loistavaa ostaa vahvempia oluita lähikaupoista, jolloin aikaa ja vaivaa säästyisi, kun ei tarvitse mennä Alkoon. Toinen asia on Alkon kiskurihinnat. Erityisesti laadukkaat erikoisoluet ovat Alkossa törkeän kalliita. Lähikaupoissa niiden hinta olisi kohtuullinen.
Vapaampi alkoholipolitiikka lisäisi Suomessa työpaikkoja ja valtion verotuloja. Alkoholin tuonti Baltian maista vähenisi, jolloin nekin rahat jäisivät Suomeen elinkeinonharjoittajille ja valtiolle verotuloina.
10% ihmisistä saattaa juoda liikaa, mutta siitä ei pidä rankaista niitä 90%:a ihmisistä, jotka osaavat juoda alkoholia kohtuudella. Eihän muuallakaan Euroopassa takapajuisia Ruotsia, Norjaa ja Suomea lukuun ottamatta rangaista alkoholia ostavia ihmisiä ylisuurilla alkoholiveroilla, alan monopoleilla ja rajoittamalla tavallisista kaupoista saatavissa olevien alkoholijuomien alkoholiprosentti keinotekoisesti arvoon 4,7 tai alle.
Toivon todella, että eduskunta hyväksyy uuden alkoholilain sellaisenaan. Enemmistö suomalaisista kannattaa tutkimusten mukaan vahvempia oluita kauppoihin ja iso osa viinejäkin ruokakauppoihin.

Pentti Westerholm

Tässä asiassa kokoomus on edistyspuolue.Muut haikalevat kieltolain aikaa.Haluavat kontroloida toisten ihmisten alkoholinkäyttöä.Unohtakaa haikailut ja siirrytään nykypäivään.Kenekään juomista ei pysty säätelemään niin,ettei hänestä tule suurkuluttajaa.Mitkään säännöt ja rajoitteet ei sitä estä!.Ainoa ja paras säätelijä on hän itse.

Kaj Nyyssönen

Kommentti "puhdas viina olisi terveellisempää"
Puhdas viina ei EU:n mukaan ole juoma vaan puhdistusaine (Spiritus forte) eikä se löydy mistään (Suomea lukuunottamatta alkoholijuomana) muualta kuin EU:n kaikkien markettien pesuainehyllystä. En ole vuosiin ostanut kun toi pesutarve on sen verran pieni haavan puhdistuksiin että ei niitä 200 gramman pulloja usein tarvitse ostaa. Ravintoloissa noita vitriinejä puhdistavat päivittäin alkoholilioksella mutta tuo Spiritus forte ei ole tehokas ellei sitä ole laimennettu viikkoa ennen 50% vedellä. Joten käyttävät siihen tarkoitukseen Giniä on jopa halvempaa.

Taisto Pihlajamaa

Päättäjien vatkaus viina-asialla ei ole muuta kuin pelkkää viinan mainostamista. Totta kai kissan hännän leikkaaminen vähemmän sattuu, kun se tehdään nivel kerrallaan.

Minulle ykslysti mitä tekevät. Viimeksi Virossa ostoksilla ollessani kauppias oli kanssani samaa mieltä: " Pole mõttet Soome vett vedada". 80 % saaremaalaista ostin. Ja tavallinen ruokakauppa oli myyjänä.

Taisto Pihlajamaa

Kaj Nyyssönen, on tunnustettava, että en minä sitä 80 prosenttista siitä pullon suusta juo.

Viime kesän kirsikkasato oli tosi huono, kun kukkimisen aikaan kylmyyden takia pörriäiset eivät lentäneet. Vähät kirsikat mitä tuli, panin kylpyyn siihen 80 prosenttiseen. Joskus kevättalvella siivilöin marjat käytettäväksi kylmissä jälkiruuissa, lisään liemeen sokeria ja vettä, ja niin onkin maittava kirsikkalikööri tarjottavaksi naisväen kutsuilla. Samaa olen tehnyt myös mustikalla, eikä maku ole huono ollut.

On muitakin reseptejä, nopeampiakin. Voihan sillä viinalla toki pyyhkiä vaikka selkäänsä tai varvasvälejään, mutta oletko kuullut puhuttava alkoholin väärinkäytöstä!

Harri Kovala

Miten vertailukelpoisina pidät ko. listan kulutusmääriä? Edes Suomen ja Ruotsin virallisten kulutuslukemien vertailu ei ole relevanttia erilaisten tilastointimenetelmien vuoksi. Ruosin tilastointimenetelmä laskee virallista kulutusta, kun Suomen nostaa.

Taisto Pihlajamaa

Tämä tilastointi nyt on taas sitä kvasitiedettä. Ainakaan minun tuttavistani kukaan ei juo keskimääräisen luvun mukaisesti. Joku ei juo ollenkaan, jollekin kelpaa enemmän.

Keskittyisivät nämä numerokeinotyöläiset nyt vaikka porkkananviljelyyn, ja jättäisivät viinankäytön YKSILÖIDEN omaksi asiaksi, ninku oikein olisikin.

Molly Hassan

Hei, olen ulkomainen lainanantaja, jonka päätin myöntää lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin lainoja rehellisille ihmisille, jotka kuukausittaisista tuloistaan ​​huolimatta kamppailevat vastaamaan heidän perus tarpeisiinsa. Lainojen korko on 2% koko laina- ja lainatarjousedellytyksistä. Pyydetyt lainat on saatu muutaman tunnin kuluessa hakemusten jättämisestä. jos kiinnostunut ota yhteyttä meihin
Sähköposti: ([email protected])

Voimme rahoittaa seuraavia:

• Lainat kaikille
• Laina kaikkiin kiinteistöihin
• Usean perheen / asuinrakennukset
• Lainat sijoittajille
• Bridge Loans / Mezzanine Rahoitus
• Ulkomaisen ostajan laina
• Kaupalliset lainat
• Land / Rakentaminen
• Uusi kaupallinen / monikulttuurinen tuote, jonka alhainen korko on 2%
• Lainamäärät: 2 000 euroa - edellä

 Jos kiinnostunut ota yhteyttä meihin jatkuvaa luotonantajan kautta;

Gonzalez Andres Financial Company;
Sähköposti: [email protected]
Herra Gonzalez J. Andres