Perjantai 24.5.2019

Keskolaisilta raju vaatimus: Teollisuutta kovemmat palkankorotukset – yli 10 % lisää

Luotu: 
20.11.2017 15:54
  • Kuva: Alma Media arkisto / Tomi Vuokola
    Kuva
    Keskon työntekijöiden ammattiosasto kuuluu Palvelualojen ammattilitto PAMiin. Kuvituskuva.
|

Keskolaiset edellyttävät työehtosopimuskierrokselta teollisuutta kovempia palkankorotuksia ja merkittäviä parannuksia heikkoihin työsuhteisiin. Palkankorotukseksi tavoitellaan 2 euroa tunnille.

Lisäksi tavoitellaan vuokratyön kieltämistä tai merkittävää rajoittamista, vastentahtoisten nollatuntisopimusten kieltämistä ja lomien pidentämistä. Nämä nousivat esiin kyselyssä, jossa ammattiosasto kartoitti edustamiensa työpaikkojen työntekijöiden tahtotilaa työehtosopimusneuvotteluja varten.

Palvelualojen ammattiliitto PAMiin kuuluva keskolaisten ammattiosasto linjasi syyskokouksessaan osaltaan kaupanalan neuvottelujen tavoitteita. Neuvottelut alkavat tammikuun lopulla, kun kaupan työehtosopimus on päättymässä 31.1.2018.

Syyskokous huomauttaa, että esimerkiksi Kesko Oyj on maksanut osinkoja viimeisen kahden vuoden aikana enemmän kuin se on tuottanut voittoa. Osa sen työntekijöistä joutuu kuitenkin turvautumaan sosiaalitukiin minimitoimeentulon turvatakseen.

Lue lisää: Selvitys paljasti karun ilmiön: 334 miljoonaa netonnut kauppa maksattaa palkkakuluja veronmaksajilla

Ammattiosasto kyselyn mukaan lähes 100 prosenttia työntekijöistä on valmiita työtaisteluihin parempien työehtojen tavoittamiseksi. Lähes kaikki ovat valmiita lakkoihin ja merkittävä osuus työntekijöistä on valmiita jopa yli kahden viikon lakkoihin.

– Tuloksen merkitystä korostaa vielä se, että kyselyä ei pohjustettu mitenkään ja kyselyyn vastanneille ei tässä kohtaa oltu kerrottu mahdollisista lakon aikaisista avustuksista mitään, kyselyn toteuttanut ammattiosaston varapuheenjohtaja Joonas Tuomivaara sanoo tiedotteessa.

Keskolaisten ammattiosasto on jo aiemmin linjannut, että neuvotteluissa tavoitellaan kilpailukykysopimuksen ja maan hallituksen leikkausten kattamista, joiden päälle haetaan vielä ansiotason korotusta. Minimissäänkin tämä tarkoittaisi reilusti yli 10 prosentin palkankorotuksia.

– Erityisesti vuokratyövoiman käytön rajua rajoittamista voi pitää merkittävänä osoituksena solidaarisuudesta, sillä keskolaisten ammattiosaston edustamilla työpaikoilla ei käytännössä ole juuri lainkaan vuokratyöntekijöitä, ammattiosaston puheenjohtaja Petri Järvinen summaa kyselyn tuloksia tiedotteessa.

Lue myös:

Teollisuusliiton TES läpi vasta yllättävän äänestyksen jälkeen: 3,2%:n palkankorotus

Uuden liiton pomo hämmästyi: ”Tuntuu kuin muiden päätöksenteko olisi haluttu ulkoistaa meille”

Syksyn palkkapeli – Ekonomisteilta 4 huomiota

Uusi liitto avasi palkkapelin 2 %:lla: ”Kun kaikkia kirvelee se on hyvä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

No nyt tulee Kepulle ja Kokoomukselle sitä mitä olette niittäneet. Vihdoinkin te poljetut matalapalkka alan työntekijät, pitäkää yhtä ja vaatikaa se mikä teille kuuluu. Johtoporras on teidän selkänahastanne nauttineet muhkeita bonuksia jo vuositolkulla.

Tapio Mäkeläinen

Mitä tämä Sipilälle ja Orpolle kuuluu?? Nyt käydään liittokierrosta, jossa PAM vastapuolena on kaupanalan työnantajaliitto.

En ota kantaa nyt esitettyyn mutta kuvastaa miten pihalla ihmiset ovat koko neuvottelujärjestelmästä.
Sen toistan, että oli suuri virhe jo vuonna 2011 aloittaa keskitetyn järjestelmän tekohengitys ja lähes kaikkien alojen alakohtaiset hankkeet jäivät miten sattuu.
Se, että meillä nyt sorvit käy punaisena taas johtuu teollisen rakenteemme jälkisuhdanne luonteesta. Kuten aina on ollut puuttuvan kulutustavarateollisuuden takia.

Molly Hassan

Hei,
Oletko liikemies tai nainen? Jos jokin taloudellinen sotku tai tarvitset rahaa aloittaaksesi oman yrityksen? Tarvitsetko hyvitystä maksamaan velkaa? Jos sinulla on alhainen luottopiste ja pankkien / muiden paikallisten rahoituslaitosten vaikeudet saada lainaa? Henkilökohtainen laina, liiketoiminnan laajentaminen, yrittäjyys ja koulutus, velan vakauttaminen, kovan rahan lainat. Tarvitset lainaa tai rahoitusta mistä tahansa syystä. Tarjoamme lainoja, joiden alhainen keskikorko on 2%, ota meihin yhteyttä jatkuvan luotonantajan kautta.

Gonzalez Andres Financial Company
Sähköposti: [email protected]