Keskiviikko 14.11.2018

Ministeri: 80 lasta yhden sosiaalityöntekijän kontolla on liikaa – ”Se ei ole oikein”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 17:48
Päivitetty: 
20.11.2017 19:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) katsoo, että kun lastensuojelun ammattilaisella on 80 tapausta hoidettavana, se on liikaa.

– Se ei ole oikein, Saarikko kirjoittaa yksiselitteisesti blogissaan.

Yli tuhat sosiaalialan ammattilaista ja opiskelijaa on vedonnut päättäjiin lastensuojelun tilanteen parantamiseksi. Adressin allekirjoittajien mukaan yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla hoidettavanaan 80 lapsiasiakasta. Asia nousi esiin Porvoossa tapahtuneen 3-vuotiaan lapsen surman jälkeen.

Lue lisää: 1000 sosiaalityöntekijää vaatii poliitikkoja avaamaan silmänsä: Lastensuojelun asiakkaita heitteillä

Edellisen Suomessa nousi laaja keskustelu lastensuojelun tilasta vuonna 2012 8-vuotiaan Eerikan surman jälkeen. Tapauksen johdosta kaksi Helsingin sosiaalityöntekijää tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Valviran vuonna 2014 julkistaman selvityksen mukaan yhdellä sosiaalityöntekijällä saattoi olla jopa 160 lasta asiakkaana.

Blogissaan Saarikko lupaa selvityttää, voiko työntekijöille asettaa maksimiasiakasmäärän. Hän kuitenkin korostaa, ettei asia ole aivan yksinkertainen.

– Olen miettinyt tosissani, auttaisiko mitoitus yhdellä työntekijällä vastuullaan olevien lasten määrään. Maksimiasiakasmäärän määrittelystä tarvitaan vielä tarkempi selvitys. Lupaamme sen tehdä. Tämän olisi hyvä liittyä lastensuojelun laatusuositukseen, joka on jo kertaalleen laadittu, toteaa Saarikko.

–Maksimimitoitus ei ole yksinkertainen juttu - työn luonne eri puolilla Suomea on erilaista ja toisaalta tapausten vaativuuden kirjo on laaja.

Ministeri painottaa, että tavoissa, miten lastensuojelua tehdään, on tarvetta muutokselle.

–On kuntia, missä tässä on jo onnistuttu.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ehdottaa tiedotteessaan ministeri Saarikolle harkittavaksi lastensuojelulain muutosta niin, että lakiin kirjattaisiin enimmäisasiakasmäärä työntekijää kohden. Aiemmin tänään myös Perhehoitoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) vaati lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärän kirjaamista lakiin kiireellisesti. Lue tarkemmin: ”Suomessa jäätiin saivartelemaan” – Kansanedustaja vaatii Ruotsista mallia lastensuojeluun

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) puolestaan vaati hallitukselta välittömiä kriisitoimia, jotta lastensuojelun resurssit saadaan kuntoon. Juvosen mukaan hallitus on ”jäänyt pyörittelemään sotea ja valinnanvapauutta, jonka keskellä sosiaalihuollon ja lastensuojelun tilanne on jäänyt täysin syrjään”. Hän vaatii tiedotteessaan alaa soten keskiöön sekä välittömästi lisäkoulutusta ja uusia ylimääräisiä koulutuspaikkoja alalle.

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) taas haluaa, että lastensuojelun tueksi tuodaan lisää keinoja, joilla lisätään luottamusta perheiden ja viranomaisten välille. Hänen mukaansa painopistettä pitää siirtää ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Elovaara ehdottaa lasten arjen tueksi perhelähetettä, joka voisi olla kevyempi kuin lastensuojeluilmoitus. Sillä voisi Elovaaran mukaan pyytää apua paitsi perhe myös esimerkiksi lastenneuvola tai koulu. Elovaara panostaisi myös tukihenkilöön, joka toimisi sillanrakentajana ja sovittelijana vanhempien ja viranomaisten välillä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Auttaisiko yhtään että Kepun peruspalveluministerit Rehula/ nyt Saarikko olisi pistänyt tuon etusijalle ministeriönsä ohjelmassa?
Luulisi 200 päättäjän heränneen jo -12 tapauksesta Eerika 8vuotta .
Taivastelu jälkikäteen omista tehtävistä on jo naurettavaa.
Lastensuojelun tilanne on ollut jo vuosia samalla tolalla. Huostaanotot räjähtäneet käsiin.
JK.Eikös se Kepun toimeentulotuen siirtäminen Kelaan vapauttanutkaan kunnilta sosiaalityöntekijöitä lasten ja perheiden tueksi? Tuollahan tuota Kelaan siirtoa perusteltiin. (kun köyhät jonotti "leipärahaansa" tammikuusta-huhtikuulle,toimeentulotukeaan)
Missä Kepu siellä ongelma.