Perjantai 16.11.2018

Olutliitto kokoomuksen linjoilla: Ei veronkorotusta ilman kaupan 5,5% – "Mahdoton ajatus"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 19:15
|

Olutliitto on alkoholilaista kokoomuksen linjoilla ja vastustaa veronkorotusta ilman prosenttirajan nostoa. Uusi Suomi kertoi tänään, ettei kokoomus suostu alkoholiveron korottamiseen, jos ruokakaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja ei nouse 5,5 prosenttiin.

Kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajan korotuksesta omatuntonsa mukaan. Asia jakaa eduskuntaa vahvasti, joten prosenttirajan korotuksen toteutuminen on epäselvää, vaikka se on kirjattu hallituksen esitykseen. Elokuussa hallitus päätti myös korottaa alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jukka Kopra kommentoi tänään Uudelle Suomelle, että veronkorotus perutaan, jos prosenttirajan korotus ei toteudu. Eduskuntaryhmän puheenjohtajat Antti Kaikkonen (kesk.) ja Simon Elo (sin.) eivät olleet yhtä jyrkkiä, mutta sanoivat, että veroasia arvioidaan vasta alkoholilain äänestyksen jälkeen. Lue tarkemmin: Kokoomus: Jos IV-olutta ei tule, veronkorotus perutaan

Olutliitto on tiukasti kokoomuksen linjoilla.

– On mahdoton ajatus, että veronkorotus tulisi ilman sallitun prosenttirajan nostoa. Oluen vero on Suomessa jo nyt EU:n korkein, kritisoi puheenjohtaja Anikó Lehtinen tiedotteessa.

–Päinvastoin, vero tulee pitää nykyisellään tai sitä tulee laskea siinä tilanteessa, jos nykyistä vahvempia oluita ei tule vähittäismyyntiin.

Olutliiton mielestä oluen vähittäiskaupan prosenttirajan nostolla on keskeinen rooli tarjolla olevien oluiden kirjon monipuolisuuden lisäämisessä. Liiton mukaan prosenttirajaa voitaisiin nostaa enemmänkin kuin uudessa alkoholilakiesityksessä.

Olutliitto antoi lausuntonsa alkoholilaista eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle viime viikolla ja kiitteli muutoksia, jotka mahdollistavat erilaisia olutkokemuksia Suomessa. Olutliitto näki uudessa alkoholilakiesityksessä paljon kehitettävää verotuksen ja päivittäiskaupan prosenttirajan nostamisen lisäksi. Liiton mukaan ravintolassa myytävän oluen hintaa tulisi kehittää kuluttajalle suotuisaan suuntaan. Myös ravintoloissa myytävän anniskelualkoholin arvonlisäveron keventäminen on ollut esillä, mutta se jäi hallitukselta tekemättä.

Lisäksi liitto katsoo, että oluen verkkokauppaan kohdistuvia rajoituksia tulisi poistaa ja välttää turhien määritelmien, kuten käsityöläisoluen, lisäämistä lakiin.

Olultliitto on ollut pitkään huolissaan siitä, että alkoholilaki rajoittaa suomalaista olutharrastusta paljon enemmän verrattuna eurooppalaisiin sisarjärjestöihin. Liitto kuuluu Euroopan oluenkuluttajien liittoon (EBCU). Viime kuussa sen hallitukseen valittiin ensimmäisen kerran suomalainen Andre Brunnsberg, joka on ollut aktiivinen Suomessa muun muassa kotiolutpiireissä.

–Uuden alkoholilakiehdotuksen määritelmä kotioluesta vastaisi nykyisin voimassa olevia rajoituksia, jossa sallitaan kotioluen paneminen kotitaloudessa yksityiseen käyttöön. Jos lakia katsotaan tarkasti, niin esimerkiksi eri yritysten yksityiset panimokerhot olisivat kiellettyjä, kotiolutkisojen laillisuus epäselvää ja kaupallisten kotioluttapahtumien järjestäminen ei olisi sallittua uuden lain astuessa voimaan. Samaan aikaan tämäntyyppiset kotiolutkulttuuria edistävät tapahtumat ovat sallittuja muun muassa Ruotsissa ja Norjassa, Brunnsberg kommentoi hallituksen lakiesitystä.

Sekä alkoholilain uudistus että veronkorotukset halutaan saada eduskunnan äänestyksiin vielä ennen joulutaukoa. Näin uudistukset saataisiin voimaan heti vuoden 2018 alusta. Näyttää kuitenkin siltä, että alkoholiäänestys voi venyä ensi vuoden puolelle.

Lue lisää: Alkoholivääntö viivästymässä: Äänestys 5,5 %:n kauppaoluista lykkääntynee

Lue myös: ”Harhaista horinaa” – Kokoomuksesta täystyrmäys Pekka Puskan alkoholi- ja viljahuoleen

IV-olut tulee kauppaan? Kaksi vihreää paljasti tukensa – voi ratkaista täpärän äänestyksen

Näkökulma: Nyt viinaveroa nostamaan

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

THL: Veronkorotus ei auta, alkoholiuudistus nostaa kulutusta – kilpailevalle selvitykselle täystyrmäys

Jaa artikkeli: