Maanantai 20.5.2019

Perussuomalainen valtuutettu: ”Helsinki romuttaa turvapaikkaprosessia – täysin absurdi tilanne”

Luotu: 
21.11.2017 10:02
Päivitetty: 
21.11.2017 12:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuva käännytystä vastustaneiden turvapaikanhakijoiden leiristä Helsingistä.
|

Faktakulma

Paperittomien palveluiden nykytila

Tähän asti Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala on tarjonnut paperittomille henkilöille palveluita, joita ovat hätämajoitus, neuvonta, toimeentulotuki sekä akuutti terveydenhuollon päivystys. Vuodesta 2014 lähtien kaupunki on kiireellisen hoidon lisäksi tarjonnut kaikille raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille laajat terveydenhuollon palvelut, mukaan lukien neuvola- ja sairaanhoitopalvelut sekä synnytyksen jälkitarkastus. Tarjottavaan hoitoon ovat lisäksi kuuluneet kiireellinen suun terveydenhoito, mielenterveydenhoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki.

Kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) arvostelee Helsingin kaupunginhallitusta toimista, joiden hän katsoo rapauttavan Suomen turvapaikkajärjestelmää.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina lähettää kaupunginvaltuustoon päätösehdotuksen, jolla Helsinki lisää paperittomien – tai laittomasti maassa oleskelevien – ihmisten oikeuksia. Valtuustolle esitetään, että paperittomat saavat välttämättömän huolenpidon ja toimeentulon kuten ruoan, majoituksen ja kiireellisen sairaanhoidon lisäksi oikeuden ”välttämättömään” sairauksien hoitoon, lääkitykseen, hoidon seurantaan, rokotuksiin sekä hammashoitoon ”samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijat”. Lisäksi raskaana oleville ja pienten lasten perheille taataan mahdollisuus pidempikestoiseen kriisimajoitukseen. Tavoitteena on helpottaa paperittomien elämää ja elinolosuhteita.

– Tilanne on täysin absurdi. Samaan aikaan kun valtio pohtii (tai ainakin sanoo pohtivansa) miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti, kutsuu Helsinki kaikki kylään. Ilmaiseksi. Koko kalliissa turvapaikkaprosessissa ei ole enää mitään järkeä. Sen lisäksi että tällainen syö uskon lain noudattamiseen, on se täysin helsinkiläisen veronmaksajan harteilla. Ja kuten kaikki tietävät raha ei tule seinästä vaan se leikataan muilta avun tarvitsijoilta. Ilmankos oli omaishoitajilta leikattava, valtuutettu Rantanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Lisäksi kaikessa viisaudessaan kaupunginhallitus esittää, että edellä mainittuja palveluja tulee mainostaa kaupungin internet-sivuilla monilla kielillä mm. arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Kaupungin henkilökunnan tulee myös tarjota palveluja aktiivisesti, hän jatkaa.

Rantasen mukaan Helsinki myös kehottaa työntekijöitään toimimaan niin, että löydetään ihmisille väyliä pois paperittomuudesta. Hänen mukaansa tämä olisi helppoa, kun vain ”henkilö poistuu maasta ja henkilön tulee poistua maasta”.

Aloite paperittomien tilanteen edistämisestä eteni kaupunginhallituksesta valtuustoon äänin 8–7. Vastaan äänestivät kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat sekä Sdp:n Tomi Sevander, puolesta vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n edustajat.

Esitettyä kaupungin toimintatapojen muutosta perustellaan sillä, että paperittomien määrä kasvaa Suomessa turvapaikanhakijoiden saadessa kielteisiä päätöksiä mutta kieltäytyessä lähtemästä maasta. Yhteiskunnan toimintojen ulkopuolella eläessään he ovat alttiita köyhyydelle, hyväksikäytölle ja erilaiselle syrjäytymiselle.

Lue myös: ”Mikä järki tässä on, kun laittomasti oleskelevat halutaan poistaa Suomesta?” – Perussuomalainen tyrmistyi Helsingin suunnitelmasta

Päivitys klo 10.49: tarkennettu, että kyseessä on päätösehdotus, joka etenee kaupunginvaltuustoon.

Faktakulma

Paperittomien palveluiden nykytila

Tähän asti Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala on tarjonnut paperittomille henkilöille palveluita, joita ovat hätämajoitus, neuvonta, toimeentulotuki sekä akuutti terveydenhuollon päivystys. Vuodesta 2014 lähtien kaupunki on kiireellisen hoidon lisäksi tarjonnut kaikille raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille laajat terveydenhuollon palvelut, mukaan lukien neuvola- ja sairaanhoitopalvelut sekä synnytyksen jälkitarkastus. Tarjottavaan hoitoon ovat lisäksi kuuluneet kiireellinen suun terveydenhoito, mielenterveydenhoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Martti Kosonen

Jos Vapaavuori ei saa tätä esitystä kaupunginvaltuuston avulla blokatuksi, niin hän on takuuvarmasti entinen äänikuningas. Ja neljän vuoden kuluttua myös entinen pormestari.
Kyllä nyt näytti myös Rkp todellisen petturuutensa. Jostain kumman syystä heidät on yleensä mielletty oikeistoon tai keskustaan. Tosiasiassa he kiukuttelevat ja kostavat kaikille, jos eivät itse pääse vallan kahvaan.

Gun-May Arffman

Helsingin kaupunginvaltuusto hommailee siis omia lakejaan. Minä kun luulin, että lait koskevat koko yhteiskuntaa ja maassa asuvia kaikkia ihmisiä. Eikös ulkomaalaislaki laittomasti maassaolevien poistamiseksi pitäisi mennä kaiken edelle? Jo sisäisen turvallisuudenkin vuoksi. Mitä tästä sanoo Suomen laki? Vasemmistoliitto ei aja enää suomalaisten duunarien eikä muidenkaan suomalaisten asiaa. Tämä kannattaa muistaa seuraavissa vaaleissa.

Jaakko Karki

Eivät nämä ole mitään paperittomia, jokaisen maan kansalainen saa tarvitsemansa paperit (passit jne) kun vaan menee omaan suurlähetystöönsä niitä pyytämään. Sitäpaitsi, heilla oli oman maansa paperit jotka useissa tapauksissa oli tarkoitusellisesti hävitetty Euroopan läpijuoksumatkalla jotta voi kertoa satuja tosiasioista ja vaikeuttaa omaan maahansa palauttamista. Juuri tästä syystä nämä laittomasti maassa oleskelevat eivät suostu anomaan oman maansa lähetystöstä tarvittavia matkustusasiakirjoja, kuten passeja.
On järjetöntä että näitä epärehellisiä ja laittomia sosiaaliturvan ja elintason hakijoita Helsinki hyysää, jopa vastoin valtion viralllisia toimenpiteitä.

Tapu Tappara

En asu onneksi helsingissä, mutta voisin kadottaa paperit ja tulla hakemaan sieltä ilmaisen ylläpidon. Ja jos ihonvärini takia ei onnistu, niin se on syrjintää ja rasismia. Jonoon on varmaan tunkua jatkossa myös muista maailmankolkista, mutta kiristetään verotusta tai otetaan lainaa, kato rahalla saa ja hevosella pääsee.

Orvo Marjamäki

Kun nyt sitten vaaleissa äänestettäessä muistettais kuka ja mikä puolue ehdottelee mitäkin, mutta vaalikarja on tyhmää, senhän huomaa jo kaupunginhallituksen kokoonpanosta.
Mutta ei muuta kuin kaikki paperittomat helsinkiin ja miksi yleensä menee mihinkään muualle ja jättää turvapaikanhakemuksia, helsinki kutsuu kaikkia muita paperittomia ilmaiseen hyvinvointiin vaan ei suomalaisia. Ja päälle vielä suurmoskeija niin hyvin pyyhkii.

Kaarle Akkanen

Kaikki rajan yli astuvat tietävät nyt, että oikeuden päätökset ovat mitättömiä. Helsinki takaa sen, joten pysy täällä ja kerro päätös myös kavereillesi, sukulaisillesi ja tuttavillesi ympäri Eurooppaa. Pane älypuhelin laulamaa! Mitähän tekee hallitus? Seuraako sivusta? Miettiikö edes hetken kansan tuntoja tässä tilanteessa?

Timo Hietanen

Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP haluavat tehdä Helsingistä koko maailman sosiaali-
toimiston pääkaupungin. Onneksi tieto kulkee moniosaajien puskaradiolla eteenpäin
ja saadaan levitettyä punainen matto Välimerelle saakka. Kiitos.

Petri Hämäläinen

Kun tulin lentokoneella alkuvuodesta Helsinki-Vantaalle, oli ennen saapumisaulaa ja rajatarkastusta poliisit vartiossa molemmin puolin miesten vessaa. Lapset kysyivät että miksi täällä on poliiseja niin minä kysymään poliiseilta.

Poliisit kertoivat että tarkastavat vessaan menijöiden matkustusasiakirjoja.

Siis häh?!

Syy oli poliisien mukaan se että ”paperittomat” tarvitsivat passin lentomatkaan, kun taas Suomeen piti saapua ”paperittomana”. Siis vessa avuksi ja passi pöntöstä alas ennen raja- ja passintarkastusta.

Että tämmöisiä paperittomia.

Poliisihallinto ja monet muut matkaajat voivat kyllä vahvistaa asian.

Tosin media ei kysy, ei selvitä kun ei sovi pirtaan.

Mika Laasanen

Eli tänne voisi sitten tulla kuka tahansa ulkomaalainen hoitamaan hampaansa kuntoon tai jos on vaikkapa syöpä niin eikö sekin hoidettaisi kiirellisenä tapauksena ja siksi aikaa kun on hoidossa niin saa majoituksen ja ruokaa ja ehkä myös toimeentulotukea ja sitten kun syöpä on hoidettu niin voi mennä takaisin kotiin jos haluaa,
Tätä uutista pitää ehdottomasti levittää pitkin maailmaa että mahdollisimman monta köyhää tulisi tänne hakemaan ilmaista hoitoa ja tukia.

Pitääpä kertoa Bulgarialaisille ja Romanialaisille että tulkaa suomeen me hoidamme hampaasi kuntoon eikä maksa mitään ja hoidon ajaksi saat majoituksen ja ruokaa

Kaija Tiilikainen

Vasemmistolaiset ja vihreät ovat menettänert terveen järjen tyystiin näiden laittomasti maahantulijoiden suhteen.
No vasemmistokommunistit ovat ennenkin tehneet oman maan kansalaisia vahingoittavia päätöksiä (vrt. YYA-sopimus)..suurmoskeijaa ei saa missään nimessä rakentaa Helsinkiin eikä minnekään Suomeen!!

Kaija Tiilikainen

Vasemmistolaiset ja vihreät ovat menettänert terveen järjen tyystiin näiden laittomasti maahantulijoiden suhteen.
No vasemmistokommunistit ovat ennenkin tehneet oman maan kansalaisia vahingoittavia päätöksiä (vrt. YYA-sopimus)..suurmoskeijaa ei saa missään nimessä rakentaa Helsinkiin eikä minnekään Suomeen!!

Juhani Vinberg

tätä vauhtia Helsingistä tulee jättiläismäinen uklkomaalaisten sosiaalifavela, helsinkiläisten veronmaksajien kustannukselas. white flight on jo nyt käynniissä, ympäristökunnat vetävät perheitä ja veronmaksajia. sitten helsinki on kusessa, kun yhteislöveronmaksajat vetäytyvät turvattomuuden vuoksi pois ja rahat loppuvat. muu suomi ei tule elättämään helsinkiä

Knippe Jonisson

Mielenkiintoinen uutinen,,,Apu-lehden blokissaan Uuninpankkopoika väittää ihan muuta. Väittää että oikeuksia EI olla laajentamassa vaan noudatetaan vain perustuslain kirjainta. Siis kumpi puhuu muunneltua totuutta? Saku vai Uusi-Suomi?

Olli-Pekka Wallin

Perustuslaissa ei ole pykälää jossa määriteltäisiin sitä että kunta pakotettaisiin tarjoamaan terveyspalveluita ei-kansalaisillle. Kunnan tehtäviin kuuluu tarjota esim sote palvelut omllle kuntalaisilleen mutta ei paperittomille henkilöille jotka eivät ole Suomen tai EU-kansalaisia. Voisi hyvä tarkistaa mitä kuntalaki sanoo tästä päätöksestä jos tämä menee lävitse myös kaupunginvaltuustossa. Veikkaisin tiukkaa äänestystä,

Timo Hietanen

Terveiset Saksan Essenistä ! Kuusi ( 6 ) syyrialaista turvapaikanhakijaa ( 4 vuodelta 2014
ja 2 vuodelta 2015 ) halusivat kiittää Angela Merkeliä saamastaan turvapaikasta terrori-
iskulla ensi viikolla alkavilla joulumarkkinoilla sekä likeisessä ostoskeskuksessa. No
poliisi torjui tällä erää "monikulttuurisen kiitoksen" ja 500 poliisia pisti härdellin
päälle kotietsintöjä jne. Ei maksa paljon tämä moniosaajien paimentaminen !
Mutta Suomihan on koko maailman sosiaalitoimisto, koska olemme sen velkaa ja
yhteisvastuussa koko maailman hyvinvoinnista - vihervassulaista jargonia siteeraten,