Tiistai 18.12.2018

Ministeriöltä uusi Suomi 100 -ohje: Lippu salkoon jo 5.12. – ”Verraton tapa iloita itsenäisyydestä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.11.2017 10:15
|

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi saa tänä vuonna liputtaa poikkeuksellisesti jo itsenäisyyspäivän aatosta kello 18 alkaen. Lippu tulee laskea salosta itsenäisyyspäivänä 6.12. kello 22 mennessä.

– On hyvä muistaa, että Suomi on yksi maailman parhaista maista. Siitä sopii iloita, ja Suomen lipun nostaminen salkoon on verraton tapa iloita itsenäisyydestä, sisäministeriö opastaa.

Liputuskäytäntö muistuttaa siis juhannusliputusta, jonka myös voi aloittaa jo juhannusaattona kello 18. Pimeän aikaan liputettaessa Suomen lippu tulisi kuitenkin valaista hyvin, ministeriö ohjeistaa.

–Jos liputtaa läpi yön, tulee lipun olla niin hyvin valaistu, että lipun kuvio ja värit erottuvat selkeästi. Valkoisen tulee siis näkyä selvästi valkoisena ja sinisen sinisenä. Juhlaliputukseen osallistuminen on vapaaehtoista, sisäministeriö neuvoo tiedotteessaan.

–Mikäli lipun hyvä valaiseminen ei ole itsenäisyyspäivän aattona mahdollista, liputetaan itsenäisyyspäivänä normaalikäytännön mukaisesti siten, että lippu nostetaan salkoon 6.12. aamulla kello 8.00 ja se lasketaan illalla kello 20.00, ministeriö jatkaa.

Sisäministeriö perustelee valaisemista sillä, että lipun värien on haluttu näkyvän selvästi.

–Suomalainen liputuskulttuuri on sallivaa, mutta pimeällä liputtamisen kieltämisestä ei ole haluttu lipsua.

Helsingin kaupungin kanssa on sovittu, että kaupunki voi määräaikaisesti liputtaa Suomen lipulla ympärivuorokautisesti ja -vuotisesti kaupungintalon katolla. Ympärivuorokautista ja -vuotista liputusta kokeillaan ensin ajalla 5.12.2017–31.12.2018 ja kokeilun jatkosta päätetään myöhemmin

Helsingin poikkeusjärjestely on pohdittu huolellisesti. Helsingin kaupungintalo on paraatipaikalla. Se on ensimmäisiä rakennuksia, jonka laivalla Helsinkiin saapuvat ihmiset näkevät.

Sisäministeriö ohjeistaa myös kansalaisia nostamaan lipun salkoon jo pienemmästäkin syystä.

–Liputtamista ei tarvitse arkailla, lipun voi nostaa salkoon jo pienemmästäkin syystä. Liputtaminen on myös arvokas tapa osoittaa kunnioitusta tai kertoa surusta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Varmaankin sellaisia voipi olla,mutta vain idiootti laskee täyttävänsä yksi vuotta jo syntyessään.
Kyllä idi aloittaa toki ensimmäisen elinvuotensa,syntyessään,mutta täyttää vasta kun vuosi on kulunut.
Suomi ottaa ennakoa,ja juhlii sadannen vuotensa alkamisen aloittamista,ei toki varmana ,saavuttaako se päämääränsä.
365 päivää,paljon voi tapahtua,eihän Suomi nykyäänkään mikään itsenäinen ole,Brysselin puudeli.

Samy Arling

Ei kai kukaan rehellisyyden nimissä ja maailmasta mitään ymmärtävä voi salkoon vetää muuta kuin Brysselin lipun.Tulevissa historiankirjoissa voidaan kirjoittaa Suomen itsenäisyyden aikakaudeksi 1917-1995, kunniakkaat 78 vuotta, sen muistopäivää tosin voisi liputtaa Suomen lipulla, Suomen itsenäisyyttä kunnioittaen.Jos jollakin on tiedossa seikkoja jolla Suomi voitaisiin määritellä millään kansanvälisillä arvoasteikolla nyt itsenäiseksi, kuulisin ne mielelläni ?

Esko Kotilainen

Vaihtoehtoja näyttäisi olevan vain kaksi,EU-liittovaltio,tai Venäjä.Liittovaltiolla näkyy olevan tällä hetkellä vahva puolinelsson suomineidon kaulasta,eikätkä isät pistä mitenkään vastaan, vaan hyvinkin anteliaasti myyvät neitonsa,saaden tummahipiäisiä nuoria poikia palkkioksi.
Tosin voipi olla niinkin,että kun vuosi on täynnä,niin Venäjän lippu liehuu Suomessa.
Kumpaako kannatat?