Tiistai 18.12.2018

Näkökulma: Sinisten joukot valkopesivät Juha Sipilää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.11.2017 11:03
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Kuva keväältä 2017, kun Soini on vielä perussuomalaisten pj. ja trion jäsen. Etualalla Sipilä ja Orpo.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai omalle hallitusjatkokertomukselleen sivustatukea sinisen tulevaisuuden taustavaikuttajilta viime viikonlopun Ilta-Sanomissa.

Pääministerin uskottavuus liittyen perussuomalaisten hajoamiseen on ollut kyseenalaistettuna nyt kuukauden päivät poliittisessa oppositiossa. Kaikki alkoi siitä, kun toimittaja Lauri Nurmen paljon kehuttu kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into, 2017) julkaistiin viime kuussa.

Lännen Median lehtiin kirjoittava Nurmi arvioi kirjassaan, ettei pääministeri puhunut totta eduskunnassa kesäkuun 19. päivänä. Sipilä puolestaan sanoi silloin, ettei hallituksen piirissä ollut tehty suunnitelmaa perussuomalaisten hajoamisen varalle. Hän totesi eduskunnassa myös näin (mikä on ollut vähemmän esillä):

”Hallituksen piirissä triona — tai sellaista keskustelua, missä itse olen ollut osallisena ja jossa olisi jotakin tämänkaltaista ennakoitu, mietitty, saati sitten suunniteltu, ei ole ennen tuota viikonloppua ja tuota äänestyspäätöstä ollut”. Tästä trio-lisäyksestä on kertonut muun muassa Uusi Suomi.

Viikonlopun Ilta-Sanomissa ilmestyi kiinnostava tarina. Toimittaja Timo Haapala oli saanut juttuunsa tapahtumakuvauksen perussuomalaisista eronneen ministeriryhmän kahdelta taustavaikuttajahahmolta, ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtaselta ja puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustajalta Petteri Leinolta.

Tarinaa valaistiin uutta johtoa vastustaneiden puolueaktiivien tekstiviestivalikoimalla alkaen siitä ajankohdasta, kun Jussi Halla-aho oli tullut valituksi perussuomalaisten johtoon.

Lehdessä kerrottiin, kuinka Halla-ahon valintaan pettyneet olisivat noina päivinä yrittäneet ensimmäisenä suunnitelmanaan potkia halla-aholaiset ulos eduskuntaryhmästä. Sitä ei pidetty kuitenkaan mahdollisena ja he virittelivät ratkaisunsa oman eduskuntaryhmän pohjalle, mikä tarkoitti myös puoluerahojen menettämistä.

”Kaj Turunen ja monet edustajat olivat vielä maanantaina illallakin siinä uskossa, että mennään sillä suunnitelmalla, mikä oli sunnuntaina päivällä ja maanantaiaamuna. Pääministeri ei ollut se, joka laittoi meidät liikkeelle”, puolustusministeri Niinistön avustaja Petteri Leino sanoo Ilta-Sanomien jutussa.

IS:n juttu keskittyy neljään kriittiseen päivään alkaen lauantaista 10.6. ja päätyen tiistaihin 13.6., ei edeltäviin aikoihin. Ratkaisevana tiistaina pääministeri Sipilä lenteli Turkuun kerrottuna aikeenaan ilmoittaa tasavallan presidentille hallituksen erosta. Hän kuitenkin piti hallituksensa kasassa saatuaan varmistuksen perussuomalaisista lähdössä olevan ryhmän koosta (20 kansanedustajaa) ja sen sitoutumisesta hallitusohjelmaan.

Nyt viikonloppuna julkaistu IS-juttu on kiinnostava, mutta ei tuo suoranaisesti lisävalaistusta Sipilän ja kumppaneiden etukäteisvarautumisen asteeseen sitä silmällä pitäen, että Halla-aho tulee valituksi. Se ei myöskään kumoa toimittaja Nurmen kesäkuista, jo poliittisen historian klassikoksi muotoutunutta uutista, jonka mukaan hallituksessa oli suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: ”soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän”.

PS:n johdosta vetäytynyt Timo Soini kiisti Nurmen jutun ennen puoluekokousta jyrkästi, mutta niin siinä kuitenkin lopulta kävi, että Soini oli yksi noista lähtijöistä. 

Nyt viikonloppuna ilmestyneessä IS:n jutussa Soinin luottohenkilö Virtanen sanoo, että ulkoministeri olisi ollut vielä puoluekokousviikonlopun sunnuntaina sitä mieltä, ettei hän eroa perussuomalaisista. Näin syntyy mielikuva, ettei etukäteissuunnitelmia noin 20 kansanedustajan irtaantumisesta perussuomalaisista olisi ennen kokousviikonloppua ollenkaan ollut.

Olisiko Soini luottanut tuohon viikonloppuun asti siihen, että PS-puolue olisi joka tapauksessa kaapattavissa takaisin puoluehallituksen kautta? Ja oliko suunnitelma omasta eduskuntaryhmästä pöytälaatikossa odottamassa ja Soinin oli pakko tarttua siihen? Ja tästä vaihtoehdosta ei olisi puhuttu etukäteen mitään Sipilän ja kokoomuksen Petteri Orpon kanssa?

Sininen tulevaisuus -puolueen avustajakaarti tuli IS:n jutussa valkopesseeksi sekä Sipilää että Soinia. Pelkästään sen jutun pohjalta voisi ajatella, että mitään etukäteissuunnitelmia ei ollut sen enempää soinilais-terholaisten irtoamisesta kuin tällä tavoin keskusta-oikeistolaisen hallituksen kasassa pitämisestä. Kavereita on autettu.

Sipilää ei ole syytä epäillä valehtelemisesta, kun hän on sanonut, ettei ”hallituksen piirissä triona” virallisesti ennakoitu tai suunniteltu jatkoa perussuomalaisten mahdollisen hajoamisen jälkeen. Trio eli hallituksen ydinkolmikko – Sipilä, Orpo ja vielä tuolloin Soini – olisi tehnyt kardinaalivirheen, jos se olisi uuteen tilanteeseen jollain suunnitelmalla avoimesti valmistautunut.

Se nyt taitaa olla kuitenkin päivänselvää, että eri tulevaisuusvaihtoehdoista käytiin erilaisia käytäväkeskusteluja ainakin hallitusytimen liepeillä jo paljon ennen kesäkuun 10. päivää. Halla-ahon voittoa kun saattoi tällainen sivustaseuraajakin pitää mahdollisena jo viikkoja, jopa kuukausia ennen kokousta.

Sipilän hallitus jatkaa, koska pääministeri ei ole valheesta eduskunnan edessä narahtanut. Mutta onko hän kaunistellut totuutta tai jättänyt jotain oleellista kertomatta, se tässä jää yhä mietityttämään.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Mäki-Petäjä

Markku Huusko kirjoittaa: "Se nyt taitaa olla kuitenkin päivänselvää, että eri tulevaisuusvaihtoehdoista käytiin erilaisia käytäväkeskusteluja ainakin hallitusytimen liepeillä jo paljon ennen kesäkuun 10. päivää. Halla-ahon voittoa kun saattoi tällainen sivustaseuraajakin pitää mahdollisena jo viikkoja, jopa kuukausia ennen kokousta."

Markku Huusko on oikeilla jäljillä: olisiko Sipilä sanonut irti yhteistyön Halla-ahon kanssa - ja samalla käytännössä hajottanut hallituksen - jos hänellä ei olisi ollut sataprosenttista varmuutta siitä, että perussuomalaisista loikkaavia on niin paljon (noin 20 kansanedustajaa), että Sipilän hallituksen takana säilyy eduskunnan enemmistö.

Seppo Simonen

Pääministeri Juha Sipilällä on vahva kansan mandaatti 626218 äänestäjää ja 49 Kansanedustajaa. Seuraava mandaatti todennäköisesti mitataan 14 huhtikuuta 2019 gallupit näyttää mitä milloinkin.
Pääministeri yhdesä Valtiovarainministerin ja nykyisten Sinisten kansa toimivat pyytettömästi Suomen etu edellä.

Martti Korpiranta

Totuus on että meitä johtavat selkärangattomat ihmiset ja poliitikot. Ja todisteena on Suomen nykytilanne. Selittäjä Kekkejä (förklarare Käcken) saamme kuulla ja nähdä lehtien palstoilla harva se päivä. Mitähän tästäkin sitten seuraa? Jos tämä jatkuu nykyisellään niin Suomen näkymät ovat surkeat.

Erkki Martikainen

"Totuus on että meitä johtavat selkärangattomat ihmiset ja poliitikot. Ja todisteena on Suomen nykytilanne."

Minusta näyttää että Suomen nykytilanne on parempi kuin hyvin moneen vuoteen ja se on lähes yksinomaan sen ansiota että meillä on hallitus jossa nimenomaan on niitä selkärankaisia ministereitä jotka asettavat Suomen edun oman poliittisen urakehityksensä edelle.

Teijo Myllylä

Kyllähän Suomen talouden vajoamisen pysähtymisen selittää ainoastaan euroopan veto. Kansalaisten osto voima taas heikkenee edelleen. kiitos siitä taas kuuluu hallitukselle..Näillä palkankorotuksilla, eläkkeiden ja työttömyyskorvausten nousuilla, tai laskuilla ei kotimarkkinta juuri kasva.

Mauri Gardin

On aikoihin eletty. US: n päätoimittajakin jatkaa tätä "tietokirjailijan" fiktiivisiin tietoihin perustuvaa kirjoittelua. Onko todella niin, että Uuden Suomen päätoimittajakaan ei osaa erottaa merkittäviä uutisia tyhjänpäiväisestä jankkauksesta. Niin se vain on. Näin hänkin varmaan haluaa turvata omaa tuoliaan. Sipilän haukkuminen sen takaa. Että silleen.