Tiistai 18.12.2018

Lukio maksaa jopa 2600 € – Presidentti Niinistö huolestui: ”Onko Suomi mahdollisuuksien maa?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.11.2017 14:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti tänään luennollaan esiin huolensa koulukirjojen jatkuvasta kallistumisesta. Arkistokuva.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan koulukirjojen hinnoista. Hän otti asian esiin tänään luennoidessaan Turun yliopiston järjestämällä luentosarjalla.

Niinistö huomautti, että koulukirjat on vastikään uusittu ja ne maksavat taas entistäkin enemmän. Hän sanoi pohtineensa havainnon johdosta, onko Suomi yhä maa, jossa jokaisella on mahdollisuus päästä kuinka pitkälle tahansa. Presidentti lisäsi pitävänsä kysymystä keskeisenä.

–Onko Suomi mahdollisuuksien maa kaikille?

Niinistöllä on koulukirja-asiasta omakohtaista kokemusta, sillä hän on puheenjohtajana Tukikummit-säätiön hallituksessa. Säätiö sai alkunsa vuonna 2007 Niinistön ja Harry Hjallis Harkimon (kok.) yhteisestä huolesta syrjäytymisvaarassa olevista nuorista. Niinistö sanoi luennollaan, että reilu viidennes kaikesta säätiön myöntämästä tuesta menee koulukirjojen hankintaan.

–Ja se määrä on jatkuvasti kasvamassa, Niinistö sanoi.

Kansalaisaloitteella jo tuhansia nimiä

Järjestöt, muun muassa Pelastakaa lapset, Suomen lukiolaisten liitto ja Suomen ammattiin opiskelevien liitto, ovat avanneet kansalaisaloitteen, joka perää maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille. Allekirjoittajat vaativat eduskunnalta perusteellista selvitystä ja tarvittavia toimia lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

–Lukion ja ammatillisen koulutuksen kustannukset ovat kalliit: esimerkiksi lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset voivat, riippuen alasta ja oppilaitoksesta, nousta jopa useaan tuhanteen euroon. Tämä asettaa nuoret keskenään eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa paineita vähävaraisten perheiden toimeentulolle, todetaan kansalaisaloitteen perusteluissa.

Aloitteessa huomautetaan, että suomalaisista nuorista peräti 15 prosenttia ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä.

–Vuonna 2018 julkaistavan Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan jopa neljännes toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo, että rahan puute on ollut vaikuttamassa siihen, että opinnot ovat jääneet kesken. Ilman tutkintoa ja koulutuspaikkaa olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahan puutteen takia, perusteluissa sanotaan.

18. syyskuuta avattu kansalaisaloite on kerännyt tähän mennessä yli 9000 nimeä. Eduskunnan käsittelykynnyksen ylittämiseen tarvitaan 50 000 nimeä. Keräys jatkuu 18. maaliskuuta saakka.

Presidentti Niinistö sanoi luennollaan myös, että eriarvoistumiskehitys on nykyään paljon esillä ja sen taustalla on pitkään jatkunut heikko talouskehitys. Hän huomautti, että työelämässä on tapahtunut iso muutos, kun lyhytaikaiset työsuhteet ovat alkaneet yleistyä. Presidentti totesi tämän luovan helposti epävarmuutta.

Presidentinvaaliehdokkaat puhuvat vuorollaan Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen luentosarjalla ja tänään oli äänessä Niinistö.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

"Huolissaan" saa toki olla mutta perinteisen kaksinaamaista on kokoomuslainen peli asiassa kuin asiassa.
Koulutus, sairaat, vanhukset, ja työttömät nähdään jonkinlaisina navettateollisuuden haaroina joiden pitäisi tuottaa hyvien veljien kultapossukerhoille mahdollisimman paljon maallista hyvää .
Siinä on sitten mukavaa puuhastella säätiöiden ja muiden ilmapallojen parissa.
._.

Erkki Joona

Ei tämä voi tulla Saulille yllätyksenä, sillä hän on vuosikymmeniä ollut politiikassa mukana päättäjänä! Hän on itse ollut päättämässä yhteiskuntamme asioista, jotka ovat kumuloituneet tämän päivän ongelmiksi. Kaikki nykypoliitikot vihdoin vaihtoon!

Jari Lusikka

Huijariukko joka viekkaudella ja vääryydellä vei kansan EUn ja nyt keräö lisäpisteitä vasta kun on vaalit. Täkläkin ukolla olis ollut aikas jo vuosia korjata vääryydet mutta eipä tehny mitään asioitten suhteen kun oli kyse SUOMALAISISTA.

Pasi Anttila

Oikeesti. 2000-2600€ kolmessa vuodessa. Mikä siinä on liikaa? Alle 100€/kk.
Näihin maksuihin voi varautua ajoissa. Jos ihmisellä on lapsia niin tietäähän sen että he jonain päivänä menevät lukioon/amikseen tai johonkin muuhun kouluun. Eikö siihen voi varautua ajoissa?

Mika Moisio

Ei ihan kaikille 100€/kk ole mahdollisuuksien rajoissa. On paljon muitakin asioita mistä voisi sanoa samaa. On myös eriarvoistumista että vain rikkaat saisivat lisääntyä tai jos köyhä lisääntyy, sen lapset eivät saa peruskoulutusta ja köyhinä pysyvätkin...

Pasi Anttila

Tosta sadasta eurosta valtaosan saa jo opintotukena. Jos alottaa säästämään kun lapsi menee yläasteeelle on kolme vuotta enemmän aikaa säästää. Eikä kyse ole rikkaudesta. Itse olen kaupassa myyjänä huonolla palkalla. Meillä on parhaimmillaan kolme lasta lukiossa samaan aikaan. En koe että niiden maksaminen olisi ylitsepääsemätöntä. Toki olen jo aloittanut siihen varautumisen.

Molly Hassan

Hei, Tämä on tiedottaa suurelle yleisölle, että herra González Andres on yksityinen lainanantaja, joka on avannut taloudelliset mahdollisuudet kaikille, jotka tarvitsevat taloudellista tukea. Me myöntäkää lainaksi 2 prosentin korko yksilöille, yrityksille ja yrityksille ehdoissa selkeästi ja ymmärrettävästi. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen: ([email protected])