Sunnuntai 16.6.2019

Juhana Vartiainen vastaa Antti Rinteelle: Tämän takia työvoimareservi on vain 40 000 henkeä

Luotu: 
21.11.2017 14:38
Päivitetty: 
21.11.2017 14:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan Suomen todellinen työvoimareservi on vain noin 40 000 työtöntä, vaikka Suomessa on yhteensä noin 270 000 työtöntä. Vartiainen kuvattuna ekonomistiaikoinaan.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen entinen ylijohtaja Juhana Vartiainen pitäytyy kannassaan, että työttömien lukumäärä voisi pienentyä vain noin 40 000 hengellä. Sitten iskee vastaan rakenteellisen työttömyyden raja.

– Se on ihan yksinkertaista aritmetiikkaa. Rakenteellinen työttömyys on OECD:n mukaan 7,4 prosenttia, ja Tilastokeskuksen mukaan työttömyysasteen kausitasoitettu trendi on 8,5 prosenttia eli runsaan prosenttiyksikön suurempi. Kun yksi prosenttiyksikkö on noin 30 000 ihmistä, niin jos työttömyysaste laskee rakenteelliselle tasolle nykytasosta, se tarkoittaa noin 40 000 työtöntä, Vartiainen avaa ajatteluaan Uudelle Suomelle.

– Tämä ei ole mikään avaus, tämä ei ole mikään minun keksintöni. Tämä on niin yleinen ekonomistinäkemys kuin vain voi olla, hän jatkaa.

Suomessa on tällä hetkellä noin 270 000 työtöntä. Rakenteellisen työttömyyden osuus on Vartiaisen mukaan henkilöiksi muutettuna noin 200 000. Tämä raja on alitettu Suomessa koko 2000-luvulla vain kahdesti: vuosina 2007 ja 2008. Viime vuonna luku oli 236 000 ja tämän vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden keskiarvo on 238 000.

– Sieltä löytyy se kova alaraja. Jos muistatte, niin noina vuosina 2007 ja 2008, niin 6 prosentin pinnassa ollut työttömyys ei enää ketään huolettanut. Surutta vaadittiin kovia palkankorotuksia ja oli populistiset Sari Sairaanhoitaja -kampanjat, joihin oma nykyinen puolueeni syyllistyi. Se osoittaa sen, että tuosta 6–7 prosentin työttömyydestä kukaan ei välitä mitään.

– Ay-liikekään ei välitä siitä mitään, vaan ajaa korotuksia täysille omille työntekijöilleen. Siitä se alaraja tuleekin, kun työvoimakustannus alkaa nousta nopeammin kuin työn tuottama arvonlisä.

Tätä 40 000 työttömän erotusta hän kutsui viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen todelliseksi työvoimareserviksi. Se on herättänyt närkästystä ja arvostelua. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti Facebookissa Vartiaisen näkemystä uskomattomaksi roskaksi, epäinhimilliseksi ja käsittämättömäksi.

”En tiedä, ymmärtääkö hän tahallaan väärin vai ei. Hänen pitäisi oikeastaan ymmärtää näistä asioista jotakin, kun hän on ollut valtiovarainministeriössä”

– Hyvällä tuella ja koulutuksella ehdoton enemmistö työttömistä saadaan takaisin työelämään, kunhan talous kasvaa kestävästi, Rinne kirjoittaa.

Juttu jatkuu twiitin alla.

 

Vartiainen ei oikein osaa päättää, mitä mieltä hän Rinteen näkemyksestä on.

– En tiedä, ymmärtääkö hän tahallaan väärin vai ei. Hänen pitäisi oikeastaan ymmärtää näistä asioista jotakin, kun hän on ollut valtiovarainministeriössä, missä näitä asioita on hänelle selitetty, Vartiainen vastaa.

– Enkä minä siitä puhunut mitään, että kuinka moni nykyisistä työttömistä olisi työllistettävissä. Joka vuosi Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoissa noin 600 000 työtöntä tulee työllisiksi, mutta samalla tulee noin 600 000 uutta työtöntä tilalle. Se on valtava läpivirtaus. Se on kuin Päijänteen vettä, joka vaihtuu keskimäärin 1,5 vuodessa.

Lue lisää: ”Käsittämätön ja epäinhimillinen arvio” – Antti Rinne pöyristyi kokoomuslaisen työttömyyspuheista

Lue myös: Kokoomuslainen ei vakuutu työllisyysluvuista: "Pian törmätään rakennetyöttömyyteen ja ihmiset loppuvat"

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

OECD rakenteellinen työttömyys ,7,4 %, on varmasti keskimääräinen arvo ja vaihtelee olosuhteiden mukaan. Maatalousmaassa ja huipputeollistuneessa valtiossa varmasti aika erilainen. Myös laskennan vaikeus tuottanee eroja.

Martti Kosonen

Aivan. Tarpeeksi koulua käyneille Vartiainen on helppoa luettavaa ja ymmärettävää faktaa. Koulutuksensa hukanneille Antti Rinteille ja hänen äänetäjilleen hepreaa, näinhän se menee. Mutta Suomessa duunarikin saa ja uskaltaa haukkua ja lytätä oppinutta. Tuntuu varmasti hyvälle ihan vatsanpohjassa saakka.

Erkki Joona

Yhteiskuntamme resurssit jakautuvat epätasaisesti ja siitä suurimman osan syö liiaksi paisunut byrokratia, joka syö rotan lailla tuottavuutta. Enää ei ole varaa maksaa suoritustason töistä inhimillistä palkkaa, jolla ihmiset tulisivat toimeen. Tekisikö Juhana töitä nälkäpalkalla ja olisi onnellinen? Suuren ikäluokan edustajana olen nähnyt ja kokenut rakennusalan valtavan byrokratian kasvun ja alan koulutuksen tason laskun.

Hans Kotkavuori

Onhan meillä työvoimareserviä huomattavasti enemmän. Lakkauttamalla kunnallinen itsehallinto ja siirtymällä maakunnalliseen itsehallintoon vapautuu työmarkkinoille -
lonkalta laukaistuna - noin 50.000 - 75.000 nykyisin kuntien palveluksessa olevaa. Eivät he kaikki voi olla työmarkkinoiden kannalta epäkurranteja. Eihän?

Irma Asikainen

"Eivät he kaikki voi olla työmarkkinoiden kannalta epäkurranteja. Eihän?" Ehkä he eivät ole "epäkurantteja", mutta kykenevätkö he sopeutumaan yksityisen työnantajan edellyttämään tulosta tuottavaan työtahtiin, kun ovat tottuneet vain olevinaan tekemään töitä ja riittääkö heille se vähäinen määrä lomapäiviä, mitä yksityisellä sektorilla suodaan? siksihän tämä sotekin hiertää, kun tämä pelko painaa julkisen työntekijöiden takapuolessa. Ja, kyllä Rinne tietää, mutta hänen puoluekantansa ei salli hänen sanoa sitä ääneen, tai Demareilta menisi viimeinenkin uskottavuus jakannatusluvut jäisivät pian yksinumeroisiksi.

Jorma Saarinen

Jos puhutaan nykyisistä kortistossa olevista "työttömistä", on aivan selvä, että tukijärjestelmämme on luotu niin helpoksi saada ilmaista rahaa, kunhan vain sitoutuu olemaan tekemättä mitään, ettei sinne päässeen enää kannata ponnistella minkäänlaisen työn saamisen eteen. Kenen/minkä syy, mietitään sitä. Ja sen jälkeen, miten asian tilan voisi korjata.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #14

Miten perustelet että kansan sosiaaliturva joka perustuslain mukaan kuuluu kaikille olisi vain irtisanotuille ex-palkansaajille,veronmaksajille vastiikkeellista?
-Kun työssä ollessa on joka tilistä on mennyt veroja n.26%+ALV 24% niin nytkö ne on loppunut kun työttömänä tarvitsee sosiaalita tukea?
Työssä ollessaanhan ei nuo tarvinnut Kelasta tukia vaan maksoivat muiden lapsilisiä,kotihoidontukia,yrittäjien eläkkeitä ym.etuuksia kelasta. Jotka nekin on vastiikkeettomia.
Kuten tuloja saavien kaikki Kelasta maksettavat etuudet tulojen päälle. Optiomiljonääreillekkin.
Perustuslaki/yhdenvertaisuuslaki siis lakkaa koskemasta kansalaista kun hänet on irtisanottu ja yritykset ei tarvitse työvoimaa?
Hänestä tulee silloin "lainsuojaton" joka rasistisesti eroitetaan omaksi ryhmäksi jota ei lait koske.
Mitä virkaa silloin on millään lailla jos eletään kuin banaanivaltiossa?

Yritykset ei palkkaa yhtäkään työntekijää ellei sillä ole työvoimantarvetta.
Yritti työtön vaikka 100 työhakemuksella.

JK. Työnhakijoita on n. 700 000 .Jaetaanko avoimena olevat työpaikat edm.kesken? Työttömät,koulusta valmistuneet n.100 000 joka kevät (jotka ei saanut työtä tai jatkopintoon ei ollut paikkoja,työpaikkaa vaihtavat.
Helpointahan se on syyllistää työttömiä laman-08-15 ja taloudellisin perustein irtisanomisista.
"Laiskoja" on tehtailtu-11 lähtien Nokialta,Postilta,Microsoftilta,Anttilasta,Stockmannilta,Seppälästä ym.
Lisää löytyy esim.Kikyn jälkeen -15-17 SAK tilastoista .Irtisanomiset,tulosvaroitukset,lomautukset.

Risto Nikander

Tästä on kysymys. Mm. enisessä KTM:ssa jopa tehtiin valtavia tietojärjestelmiä, jotta olisi pystytty todistamaan oman organisaation tärkeys. Järjestelmä oli vaan niin hanakala käyttää, että sitä ei moni montaa klertaa käyttänyt. Ohjekirjakin oli yli 100 sivuoinen. Järjestelmän tarkoitus oli todistaa, että kun ELY keskus, (entinen TE-keskus) tukee konsultoinnilla ja taloudellisilla tuilla yrityksiä, niin niistä tulee menestyviä. Surkuuhuopainen systeemi. Ja konsultointirumba tuettiin sillä, että "jos tehdään se ja se konsultointi, niin voitaisiin paremmin harkita onko aihetta antaa tukea". Kiristystä.
Yrittäjien rääkkäämistä. Kalle J Korhonen oli "yli-Insinööri. KTM:ssä Esimerkki, mille DI tasolle voi pudota kun toimii virmaiehenä koko ikänsä. Oli muuten jopa Rautaruukin hallituksessa (vai hallintoneuvostossa).

Marja-Liisa Kalkela

Tuo on aika törkeästi sanottu julkisenpuolen työntekijöistä. Meinaatko että palvelut ei ole pelannut kunnissa kun työntekijät vain "nojaa" lapioihin? Kukas ne työt on tehnyt? Jos kunnilta ja valtiolta on sanottu kymmeniä tuhansia irti-07 lähtien ,niin miksi kansa poraa kun pakolaisten lupahakemukset on viivästynyt virastoissa ? Tai Kelan,Mavin tuet on ruuhkautunut ? Nyt mennään sitten pienemällä väellä joten älkää poratko jos palvelut tökkii.
Julkisenpuolen ainainen kitinä pitkistä lomapäivistä?
Korvattu yksityisenpuolen palkankorotukset julkisellapuolella lomapäivillä. Joten verovaroja on säästetty kun palkkoja ei ole nostettu.
Julkisenpuolen tuottavuus taasen voi tarkistaa VM sivuilta. Vai tyhjästäkö valtio saa tuloja palvelumaksuista +Alv 24%.

Vartiaisen puheet on outoja ?
Onko niin että esim.Nokian,Koneen 1000 ,Valtion ja kuntien ,Microsoftin,Postin ym. kymmenet tuhannet irtisanotut on "epäpäteviä" jotka ei enää työllisty?
Silloinhan 200 000 sosiaaliturvan heikentämiselle ei ole mitään perustetta.
Yrityksillä ei Vartiaisen mukaan ole noille edm.tulevaisuudessakaan tarjota työtä.
Ilmaistyöhön pakottaminen,sosiaaliturvan leikkauksille yhden kansanosan kohdalla ei ole perustuslain mukaan sallittua.
JK.Mitenkähän "Vartiaiset" aikoo rahoittaa Takuueläkkeet 100% verovaroista työttömille,pakolaisille,maahanmuuttajille tulevaisuudessa ?
Entä kansan sosiaaliturvan? 1,8 milj.työvoimapulanpoistajien veroillako?
Vai hallituksen "mini-job" toimeentulotuella 487e/kk+9e/pv kuluihin?

Pauli Smolander
Vastaus kommenttiin #40

Kyllä julkisen puolen työt on tehty, on vaan kysymys että niiden tekemiseen on tarvittu n. 2x se määrä porukkaa, joka olisi yksityisellä puolella tehnyt saman asian. Työtä tekevän henkilön taustalle tarvitaan huima joukko koordinaattoreita, alipäällystöä, suunnittelijoita, työnjohtoa monessa portaassa työsuojelu-, tyky-, ym organisaatioita jne, jne. Siitä on kysymys. Julkinen sektori paisuu ja sitäkautta verotus kiristyy, työvoimakustanukset kasvaa yksityisilla aloilla, eli niillä oikeilla veronmaksajilla. Kilpailukyky rapautuu ja työttömyys lisääntyy. Julkisen puolen verot kun eivät oikeasti tuota hyvää, lisää vaan verojen käsitelyyn byrokratiaa. Eli kun veroista maksetaan palkat ja niistä kannetaan sitten verot, tarvitaan melkoinen joukko lisää porukkaa, jolle palkka taas maksetaan veroista, joista sitten kannetaan verot jne.... Ja mitä tulee julkisen puolen "pienipalkkaisuuteen" se on taaksejäänyt myytti. Julkisen puolen palkat on kasvanut yksityispuolta nopeammin, paria ammattikuntaa lukunottamatta. Pienipalkkaisia aloja löytyy myös yksityispuolelta.

J.a. Tauriainen

Juhanna Vartiainen on puhunut !
Mielestäni pitäisi kaikki työkuntoiset työttömät, ammatistaan rippumatta tuli panna vastikkeelliseen työhön . Työössä fyysinen ja henkinen terveys ja kunto kohentuisi.
Järkevää tekemistä on älyttömän paljon, kaikkialla koko suomessa.
Jos jollakin paikkakunnalla päättäjillä ei hoksat riitä löytämään jotakin järkevää tekemistä työttömille, niin heidät pitäisi alistaa koulutettaviksi näkemään sosiaalitukiverhonläpi oma paikkansa yhteiskunnan rakentajana.
Mielestäni armeija voisi olla paraspaikka työttömien kunnon kohentamisessa. Ehkä sitäkautta tulisi omia halujakin etsiä jotakin palkallista työtä.

Irma Asikainen

Oletkohan sinä nyt täysin tietoinen sen enempää noista työkkärin hölmöistä touhuista kuin työttömän arjestakaan, kun lauot ihan päättömiä ehdotuksia. Kyllä niitä ihmisisä kyykytetään ihan tarpeeksi ja kyllä niillä teetetään tyhmiä juttuja ja kaiken lisäksi ihan ilmaiseksi, mutta jos ne haluaisivat tehdä todella jotain järkevää ja jotain, mikä auttaisi niitä vastaisuudessa työllistymään, niin sehän ei millään käy päättäjien pirtaan. Siinä näet piile se vaara, että ihminen alkaa pärjätä itsekseen, eikä enä ole yhteikunnan armoilla kyykytettävänä ja voi jopa päästä kiinni normaaliin elämään ja ei, se ei todellakaan ole TE-toimiston tavoitteissa ykkös prioriteetti, vaan käyhälle työttömälle pyritään kaikin käytettävissä olevin keinoin osoittamaan, miten huono ja yhteikunnan kannalta arvoton hylkiö hän oikeastaan on ja miten he, TE-toimiston ihmiset ovatkaan parempia ja korkearvoisempia ihmisiä, kuin mämä maanmatoset, jota lakki kourassa anelevat heiltä joko jotain järkevää tekemistä tai vapautusta jostakin turhasta, ajanhaaskaukseksi luokiteltavasta tehtävästä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
tuli panna vastikkeelliseen työhön
"Totta". Juuri noin.
Kelan tukea vastaan: Toimeentulotuki 487e/kk+asumiskulut,asumistuki,terveysmenot (lääkärin määräämät) hammaslääkäri menot,lasten toimeentulotuki.
Sinä työssäkäyvä maksat ne kaikille veroissasi ja palvelumaksujen korotuksilla. "Palkat" edm.Kelasta.
Mitä useampi tekee työtä verovaroilla sitä enemmän leikataan sinun lapsilisiä,eläkkeitä,Kela-korvauksia.
Verotulot ei riitä kun ilmaisesta työstä ei tule veroja palveluihin eikä sosiaaliturvaan .
Orjatyö on laissa kielletty ja työstä on lait tehty EK/SAK /hallituksen sopimina palkoista eri aloilla.
Ex-eduskunnan puhemiehen sanoin:" Työmies on palkkansa ansainnut"!
Työ josta ei raaskita maksaa palkkaa on turhaa työtä.

JK. Yritysten irtisanomat työttömät EI tarvitse kuntoutusta työelämään josta ne on irtisanottu.
Vain kourallinen on työttömissä niitä jotka koulusta on valmistuneita jotka ei ole ollut vielä työelämässä. Ja ne nuoret on hukkaan heitettyä voimavaraa joka kostautuu kalliisti myöhemmin niin päättäjille kuin yrityksille.
JK. Toimeentulotuella töitä 200 000 +Hurstin leipäjonosta ruoka.
Paljonko veikkaat että terveydenhoitomenot tulee kasvamaan köyhyydestä ja epäterveellisestä ruuasta ? Diabeetes,liikalihavuus,kolestroli,syrjäytyminen,masennus?
Tekisitkö itse työtä 500e/kk+leipäkassi Hurstin jonosta? Miten lapsesi pärjäisi koulussa tuolla? Työttömät ei ole sinkkuja kaikki vaan perheellisiä Ex-palkansaajia,veronmaksajia.

Pauli Smolander

Noin se juuri on, koko julkinen sektori tekee töitä verovaroin ja siksi tavallisten, oikeiden veronmaksajien elintaso rapautuu, kun julkinen sektori paisuu kuin pullataikina. Näin varsinkin kun vasemmisto (SDP) on hallituksessa jakamassa hyvää kaikille entisille julkisille ja keksimässä uusia byrokraatteja. Ja kun julkiset työpaikat ovat lailla suojattuja, eikä työvoima jousta tarpeen mukaan, palkkakulut kasvaa, oli lama tai ei. Esimerkkinä meidän korkein hallinto, eli eduskunta. Lait tulee EU:sta, mut yhtään ei eduskunta pienentynyt, päin vastoin paisuu kaikenmaailman avustajilla ja heidän avustajillaa jne.

Jussi Keinonen

Säästän tässä vielä "rakenteellisen työttömyyden" käsitteen googlaamista, vaikka ihmettelen että keskusteluun osallistutaan sitä ilmeisesti ymmärtämättä.

Vartiaisen aiemmin kirjoittaman mukaan (Kokoomuksen) ehdotuksia olisivat:
- työehtosopimusten yleissitovuuden karsiminen
- palkkaneuvotteluiden pelisääntöjen uudistaminen
- ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistaminen
- työttömyysturvan heikentäminen
- sekä kannustinloukkujen purkaminen", kuten Uuden Suomen seuraavassa uutisessa kerrottiin: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/228141-kokoomuslainen-ei-vakuutu-tyolli...

Melko myrkyllisen oloisia keinoja, mutta toisena vaihtoehtona on siis nykyinen ihmisten syrjäyttäminen työmarkkinoilta, koska töissäkävijöiltä puuttuu solidaarisuus.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #18

Täysin samaa mieltä tosta viimeisestä kappaleesta, myrkyllisiä keinoja ja ne ei toteudu koska osapuolten välillä ei ole luottamusta.
Mitä tulee tohon solidaarisuuteen, no ei sitä löydy yhteiskunnasta muualtakaan, yritystenkin tärkein tehtävä on vain tuottaa voittoa omistajille ja jos he kykenisivät tekemään tuon ilman ainuttakaan palkattua työntekijää he tekisivät sen. Aivan samoin ay liikkeen tärkein tehtävä on saada jäsenilleen parhaat mahdolliset edut, kyllä, muista välittämättä.

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #30

Kiitos tasapainoisesta ja järkiperäisestä kommentistasi. Sellainen on harvinaista nykyhuutelussa...

Itse varmaan lapsellisestikin kaipaan tuota solidaarisuutta siinä mielessä, että osaisimme (maapallona, kansakuntana, erilaisina eturyhminä) toimia yhdessä silloin, kun tulee yllättäviä tilanteita. Suurimpana esimerkkinä ovat aina uudelleen toistuvat taloustaantumat (jotka minusta kannattaa kestää, koska isompi nousu vastapainona tulee aina). Silloin kannattaisi käyttää sopivasti jopa niitä "myrkkyjäkin", ja vastaavasti lypsää irti etuja kun menee mainingeissa hyvin.

Epäreiluinta on tässä nykysysteemissä minusta se, että taantuma (Suomessa?) maksatetaan työttömyydellä eli työttömillä. Heidät syrjäytetään työnantajien ja työntekijäliittojen puolesta heti, kun heidän työpanoksensa tuotto ei ylitä heille maksettua palkkaa.

Se syrjäyttäminen – tai toisissa piireissä sanottu laiskaksi ryhtyminen – on paitsi sietämättömän epäreilua heitä kohtaan, myös yhteishyödyllisen elämänajan tuhlaamista.

Eli yritysten ja töissäolevien kannalta olisi silti parasta, ettei osaa ihmisistä jätetä pois , syrjäytetä.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #32

Olishan se elämä helpompaa jos vois luottaa toisen "hyvään tahtoon". Mulla ei olisi silloin mitään ongelmia hyväksyä paikallista sopimista palkoista ja kaikesta, jopa alentaa palkkaani jos se olis työpaikkojen säilymisen takia välttämätöntä. Voisin hyväksyä kaikki nämä rakenteellista työttömyyttä alentavat toimenpiteet jos luottaisin työnantajaan.

Silloin 2015 syksyllä kun oli tämä mielenilmauslakko hallitusta vastaan jäin työpaikalleni kahden esimieheni kanssa koska koin tämän mielenilmauksen epäreiluna työnantajaani kohtaan. Silloin olin vielä barrikaadin toisella puolella. Suututin tällä osan työkavereistani ja asiakkaista, mutta tein sen siitä huolimatta.
Nyt kaiken kikysopimisen ym. takia, hallituksen politiikan ja Ek:n ja yrittäjien toiminnan takia en vain enää voi luottaa heihin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #30

lainaus:
Aivan samoin ay liikkeen tärkein tehtävä on saada jäsenilleen parhaat mahdolliset edut, kyllä, muista välittämättä.

Kuten on EK/MTK ja yrittäjillä . Kaikilla oma "AY" ajamassa hallituksessa ja eduskunnassa edm.etuja. EK ja MTK on siinä pärjännyt erittäin hyvin jos vertaa palkansaajien AY etuihin.

Yritysten tehtävä on tehdä voittoa. Voisiko ne voitot olla vähän pienempiä ihan yhteiskunnan takia?
Se kun ei pyöri ilman palkoista tulevista veroista. Eikä yritykset pärjää ilman yritystukia,teitä,satamia,lentokenttiä,energiaa jota verovaroilla edm.tarjotaan.
Olisi hyvä vilkaista esim. moniko valtionyhtiö edes maksaa veroa Suomeen tai "Mehiläiset" ym.
ennen -80 lukua yritykset maksoi veroa 40% . Nyt 10% loput 90% maksaa kotitaloudet.
Poistetaan tuo 10% ja annetaan ilmaiset työntekijät valtiolta verovaroista?
Tuohan oli itänaapurissa käytössä huonolla menestyksellä.
Kolhoosit ja taksvärkkipäivät .

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #18

""rakenteellisen työttömyyden" käsitteen googlaamista,"

Googlaa vaan reilusti: NAIRU

Siitä on paljon juttua suomeksi, ruotsiksi ja tietysti englanniksi. Niissä selitetään, tai on jo vuosia sitten selitetty, että työttömyyttä tarvitaan, se on tärkeää. ruotsiksi jo -97.

"En artikel om den "naturliga arbetslösheten"

Bakom alla löften om att bekämpa arbetslösheten döljer sig en verklighet till vilken mycket få svenskar har tillträde. I denna tysta värld är politiker, ekonomer och ekonomijournalister överens om att arbetslösheten aldrig mer ska få sjunka under en viss nivå.
Om detta ändå skulle hända har riksbanken i uppdrag att öka arbetslösheten.
Välkommen till NAIRU - den enda verkligheten."

http://josefsson.net/artikelarkiv/61-daerfoer-far-arbetsloesheten-aldrig...

Seppo O. Saarela

Arvostan koulutettuja ihmisiä todella paljon. Minulla on vain henkilökohtaisella tasolla yksi ongelma. Ongelmallani on jopa nimi, Juhana Vartiainen.

Kaikki asiat, kommentit, mielipiteet, kolumnit, joilla voisi olla vaikutusta Suomen työllisyyteen, ovat aina tervetulleita. Mutta...jos mielipiteensä lausuu henkilö, joka ei koskaan ole ollut töissä muualla, kuin arkistotutkijana Ruotsin ja Suomen tutkimuslaitoksissa, ilman päivänkään kokemusta rakennus-/telakka-/ohjelmistosuunnittelu-/teollisuus-/ ym. projektien johtamisesta, niin Vartiaisen ns. asiantuntemus voidaan laittaa suoraan mappiin Ö.

On täysin käsittämätöntä, miten pitkälle politiikassa voi pelkällä tohtoritutkinnolla päästä.

Reijo Helli

Olen ihan samaa mieltä kanssasi ja olenkin ihmetellyt koko Vartiaisen historiaa sen alusta lähtien... minusta hän ei ole koko elämänsä aikana esittänyt mitään järkevää asiaa jolla olisi mitään konkreettista vaikutusta "YHTÄÄN" mihinkään tässä yhteiskunnassa... pelkkää sanahelinää ja lätinää koko ikänsä esittänyt mies :-(

Risto Nikander

Samaa mietin minäkin. Wikös Vartiainen kysynyt, eettei valtaosa työttömistä pysty "oikeisiin töihin". Ei vartiainenkaan lysty. Siksi hän onkin kansanedustaja. Siihen pääsee kun puhuu puuta heinää, on oikeissa piireissä ja pääsee otsikoihin. Jos VArtiainen olisi noussut kepusta kansanedustajaksi hän varmaan vaihtaisi taas puoluetta saadakseen jatkaa edes kansanedustajana. Muistaakseni oli ennen demari.

Pasi Anttila

Oikeisiin töihin:). Miettikkääs millanen suomi olis 4v jälkeen kun hallituksen ja eduskunnan muodostaisivat täällä kommentoivat ihmiset. Ihmiset jotka ainakin omasta mielestään kykenisivät hoitamaan parempaan kuin nykyinen tai edellinen hallitus.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #31

Koulutus? Mihin töihin? Eikö ammattipätevyys ja vuosien työkokemus ole koulutusta tärkeämpi?
Eduskuntakin on täynnä kirjalukeneita maistereita joilla ei ole mitään käytännön kokemusta ko.alalta.Tai että olisivat jatkaneet siitä erikoistumalla ko. alalle.
Ylioppilas/maisteri ei ole vielä mikään ammatti eikä koulusta valmistunut pärjää ammattitaitoiselle esim. Hitsarille tai putkimiehelle. Taito ei tule koulusta vaan työn tekemisen myötä.
Lyödäänkö vetoa että kädentaitoja vaativat "duunarityöt" ei häviä mihinkään tulevaisuudessakaan ,eikä niihin tarvita "valkolakkia".
-60 luvulla tehtaat koulutti itse työntekijänsä juuri heidän tarpeita ajatellen.
Lokomo.Valmet,Tampella esim.
Mihin yrityksiltä tuo hävisi? Eikö sillä olisi käyttöä nytkin kun työtavat on muuttunut.
(JK. Tuolloin maksettiin myös harjoittelijalle palkkaa 80% ammattitaitoisen palkasta ) EU ja euron myötähän hävisi se palkanmaksuhalukkuus johonkin ?

Pauli Smolander

Taitaa olla hyvin ohut se joukko näistä asiantuntijoista, joilla olisi mainitsemaasi työhistoriaa taustalla. Hyvin suuri osa on pelkkiä teoreetikkoja, eli mappi ö pursuaisi yli jos tuolla perusteella sinne laitettaisiin asiantuntijakommentteja.

Jari Kaisla

Vartiaisen tulevaisuudessa 0.1% elitisteistä omistaa maailman ja kerää kaikki tuotot itselle. Silloin jo 99.99% ihmisistä kuuluisi tähän "rakenteellisen työttömyyden piiriin", koska ekonomistien tilastot kertoisivat näin todeksi. Mitään ei tarvitsisi tietysti tehdä asian parantamiseksi tai muuttamiseksi, sillä tuotothan olisivat tähtitieteellisiä näille muutamille ja se kuvastaisi vain menestymisen hienoutta. Kaikki 99.99% olisivat vian patalaiskoja järjestelmän hyväksikäyttäjiä.

Harri Tapani

Saksalaiset taloustoimittajat laskivat tuollaisen 20-80 yhteiskunnan tulon, Helsingin Sanomissa oli aikoinaan aiheesta hyvä artikkeli, mutta se näyttäisi olevan nykyisin vain tilaajille (vuodelta -97).

"Yhden viidesosan yhteiskunta Saksalaisteos ennustaa: Globalisaatioloukku uhkaa perinteistä keskiluokkaa, neljä viidesosaa ihmisistä vajoaa tulevaisuudessa "tissiviihteen" maailmaan.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000003646465.html

Kyseisestä opuksesta toki on tehty kriittinen arvostelukin.

"Martin, Hans-Peter - Schumann, Harald: Globalisaatioloukku. Hyökkäys demokratiaa ja hyvinvointia vastaan."

http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=92

Wikipedian muokattu versio opuksesta.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Global_Trap

Pentti Westerholm

Antti Rinteellä on nyt "nyrkeilyhanskat" kädessä ja hän iskee mihin vain vähänkin osuu.Syynä on tietenkin tulevat eduskuntavaalit missä on jaossa pääministerin salkku.
Valitettavasti Vartiainen on lähempänä totuutta kuin Rinne.Tilastoja täytyy tarkastella yleisellä tasolla ,mutta luonnolisesti työhaluisia löytyy rakenteellisten joukostakin.

Veijo Kavonius

Rakenteellinen työttömyys on aika epämääräinen käsite. Se vaihtelee maittain ja voidaan titysti kysyä miksi? Toisin kuin Vartiainen väittää käsite ei ole kiistaton ja yleisesti hyväksytty ekonomistien keskuudessa. Tehokkaalla koulutuksella ja opastuksella voidaan päästä huomattavasti alle Vartiaisen väittämän rajan. Kysehän ei sitä paitsi ole ay-liikkeen välinpitämättömyydeestä, vaan myös ja ennen kaikkea työnantajien halusta ja kyvystä satsata työvoiman koulutukseen yhdessä valtion ja kuntien kanssa ja halusta etsia potentiaalisia työntekijöitä.

Marja-Liisa Kalkela

""rakenteellisen työttömyyden" ja pakallinen sopiminen =Ei haluta maksaa työehtosopimusten mukaisia palkkoja.
Siitähän työttömyydessä on kyse.
Kun "paikallisesti" nyt haluttaisiin sopia alle EK/SAK sopimien palkkojen (hiljaisempina aikoina) Niihin ei SAK voisi puuttua,itse sovit.
Nythän jokainen sopii itse paikallisesti oman palkkansa työhaastattelussa.
Yritys maksaa mitä maksaa mutta ei voi maksaa alle sovittujen pieninpien palkkojen . Jos maksaa taulukkopalkan se on yrityksen valinta.
Voit pyytää vaikka 4000e/kk se on paikallista sopimista.
Alle minimipalkan "hiljaisina" aikoina on se huono puoli että ne laskut mitä joka kk on edessä ei vietä hiljaista aikaa eikä ne laskujen summat pienene kun saa väliaikaisesti pienenpää palkkaa .

Pauli Smolander

Ei kyllä työllisyys parane sillä, et yritys joutuu maksamaan palkkoja, joihin sillä ei ole varaa, jotka palkat on sovittu aloilla, joilla menee hyvin. Kaikki alat ei vaan ole samanlaisia tuottavuudeltaan ja ylisuuret palkkakulut tappaa yrityksiä ja työpaikkoja ja sehän ei edistä työllisyyttä, vaan lisää työttömyyttä, eikös vaan? Palkanmaksu kyky kun on riippuvainen yrityksen tulosta, sillä ei ole verovaroja tukenaan, kuin on julkisella sektorilla. Yrityksen on pärjättävä omin avuin ja omin rahoin, joista niistäkin verottaja vie aimo osan.

Jari Kaisla

Viisaus ja älykkyys mielletään yleisesti ottaen kahdeksi eri asiaksi. Johtamiseen tarvitaan näitä molempia taitoja. Vartiainen voi olla kenties älykäs tilastojen kanssa, mutta asioiden muuttamiseksi ja hallitsemiseksi tarvittavaa viisautta häneltä puuttuu valtavia määriä. Tämän vuoksi hänen kaltaisten ihmisten tulisikin pysytellä mieluiten tilastojen parissa ja tuottaa tietoa viisaammille, jotka kykenevät näkemään kokonaiskuvan paremmin ja tekemään päätöksiä laaja-alaisempien tietojen perusteella. Kaikki Vartiaisen julkiset ulostulot ovat viimeaikoina olleet enemmän tai vähemmän katastrofaalisia. Vartiainen elää numeroista ja kuten vähänkään asioista perillä oleva tilastotieteilijä tietää niin tilastotietoa on helppo manipuloida tilaajien tarpeita vastaaviksi.

Veijo Murtomäki

Muistaako kukaan, että entinen demari-Vartiainen on eräs EU:n rahaliittoon menemisen takapiruista laskelmillaan ja raportillaan? Loputhan me sitten tiedämme, ja jokainen suomalainen, jollei satu olemaan rikas tai optio-miljönääri (tai molempia), on tuntenut EU:n budjettialijäämäajattelun tai -ajattelemattomuuden tuottaman leikkauspolitiikan elämässään.

Anders Borgin kaveri, ja miehet tekivät yhdessä kuuluisan työvoiman tarjontaan perustuvan Suomi-raportin. Sen siunauksellisuudesta nautitaan nyt, etenkin kotiäidit, jotka Vartiainen haluaa pakottaa runsaan työttömien armeijan jatkoksi.

Esko Jokela

Vartiainen taas oikeassa ja toverien vaikea hyväksyä tosiasioita. Rinteelle liian vaikeaa aritmetiikkaa, kyllähän sen jokainen huomaa kun Rinteen esiintymisiä katsoo. Ay-liike pitää oman eliittijäsenistönsä puolta, ei niitä kiinnosta työttömät. Riku Aallon palkankorotuksellakin olisi pari työtöntä työllistetty Hakaniemen kolossiin, mutta oma ahneus iski.

Olavi Nieminen

Vartiainen on oikeassa.
Valtio ja AY mafia määräävät kaiken ja väärin.
Kuvitellaan, että työttömyys vähenee, joskus loppuisi.
Jos se saataisiin pois, olisi muka riittävä.
Se ei onnistu kun mafia tunkee väliin perimään saataviaan.
Sitten on tuo valtava valtion velka. Koko ajan sitä vain lisätään!
Kuka sen maksaa ja milloin?
Nykymenohan johtaa konkurssiin!

Harri Tapani

Onhan tätä selostettu jopa Wikipediassa ja aina sitä vaan hämmästellään.

"NAIRU konsepti määritteli uudelleen käsitteen "täystyöllisyys" tarkoittamaan NAIRU tasoista työttömyyttä...Nykyään viranomaiset laskevat erilaisia arvioita NAIRU konseptille ja työttömyyden uhatessa laskea liian alhaiseksi he rupeavat hillitsemään talouskasvua työttömyyden kasvattamiseksi...

NAIRU teorian mukaan "täystyöllisyyteen" viittaavaa työttömyysastetta voidaan alentaa vain tekemällä rakenteellisia uudistuksia: näillä tarkoitetaan esimerkiksi työttömyysturvan heikentämistä jotta ihmisillä olisi enemmän kannustimia hakea työpaikkoja ja ammattiliittojen vallan rajoittamista..."

https://fi.wikipedia.org/wiki/NAIRU

Se että mitä mieltä siitä ollaan on sitten jo eri asia.

"Avainsana tähän pohdintaan on Vartiaisen esittämä ”rakenteellinen työttömyysaste” eli useille ekokonomisteille tutummin NAIRU (non-accelerating inflation rate of unemployment). Heterodoksisen taloustutkimuksen parissa laajasti tunnettu professori Engelbert Stockhammer on tuottanut tiiviin katsauksen NAIRU-teorioista taloustieteen eri koulukunnissa."

http://www.poliittinentalous.fi/tyon-tarjontaa-hinnalla-milla-hyvansa/

Aiheesta on kirjoiteltu jopa uuden Suomen blogeissakin.

"Työttömyys on tahallisesti aiheutettu ilmiö"

http://jremes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123439-tyottomyys-on-tahallisesti...

Ja vielä jo hieman vanhempi Talousgtiedon juttu:

"Suomessa 2000-luvun alussa työmarkkinoiden NAIRU-tasona pidetään noin 6-8 prosenttia. "

http://www.taloustieto.fi/lukiotext/10text611.html

Esko Riikonen

Vartiainenhan on esittänyt, että työikäisen väestön vapaa maahanmuutto parantaa työllistymisastetta ja että työttömyys vähenee ja talous kasvaa. Kilpailukyky paranee jne.

Kun tälläistä esittää, niin minun on vaikea uskoa enää yhtään hänen teorioistaan.

Toivo F. Hyvärinen

Joissakin tietyissä olosuhteissa Vartiaisen käyttämät teoriat voisivatkin toimia, muttei Vartiainen halua täsmentää näitä olosuhteita.

Kaavamaisesti ajatellen Vartiaisen puheet vaikuttavat todellisuudelle vierailta. Ikäänkuin työkykyisen ja haluisen työvoiman raahaaminen Suomeen aiheuttaisi jollain käsittämättömällä tavalla avoimien työpaikkojen löytymisen tälle porukalle.

Vartiasen ajatuksenjuoksua voidaan kärjistää siten, että työvoiman lisääminen eli työttömien lisääminen Suomessa vähentäisi työttömyyttä.