Torstai 23.5.2019

Suursotaharjoitus: Jussi Niinistö selvitti kansanedustajille puheitaan – ”Sanoi toimineensa valtuuksiensa puitteissa”

Luotu: 
21.11.2017 16:00
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) oli tänään puolustusvaliokunnan kuultavana julkisuudessa esiin nostamastaan sotaharjoituksesta. Arkistokuva.
|

Eduskunnan puolustusvaliokunta on kuullut puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) tämän avauksesta järjestää Suomessa suurikokoinen pääsotaharjoitus.

Niinistö esitti alustavan kutsun harjoitukseen muun muassa Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisille tämän vieraillessa Helsingissä muutama viikkoa sitten. Julkisuudessa Niinistön on nähty ohittaneen virallinen protokolla ja presidentti Sauli Niinistö asiassa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) katsoi puolustusministerin pitävän omaa kotiteattaria.

–Hän toi esille vain sen, että hänen mielestään hän on toiminut täysin toimivaltuuksiensa puitteissa, ja että hän on tuonut ajatustaan esille jo moneen kertaan aiemminkin, Kanerva kertoo Uudelle Suomelle Niinistön vierailusta puolustusvaliokunnassa.

–Joitakin tämä saattoi valiokunnassa tyydyttää, joillekin saattoi sitten taas jäädä jatkokeskustelun tarvetta, hän jatkaa.

Kanervan mukaan eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet käyttivät asiassa ”monta puheenvuoroa”.

Keskustelut laajasta pääsotaharjoituksesta saivat uutta vauhtia kesällä, kun Ruotsi järjesti oman noin 20 000 sotilaan kansainvälisen Aurora-harjoituksen. Myös Suomi osallistui harjoitukseen. Ensi viikolla alkavaan Uusimaa-harjoitukseen ottaa osaa noin 9 000 varusmiestä, reserviläistä ja henkilökuntaan kuuluvaa miestä ja naista.

Kanerva: Lakimuutos loi tarpeen harjoitukselle

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana Kanerva on kannattanut ajatusta, että Suomikin pitäisi oman harjoituksen, ja hän toistaa olevansa yhä tätä mieltä. Niinistön agendaa hän ei siis vastusta.

Kanerva kertoo, että harjoitukselle on esitetty tarvetta myös puolustusvoimien puolelta. Syynä on heinäkuussa voimaan astunut presidentti Sauli Niinistön allekirjoittama lakimuutos, jossa täsmennetään, miten puolustusvoimat voi vastaanottaa kansainvälistä apua.

–Tästä siinä on minusta kysymys, eikä tähän liity suurta dramatiikkaa, Kanerva toteaa.

Kanerva kuitenkin korostaa, että harjoituksia ei pidä raamittaa poliittisesti.

–Sen uskon, että Suomen puolustusvoimat osaavat kyllä katsoa asiat, kun tätä aikanaan valmistelevat. Ei ole poliitikkojen tehtävä nyt määritellä ylä- tai alarajaa sille, miten monta sotilasta saa osallistua. Silloin kyse ei ole enää tarveharkinnasta.

Lue myös:

Jussi Niinistölle tyrmäys presidenttiehdokkailta – Torvalds väläytti jopa eroa

Presidenttiehdokas ihmettelee ”sekavaa keskustelua” sotaharjoituksesta: ”Outoa”

Näkökulma: Puolustusministeri Jussi Niinistö oikealla asialla

Ilkka Kanerva Ylellä: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Tuleeko USA Suomen pääsotaharjoitukseen? Ministeri esitti kutsun

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ohvo

Niinistö varmaankin halusi herättää keskustelua ja katsoa miten Amerikkalaiset reagoivat jos heille esittää yhteisharjoitusta. Tarkoituksena oli varmaankin selvittää olisivatko Amerikkalaiset Trumpin aikana kiinnostuneita tulemaan Suomeen harjoittelemaan. Se olisi tuomittavaa jos puolustusministeri olisi mennyt sopimaan harjoituksesta ilman valtuutusta, mitä hän ei tehnyt.

Matti Hemmi

"Torvalds väläytti jopa eroa". Antakaa miehen vaan mennä. Ei täällä natottajia tarvita ollenkaan, Jaakonsaaren iltapv-kerhoon mahtuu vielä lisää.

Suomi osaa hoitaa puolustamisensa ihan ite kun on neljäntenä kunnon armeijan omaavana maana Euroopassa: Saksa, Ranska, Britannia ja Suomi.

Eu'n natomaat kun ovat nääs luopuneet jo armeijoistaan ajat sitten. Vain Trumppi vastaa näiden puolustamisesta niin ja näin.

Suomi vastaa EU'n itärajan (1300km) puolustamisesta naton puolesta ihan yksinään... ja hyvin. vastaakin puolustusministerimme toimesta.