Torstai 15.11.2018

”Ennenkuulumaton” murskatulos – Jyty: Sote-uudistus kaatumassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.11.2017 08:26
Päivitetty: 
22.11.2017 08:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuntakentän työntekijät eivät usko hallituksen uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.
|

Muun muassa kuntien ja kuntayhtymien viranhaltijoita edustava ammattiliitto Jyty arvioi hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen olevan ”kaatumassa”.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoi tiistaina, että uudistus uhkaa karahtaa karille ”huonon valmistelun ja jääräpäisen pakkovääntämisen seurauksena monimutkaisuuteensa ja sekavuuteensa”. Hänen mukaansa alan asiantuntijoiden varoitukset kaikuvat hallituksessa kuuroille korville.

Jytyn mukaan äskettäin julkaistu Kuntaliiton Kuntapulssi-kysely kertoi kuntakentän harvinaisen laajasta epävarmuudesta sote-uudistuksen perustavoitteiden toteutumisessa. Pihlajamäen mukaan erittäin huolestuttavaa on se, että kyselyn mukaan vain kahdeksan prosenttia vastaajista uskoi, että uudistus hillitsee kustannusten kasvua. Peräti 72 prosenttia ei uskonut säästöihin.

– Tämä on todella ennenkuulumaton [tulos], kun koko uudistuksen yksi keskeinen tavoite on ollut, että sillä saavutetaan jopa kolmen miljardin euron kustannussäästöt. Samaan valinnanvapauspakettiin yritetään jääräpäisesti ympätä aivan liikaa tavaraa, kun mukana ovat mm. erikoissairaanhoidosta lähtien myös asiakassetelit ja asiakkaiden henkilökohtaiset budjetit, Pihlajamäki sanoo tiedotteessa.

Sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita on ollut palveluiden yhdenvertaisuuden toteutuminen eri puolilla maata. Kyselytulos antaa huolestuttavan kuvan kuntatyöntekijöiden luottamuksesta tähänkin.

– Peräti 45 % vastaajista arvioi, ettei palvelujen yhdenvertaisuus ja saatavuus parane uudistuksen myötä. Vain joka neljäs uskoi niiden paranevan, Pihlajamäki kertoo.

Hänen mukaansa lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen valinnanvapausesitys ei täytä myöskään Jytyn tavoitteiden osalta niitä lainvalmistelun odotuksia, joita lakiesitykseltä ennakkoon odotettiin.

– Siinä ei ole otettu huomioon – oikeastaan lainkaan – mm. talous-, henkilöstö-  ja muissa tukipalveluissa työskentelevien työntekijöiden asemaa. Siitäkään huolimatta, että monet sote- ja maakuntauudistuksen muutokset koskettavat juuri em. sektoreiden henkilöstöä, Pihlajamäki sanoo.

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Se on kunta-alan vanhin ammattiliitto.

Lue myös: Raju ennuste sotesta: "Tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa"

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Eiköhän lakiehdotuksen kirjoittajat tahallaan tee huonoa lakitekstiä ja myyräntyötä kehnoksi mieltämästään asiasta.
Jos ei suoraan tyrmätä, niin jarruttamalla voidaan pikkuhiljaa estää eteneminen.
Hyvä näin, vaikka kalliiksi tämäkin käy.

Pasi Käyhkö

Kyllä Keskustan kannatus vajoaa, mutta turhan hitaasti. Niin kävi vastaavan puolueen kannatuksen Ruotsissakin. Nykyisen siellä sen kannatus on n. 6%.
Meillä samoin asiaan vaikuttaa ihmisten muutto kasvukeskuksiin ja tietenkin evoluutio.

Seppo Simonen

2011 täällä US-n keskustelussa oli aktiivinen nimimerkki "Lastman" hänen erikoisuutena oli kepulandian vihaaminen oli blogi kuin blogi aina Lastman
ojensi ja piiskasi Keskustapuoluetta Juha Sipilästä emme tienneet vielä silloin
yhtäs mitään. Oliko se isossa kirjassa sanottu että "joka toiselle kuoppaa kaivaa se itse siihen lankeaa" Näin Espoolaisena veronmaksajana vuosikymmenet olleena en vihaa punavihervasemmistoa enkä muitakaan laillisia kansanliikkeitä.
Katsotaan nyt 14 huhtikuuta 2019 mitkä on puolue mandaatit.

Tapio Mäkeläinen

NIta: se on entinen Kunnallisvirkamiesliitto. Varmasti rehtiä ja ahkeraa väkeä mutta ehkä heidän näkemyksensä mahdollisesta status quon muutoksesta yksityiseen suunt aan ei vastaa toiveita.

Minusta tuntuu että jos tämä sote nyt notkahtaa nurin niin sitten palataan entiseen ja nuorempi väki yrittää jotain muuta 10 v päästä. Tätä leimaa ihan liikaa Kokoomuksen ja Kepun puoluepoliittiset- tai ideologiset lähtökohdat.
Yhtä tuomittavia ovat eri liittojen takertuminen menneisyyteen . Se 1970-80 lukujen julkisen sektorin loputtoman kasvun aika on loppu. Piste.

Rauno Rämö

Miettikääpäs, mitä hallitus & eduskunta sitten oikein tekisi työkseen, ellei tällaista mittavaa vaalikauden pituista "hommaa" olisi saatu yhteistoimin aikaiseksi? Lisäksi on hyvä muistaa, ettei seuraava hallitus koskaan ole tietenkään sitoutunut edellisen hallituksen päätöksiin. Eli kun nykyinen hallitus & eduskunta "päättää tulevista asioista", niin millä valtuuksin?

Teijo Myllylä

Hallituksen teot ei vastaa vaalilupauksia. Laskemme teidän palkkoja, kiky tulee. Nostamme veroja, sote ja huononnamme terveyspalveluja. Annamme rikkaille namuja, hallintorekisteri. Verosuunnittelu saa jatkua, melkein veronkiertäjät onnistuttiin armahtamaan. Ei ihme että jytykin on tämän huomannut. Yleensä äänestäjä on ääliö. Sitä voi vapaasti potkia, niinkuin soinikin on huomannut. Sipilä ja orpo jatkavat valitsemallaan tiellä. Vaalit tulee, toivottavasti tulee muutos noudatettuun politiikkaan.