Sunnuntai 18.11.2018

Suursotaharjoitus: ”Mukaan 10 000 varusmiestä ja kaikkiaan 20 000 sotilasta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.11.2017 09:16
Päivitetty: 
22.11.2017 09:07
  • Kuva: Mikko Maliniemi / Puolustusvoimat
    Kuva
    Niin sanottuun suursotaharjoitukseen voisi puolustusministerin mukaan osallistua kaikkiaan noin 20 000 sotilasta. Arkistokuva.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jussi Niinistö.
|

Kohua herättänyt pääsotaharjoitus on tarpeen, jotta sotilaat oppivat johtamaan, perustelee puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) blogissaan.

Ministeri Niinistö kävi tiistaina eduskunnan puolustusvaliokunnan kuultavana, koska hänen oma-aloitteisuutensa pää- tai suursotaharjoituksen järjestämisessä oli aiheuttanut hämmennystä. Lue lisää: Suursotaharjoitus: Jussi Niinistö selvitti kansanedustajille puheitaan

Niinistön mukaan hän kertoi valiokuntakuulemisessa informoineensa ”eri maiden puolustusministereitä mahdollisuudesta osallistua Suomessa mahdollisesti järjestettävään monikansalliseen sotaharjoitukseen”.

– Minkäänlaisia virallisia kutsuja ei kuitenkaan ole esitetty, Niinistö kirjoittaa.

Hänen mukaansa epäselvyyttä on ollut myös siitä, millainen harjoitus Suomeen on 2020-luvun alussa suunnitteilla.

– Pääsotaharjoitukset ovat puolustusvoimien normaalia harjoitustoimintaa ja niitä järjestetään noin kahden vuoden välein – viimeisin suurempi oli vuonna 2009 Maanvyöry-harjoitus, johon osallistui noin 18 000 sotilasta.

Niinistö kertoo, että 1970- ja 1980-luvuilla järjestettiin jopa 30 000–40 000 miehen sotaharjoituksia. Tulevan harjoituksen ei ole määrä olla näin suuri.

– Keskustelua herättänyt pääsotaharjoitus olisi Ruotsin Aurora-harjoituksen kaltainen monikansallinen, kaikki puolustushaarat käsittävä niin sanottu joint-harjoitus, jossa voitaisiin harjoitella puolustusvoimien uutta lakisääteistä tehtävää, kansainvälisen avun vastaanottamista. Se olisi puolustusselonteon mukainen. Siihen voisi osallistua esimerkiksi kymmenisen tuhatta varusmiestä, mikä on yleensä loppusotakokoonpano varusmiesikäluokalla, sekä joitain tuhansia reserviläisiä, Niinistö kertoo.

– Suomalaisten sotilaiden lisäksi harjoitukseen voisi osallistua joukkoja Suomen kumppanimaista, Pohjoismaista, Baltian maista, Yhdysvalloista ja Saksasta. Silloin oltaisiin noin 20 000 sotilaan kokoluokassa, joka olisi kelpo harjoituskokoonpano.

Lue myös:

Jussi Niinistölle tyrmäys presidenttiehdokkailta – Torvalds väläytti jopa eroa

Ilkka Kanerva Ylellä: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Tuleeko USA Suomen pääsotaharjoitukseen? Ministeri esitti kutsun

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Keneltähän Jussi on tämän oppinut, varmaan siltä toiselta Niinistöltä, piilofasisti Saulilta.
Jussikin on oppinut, että tappouhkaus viesteistä ei kerskailla, vaan ne lähetetään.
Kun Usan valtava laivasto pitää sotaharjoituksen, Korean edustalla niin kaikki käsittää että kyseessä on tappo viesti.
Kun Suomi järjestää suursota harjoituksen Venäjän rajalla, niin kaikki käsittää että kyseessä on tappo viesti.
Lukuunottamatta presidentti Sauli Niinistöä ja hänen viisautensa omaksunutta fasisti jussia.
Fasisti ollaan teoilla ei kerskailulla ja uholla, Sauli tekee ja toimii niinkuin yli-ihmisen ja fasistin pitääkin Jussikin on oppinit oikean fasistin tavat.
Noniin, nyt meillä on sitten kaksi piilofasisti Niinistöä, sääliksi käy Suomen kansaa.

Raimo Laine

Onhan tuo johtaminenkin tärkeää, mutta vielä tärkeämpää SOTAministerille on saada tänne Nato-joukkoja Natottamaan Suomea edelleen. Samalla ne tutustuvat olosuhteisiin, jotta voivat nopeasti toimia, kun Suomi saadaan Naton komentoon.
Hyvästi itsenäisyys ja liittoutumattomuus ja omat puolustusvoimat. Rautaa rajalle puolin ja toisin. Kammottavaa aseiden kalistelua, joka yleensä on sotaan johtanut.

Esko Kotilainen

Niinistöhän puhuu kyllä asiaa.Pitäähän sotaharjoituksia ylläpitää,jos meinaa puolustuslaitoksen toimivan.
Mutta nyt kun kaikki alkaa olevan niin globaalia,niin eikö Venäjää voitaisi kutsua harjoituksiin osapuoleksi,ei tarvittais kutsua porukoita,sinisiksi ja keltaisiksi.
Nato tosin nyt Norjassa tapahtuneessa harjoituksessaan,erehtyi kutsumaan erästä maaliaan Erdoganiksi,ja itse Erdogan sai raivarin ja kutsui kaikki turkkilaiset pois harjoituksesta välittömästi.
Tästä on juuri meneillään kriisi Naton sisällä,kun Erdogan ei suostu hyväksymään Norjan anteeksipyyntöä.
Totesi vain,tästä ette selviä pelkällä valittelulla.
Jos Venäjä olisi ns.vastapuolen osasto harjoituksissa,niin sehän olisi enemmän todentuntuista,ja realistista.
Näin saataisiin paremmin tuntumaa siihen mitä kummallakin osapuolella on esittää,aivan näin realistisesti,kuitenkaan käyttämättä oikeita ohjuksia,ym.tuhotarpeita.
Tietysti voitaisiin,rajatulla alueella,kuten nykyisinkin esim.Rovajärven maastossa,suorittaa kovapanosammunta,ja ohjuskokeilut,torjuntaohjuksineen,sekä rajoitetun miehistömäärän todelliset yhteenotot,panssareineen,aivan realistisesti.Kuitenkin osapuolten sitoomuksella,ettei tuloksesta,aleta riitelemään,ja hakeutumaan täyteen sotaan.Ihan vain niinkuin kokeilumielessä,kun se edistäisi sekä rauhaa,että, molempien osapuolten sotateknoloogista kehitystä.
Suomen itsetuntokin kohenisi tuhannella pisteellä,kun kerrankin,pitkällisten masennuksien jälkeen,saisi näyttää ,mistä kana kusee.Perkkule.
Kaupunkisota harjoituksen voisi suorittaa Helsingissä,koskien myös siviiliväestöä,sekä tietenkin politiikkoja.Koska onhan siviilitkin harjoitettava sotatilanteisiin.Politiikkojenkin on harjoiteltava kuinka päästä pakoon.
Putin varmaan ilahtuisi tälläisestä tarjouksesta,eikös Venäjä ole Naton yhteistyö kumppani.
Tämän jälkeen voitaisiin keskittyä kaikki yhdessä siihen todelliseen uhkaan,eli islamin mädänneisyyteen,ja sen reformasointiin,jotenkin järjelliselle tasolle.Afrikan väestönkasvun rajoittamiseen,jotta he pystyvät,ja pysyvät omilla asuinalueillaan.
Kansanryhmien oikeudet elää omilla alueillan on turvattava,ja se tarkoittaa juuri sitä,ettei somaali voi tulla esim.Suomeen ja todeta,tämä on minun maa.Hän voi pyytää ja vaatia mitä tahansa omassa maassaan,muttei muualla.
Ei mulla muuta,siitä vain harjoitukset pystyyn,mitä nopeammin,sitä parempi,voisi aloittaa laittomien,tunnistammattomien otuksien intergroimisella leireihin.Näihän se kuitenkin tapahtuisi tositilamteessa,toki saksalaiset aikoinaan hoitivat asian huomattavasti tehokaammasti,ilman suuria kuluja.

Juhani Vinberg

Venäjän järjestämät suursotaharjoituset tietenkään eivät valmistele hyökkäystä, bvaikka siellä on mustaltamereltä jäämerelle mobilisoitu 100 000 sotilasta kaikkine aseineen, helikopreineeen, hävittäjineen, ristrily-ja muineohlksineen. harjoiituksen nimi on kuvaavast zapad, länsija seyraajien mukaan harjkoiteltiin hyökkäyssotaa suwalkin käytävään sekä baltian maihin.Itämren alueella jännitys nousi, kun venäläiset kohkasivat hävittäjiensä ja pommareiden kanssa