Keskiviikko 14.11.2018

Petteri Orpo: Mehiläisen ”valtaus” Kemissä oli väärin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.11.2017 14:13
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo, että Mehiläinen ja Meri-Lapin kunnat vetäytyvät Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ulkoistushankkeesta, joka kattaa muun muassa Kemin keskussairaalaan.

Orpo sanoo, ettei hän pidä Meri-Lapin ratkaisua oikeana.

–Se mitä tapahtui Länsi-Pohjassa, niin minusta se ei ollut yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, Orpo sanoo.

–Kun ne lait ovat valmistumassa keväällä, niin minusta silloin ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, että silloin joku yksityinen suuri toimija tekee tällaisen valtauksen, jolla sidotaan veronmaksajien varoja ja maakunnan mahdollisuus järjestää palvelut jatkossa parhaalla mahdollisella tavalla, Orpo jatkaa.

Onko tämä nyt vetoomus kunnille, että perukaa tämä sopimus?

–Voi sitä sellaiseksi kutsua, mitä äsken juuri sanoin. Pitää miettiä yhteiskunnan kokonaisedun kautta, Orpo vastaa.

–Samalla haluan sanoa näille isoille terveysalan yrityksille, että tämä koskee myös heitä. Tässä ollaan rakentamassa vuosikymmeniksi järjestelmää. Nyt kun ollaan tämmöisessä valuvaiheessa, niin myöskin heidän pitäisi malttaa mielensä.

Orpo painottaa, että Meri-Lapin lisäksi myös muissa kunnissa pidetään nyt ”malttia ja tolkkua” olla tekemättä vastaavia sopimuksia.

Hallituksen sote-uudistusta valmistelevat reformiministerit laativat viime viikolla Meri-Lapin tilanteen vuoksi uusia investointirajoituksia, jotka käytännössä myös estäisivät Kemin keskussairaalan ulkoistuksen. Orpo ei halua arvioida, ehtivätkö uudet rajoitukset tulla voimaan ennen kuin Mehiläisen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntien sopimus vahvistetaan.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Kunnat käyttävät vapauttaan valita keneltä palvelunsa haluavat, ovat vielä valmiita maksamaan siitä melkoisen köntsän rahaa. Tämä ei tietenkään käy kokkareille joille valinnanvapaus tarkoittaa ainoastaan heidän haluamaansa tapaa järjestää asiat.

Hyvä Meri-Lappi!

Jari Kaisla

Orpon "kaverit" taisivat ottaa varaslähdön kähminnässä ja nyt joudutaan hieman selittelemään asioista uudella tavalla. Kunhan tämän kohun yli päästään niin kähmintä jatkuu sitten piilotetummin kulisseissa. Todennäköisesti terveydenhoitoyhtiöt perustavat lukemattomia "kuoriyrityksiä" joiden kautta yhden suuremman yrityksen monopoliasema saadaan piilotettua, mutta rahavirrat ohjautuvat edelleen sille yhdelle suuremmalle taholle. Palvelujen hinnat tulevat nousemaan tähtitieteellisiksi tavallisille kansalaisille kunhan tämä rahastuskone saadaan täysillä käyntiin ja tukevat alueelliset monopoliasemat rakennettua näille muutamille tahoille.

Pasi Käyhkö

Orpo on väärässä. Kyseiset kunnat eivät ole rikkoneet lakia. Joten ne eivät ole tehneet mitään väärää.
Nyt Keskusta ja Kokoomus pyrkivät jakamaan maamme elintärkeät toiminnot ja niiden rahavirrat keskenään.
Muut kunnat ; tehkää miten parhaaksi näette.

Pasi Käyhkö

Niin olisi syytä tehdä. Eli perua koko härdelli. Aloitettava alusta ja asioiden pääpaino lääkäri- ja sairaanhoitajakunnan mielipiteillä ja sanomisilla. Silloin saisimme tehokkaan ja meille sopivan toimintamallin kohtuu kustannuksin.

Martti Kosonen

Mikä ihmeen diktaattori tästä paidannappi Orposta on tullut? Häneltäkö tarvitaan lupa normaaliin kaupankayntiin ja ihmisten asioiden järkevään järjestämiseen? Ja kuinka sekaisin onkaan Kokoomus! Sen kai nyt pitäisi olla viimeinen puolue, joka kapuloita rattaisiin heittelee. Kyllä on arvot Orpolla pahasti hakusessa.

Tuomas Sikander

Yhteiskunnan kokonaisetu lienee että Orpon laitosperheelle ja puoluetta uskollisimmin äänestäville hyville veljille, eli DDR-tukijusseille on juhlapöytä katettuna .
Jos tulee sosiaalisia ongelmia, johtava namusetä voi perustaa leuattoman Harryn kanssa vaikka silmänlumeeksi säätiön.
._.

Olavi Nieminen

Mikä asiantuntija tässä asiassa Orpo tai Sipilä on?
Asinatuntijoiden pitää antaa saneerata nykytilanne, eikä sitä pidä antaa muille tahoille!
Nyt näyttää siltä, että homma kaatuu mahdottomana ja sen ryöstö on estettävä. Kustannukset pomppaavat pilviin, kun ulkomaiset tahot ottavat systeemin hoitoonsa.

Seppo Nieminen

Kun joku kuntalainen tekee valituksen hallinto-oikeuteen oman kaupunkinsa valtuuston päätöksestä, niin kyseistä päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin valitus on lainvoimaisesti ratkaistu. Eiköhän valituksen tekijöitä löydy näistä kunnista. Ulkoistuksia koskeva kieltolaki tulee voimaan ennen kuin nämä valitukset on tutkittu.

Pasi Harjamäki

Eri asiantuntijat ovat varoitelleet koko ajan Kokoomuksen ajaman "valinnanvapauden" johtavan juuri tähän, mitä on tapahtumassa Ylä-Lapissa. Asiantuntijoita on haukuttu asenteelisiksi, sosialisteiksi, ymv. hihuleiksi. Nämä Orpon puheet nyt ovat niin surkuhupaisia. Hän antaa itsestään hyväuskoisen hölmön vaikutelman.