Keskiviikko 14.11.2018

Ennätysmäärä naisia pörssiyhtiöissä – hallitusten jäsenistä nyt 27%

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2017 15:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Naisjohtajien määrä pörssiyhtiöissä on noussut viime vuodesta jälleen ennätyslukemiin. Itsesäätelyjärjestelmämme toimii, arvioi Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa on noussut jälleen ennätyslukuihin. Hallitusten jäsenistä naisia on jo 27 prosenttia ja suurissa pörssiyhtiöissä 33 prosenttia Keskuskauppakamarin tuoreessa naisjohtajaselvityksessä sanotaan. Tutkimus kattaa kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt.

Vielä vuonna 2003 ainoastaan seitsemän prosenttia suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä oli naisia.

–Naisten osuuden jatkuva nousu ja yltäminen kansainvälisestikin huippulukuihin osoittaa itsesääntelyjärjestelmämme toimivuutta. Kiintiöt eivät Suomessa ole tarpeen, kun elinkeinoelämä pitää itse huolen hallitustensa monimuotoisuudesta, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa toteaa.

Pörssiyhtiöissä on naisia toimitusjohtajina nyt myös ennätysmäärä, yhdeksän. Viime vuonna luku oli viisi.

–Naisia on parin vuoden aikana nimitetty toimitusjohtajiksi aivan eri tahtiin kuin aiemmin. Julkistaessamme ensimmäisen naisjohtajaselvityksemme syksyllä 2011 yhdessäkään pörssiyhtiössä ei ollut naista toimitusjohtajana, Linnainmaa muistuttaa.

Naisten osuus on kääntynyt nousuun myös pörssiyhtiöiden johtoryhmissä. Viime vuonna osuus notkahti 21 prosentista 20 prosenttiin. Nyt palauduttiin jälleen nousu-uralle, ja myös tämä osuus nousi ennätyslukuun, 23 prosenttiin. Tulevaisuus lupaa lisääntyvää naisten osuutta, sillä naisten osuus johtoryhmien nuoremmissa ikäluokissa on selvästi suurempi kuin vanhemmissa.

Leena Linnainmaan mukaan pullonkaulana naisjohtajien etenemiselle on yhä liiketoimintajohto. Naisten osuus johtoryhmien liiketoimintojen johtajista on nyt 11 prosenttia.

–Luku on edelleen melko vaatimaton, mutta siinä on edistystä viime vuoteen, jolloin vain vajaa 10 prosenttia liiketoimintoja johtavista johtoryhmien jäsenistä oli naisia, Linnainmaa huomauttaa.

Eniten naisia liiketoimintajohdossa on terveydenhuolto- sekä kulutustavarat ja -palvelut -sektoreilla. Sen sijaan suurin toimiala, teollisuustuotteet ja -palvelut, ei näytä löytävän naisia johtamaan liiketoimintojaan. Niissä naisten osuus on ainoastaan kolme prosenttia. Energia-, perus- ja teknologiateollisuus yltävät selvästi parempiin lukuihin.

–Pahimman pullonkaulan voi paikantaa teollisuustuotteet ja -palvelut -sektoriin. Jos se jätetään laskuista pois, olisi naisten osuus liiketoimintajohdosta puolta suurempi, 16 prosenttia, Linnainmaa toteaa.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: