Sunnuntai 21.10.2018

SAK:sta kovat syytteet: Hallitus rikkoo itse kiky-sopimusta – Yrittäjät opastaa laittomuuksiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2017 15:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Juha Sipilän hallituksen ajama työttömyysturvan aktiivimalli on kilpailukykysopimuksen vastainen, tulkitsee SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Hän huomauttaa, että kilpailukykysopimuksessa todetaan, että työntekijöiden palkka- ja työttömyysturvan taso turvataan.

Hän vaatiikin, että aktiivimallista on luovuttava kokonaan.

–Nyt näin ei ole tehty ja käytännössä leikatessaan työttömyysturvaa malli on myös kilpailukykysopimuksen vastainen, Eloranta sanoo

Aktiivimallissa ehdotetaan, että työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana ole osoittanut aktiivisuutta. Aktiivisuuden osoittamiseksi täytyy esimerkiksi olla mukana työllistämistä edistävissä palveluissa 5 päivän ajan.

–Aktiivimalli ei huomioi työttömän työnhakua tai tarjolla olevien työpaikkojen tai palveluiden puutetta. Aktiivimalli ei lisää työpaikkoja tai kannusta sellaisenaan nopeampaan työllistymiseen. Jos työpaikkaa ei yksinkertaisesti ole tarjolla, ei työttömyysturvan leikkaaminen edistä työttömän työllisyyttä aktiivisuudesta tai omasta työllistymishalusta huolimatta, Elovaara toteaa.

–Koko aktiivimallista on viimeistään nyt luovuttava.

Kovat haukut Suomen Yrittäjille

Puheessaan Eloranta kehuu syksyn työmarkkinaneuvotteluja ja niiden tuloksia erinomaisiksi, kun ne parantavat palkansaajien ostovoimaa, kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihin, tukevat korkeampaa työllisyyttä ja kohentavat julkista taloutta.

–Oma tarinansa on järjestäytymättömien yritysten mahdollisuus paikalliseen sopimiseen, Eloranta aloittaa Suomen Yrittäjien arvostelun.

LUE MYÖS:

Yrittäjät vastaa: Erikoista puhetta, SAK – Kyllä laki mahdollistaa

Eri liittojen työmarkkinasopimuksissa on kaikissa painotettu paikallista sopimista, mutta yrittäjäjärjestö opastaa työnantajia neuvottelemaan paikallisesti lakien vastaisesti, Eloranta tulkitsee.

–Parhaillaan Suomen Yrittäjät ohjeistavat jäseniään sopimaan palkoista paikallisesti teknologiateollisuuden alalla lain ja sopimusten vastaisesti, aivan kuin heidän vaatimuksensa lainsäädännön muutoksista olisivat tulleet todeksi. Se on etujärjestöltä täysin vastuutonta toimintaa ja vie viimeisetkin luottamuksen rippeet mennessään, hän sanoo.

Eloranta painottaa, että paikallisen sopimisen on tapahduttava työehtosopimusten puitteissa.

–Kikyn yhteydessä järjestäytymättömille yrityksille oli tarjolla samat sopimisen oikeudet ja mahdollisuudet kuin järjestäytyneille. SY:hyn järjestäytyneet järjestäytymättömät yrittäjät päättivät kuitenkin hylätä tämän vaihtoehdon.

Asiasta on väitelty tiiviisti myös Twitterissä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit