Keskiviikko 21.11.2018

Helsingin päätös paperittomista nousi esiin eduskunnassa – Perussuomalaiset: ”Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2017 20:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin Rautatientorilla osoitettiin keväällä pitkään mieltä turvapaikanhakijoiden puolesta ja heitä vastaan.
|

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä otti tänään kyselytunnilla esiin Helsingin kaupunginhallituksen päätöksen, joka toteutuessaan laajentaisi paperittomien palveluja. Mika Raatikainen (ps.) kysyi, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jos se ei kannata tällaisia toimia.

Jo aiemmin puheenjohtaja Jussi Halla-aho peräsi asiaan kantaa pääministeri Juha Sipilältä (kesk.), jonka hallitus tavoittelee laittoman maassaolon vähentämistä Suomessa. Myös kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) on arvostellut päätöstä kovin sanoin julkisuudessa.

Kaupunginhallituksen päätös etenee vielä valtuuston käsittelyyn, joten se ei ole vielä lopullinen. Päätöksessä on kyse ennen kaikkea paperittomille laajennettavista terveyspalveluista, joista myös kerrottaisiin netissä muun muassa arabian, somalin ja romanian kielillä.

–Kaupunginhallituksen esitys vie uskottavuuden turvapaikkamenettelystä. Perussuomalaisten mielestä on järjetöntä tarjota laittomasti maassa oleskeleville lakiin perustumattomia, laajennettuja sosiaali- ja terveyspalveluja kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, Raatikainen sanoi kyselytunnilla.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä lähetti myös tiedotteen kyselytunnin pohjalta. Puolue on huolissaan siitä, että palveluiden laajentaminen laittomasti maassa oleskeleville houkuttelisi muitakin tulemaan ja jäämään Suomeen.

– Kannattaako hallitus tällaisia toimia? Jos ei, niin mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen sen, että Suomeen ei kohdistu vyöry hoitoon ja oleskelemaan saapuvia niin sanottuja paperittomia henkilöitä kuormittamaan jo äärirajoilla toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja veronmaksajien kustannuksella, Raatikainen sanoi eduskunnassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti vastauksessaan, että Helsingillä on itsehallinnollinen, perustuslakiin perustuva oikeus tehdä tällainen päätös.

–Suomalainen laki ei velvoita tuohon toimintaan, mitä Helsingissä on tehty, mutta minun ymmärrykseni mukaan Helsingillä on omalla päätöksenteollaan mahdollisuus kaikkeen tuohon, mitä kysymyksessänne kuvailitte, Saarikko sanoi.

Arja Juvonen (ps.) nosti esiin sosiaalihuoltolain muutoksen, joka on eduskunnan käsittelyssä. Saarikko huomautti, että esitys ei laajenna mitään oikeuksia laittomasti maassa oleskeleville sinällään, vaan on ainoastaan korvaus valtiolta kunnille toimenpiteistä, joita kunnat tekevät Suomen perustuslain nojalla ja sen velvoittamina tarjoten kiireellisiä ja välttämättömiä palveluita paperitomille.

–Me olemme tehneet kunnille ohjeistuksen tästä ja lisäksi toimeentulotukioppaassa – siis suomalaisille kuntatason päätöksentekijöille, jotka käytännön ratkaisuja yleensä juuri sosiaalityön puitteissa tekevät – ohjeistamme lähiaikoina kertomaan tarkemmin, mitä ovat nuo asiat, joita ikään kuin laittomasti maassa oleskeleville tämän hätäavun puitteissa on velvoittavaa tai väistämätöntä tarjota ja mitä ei tarvitse tarjota, Saarikko sanoi.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) huomautti omassa vastuksessaan, että välttämätön huolenpito ja toimeentulo pitää huolehtia, mutta se ei saa tulla vetovoimatekijäksi.

–Se on meille ehdoton tavoite. Ja meidän pitää tehdä kaikkemme, että täällä ei oltaisi laittomasti, koska se on myös tälle henkilölle erittäin vakava asia, Risikko sanoi.

Risikon mukaan Suomeen näyttää tulevan tänä vuonna alle 5 000 turvapaikanhakijaa, eli tulijamäärissä on palattu tavanomaiseen tilanteeseen.

Anna Kontula (vas.) huomautti, että viime hallituskaudella käytiin laaja keskustelu paperittomien henkilöiden terveydenhuollosta ja ”ilman teknistä ongelmaa tästä salista olisi lähtenyt sellainen laki, joka takaa välttämättömät terveyspalvelut myös paperittomille”. Hän kysyi, eikö vastaavaa esitystä voitaisi tuoda tälläkin kaudella suureen saliin.

– Hallituksella ei ole aikeita tuoda esitystä tällaisesta. Asia on hallituksen sisällä aikanaan keskusteltu, Saarikko vastasi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ossi Rajala

Mitenkäs näitä käsitellään, jos taskussa on passi ja kaikki tarvittavat asiakirjat? Eivät vaan saa oleskelulupaa ja pitäisi poistua maasta. Käsitelläänkö heitä kuten normi suomalaisia,eli jonon hännille. Johtopäätös on, että kaikki paperit vaan uuniin.

Gun-May Arffman

Annika Saarikko väisti asian kokonaan, oli kai liian vaikea kysymys hänelle. Jos Helsingin kaupungilla on varaa maksaa ilmaista elämää maailman ääristä omin lupineen Suomen maaperälle tuleville ja useaan kertaan Migristä ja hallinto oikeudesta kielteisen päätöksen saaneille ja oikein houkutella lisää väkeä eri kielillä, niin eiköhän suomalaiset heitetä paperit veks ja nauttimaan ilmaisesta ylläpidosta Helsinkiin. Toisekseen mitä tässä lakejakaan enää noudattamaan. Helsinkihän aikoo tehdä turhiksi isntituutioiksi Migrin ja oikeuslaitoksen.

Jari Kaisla

Olisiko sopeutumiseläke hyvä näillekin tapauksille? Sehän on kohtuullinen korvaus oleskelusta Suomessa. Monilla kansanedustajillakin on jo positiivisia kokemuksia miten tämä eläke työllistää vielä saadun edun lisäksi. Win-Win?

Hannu Rautomäki

Ns. paperittomat ovat tarkoituksellisesti hävittäneet kaikki matkustusasiakirjansa Suomeen laittomasti saavuttuaan, eli he tarkoituksellisesti salaavat taustansa huijaustarkoituksessa. Miksi Suomessa edes katsellaan tällaisia kriminaaleja?

Reijo Kallinen

Väitteesi, "että suomalaiset ideologiset "neuvontatahot" ovat olleet kehottamassa laittomia maahantulijoita hävittämään kaikki matkustusasiakirjat taustojensa salaamiseksi" on silkkaa valhetta. Mitään tällaista ei ole tehty. Ellei sitten persujen "neuvontatahot" tuollaista harjoita.

Jorma Nordlin

Ottamatta kantaa itse asiaan, mutta noin yleisesti, niin kuntien itsehallinto ei suinkaan tarkoita sitä, että voisivat toimia täysin vapaasti. Hallitus huolehtii koko maan edusta, eikä voi noin vain pestä käsiään vetoamalla itsehallintoon, jos on kyse merkittävästä koko maahan vaikuttavasta asiasta.

Markku Nieminen

Tässähän Saarikko kertoo, mitä hallitus aikoo tehdä!
Maksattaa Helsingin päättäjien hölmöilyt kaikilla suomalaisilla veronmaksajilla!

"Saarikko huomautti, että esitys ei laajenna mitään oikeuksia laittomasti maassa oleskeleville sinällään, vaan on ainoastaan korvaus valtiolta kunnille toimenpiteistä, joita kunnat tekevät Suomen perustuslain nojalla ja sen velvoittamina tarjoten kiireellisiä ja välttämättömiä palveluita paperitomille.

Ainostaan korvaus "kiireellisiä ja välttämättömiä" palveluita, kuten esim. rikkoutunut iPad, ja muita yhtä kiireellisiä ja välttämättömiä. No, nehän tiedetään jo hyvin mm. diskorahaa jne.

Markku Nieminen

Laittomille kuuluu vain turvasäilö kunnes palautus onnistuu ja puurolautanen. Ei mitään "kiireellisiä ja välttämättömiä" palveluja eikä rahaa. Jokainen euro heille on diskorahaa. Sosiaalitädit kun hurmaantuvat ruskeista silmistä ja komeasta ulkokuoresta sekä "tuhannen ja yhden yön saduista" joilla ne sitä diskorahaa kerjäävät ja saavat.
Esimerkkejä on vaikka millä mitalla.

Juha Nurmi

"Risikon mukaan Suomeen näyttää tulevan tänä vuonna alle 5 000 turvapaikanhakijaa, eli tulijamäärissä on palattu tavanomaiseen tilanteeseen."

Käsittääkseni EU:ssa turvapaikkahakemus käsitellään ensimmäisessä saapumismaassa Dublinin sopimuksen mukaisesti, jos turvapaikanhakija saapuu ei-turvallisesta maasta. Ja turvapaikanhakijat pitäisi palauttaa ko. maihin. Kysynkin Risikolta: Miten ja mistä turvattomista maista nämä turvapaikanhakijat ylittävät Suomen rajat, kun heitä vaan näyttää tänne tulevan, eikä sille mitään mukamas voida?
Kysyn myös: Miksi tämä on tavanomainen tilanne, kun EU on selkeästi todennut, että turvapaikanhakijat voidaan ja pitäisi lähettää takaisin siihen EU-maahan, johon ovat ensimmäisenä saapuneet?

Millaisen poliitikon mielestä vuosittain alle 5000 turvallisesta maasta Suomeen saapuvaa turvapaikanhakijaa on tavanomainen tilanne? Sellaisenko, joka ei tunne EU-sääntöjä, tai sellaisen, joka ei välitä tai pysty toimimaan asiassa suomalaisten edun puolesta? Niiden samojen suomalaisten, jotka ovat hänet äänestämällä valtuuttaneet toimimaan heidät etujensa puolesta. Ei keidenkään muiden etujen puolesta.
Kuka tai mikä suomalaisia poliitikkoja estää toimimasta Suomen kansan hyväksi?

Riku Rikhard

Huvittaa noi polittiikojen lausumat vuosittaisista pakolaismääristä, tänä vuonna on tullut vain 5000. Luku sinänsä on jo luvattoman suuri kun kyseessä ei ole kiintiöpakolaiset mutta suurin huoli mielestäni on se että poliitikko samaan hengenvetoon kertoo ettei tiedä ketä ja montako paperitonta suomessa on. Toisinsanoen tuo 5000 voi olla vaikka 7000 tai 11000, kukaan ei tiedä. 5000 on vain Sipilän kanssa sovittu luku josta julkisuudessa puhutaan.