Perjantai 16.11.2018

Mehiläinen vastaa Petteri Orpolle: Emme vetäydy – Orpo huonosti informoitu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.11.2017 08:45
Päivitetty: 
24.11.2017 09:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Mehiläisen toimitusjohtajan mielestä valtiovarainministeri Petteri Orpo on huonosti informoitu Meri-Lapin jättiulkoistuksesta.
|

Terveysyhtiö Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää katsoo, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on huonosti informoitu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin miljardiulkoistuksesta. Järvenpään näkemyksestä kertoo Kauppalehti.

Valtiovarainministeri Orpo kuvasi keskiviikkona Länsi-Pohjan ja Mehiläisen sopimusta yhteisyrityksestä ”valtaukseksi” ja toivoi, että ulkoistus peruuntuu. Lue lisää: Petteri Orpo: Mehiläisen ”valtaus” Kemissä oli väärin

Mehiläisen mukaan tämä kertoo tietämyksen puutteesta.

– Luulen, että Orpo ei ole nyt tarpeeksi informoitu hankintaprosessista sekä yhteisyrityksen alueellisesta ja taloudellisesta merkityksestä, Järvenpää sanoo Talouselämälle.

– Meillä ei ole syytä vetäytyä. Kun jätimme tarjouksen, sitouduimme juridisesti hankkeeseen. Emme voi juridisesti perääntyä, eikä meillä ole mitään syytä perääntyäkään.

Järvenpää mukaan Mehiläisellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin osallistua ulkoistamishankkeesta tehtyyn tarjouskilpailuun.

– Meillä on yli kymmenen vuoden asiakassuhde Länsi-Pohjan kunnissa. Tunnemme alueen hyvin. Jos tärkeältä asiakkaalta tulee tarjouspyyntö, toimitusjohtajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tarjota, hän sanoo.

– Meidän tehtävänä ei ole ottaa kantaa aluepoliittisiin asioihin, menemme asiakkaan ehdoilla.

Länsi-Pohjan ulkoistamispäätöksessä keskeisiä kuntia ovat Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo. Mehiläisen ja kuntien yhteisyritys vastaisi valtaosin alueen perusterveydenhuollosta ja Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnasta. Yhteisyrityksestä valtaosan omistaa Mehiläinen.

Lähde: Kauppalehti

Lue lisää:

Petteri Orpo: Mehiläisen ”valtaus” Kemissä oli väärin

Kansanedustaja luetutti Mehiläisen sopimuksen juristeilla – ”Se on karsea”

Mehiläisen miljardisopimus säikäytti: Hallitus sopi kiellosta pikavauhtia

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Aaltonen

Tässä siis ilmeisesti tarkoitetaan, että yksityisille yhtiöille siirtyy 1,5 miljardin liikevaihto julkiselta puolelta. Pakkokin on tulojen lisääntyä, jos henkilökunta ja muut kulut lisääntyvät. Otsikko on pyritty kirjoittamaan siten, että kysymys olisi po. summan suuruinen lisäys voittoon.

Pasi Käyhkö

Mikä olisi kustannus jos asian hoitaisi julkinen sektori?
Kunnat eivätkä Mehiläinen ole tehneet tässä mitään väärää. Ei ainakaan Mehiläinen. Päätös tehtiin alueen kunnissa. Kuntapäättäjät osoittivat vain epäluottamusta hallituksen toimia kohtaan.

Jussi Keskinen

Meille on tarjottu väärä mieli- ja maailmankuva sosiaali- ja terveydenhullosta. Sitä pyritään rakentamaan yksityistämisen, rahan ja markkinavoimien varaan.

Tätä maata rakennetaan miljoonalle työttömyydelle alttiin ja hetkittäin toimeentulotiukea tarvitsevan reservityöläisen varaan - ja se toimeentulotuki ei riitä minkääänlaiseen inhimilliseen toimeentuloon. Suomi on saanut sapsikaa EU.lta ja mutta tämä hallitus pitää huolen ainoastaan omasta ja kavereiden hyvinvoinnista.

Ennakoitu elämänsuunnittelu on Suomessa lähes mahdotonta ja jokainen jolla on edes kaksi aivosolua tajuaa, että "työ ei kanna", "elämä ei kanna", täällä pärjää ainoastaa ahne, rikollinen verokikkailija. Elämästä on tullut kikkailua ja lato kusee ihan joka nurkasta.

Jaakko Aalto

Tämän asian uutisointi on jälleen kerran sitä luokattoman huonoa Sote-uutisointia. Otsikot ovat suuria, mielipiteitä on paljon, tunnekuohua viljalti mutta asiallista tietoa olemattoman vähän. Oikeastaan tässä asiassa se tärkeä asia on sopimuksen sisältö, hoidon laatu ja kustannukset. Sopimukseen on viitattu, mutta sen sisällöstä ei ole tietoa. Se kuitenkin olisi se oleellinen asia. Terveydenhuollosta syntyvät tietyt kustannukset ja hoidon laatu on jotakin, hoitipa sen sitten yksityinen tai julkinen. Jos yksityinen tuottaa parempaa laatua halvemmalla, niin hyvä. Jos ykstyinen tuottaa huonoa laatua kalliimmalla, sitä ei pidä hyväksyä. Mielipiteitä kumpaankin suuntaan sinkoilee viljalti, mutta perusteluja niille olemattoman vähän.

Pertti Aaltonen

Samaa mieltä uutisoinnista. Lähinnä politiikan läpitunkemat asiantuntijat opposition edustajina kommentoivat. Näitä ovat olleet Sailas, Linden, joku tamperelainen professori jne.

Se tässä on vielä ongelmana, kun julkisen puolen kustannusten laskenta ei ole mahdollista kuten osakeyhtiöissä. Ei saada vertailukelpoisia tuloksia.

Mikä sitten sen yksityisen puolen laadun heikentäisi, jos sinne työntekijät siirtyvät julkiselta puolelta? Eikö juuri julkisella puolella sanota olevan pätevä henkilökunta? Siis heikkeneekö julkisen puolen lääkärin ammattitaito illaksi, kun hän siirtyy Pörriäiseen pitämään yksityisvastaanottoa?

Tähän lopuksi, että itse en ole koskaan ollut minkään puolueen jäsen, enkä ole osallistunut puoluepolitiikkaan. Pyrin pysymään numerotiedoissa ja katsomaan asiakysymyksiä.

Mikko Toivonen

Oli Kemin ja Merilapin kommareilta ja muilta kepulaisilta äärttömän typerästi tehty hankinta. Yksikään yksityinen toimija ei olisi noin järjetöntä sopimusta tehnyt muuten kuin juuri saama osapuolena.

Toisaalta tuossa toteutuu juuri se Kokoomuksen strategia missä julkinen kaapataan pörssiyhtiöille ja kun kaappaus on saatu solidifioitua niin sitten nousevat hinnat ja putoaa palvelutase mutta maksimaaliset voitot jäävät kuten laki pörssiyhtiöille edellyttää.

En edes usko, että Orpo asiaa moittii muuta kuin fake news perusteella eli ajatuksen harhaanjohtamiseksi todellisesta strategiasta eli pörssiyhtiöittämisestä veronmaksajien rahoilla ja suurella kustannuksien kasvulla. Mahdollisesti yhdessä Pörriäisen kokoomus johtoisten istukkaiden kanssa jossain kabinetissa naureskelevat että iso kala saatiin mutta kerrotaan typerille ihmisille että huono tuuri, pelkkää salakka tuli, eikä paljoa sitäkään.

Jukka Mattsson

1,5 Miljardin bisnes hyvien veljien kautta saatuna. Kuka ei epäile etteikö olisi ilman korruptiota?

Takuulla Mehiläinen ei hevillä vetäydy mutta katsokaa onko keitä sopimuksen allekirjoittajina, koska kyllä tuohon summaan pitää löytyä allekirjoitusoikeudet!

Mehiläinen ja Orpo ovat nyt pulassa eivätkä peräänny näin hyvästä bisneksestä ilman muun valtiojohdon tiukkaa otetta. Tässä on pukki eli Orpo kaalimaan vartijana!

Veli-Pekka Moisalo

Mehiläinen hoitaa omaa liiketaloudellista etuaan. Kunnat hoitavat itsenäisesti kuntalaisten terveyspalveluiden tarjontaa. Valtio lyö laimin jo vuosikymmenen lupaamaansa kokonaisuudistusta Sote. Millä faktisella tai moraalisella oikeudella ministeri yrittää purkaa pätevän sopimyksen?

Jukka Mattsson

Veli_pekka ja Pasi. Arvostan puolueuskollisuuttanne mutta miettikää hyvät herrat sopimuksen, eli kaupan arvoa. Miten olikaan nuo Valtion ja Kuntien hankintaohjeet?

Hankintaohjetta ei ole tehty viranhaltioille? Kun kauppasumma ylittää tietyn arvon niin meneteltiinkö nyt oikein? On aivan varmaa että tullaan selvittämään, kenellä tai keillä oli sopimuksen allekirjoitusoikeus?

Epäilen vahvasti että tällä sopimuksella voi pyyhkiä pöytää, ellei kyse ole korruptiosta ja isosta sellaisesta!