Perjantai 14.12.2018

Uudet vaikeat palkkaneuvottelut edessä ensi viikolla? "Pelkkä prosenttikorotus ei Jytylle käy"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.11.2017 09:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jytyn mukaan lomarahaleikkaus verotti rajusti naisvaltaisen julkisen sektorin palkkoja.
|

Kunta-alan pääneuvottelijaryhmä kokoontuu sopimusneuvotteluiden epäviralliseen avaukseen ensi tiistaina. Kunta-alan ammattiliiton Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäen mukaan on selvää, että palkankorotusten tulee olla vähintään vientialojen tasolla.

–Kuntasektorin ja kirkon alan palkankorotuspaine on kova, sillä palkkojen kehitys on ollut jo pitkään heikko. Etenkin lomarahaleikkaus verotti rajusti naisvaltaisen julkisen sektorin palkkoja, hän korostaa.

Pihlajamäki pitää melko varmana, että kunta-alan pääsopijajärjestöt tulevat antamaan yhteisiä sopimustavoitteita. Yhteinen näkemys on ainakin se, että lomarahaleikkaus on kompensoitava.

–Neuvotteluista on tulossa haasteelliset ja palkankorotuksen muodosta tulee varmaankin myös vääntöä. Pelkkä prosenttikorotus ei Jytylle käy, hän linjaa.

Euromääräiset palkankorotukset sopivat Jytylle, koska ne nostavat matalampia palkkoja ja vaikuttavat palkkatasa-arvoon. Pelkkä prosenttikorotus merkitsisi Pihlajaämen mukaan takapakkia palkkatasa-arvolle.

–Jytyssä ollaan myös päivittämässä työtaistelusuunnitelmia ja toimintaohjeita.

Sopimusneuvottelut ovat käynnistyneet myös kirkon alalla, jossa haetaan yhtä lailla palkankorotuksia. Jytyn puheenjohtaja pitää etenkin kirkon taloudellisen tilanteen vaikutusta henkilöstöön erittäin huolestuttavana.

Hän muistuttaa, että seurakunnissa on käyty tänä syksynä ennätyksellinen määrä yt-neuvotteluja, jotka tähtäävät henkilöstön vähentämiseen. 

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit