Tiistai 21.5.2019

Vastaus perussuomalaisten huoleen Helsingin paperittomista: Uusi linjaus ei lisää Suomen vetovoimaa

Luotu: 
25.11.2017 09:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin Rautatientorilla osoitettiin keväällä pitkään mieltä turvapaikanhakijoiden puolesta ja heitä vastaan.
|

Helsingin kaupunginhallituksen kuohuttanut linjaus paperittomien laajenevista palveluista ei tosiasiassa ole kansainvälinen vetovoimatekijä Suomen kannalta, arvioi Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela Uudelle Suomelle.

Helsinki on nostamassa paperittomien palvelutasoa minimitasoon nähden, jos linjaus menee läpi myös kaupunginvaltuustossa. Suurin muutos on Haahtelan mukaan terveydenhuollon laajentaminen paperittomille. Maanantaina saatu linjaus noudattelee sosiaali- ja terveyslautakunnan linjaa, eikä sikäli tullut yllätyksenä.

–Tarpeesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta linjaus lähtee pikemminkin lain tulkinnasta ja ihmisoikeuskysymyksistä, Haahtela sanoo Uudelle Suomelle.

Linjauksen mukaan paperittomille taataan ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka. Lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille. Paperittomia hoidetaan ensisijaisesti kaupungin terveysasemilla, mutta tarvittaessa myös erikoissairaanhoidossa. Muussakin vastaanottotyössä selvitetään mielenterveyspalveluiden tarvetta ja toteutustapoja paperittomille. Linjauksen mukaan maksukyvyttömyys ei saa muodostua esteeksi palvelujen saamiseksi.

Suomen sisällä linjaus voi Haahtelan arvion mukaan houkutella paperittomia nimenomaan Helsinkiin. Hän kuitenkin huomauttaa, että paperittomat ovat joka tapauksessa Suomessa nimenomaan pääkaupungin haaste, sillä tarjolla on enemmän vaihtoehtoja kuin muualla esimerkiksi kattavamman majoituksen sekä järjestöjen ja verkostojen takia.

–Se ei ole vielä valtavan laaja tai merkittävä ilmiö, mutta se on nimenomaan Helsingin haaste. Ei edes Espoon tai Vantaan, vaan nimenomaan Helsingin.

Haahtela huomauttaa, että paperittomat ovat hyvin haavoittuvassa asemassa, sillä he eivät voi tehdä Suomessa juuri mitään ja ovat rikollisten armoilla ja toisaalta vaarassa ajautua itse rikosten poluille.

–Lapset voivat käydä koulua, mutta aikuiset paperittomat eivät voi tehdä täällä juuri mitään.

Toiveena ministeriön ”selkeä ja reipas” linja

Haahtelan mukaan kaupunki saa paperittomista lähinnä yksittäisiä havaintoja poliisin sekä hätämajoitusta ja akuuttia terveydenhoitoa tarjoavien kautta. Hänen mukaansa Helsingissä puhutaan toistaiseksi arviolta joistakin sadoista paperittomista, mutta odotettavissa on, että määrä kasvaa prosentuaalisesti paljon, kun turvapaikanhakuprosesseja alkaa tulla päätöksensä syksyn 2015 tulija-aallon jälkeen. Monelle päätös on kielteinen.

Haahtelan mukaan Helsinki on varautunut kasvuun. Helsingin viimeinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen asetti toukokuun lopulla työryhmän kartoittamaan Helsingin paperittomien nykytilannetta. Haahtelan johtaman työryhmän työ alkaa olla loppusuoralla, mutta esimerkiksi kansainvälistä vertailua ei ole vielä saatu valmiiksi. Työryhmä kuuluu kansainväliseen ryhmään, jossa tietoa vaihdetaan.

–Tavoitteena on mahdollisimman hyvä tilannekuva. Mukana on asiantuntijoita, jotka kohtaavat arjessaan paperittomia.

Kaupungin lisäksi mukana on muun muassa poliisi, terveydenhuolto, koulutuspuoli sekä järjestöt, jotka tarjoavat paperittomille esimerkiksi hätämajoitusta. Kaupungin alkuperäinen esitys oli, että paperittomien palveluista linjataan vasta, kun työryhmä saa työnsä valmiiksi.

–Kaupunginhallitus halusi kuitenkin tehdä linjauksen jo nyt, mikä on ihan ymmärrettävää.

Haahtelan mukaan toiveena olisi nyt kuitenkin ennen kaikkea se, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjaisi paperittomien palveluista tarkemmin koko Suomen kannalta. Haahtela toivoo STM:ltä ”selkää, suoraa ja reipasta” kantaa palvelujen tasosta. STM:n ohjeet ovat hänen mukaansa turhan tulkinnanvaraiset ja tällä hetkellä kaupungeilla on niistä erilaisia tulkintoja.

–Mikä on se arvomaailma ja mikä on se tilanne, johon Suomessa tulisi päätyä? Ei ole kenenkään etu, että kaupungit linjaavat näistä hyvin eri tavalla. Tällä hetkellä on hyvin tulkinnanvaraista esimerkiksi se, mitä on väliaikainen majoitus. Onko se sitä, että lapsiperhe muuttaa jokaisen yön jälkeen eri paikkaan, vai sitä, että majoitus voi olla väliaikaista mutta kuitenkin hiukan pidempiaikaisempaa?

”Euroopan läpi ei ole helppo kulkea”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) puheista päätellen tarkempi ohjeistus saattaa olla tulossa.

–Olemme tehneet kunnille ohjeistuksen tästä ja lisäksi toimeentulotukioppaassa – siis suomalaisille kuntatason päätöksentekijöille, jotka käytännön ratkaisuja yleensä juuri sosiaalityön puitteissa tekevät – ohjeistamme lähiaikoina kertomaan tarkemmin, mitä ovat nuo asiat, joita ikään kuin laittomasti maassa oleskeleville tämän hätäavun puitteissa on velvoittavaa tai väistämätöntä tarjota ja mitä ei tarvitse tarjota, Saarikko sanoi torstaina kyselytunnilla.

Haahtela ei allekirjoita perussuomalaisten esillä pitämää huolta siitä, että Helsingin tuore linjaus tekisi kaupungista kansainvälisessä vertailussa erityisen vetovoimaisen.

–Tällä hetkellä Euroopan läpi ei ole todellakaan helppo kulkea Suomeen saakka. On tullut rajavalvontaa ja monenlaisia rajoitteita.

Haahtela muistuttaa, että tällä hetkellä Suomeen tullaan lähinnä Dublin-palautusten ja EU-maiden sopiman niin sanotun taakanjakomekanismin kautta, jossa Suomi on kantanut vastuunsa hyvin verrattuna moneen muuhun maahan.

–Näihin määriinhän Helsingin linjaus ei vaikuta. Lisäksi Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut parin vuoden takaisesta huimasti.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi torstaina eduskunnassa samaa ja totesi, että tulijoiden määrissä on palattu tavanomaiseen tilanteeseen. Hänen mukaansa Suomeen näyttää tulevan tänä vuonna yhteensä alle 5 000 turvapaikanhakijaa.

Lisää aiheesta:

Helsingin päätös paperittomista nousi esiin eduskunnassa – Perussuomalaiset: ”Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä?”

Juha Sipilä: Isompi pakolaiskiintiö parantaisi tilanteen hallintaa

Turvapaikanhakijat: Suomelta uusi vaatimus – lista maista, joihin voi pikakäännyttää tutkimatta

EU:n turvapaikkasopimus mullistuu – Risikko: Jos emme varaudu, meidät yllätetään ”housut kintuista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Siis mitä helvettiä mä nyt taas luen? Montako paperitonta lapsiperhettä Suomessa muka on? Jos olet hakemassa turvapaikkaa eikä sinulle sellaista myönnetä on joko pystyttävä kantamaan oma (ja perheensä) paino tai lähdettävä jonnekin jossa siihen pystyy. Ihan käsittämätöntä maalailla kielteisen päätöksen saaneista jotain reppanoita jotka ovat maailman pahuuden armoilla. Ei ehkä kannata tulla hakemaan turvapaikkaa jos ei täytä edellytyksiä?

Juhani Strandén

Helsingin Kaupunki toimii holtittomasti veronmaksajien rahojen käytössä. Ei ole Kaupungin talouden kannalta kestävää, että puhutaan epävirallisesti ”paperittomista”, jota termiä ei laillisesti ole, vaan käytetään oikeaa termiä laittomasti maassa olevat.

Helsingin Kaupunki on velvoitettava tiukentamaan laittomasti maassa olevien palveluita vain välttämättömiin lain tarjoamiin minimi palveluihin, mm. hätämajoitus 1-2 päivää, kaikki laajennukset on peruttava.

Helsingin on sitouduttava noudattamaan valtioneuvoston 16.12.2016 tekemää toimenpidesuunnitelmaa, jossa laittomasti maassa olevien havainnoista tulee ilmoittaa poliisille ja mm. kuntien (sosiaali- ja terveys-, kasvatus- ja koulutus- sekä asuntotoimet) velvoitetaan tekemään heti ilmoitukset maahanmuuttovirastolle ja laittomasti maassa olevat ohjataan heti palautusjärjestelmän piiriin. Kaupungin eri toimialojen on poistettava sivuiltaan arabian ja somalian kieliset tiedotteet palveluistaan, tiedotuksessa käytettävä vain Suomen tai Ruotsin kieltä.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Kaupunki ottaa käyttöön ylläolevat toimenpiteet välittömästi, emmekä halua, että Helsingistä tehdään koko maailman sosiaalitoimistoa. Vaadimme lisäksi Helsingin kaupunginvaltuustoa määräämään neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen, mikäli hanke etenee kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Helsingin kaupungin asukkaiden on saatava
äänestää hankkeesta suoraan sen suuren merkityksen vuoksi
kaupunkilaisille. Perustamme tämän vaatimuksen kuntalain (410/2015)
24 §:ään ja 25 §:ään, joiden mukaan valtuusto voi päättää,
että kunnalle kuuluvasta asiasta toimitetaan neuvoa-antava
kansanäänestys. Valtuustolle osoitettavan kansanäänestysaloitteen
taas voi tehdä vähintään neljä prosenttia 15 vuotta
täyttäneistä kunnan asukkaista, jolloin valtuuston on viipymättä
päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu
kansanäänestys.

Aloitteen tekijä: Juhani Strandén (PS)
Helsingin kaupunginvaltuuston 3.varavaltuutettu

Linkki aloitteeseen: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/4737

Juhani Vinberg

uurimuita paperittomia kuin aikuisia ei heidän joukossaan ole, mitä nyt kroonisesti sairaita venäläismummojalapsiperheet ovat saaneet nuo edut jo nyt.Vetovoimatekijä tuo Helsingin päätös on niille, jotka ovat hylsyn saaneet muualta euroopasstajamyös niiden maiden kansalaisille, jjoita on jo paljon suomessam, kuten somalit jaoitrajk ja afghanistan maista

Mari Rantanen

Ihan ensin suosittelen Haahtelan lukemaan kunnille lähetetyt suositukset laittomasti maassa oleskelevien (virallinen termi)kiireellisestä sosiaali- ja terveydenhuollosta. Jos minä kykenen ymmärtämään sisällön, sen kykenee ymmärtämään maahanmuuttoyksikön johtajakin.
http://stm.fi/documents/1271139/3899844/Kuntainfo_2-2017_verkkoon.pdf/2a...

Toisekseen, miksi Haahtela puhuu vain turvapaikanhakijoista? Nythän tämä koskee kaikkia, siis myös eu-alueelta tulevia ihmisiä, jotka kulkevat eu:ssa ilman tarkastuksia kuten schengen-sopimus edellyttää. Tämä puolestaan on selkeä vetovoimatekijä niille eu-maiden kansalaisille, joissa on matala tulotaso sekä huonot sosiaalietuudet. Eikä Haahtela myöskään mainitse sanallakaan sitä tosiseikkaa, että Helsinki on nyt ottamassa koko vastuun 2015 kaatuneen terveydenhuoltolain vaatimuksista. Siinähän nimenomaan lääkärit kritisoivat lakihanketta täysin vastuuttomaksi kustannusten osalta. Riskinä kun on esimerkiksi tuberkuloosi ja hiv-potilaiden tulo Suomeen hoidattamaan itseään.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119338970_uu.shtml?_ga=2.99527961...

Helsinki valkopesee päätöstä minkä ehtii, jotta kaupunkilaiset eivät hermostuisi totaalisesti.

Mika Hämeenniemi

ei lisää Helsingin vetovoimaa kuten sähköverkon myynti carunalle ei nosta sähkönsiiro hintaa niinkö?? onnex noin kutsumattomat laumaantuu Helsinkiin niin on ilo täältä periferiasta seurailla ongelmien kehitystä+sitä miten selitteliät kehittyy omissa käsienpesu puheissaan..musta muuttuu valkoiseksi.

Vesa Invenius

Jos saa turvapaikan, on oikeutettu majoitukseen, ruokaan ja terveydenhoitoon. Jos taas ei saa turvapaikkaa, on oikeutettu majoitukseen, ruokaan ja terveydenhoitoon. Haahtelan mukaa tämä ei lisää vetovoimaa, koska euroopan läpi on vaikea päästä. Outoa logiikkaa. Kyllä se nimeenomaan lisää vetovoimaa ja Suomeen pyritään vaikka euroopan läpi olisikin vaikea tulla.

Hannu Rautomäki

Paperittomia, eli laittomasti maahan tulleita ja saapuessaan kaikki matkustusasiakirjansa hävittäneitä koskeva uusi linjaus lisääntyvistä palveluista heille lisää ilman muuta Suomen vetovoimaa.
Miksi poliitikot yrittävät väittää lintua kalaksi, ja nielaisevat todellisen taustansa salaavien sadut sellaisenaan?

Seppo Simonen

Arvon toimittaja Minna Karkkola kielteisen turvapaikka päätöksen saaneet eivät ole paperittomia. Paperiton nimitys on peräisin punavihervasemmistosta eikä toimittajien pidä levittää tätä valetta. Siis kyseessä on laittomasti maassa olevat henkilöt. Mitä tulee Helsingin kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle
laittomasti maassa olevien hätäterveyspalvelusta on outo sillä jo perustuslaki suojaa kyseiset palvelut. Vielä on syytä mainita etten ole Halla-Aholainen.

Irina Gagarin

Väärä tulkinta laittomasti maassaolevien lisätukien vaikutuksesta. Lisätuet toimivat kiistatta vetovoimatekijänä.
Pelkästään jo se että tietyt tahot tällaisia lisätukia suunnittelevat veronmaksajien rahoilla, antaa signaalin että laiton maassaolo on jotenkin hyväksyttävää.

Gun-May Arffman

Kuinka ihmeessä näin vähällä järjellä varustettu kuin tämä Haahtela on saanut virkansa. Samoin toimittaja Minna Karkkola ei ymmärrä mistä puhuu tai ei halua ymmärtää ja kirjoittaa tarkoituksellisesti itselleen mieluisen artikkelin.

Ei ole olemassa paperitonta. Jokaisella on henkilöllisyys ja asiakirjat jokainen saa oman maan konsulaatista jos on sattunut heittämään ne Lontoon kanaaliin ihmissalakuljettajien neuvosta. Kumma kyllä ipadit ovat näillä 2015 tulleiltakin säilyneet taskuissa. Pöljät virkamiehet vaihtoon ja ammatti ihmiset tilalle, sillä tyhjän saa pyytämättäkin. Valtuutetut on valittu ajamaan Suomen kansalaisten etuja ja asiaa, ei eri maailman kansalaisten.

Gun-May Arffman

fila noor. Eikö sinulla ole mitään sanottavaa itse asiaan mistä keskustellaan sen sijaan, että olet huutelemassa rasistityperyyksiä ihmisistä, jotka ymmärtävät kyseenalaistaa päättäjien vahingollisia päätöksiä kaikille Suomen kansalaisille.

VEIJO Mustonen

Muka vaikea tulla Suomeen,tänäkin
vuona yli 5000 turistia tullut elätettäviksi.
Kyllä politikoilla ja toimittajilla on omituinen käsitys näistä laittomista turisteista.Itä Euroopan maat teki järkevän päätöksen laittoman maahantulon suhteen.

J I

Jos yllä olevat mielipiteet ovat Noor mielestäsi rasistisia, niin taitaa tuolla perusteella n. 80% suomalaisista kuulua samaan kastiin.
Rasistiksi kutsuminen mielipiteiden johdosta on todella typerää ja loppuun kulunutta.
Mielestäni viestisi on asiaton, mutta sananvapauden kannalta sinulla on siihen oikeus.

Merja Nurmi

Vaikka 90% ajattelisi rasistisesti, esimerkiksi pitäisi jostain kulttuuripiiristä tulevia ihmisiä automaattisesti "turhapaikanhakijoina" tai "juhlapaikanhakijoina" (huhhuh, kun ovat olevinaan muka nokkelia nuo rasistien yleisesti käyttämät sanaleikit), se ei tekisi heidän ajatuksiaan yhtään vähemmän rasistisiksi. Rasismi ei ole äänestysasia.

Kauko Aalto

Suurimmat pakolaismäärät ovat suomeen tulleet Ruotsin ja Venäjän kautta. Ruotsi on Suomea rikkaampi valtio, kuinka siis luonnehtisit näitä [tietystä kulttuuripiiristä] tulleita ”turvapaikanhakijoita”? Venäjän läpi on tultu jopa Kiinasta ja Intiasta, pitkä on matka, jos henkensä edestä pakenee. Kysymys on lähinnä ongelma maahanmuutosta, jotkut puhuvat jopa korvausmaahanmuutosta. Kyllä aito pakolaismaahanmuuttokin ongelmia aiheuttaa, ei se siitä puhumatta parane.

Hannu Mononen

"...ei tosiasiassa ole kansainvälinen vetovoimatekijä Suomen kannalta, arvioi Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela Uudelle Suomelle."

Kovin jäävi arvioija on valittu haastateltavaksi. Mitäpä muutakaan voisi odottaa, niin Uudelta Suomelta kuin "arvioinnin" tulokselta?

Seppo Muurinen

Hyvä hallitus ; rajalla tarkempia ettei suoraan tulla ladon ovista sisään että sitäpaitsi onhan kiintiöpakolaisiakin joista oikeutetusti/laillisesti huolehditaan.

Kikyä kaikille - hyvin monetkin oikeutetusti kokevat näissä ajoissa oman elämänsä kiristyneen kuin myös tiettyä epäsosiaalisuutta globaalisine ilmiöineen pakolaistenkin toimesta - omine vaateineen.

Onko hallitus todella tehtäviensä tasolla mitä tulee - tulevaisuuteen - maamme ei todellakaan ole valmis nopeatahtisiin "vailla vastuuta" uusiin ilmiöineen jota eri kulttuuritkin mahdollisine elämäntapoineen tuovat yhteiskuntaamme ?

Turhaan ainakaan osa - perussuomalaisista - ei ole ääntä pitänyt ... katsantokannoista riippuen/-riippumatta !

Junne Kuoljok

Idiootit tuovat seitsemännen vuosisadan sisäsiittoisia terroristi loiseläjiä maahan. Kaivavat omia hautojaan. Ainoa syy jonka takia ne ovat Suomessa on kun kuulivat että siellä typerät suoltavat rahaa käteen loputtomasti.

Markku Nieminen

Idiootteinahan nuo asiantuntijat meitä, tavallista kansaa pitävät! Eikö tuo lista ilmaiseksi annettavasta tuesta ja avusta puhu selvää kieltää, toisin kuin tämä asiantuntija ja ministeri Saarikko eilen. He puhuvat ovat valetta! Tai ovat id***teja!

Juhani Piri

Alan vahvasti epäilemään sitä että näille toimittajille ja päälliköille ei tehdä minkään valtakunnan ÄO tai soveltuvuustestejä. Kyllä on semmosta kuraa ajatuksenjuoksu ja asioiden valehtelua että huh huh. Tälläaisella järjelläkö tätä maata johdetaan ja mediaa tehdään... Ei kyllä hyvältä näytä, ei sitten alkuunkaan.

Kuinka sairas mielikuvitus ja tyhmät aivot voi omistaa, ettei näe selviä syy ja seuraussuhteita tässäkään asiassa.

anita frisk

Jos näillä ilmaiseduilla ei ole tarkoitus lisätä Helsingin vetovoimaa laittomille, miksi sitten on esitetty että infon tulisi olla juuri romanian-, bulgarian-, somalian ja arabinkielistä? Tämähän on varsin selkeä viesti siitä, keitä tänne halutaan.

Helsingissä on jo nyt paha asuntopula ja mm. sen seurauksena työvoimapula tietyillä aloilla. Haahtelan mukaan "Helsingissä puhutaan arviolta sadoista paperittomista". Kuka puhuu, poliisin mukaan heitä on tuhansia joiden olinpaikkaa ei tiedetä mutta tuskinpa kielteisen päätöksen jälkeen Pihtiputaalle ovat muuttaneet. Osa arvatenkin lähtenyt koettamaan onneaan muualle.

Hgin terveydenhuolto on jo nyt melkomoisessa kaaoksessa, eikä Vallilan ja Kallion terveysasemien sulkeminen tilannetta totisesti paranna. Yhtään vapaamatkustajaa lisää ei tarvita.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Nerg, tuo supernainen joka kertomansa mukaan tiesi jo 2015 jokaisen turvapaikanhakijan henkilöllisyyden ja sijainnin, on nyt nimitetty valtiovarainministeriöön korkeimmaksi sote-virkamieheksi.

Ilkka Haahtela näyttää olevan Tampereen yliopiston kasvatteja. Jostain syystä tämä tieto ei hämmästyttänyt minua.

Jussi Sarén

Onko todella mahdollista, että päätoimittajankin kriittiseksi ja ammattijournalistiseksi nimittämä media kirjoittaa tämän kaltaisen jutun ilman kritiikin häivää herra Haahtelan sanoihin. Täytyy varmaan meidän kaikkien muidenkin todeta yhtä objektiivisesti, että jos kerran Haahtela on tuota mieltä, niin kyllä sen silloin niin täytyy olla. Pulinat pois. Toimittaja ei jutussa millään tavalla kyseenalaista Haahtelan sanomisia vaan päinvastoin yhtyy tähän sulovirteen symppaamalla tämän asiantuntijan sanomisia.

Jokainen itsenäiseen ajatteluun kykenevä näkee mikä vaikutus tällä päätöksellä on isossa kuvassa. Vaikka helsinkiläiset ottaisivat koko Bagdadin ja Mogadishun hoidettavakseen, niin on edesvastuutonta vihjata, että mitä tämä muuhun Suomeen vaikuttaa kun tämähän on Helsingin sisäinen asia. Vaan kun ei ole. Sattumalta Helsinki on kaupunki maassa nimeltä Suomi ja niin kauan kun Helsinki ei ole itsenäinen valtio (mikä sinänsä olisi hienoa), niin tämä sattuu olemaan jokaisen suomalaisen eikä pelkästään helsinkiläisten asia. Valot päälle ja silmät auki.

Pentti Kupari

Ainoastaan siten tuo ehdotus vois jotenkin toimia että nuo palvelut voisi järjestää ainoastaan suljetussa palautuskeskuksessa, josta on vain yksi poistumistie ulos maasta. Tuokin edellyttäisi että maahantulo estetään anonyymeiltä ihmisiltä jotta ulkomailta ei tulla käyttämään kyseisiä palveluita.

Taisto Pihlajamaa

Ihmisoikeus, ihmisen oikeudet jne. nojaavat viime kädessä sen samaisen ihmisen _velvollisuuksiin_ omasta itsestään.

Tulemalla toiseen maanosaan pyytämään ylöspitoa ja samalla levittämään omaa kulttuuriaan kaikkine detaljeineen, muistuttaa soluttautumisen tavoin käynnissä olevaa okkupatsioonia, valloitusta.

Hyvällä syyllä voidaan kysyä myös sitä, mitä hän olisi voinut tehdä tai mitä hänen olisi pitänyt tehdä oman elinympäristönsä parantamiseksi omassa maassaan. Jokainen tappaa omat käärmeensä.

Tapio Mäkeläinen

Toistan: ei ole paperittomia. Laitttomattomasti maassa olevia on.

Oneksi maamme säätila avittaa ongelman ratkaisussa enemmän kuin viranomaisten kyvyttömyys lainvalvontaan ja toteuttamiseen.
Selvennykseksi totean kannattavani laillista maahanmuutoa ja varsinkin työperäistä.
Helsingin ratkaisu on puukonisku vyön alle. Onneksi asun Espoossa. Taas uusi indikaattori ettei i k i n ä yhteen Snadin kanssa.

Kauko Aalto

Ongelmaan ei ole ratkaisua. Ongelmaan olisi pitänyt puuttua jo kolmekymmentä vuotta sitten, jolloin Moskovasta hakemalla haettiin ”pakolaisia.” Silloin tämä elintasoturismi alkoi. Nyttemmin nämä pakolaiset viettävät lomiaan kotimaassa, jotkut tiettävästi asuvatkin siellä ( muhkea toimeentulo saadaan Suomesta).

Tapio Mäkeläinen

Lukekaa 28.11 Hesarista apulaispormestari, sdp Nasima Razmyarin kirjoitus laittomien palveluista. mm kirjoittaa; rinnakkaisen järjestelmän luominen niille, joilla ei ole laillista lupaa oleskella maassa, on haastava kysymys, jatkuu...
Kyllä on aikoihin eletty kun maan pääkaupungin ylimpään johtoon kuuluva , entinen kansanedustaja pyrkii jäädyttämään lainvastaista toimintaa virkapaikaltaan.
Nyyhkytysosisossa hän nostaa esiin lapsoset ja raskaana olevat naiset. Onhan se luonnollista että lapsia syntyy mutta kolmen lapsen isänä en ehkä vastaavassa tilanteessa toimisi itse noin heittäytyen täysin muiden varaan.
Tämä on sairas tilanne. Toivottavasti tuo ei vastaa Vapaavuoren ajattelua.
Miksi näitä laittomia ei poisteta maasta?

Jaakko Karki

Niin se Kempeleen mieskin kuvitteli, että hänen harkitsematon asuntotarjouksensa on vain ratkaisu muutamalle eikä se lisää sinänsä Suomen vetovoimaa. Toisin kävi, kymmenet tuhannet aloittivat jouksunsa Euroopan läpi Kempeleelle ja sitten Helsinkiin, heti kun tieto talotarjouksesta oli leviynnyt iPad "viidakkorummuissa" ja internetissä, Samoin tulee käymään myös tässä Helsingin tapauksessa, suuret massat ryntäävät Suomeen ja jo Suomessa laittomasti oleskelevat saavat lisäsyyn pysytellä laittomasti maassa.
Täysin edesvastuutonta touhua kunnallispoliitikoilta, asian puuhaajat tulee saattaa omavelkaiseen vastuuseen.

Jaakko Karki

Niin se Kempeleen mieskin kuvitteli, että hänen harkitsematon asuntotarjouksensa on vain ratkaisu muutamalle eikä se lisää sinänsä Suomen vetovoimaa. Toisin kävi, kymmenet tuhannet aloittivat jouksunsa Euroopan läpi Kempeleelle ja sitten Helsinkiin, heti kun tieto talotarjouksesta oli leviynnyt iPad "viidakkorummuissa" ja internetissä, Samoin tulee käymään myös tässä Helsingin tapauksessa, suuret massat ryntäävät Suomeen ja jo Suomessa laittomasti oleskelevat saavat lisäsyyn pysytellä laittomasti maassa.
Täysin edesvastuutonta touhua kunnallispoliitikoilta, asian puuhaajat tulee saattaa omavelkaiseen vastuuseen.

Mika Peltokorpi

"Tällä hetkellä Euroopan läpi ei ole todellakaan helppo kulkea Suomeen saakka. On tullut rajavalvontaa ja monenlaisia rajoitteita."

Kunhan Putin avaa taas portit itä-rajalla ja esitys Dublin-käytäntöjen kumoamisesta menee EU:ssa läpi, niin Suomi on kyllä helisemässä tämän päätöksen kanssa. Ei auta sormenjälkirekisterikään sen jälkeen.

Lisäksi nämä paperittomat ovat lähinnä kielteisen turvspaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Turvapaikanhakijat tai turvapaikan saaneet EIVÄT ole, koska he ovat laillisesti Suomessa.

Ei pidä olla sinisilmäinen, vaikka ihmisoikeuksia arvostaakin.