Torstai 18.7.2019

Tutkija suomalaisiin kohdistuvista vakoiluepäilyistä: "Julkaiskaa se lista!"

Luotu: 
25.11.2017 15:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arto Luukkanen vaatii Tiitisen listan julkistamista.
|

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukanen vaatii niin sanonut Tiitisen listan julkistamista. Luukkanen nostaa Puheenvuoron blogissaan esiin Alpo Rusin ja Jarmo Korhosen uutuuskirjan "Kremlin jalanjäljet" (Docendo 2017), jossa puhutaan muun muassa SDP:n aikaisemman puoluejohdon yhteyksistä Neuvostoliittoon ja Venäjään.

–Meillä oli pilvin pimein näitä ”suhteita”. Useat näistä henkilöistä ovat vieläkin politiikassa mukana. Kuka kävi lounailla? Entä kenestä tuli ”epävirallinen tietolähde”? Entä kuka ”värvättiin”? On mahdollista, että meillä on nykyisessä presidentinvaalikampanjassa mukana tällaisia kohteita, Luukkanen kommentoi.

Hänen mukaansa on hyvä muistaa, että Neuvostoliiton toiminta suuntautui suomalaista demokratiaa vastaan. 

–Se tuhosi oikeasti ihmisten uria ja nosti esille niitä, joilla ei ollut puhtaita motiiveja poliittiseen vaikuttamiseen. On hyvin mahdollista, että tällainen toiminta jatkuu. Korkeimmalla taholla?  Kaikki nämä kysymykset jäävät auki siihen saakka kunnes nämä lähteet tongitaan esille. Koodinimien selvittäminen on vaikeaa sillä tätä ns. oikean henkilöllisyyden ja koodinimen välistä tietoa KGB pyrki salaamaan viimeiseen saakka.

Luukkanen korostaa, että on kuitenkin olemassa lista, jossa tämä "salaisista salaisin" on purettu auki. Hän viittaa niin sanottuun Tiitisen listaan, joka on suojelupoliisin vuonna 1990 saama nimilista henkilöistä, jotka ovat kiinnostaneet Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasia. Listalla on 18 nimeä. 

Rusin ja Korhosen kirjan mukaan listalla olisi useiden ulkoministeriön huippuvirkamiesten ja Kalevi Sorsan nimi. Alpo Rusi on nostanut Kalevi Sorsan esiin myös jo vuonna 2011 julkaisemassaan kirjassa "Tiitisen lista" (Gummerus).

–Ongelma on se, että Tiitisen listaa ei ole julkistettu sillä nykyinen poliittinen eliitti pelkää oman poliittisen tulevaisuutensa puolesta, Luukkanen kommentoi.

–En kuitenkaan usko, että sillä olisi niin pahoja seurauksia. Suomen kansa ei enää tarvitse tällaista holhousta, herra Tiitisen menneisyyden hallinnan ajat ovat ohitse. Joka tapauksessa: julkaiskaa se lista, hän päättää.

Lisää aiheesta:

Väite: ”Tämä pääministeri on Tiitisen listalla”

Suomen kovin nimilista: ”Tämän julkistuksesta alkaisi teurastus”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Luuletko ettei Tiitisen listan jatkoksi ole tullut yhtään lisänimeä 1990 jälkeen?
Aivan varmasti meillä on tuntemattomia listoja niin Idästä kuin Lännestä.

SUPO:nkin tulisi päivittyä. Onhan meidän valtiollinen poliisikin vaihtanut kokoonpanoa useasti 100 vuotisen historiamme aikana? Vai onko? Sen kun tietäisi!

Harri Tapani

"Aivan varmasti meillä on tuntemattomia listoja niin Idästä kuin Lännestä."

Ylellä oli joskus ohjelmassa juttu "kotijenkeistä", siellä oli jopa joitain nimiäkin esillä, yllättäen pitkä uutisjuttu katosi siten joitain vuosia netissäkin oltuaan, näyttäisi että katosi koko ahjelma...ehkä kohta katoaa tuo viimeinenkin jäänne ohjelmasta :p

"Yhdysvallat vakoili tasavallan presidentin virka-asuntoa Tamminiemeä

Myös Englannin tiedustelupalvelu pystyi salakuuntelemaan jopa tamminiemen saunassa käytyjä keskusteluja.

USA:n diplomaattien toimintaa Suomessa luonnehditaan ohjelmassa kotijenkkijärjestelmäksi, jota verrataan Neuvostoliiton ns. kotiryssiin..."

https://yle.fi/uutiset/3-5196197

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #27

Lafka on toiminut omin päin lakien rajamailla kuten Yhdysvaltojenkin tiedustelu jota on sentään pyritty sääntelemään kansalaisten turvaksi laeilla, Yhdysvalloissa tiedustelut ovat kuitenkin jääneet kiinni aivan härsekistä lakein rikkomisista monia kertoja. Suomessa ei oikein edes eduskuntatasolla tiedetä missä mennään.

"Ville Niinistö Tikkakosken kohusta: Viestikoekeskus toimii ”hämärällä alueella” – ”Laillisuudesta ei takeita”"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237716-ville-niinisto-tikkakosken-tiedu...

Harri Tapani

Eikös se Halonen ainakin olluyt sitä mieltä että listä avoimeksi?

"Suomen ulkopoliittinen johto linjasi Stasi-aineiston tiedot julkisiksi keväällä 2000. Lipposen II:n hallituksen avoimuuslinjauksen hyväksyi presidentti Tarja Halonen.

Alma Median Helsingin toimitus kysyi heinäkuussa 2007 joidenkin entisten ministerien ja muiden johtavien poliitikkojen kantoja Stasi-kysymykseen. Sauli Niinistö, Johannes Koskinen, Suvi-Anne Siimes, Kimmo Sasi, Ben Zyskowicz, Esko Aho, Päivi Räsänen, Heidi Hautala, Eero Heinäluoma ja Tuija Brax kannattavat avoimuuden linjaa. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiitisen_lista

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #8

Ketkäs tai mitkäs puolueet/hallitukset maat ovat johtaneet viimeiset 17 vuotta... jolloin tuo avoimmuuslinjaus tehtiin.

Se että jos se on laillisuuviranpomaisten tekemä salauspäätös, niin voi olla, että edes hallituksillakaan ei ole oikeutta julkistaa listoja, jotain sellaista muistan takavuosilta uutisoidun joskaan en ihan varmaksi mene sanomaan..

Marja-Liisa Kalkela

Mutta kun sdp 1 puolue 7 muusta puolueesta "ei" halua Stasilistaa julkiseksi?
Eikö Suomessa toimikkaan perustuslaki? Enemmistö päättää?
Mikä estää Presidentin ,kepu,kok,rkp,vihr,krst,Ps,sinis. julkaisemasta Kepu Tiitisen listaa? Onko ex-supon pääliköllä joku syy siihen? Aika harmittomilta demarien nimet olisi siinä listassa jos sieltä ei "muitakin" löytyisi.

Esko Kotilainen

Suomen sisäinen korruptio kaikilla hallintoalueilla on niin vahva ja yhtenäinen että,he voivat yhdestä suusta hymyillen todeta ettei meillä ole lainkaan korruptiota.
Ja mitä listoja?Eihän niitä ole,he,he ,ei ainakaan enää.

Matti Loikkanen

Amen, näinhän se on. Jos emme tiedä kaikkea mitä on tehty, emme tiedä onko tehty rikoksia.

PS (Länsi-)Saksa on penkonut tyydyttäväti kaikki natsien tekemät rikokset esiin, mutta NLn arkistot ovat yhä kiinni. Halloo, kenen joukossa seisomme?

Jukka Mattsson

No nyt voisi tuon presidentti Niinistön kehuma lehdistö rientää töihin! Presidentti kertoi pari päivää sitten:

"Jos media on valppaana, niin kiinni jäädään, ja sen vuoksi ei tehdä mitään sellaista. Luulen että se on myös yksi korruptiovapauden peruslähtökohta. Tiedetään, että Suomessa valvotaan ja seurataan tilanteita, jolloin ei tehdä sellaista, joka on sopimatonta" Niinistö sanoi.

Eli päämies on puhunut. Toimittajat maanpettureiden perään hopihopi!

Pasi Salmi

Eipä sillä listalla ole kovinkaan paljon merkitystä, koska sodan jälkeinen aika oli kuitenkin rähmällään olo. Eikä poliittisessa kentässä tainut olla kuin muutamia, jotka eivät taipuneet länteen eivätkä itään. Ja oikein selvää kuvaa ei ollut kuka mitenkin kääntyili.

Mutta epäilen vahvasti, että listaa ei anneta julkisuuteen siks, että siellä onkin merkittäviä suomalaisia pääomasukuja. Siksi pantataan.

Vuorineuvos Urho Ruola totesi runsas 10 vuotta sitten Turun Sanomien 80-vuotishaastatteluussaan näin: "Kaikessa olen ollut mukana mutta koskaan en veljelillyt Nevostoliiton kanssa, kuten muut" Tämä lienee syy Tiitisen listan pimittämiseen.

Mikko Toivonen

Ei sillä listalla varmaankaan mitään suurta merkitystä olisi kun kaikki me nuo ajat aikuisena eläneet tunnemme totuuden hahmot.
Sen julkaisemisen päätehtävä olisikin mahdollistaa kansakunnan itsetutkiskelu ja itsensä peilistä näkeminen.
Se olisi tarpeellista jotta pääsisimme eroon haitallisesta kansanvaivastanmme eli tsaristisesta hallinnosta.
Tosin se taitaa olla vaikeaa sillä viime aikoina ovat merkittävät puhujat pyrkineet tuomaan erilaisia sanan ja toiminnan vapauden rajoituksia peliin. Juuri sellaisia rajoituksia joiden yksi siipi pitää Tiitisen listan kassakaapissa.

Milli Maja

Kyllä on häpeällistä että tätä listaa ei saada julkisuuteen. Jos sen estää joku lakipykälä, sitten pitää lakeja muuttaa niin että tällaista pimitystä ei tapahdu. Voisi olla suotavaa tulevaisuudenkin kannalta....vaikka ajat ovatkin toiset.

Antero Kuortti

Mutta siihen tarvittaisi jotain sellaista, että äänestäjät alkaisivat painostaa edustajia ja että myös monet tunnetut henkilöt (tutkijat, akateemiset, ym.) alkaisivat panostaa kysymykseen.

Toisinaan sanotaan, että suomalaiset osaavat vaieta usealla kielellä, ja sillä tarkoitetaan puhuttuja kieliä, mutta laitetaan sihen perään vielä yksi "kieli", ja se on politikan kieli.

Suomalaiset osaavat (uskaltavat) jauhaa melko triviaaleista asioista loputtomiin, mutta eivät uskalla koskea sensitiivisiin asioihin harjanvarrellakaan.

Suomi on pelkureita pullollaan.

Jos neiti x tai poika y mokaa, niin kommenttipalstat on täynnä raivoa, mutta siihen suomalaisen kommentoivan suuri enemmistö yltää. Ei paljon muuhun.

Olavi Nieminen

Nyt on kyse valtakunnan ja yksityishekilöiden edusta ja lain noudattamisesta.
Kumpi on tärkeämpi ja kumpi on etusijalla?
Miksi edes laki ei toimi ja miksi se sivuutetaan?
Suomi on laittomassa tilassa ja avoin demokratia ei toimi!
"Tiitisen lista" ja Rosenholz aineisto on salataan ja se on oikeusmurha !

Jouni Lehmusruusu

Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

"Perustuslaki 12§
Sananvapaus ja julkisuus
Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.

Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta." Lähde Finlex