Sunnuntai 18.11.2018

Petteri Orpo luetteli Suomen 4 turvallisuusuhkaa: ”Neljäs asettaa kaiken muun perspektiiviin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.11.2017 17:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Petteri Orpo.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arvioi joukkotuhoaseet merkittävimmäksi globaaliksi turvallisuusuhaksi.

Suomen Atlantti-seurassa pitämässään puheessa Orpo sanoo, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan itseisarvona ei ole ylläpitää mahdollisimman hyviä suhteita kaikkiin maihin suhteiden vuoksi, vaan suomalaisten turvallisuuden takaaminen.

–Turvallisuusuhista päällimmäisenä on terrorismi. Toisena on huoli kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän kestävyydestä, jota on järkyttänyt ennen kaikkea Venäjän voimapolitiikka. Kolmas turvallisuusuhka liittyy länsimaisten yhteiskuntien sisäiseen yhtenäisyyteen, jota populistiset ääriliikkeet ja hybridivaikuttaminen nakertavat sekä sisältä että ulkoapäin, Orpo luettelee arvioimiaan turvallisuusuhkia.

Hän täsmentää, että hybridivaikuttamisen taustalla on tavoite heikentää vastustajaa omien päämäärien kuten oman globaalin aseman vahvistamiseksi.

Neljäs turvallisuusuhka on Orpon mukaan joukkotuhoaseet, joka uhkana ”asettaa kaikki muut maailmanpolitiikan haasteet perspektiiviin”.

–Joukkotuhoaseet ovat uhka turvallisuudelle ja hyvinvoinnille kaikkialla maailmassa. Pohjois-Korean vastuuton politiikka on hyvä muistutus siitä, kuinka suuria riskejä ydinaseisiin liittyy. Maltin täytyy säilyä kaikilla osapuolilla. Kansainvälisen yhteisön on käytettävä kaikki mahdolliset diplomaattiset keinot tilanteesta eteenpäin pääsemiseksi, Orpo vaatii.

”Kaikkein oleellisinta vahvistaa Lissabonin sopimusta”

Euroopan tiivistyvää puolustusyhteistyötä Orpo pitää sotilasliittoihin kuulumattoman Suomen etuna. Hän kuitenkin painottaa, että EU:sta ei ole tulossa puolustusliittoa, vaikka 23 jäsenmaata allekirjoittikin sitoumuksen syventää puolustusyhteistyötä pysyvän rakenteellisen yhteistyön puitteissa (PRY).

–Kaikkein oleellisinta on kuitenkin vahvistaa Lissabonin sopimuksen avunantovelvoitetta. Mitä virkaa hyvillä rakenteilla on, jos EU-maat eivät tiukan paikan tullen olekaan valmiita auttamaan toisiaan? Orpo kysyy.

Samaa painotti myös keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen maanantaina järjestetyssä vaalitentissä.

–Eduskunnan kanta vuodelta 2006 on, että hyökkäys yhtä EU-jäsenvaltiota kohtaan merkitsisi muiden apuun tuloa monin keinoin, mukaan lukien sotilaalliset toimet. On nimenomaan Suomen etu työskennellä sen eteen, että muut EU:n jäsenmaat tulkitsisivat avunantovelvoitetta samalla tavalla.

Kansainväliset pelisäännötkin kohta ”made in China”?

Atlantti-seurassa pitämässään puheessa valtiovarainministeri Orpo painottaa vapaakaupan merkitystä ja Euroopan sekä Yhdysvaltojen taloussuhteiden syventämistä. EU:n ja Yhdysvaltojen virittelemä TTIP-vapaakauppasopimus tyssäsi käytännössä presidentti Donald Trumpin valintaan.

Trump on eri puheissa vastustanut Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksia ja linjannut, että Yhdysvaltojen on pantava nyt oma etu edelle (America First).

–Tiedämme, että vapaakauppa tuo tuntuvia hyötyjä puolin ja toisin. Vahvasti ulkomaankaupasta ja kansainvälisestä erikoistumisesta elävänä maana tämä on Suomelle erityisen tärkeä kysymys. Elleivät Eurooppa ja Yhdysvallat rakenna maailmantalouden perustaa ja standardeja, niin pelisäännötkin ovat tulevaisuudessa ”made in China”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suurin turvallisuusuhka liittyy
Taitamattomien hallitusten päätöksiin.
1.-Köyhyys ja eriarvoisuus.
Uhkaa yhteiskuntarauhaa . Tuosta on asiantuntijat samaa mieltä. Näyttöä on myös historiasta.
Kumpikin on tämän hallituksen aikana lisääntynyt hälyyttävästi.
Ulosotot veloista (esim.terveyspalv.maksuista jo 400 000),leipäjonot,asunnottomuus.

Mikko Toivonen

Orpon turvallisuusuhkat eivät minua, "kaiken" maailman asunutta konkaria mihinkään heilauta. Suurin uhka ovat ihan kotimaiset poliitikkomme, jotka ajavat pienten ryhmien etua viis veisaten kansakunnan yhteisestä edusta.
Myös heidän ja heidän "poliisinsa" haluama orwellilainen ja muunlainen holhous maailma on suuri uhka ihmisyydelle ja ihmisen tarvitsemalla ajatuksen ja toiminnan vapaudelle.

Markku Lehto

Joo , niin kuin vuonna 1979 , kun kokoomus sai selvän vaalivoiton. Silloinkaan ei Kokoomusta hyväksytty hallitukseen johtuen Johannes Virolaisen mukaan "yleisistä syistä" Ja tuosta paljastuksestahan tämä "viisas mies" presidentti Kekkonen sai raivarin. Sellaista oli suomalainen demokratia YYA-aikakaudella, johon aikakauteen edelleenkin osa ihmisistä halajaa takaisiin. Takaisin yksin itänaapurin kylkeen.

ks. Wikipedia: http://www.finlandnato.org/public/default.aspx?nodeid=31559&contentlan=1... , ja sieltä luku "Juhannuspommi".

Antti Harkila

Äänestäjäthän kaikesta päättävät! Siellä se suurin ymmärtämättömyys majailee! Seuraavissa vaaleissa valittaneen taas niitä jotka lupaavat jakaa rahaa jota ei ole vielä tienattu? Parin vuoden päästä voidaan sitten taas haukkua kuinka huonot edustajat meillä on.

Timo Hietanen

1. Ilmastomuutos oli uhka, nyt realiteetti ja samalla hukumme vääjäämättä omaan
paskaamme.
2. Petteri Orpo ja Juha Sipilä - jos kansa äänestää heidät vielä jatkossakin podiumille.
3. Kansainvälisten ihmisoikeus-ja pakolaissopimusten koko viidakko ja tämän
paketin sinisilmäinen, houreiden täyttämä alleviivaaminen ja noudattaminen
hintaa mihin tahansa Euroopassa.
4. Uskonnon vapaus

Mauri Gardin

USA menettää koko ajan vaikutusvaltaansa maailmassa. Orponkin toteama "USA FIRST" käpertää Trumpin johtaman suurvallan itsensä ympärille. Samaan aikaan Xi Jinpingin johtama kiina valtaa nopealla vauhdilla johtavaa asemaa.
Xi Jinpingin "One Belt One Road" etenee vauhdilla. Kaakkois-Aasiassa tämä näkyy ja kahdenvälisiä sopimuksia on tehty satojen miljardien edestä. Ja juna etenee.
Miksi Suomi (lähinnä presidentti ja kokoomus)on niin kontallaan Trumpin edessä.
Nyt olisi viisasta laajentaa näkökulmaa koko kansainväliseen kenttään ja reagoida siihen. Jos Matti Vanhanen tarkoitti tätä, niin hänen näkemyksensä on tervetullut. Xi Jinpingin "One Belt One Road" koskee myös Eurooppaa. Suomen pitäisi reagoida. Lappi on jo reagoinut.

Jaakko Karki

Suurin turvallisuus uhka Suomelle on sisäinen uhka siinä että omaa kulttuuriamme ollan vakavasti murtamassa Orpon, Sipilän ja muiden elitistipolitiikkojen toimesta, jotka tekevät omahyväistä "hyväntekeväisyyttä" veronmaksajien varoilla päästämällä maahan kymmeniä tuhansia muita kuin aitoja pakolaisia veronmaksajien elätettäväksi - tarkoituksenaan "niittää kunniaa" ja saada siitä lisää ääniä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
muiden elitistipolitiikkojen toimesta, jotka tekevät omahyväistä "hyväntekeväisyyttä" veronmaksajien varoilla
"Paperittomille" pankeille ja sijoittajille I-II-III "Kreikan"-tukipaketeillakin.
Miksikö? Siksi kun valtio Suomi on EU-jäsenmaa ollut-95 lähtien ja pakolaiset ja pankkien avittaminen kuuluu 28 EU-maasta myös meillekkin.
Kivahan se olisi jos vain Suomi välttyisi ikävistä asioista ja muut maksaisivat.

Pekka Hovatov

Saksasta joulutorilta on löytynyt räjähteitä. Tori on evakuoitu
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201712010171416_ul.shtml
Rauhan uskonto jakaa taas lahjojaan avokätisesti meille kristityille länsimaissa näin Joulun alla. Olkaamme me kristityt erityisen kiitollisia näille kulttuurimme rikastajille, saamistamme betoniporsaista ja muista ajoesteistä, joita olemme aikaisemminkin saanut ihailla ja jotka lisääntyvät katukuvassa, näin Joulun, tuon ilon ja valon juhlan lähestyessä.
Hyvää Joulua kaikille, vietä sinäkin joulusi sisällä, suljetussa tilassa, niin vältät räjähtämästä kappaleiksi,
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta, God Jul och gott nytt år, Merry Xmas and happy new year!!!!
PS:Kyllä monikulttuurisuus on rikkaus, kuten Stubb aikoinaan sanoi, ei mulla muuta...
PSPS: Muistithan tehdä testamenttisi, jos kuitenkin liikut ulkona ja satut räjähtämään kappaleiksi.
PSPSPS: Hymyä huuleen, vaikka virtsaatkin vastatuuleen....

Hannu Saloranta

Mahdollisuus vallata Suomi, ilman armeijaa.

Helsingissä on muutamassa puolueessa pieni joukko vihervasemmistolaiseen kaapuun pukeutuneita täysin utopistisessa kuplassa eläviä, kaikille hyvää muiden maksamana ja absoluuttisessa totuudesta syntyneitä, muita manipuloivat aina ehdottoman oikeassa olevia taitavia populisteja, näköjään kaapannut vallan. Ensin omissa valtuustonedustoissa ja sitä kautta koko Helsingin kaupunginpäätöksenteossa.
Ensin he ovat saaneet aikaan Helsingissä mahdolliseksi kaikkien maailman ihmisten, niin tunnettujen kuin tuntemattominekin laittomasti maassa olevien ”paperittomien” elämisen ilman omaa rahaa tai työpanosta, Helsingin kustannuksella. Kuin ihmiset on saatu tuotua Suomeen tukemalla epäsuorasti lukuisia veronmaksuja vältteleviä salakuljettajia, niin sitten heistä aletaan tekemään yhteiskuntakelpoisia (lue äänestyskelpoisia) kaupungin pohjattoman kassan turvin. Kaikkein mahdollisten sivukulujen saattelemana, tulkkaus, asianajajat, ja muut avustajat, ym. ym. Lisäksi tätä elämänmuotoa ruvetaan oikein mainostamaan internetissä, jotta varmuudella tavoitetaan mahdollisimman suuri joukko etuuksia haluavia. Tämän jälkeen halutaan heille antaa tontti jonkin salaperäisen uskonnollisen tahon rahoittamana ja rakentaa sille oma valtava kulttuurikeskus, vain tarkasti rajatulle ihmisryhmälle moskeijoineen. Luonnollisestikaan tätä suurta kulttuurista hanketta eivät koske saman kaupungin hankinta lait kuin muita kaupungin hankintoja. Ei tarvita kilpailutusta, ei tarvita veroselvityksiä, sillä tontti lahjoitetaan ja ihmiset elätetään kyselemättä alkuperää. Tämän moskeijan ja kulttuurikeskuksen suojissa kyseiset ihmiset sitten voivat elää aivan kuin suojaavan kuplan sisällä, aivan omaa elämäänsä muiden helsinkiläisten kustannuksella. Aluksi tietenkin vain keskuksen sisällä tulee vallitsemaan aivan omanlaiset ihmisoikeudet, määräykset ja lait, mutta jatkossa ainakin kulttuurin äärilaidan negatiiviset vaikutukset tulevat väkisinkin rönsyilemään alueelta ulos ja tulevat vaikuttamaan koko suojakuplan ympärillä olevaan muuhun maailmaan. Ainakin kuplan suojissa elävien tekemät äänestyspäätökset tulevat vaikuttamaan, kuplan ulkopuolelta tulevaan, kuplassa elävien ihmisten elättämiseen tarkoitettuun ikuiseen ja pohjattomaan rahoitukseen. Samoin siellä vallitsee niin erilainen kulttuuri, että se on kiellettyä aluetta valtaosalle Suomalaisista, eikä heillä ole alueelle asiaa. Suomen lakien ja määräysten noudattamien alueella ei myöskään ole mahdollista, koska kulttuuriset erot ja uskonnolliset lait ovat niin räikeästi, Suomen lakien kanssa ristiriidassa. Sen lisäksi keskus suosii ehkä maailman riitaisinta uskontoa ja vain sen yhtä uskonnonhaaraa, joka väistämättä synnyttää lisää eripuraa ja luo syviä väkivaltaisia ja päättymättömiä riitoja. Vain yhden suosiminen, on aina jollekin toiselle hyvin haitallista. Nyt ollaan jo tekemässä omaa pientä, mutta suhteessa ympärillä olevaan kaupunkiin nähden, hyvin suurta, Helsingin kaupungin rahoittamaa kuplavaltiota kaupungin itsensä sisään. Maailmalla tästä on lukuisia esimerkkejä (toisin ilman rahoitustakin), joissa erilaisen kulttuurien keskittäminen yhden kulttuurin keskelle ei ole toimiva, riidaton, eikä kestävä ratkaisu. Kyseessä ei ole ennustaminen vaan se on todettavissa. Tämä kaikki on mahdollista vain täysin vastuuttoman politiikan tekemisen johdosta. Niin valitettavaa kuin se onkin, niin demokratiassa päättäjillä ei ole minkäänlaista henkilökohtaista vastuuta päätöksistään, vaan kunhan vain saadaan jollain keinolla enemmistö päätöksen taakse, niin sitten se kollektiivinen tyhmyys tai jonkin yhden oman asian ajaminen on hyväksyttävissä. Nyt kuitenkin ollaan tuhoamassa koko Suomea, vain Helsingin päätöksillä. Mikäli valtiovalta ja hallitus ei ripeästi näihin päätöksiin puutu, niin peli on kohta menetetty. Siis nyt tehtävät päätökset ovat hyvin kauaskantoisia ja pitkäkestoisia, eikä niitä ole mitenkään mahdollista rauhanomaisesti perua. Vai meinaako Suomen hallitus ja eduskunta todella, antaa hyvin pienen yhden kunnan alueella asuvan radikaalin ihmisjoukon suhteutettuna koko maan väkilukuun, tehdä päätöksiä jotka vaikuttava todella radikaalisti koko Suomeen. Vai olisiko jo korkea aika tarkastella ainakin sellaisten Helsingin yksin tekemien päätösten vaikutusta, jotka vaikuttava laajemmin koko suomeen, niin koko Suomen kannalta ja eduskunnan toimesta.
Nyt tämän päätöksen taakse tarvitaan vain 43 Helsingin kaupunginvaltuutettua ja näiden tekemän päätöksen seuraukset voivat olla arvaamattoman suuret.
Näiden toimenpiteiden johdosta, minä en keksi yhtään pätevää syytä tai asiaa, mikä estäisi, etteikö suuren moskeijan suojassa varsinkin lähtömaan elinoloja huomattavasti parantavien runsaiden Helsingin kaupungin rahoittamien etuisuuksien turvin, saada kaupunkiin niin paljon uusia asukkaita, etteikö valtaa Helsingin kaupungissa saataisi siirrettyä moskeijan imaameille.
Uskon ja toivon, Helsingin päättäjien olevan tässä asiassa hereillä ja tekevän oikeudenmukaisia päätöksiä, vaikka yleensä kuin ”Usko ja Toivo” tulevat kylään, niin peli pelattu. Luotan silti edelleen Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuoren aiemmin tekemään lupaukseen, vastustaa moskeijaa ja olla jopa valmis tarvittaessa tekemään asiaan eteen paljon työtä. Samoin toivon, että tällä asialla ei tulla käymään poliittista kauppaa, vaikka mieleen väistämättä tulee, että hanke on nyt otettu esille virkamiehien aloitteesta poliittisen kaupankäynnin tarkoituksessa.

Juha Koponen

..3.uhka?? "populistiset liikkeet "...
Ne saavat yhä enemmän painoa ja menestystä, koska Orvon kaltaiset politiikot pakottavat ihmisiä hyväksymään omat "länsimaiset arvot".
Muslimi ukkolaumojen vyöry, maahanmuuttopolitiikan edesvastuuttomuus, EU keskustelu kielto-ei saa vasutustaa vaikka nähdään epäkohtia jne. Hallitus suomessakin on palkansaajien kimpussa ja edellämainitut "arvot" mukana. Ajattelevat ihmiset eivät halua tällaista kohtelua ja politiikan tekoa. On siis vaarana, että poliiittinen valta asettaa itsensä asemaan, että vain me, meidän ajatuksemme ovat sallittuja .
JOS Kreikka tukia ei olisi alettu maksamaan, kuten silloin "populistit" suomessa pyrkivät tekemään, olisi Kreikalla asiat paremmin, eu:ssa paremmin.
Valta on vaarana jos se pyrkii valehtelemaan ja viemään kansakuntaa väärään suuntaan. Ja väärä sunta on se, että asioista ei voida edes keskustellla..