Sunnuntai 26.5.2019

Linjaus paperittomista varmistuu – Helsingin apulaispormestari MTV:lle vetovoimasta: ”Olemme keskikastia”

Luotu: 
29.11.2017 08:15
Päivitetty: 
29.11.2017 22:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) kannattaa paperittomien palvelujen laajentamista. Arkistokuva.
|

Aloite paperittomien palvelujen laajentamisesta on tänään Helsingin kaupunginvaltuuston käsiteltävänä. Kaupunginhallitus hyväksyi mielipiteitä jakaneen aloitteen viime viikolla täpärästi. Päätös laajentaisi etenkin paperittomien terveyspalveluja nykyisestä.

Jos Veronika Honkasalon (vas.) aloite menee tänään läpi iltakuudelta alkavassa kokouksessa, siitä tulee Helsingin uusi linjaus.

Kaupunginhallituksessa aloitetta vastaan olivat etenkin perussuomalaiset ja kokoomus. Sitä vastaan äänestivät Terhi Koulumies (kok.), Jaana Pelkonen (kok.), Mika Raatikainen (ps.), Wille Rydman (kok.), Tomi Sevander (sd.) ja Jan Vapaavuori (kok.). Äänin 8–7 edenneen aloitteen puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Marcus Rantala (r.), Nasima Razmyar (sd.), Anni Sinnemäki (vihr.), Reetta Vanhanen (vihr.) ja Sanna Vesikansa (vihr.).

Helsingin apulaispormestari Razmyar puolusti aloitetta MTV:n Huomenta Suomessa vedoten ihmisoikeuskysymyksiin. Paperittomille tarjottaisiin Helsingissä kiireellisen avun lisäksi lähinnä välttämätön sairauksien hoito, lääkitys ja rokotukset. Razmyar ei usko päätöksen aiheuttavan suurta ryntäystä terveysasemille, sillä paperittomat ovat taipuvaisia pysyttelemään ”maan alla”.

Perussuomalaiset ovat pitäneet päätöstä järjettömänä, sillä samaan aikaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus yrittää suitsia laitonta maassaoloa. Kritiikin mukaan päätös lisää Suomen vetovoimaa muihin maihin verrattuna. Razmyar ei näe tällaista uhkaa lainkaan. Hänen mukaansa Suomi olisi päätöksen johdosta paperittomien palvelutasolta kansainvälisessä vertailussa keskikastia.

– Mikään tilasto tai tutkimus ei tue sitä, että meillä olisi tässä asiassa mitään erityistä vetovoimatekijää, Razmyar sanoi MTV:lle.

Lue Sipilän hallituksen suunnitelmista: Ministeriö: Laittomasti maassa oleva voisi jatkossa saada 6 kk vankeutta – ”Jokamiehen kiinniotto-oikeutta ei tule”

Helsingin kaupungilta on valmistumassa asiaa tarkasteleva raportti. Työryhmän puheenjohtaja Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela arvioi jo aiemmin Uudelle Suomelle, ettei uusi linjaus tosiasiassa lisäisi Suomen vetovoimaa kansainvälisesti vertaillen. Hän muistutti, että tällä hetkellä Suomeen tullaan lähinnä Dublin-palautusten ja EU-maiden sopiman niin sanotun taakanjakomekanismin kautta.

–Näihin määriinhän Helsingin linjaus ei vaikuta. Lisäksi Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut parin vuoden takaisesta huimasti, Haahtela sanoi Uudelle Suomelle viime viikolla.

–Tällä hetkellä Euroopan läpi ei ole todellakaan helppo kulkea Suomeen saakka. On tullut rajavalvontaa ja monenlaisia rajoitteita.

Suomessa ei ole tarkkoja arvioita siitä, kuinka paljon maassa on paperittomia, sillä heistä on vaikea saada tietoa. Suurin osa oleskelee Helsingissä. Haahtela arvioi Uudelle Suomelle, että heitä olisi Helsingissä joitakin satoja. Määrän kuitenkin odotetaan nousevan, kun turvapaikanhakuprosesseja alkaa tulla enenevässä määrin päätökseen ja kielteisten oleskelulupapäätösten määrä lisääntyy.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Suomeen tulo on palautunut takaisin tavalliselle tasolleen ja tänä vuonna maahan tulee kaikkiaan alle 5000 turvapaikanhakijaa.

Lue myös:

Halla-aho vaatii hallitusta puuttumaan Helsingin päätökseen paperittomista – Näin kommentoi apulaispormestari

Helsingin päätös paperittomista nousi esiin eduskunnassa – Perussuomalaiset: ”Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä?”

Juha Sipilä: Isompi pakolaiskiintiö parantaisi tilanteen hallintaa

Turvapaikanhakijat: Suomelta uusi vaatimus – lista maista, joihin voi pikakäännyttää tutkimatta

EU:n turvapaikkasopimus mullistuu – Risikko: Jos emme varaudu, meidät yllätetään ”housut kintuista”

Perussuomalainen valtuutettu: “Helsinki romuttaa turvapaikkaprosessia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Miksette samantien ilmoita koko maailmalle, tv-kanaville ja lähetystöille: Suomi 100-
vuotta kunniaksi - tulkaa kaikki tänne ! Suomi on koko maailman sosiaalitoimisto ja
haavojen paikkaaja. Veronmaksajien selkänahka on ehtymätöntä uusiutuvaa
luonnonvaraa Demareiden, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n agendassa.

Timo Hietanen

Kyse ei ole enää ! turvapaikanhakijoista vaan laittomasti maassa olevista.
Ja mitä turvapaikanhakijoihin tulee, niin poliisi esti hiljattain mm. Saksassa, Essenin
joulumarkkinoille ja ostoskeskukseen suunnitellun terrori-iskujen sarjan, jonka
aivoina olivat 6 turvapaikanhakijaa Syyriasta. Terrori-iskuihin ei todellakaan
tarvita paperittoman ( = laittomasti maassa oleva ) tai laillisesti maassa olevan
statusta. Sinisilmäinen kiltteys ja löperön joustava huuhaa-humanismi pitää
kyllä sähläämisestä huolen.

Petri Hämäläinen

Jos Helsingin kaupunginvaltuusto päättää tänään tarjota KAIKILLE laittomasti maassa oleville ulkolaisille majoituksen, se tarkoittaa kaikkien kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneiden eli yli 20000 hengen majoitustarvetta.

20000 !

Jos pääkaupunkilaiset ovat niin tyhmiä, että äänestäVät puolueita, jotka kannattavat tällaista päätöstä, niin ei voi muuta toivoa kuin hyvää loppuelämää. Ja pitäkää piposta tiukasti kiinni.

Risto Nikander

Näin tamperelaisena toivon, että Tampereen "pakolaiset" saavat lisäsyyn muuttaa Helsinkiin. Tamperekin taitaa olla liian pieni kaupunki näille "herroille".

Eikös se Vapaavuorikin halua lisää asukkaita. Ja on saanut kanssa. Toivottavasti tekevät myös työtä, vai onko pakolaisbusines Helsingille käymistä koko Suomen veronmaksajien kulkkrolla?

Milli Maja

Taas tämä Haahtela esittää että Suomeen tulee vuosittain VAIN 5000 turvapaikan hakijaa. Tämä tarkoittaa vuosittain kuluja noin1 miljardin edestä ( 5000x 50e/vrk x 365). Siis jo uusia entisten miljardi kulujen lisäksi. Kymmenessä vuodessa 10 miljardia x 10. Toki puolet saa todennäköisesti kielteisen mutta summat ovat silti valtavia. Mutta Nazimahan hyötyy turviksista firman kautta, jonka hallituksessa istuu...