Maanantai 20.5.2019

Tutkimus: Nato-yhteistyö sopii suomalaisille, vaikka jäsenyyttä kartetaan

Luotu: 
29.11.2017 10:00
Päivitetty: 
29.11.2017 11:00
 • Kuva: MAANPUOLUSTUSTIEDOTUKSEN SUUNNITTELUKUNTA MTS
  Kuva
  Katso tuloksia yllä olevasta grafiikasta. Näet lisää kuvia ja tuloksia, kun klikkaat kuvan päälle ilmestyvää nuolta.
 • Kuva: MAANPUOLUSTUSTIEDOTUKSEN SUUNNITTELUKUNTA MTS
  Kuva
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Kuvituskuvassa ulkoministeri Timo Soini Nato-kokouksessa vierellään EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini. Nato-ministerit keskustelivat Suomen ja Ruotsin kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Arkistokuva.
|

Suomalaiset ovat entistä tyytyväisempiä maamme ulkopolitiikan hoitoon, kannattavat liittoutumattomuutta, suosivat kansainvälistä sotilaallista yhteistyötä ja kokevat pohjoismaisen puolustusyhteistyön lisäävän turvallisuutta.

Tämä selviää tänään julkaistusta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n haastattelututkimuksesta, jonka on toteuttanut Taloustutkimus Oy.

Kolme neljäsosaa, 73 prosenttia, pitää Suomen ulkopolitiikkaa hyvin hoidettuna, kun viime vuonna osuus oli vastaavassa tutkimuksessa 70 prosenttia.

Keskustan kannattajista ulkopolitiikkaa pitää hyvin hoidettuna peräti 91 prosenttia ja kokoomuslaisista 87 prosenttia. Perussuomalaisten kannattajien luottamus on kuuden suurimman puolueen joukossa heikointa, sillä vain puolet on tätä mieltä.

Suomalaisten mielestä ulkopoliittinen johto on hoitanut hyvin suhteita kaikkiin maihin, naapurimaat ja erityisesti Venäjä huomioitiin vastauksissa. Selvästi eniten mainintoja hyvän ulkopolitiikan hoidosta tuli tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Ulkopolitiikan arvostelijat olivat selvässä vähemmistössä. He kritisoivat erityisesti maahanmuutto-, pakolais- ja turvapaikkatilanteen hoitamista.

Yli puolet, 58 prosenttia suomalaisista, on sitä mieltä, että Suomen tulee pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana. Osuus on varsin sama kuin viimeksi.

Perussuomalaisten kannattajista sotilaallista liittoutumattomuutta tukee 70 prosenttia, keskustan ja SDP:n 69 prosenttia vasemmistoliiton 68 prosenttia, vihreiden 52 prosenttia ja kokoomuksen kannattajista 37 prosenttia.

MTS:n mielipidetutkimuksissa on kysytty vastaava kysymys vuodesta 1996 lähtien, ja sotilaallisen liittoutumattomuuden kannatus on vaihdellut vuoden 2001 79 prosentista 54 prosenttiin vuonna 2015.

Kysymykseen, pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi, vastaa myöntävästi tällä kertaa 22 prosenttia. Siinä on laskua kolme prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Vuonna 2014, samana vuonna, kun Venäjä aloitti sotilaalliset aggressionsa Ukrainassa, suomalaisten Nato-kannatus hypähti 30 prosenttiin.

Suurinta Nato-jäsenyyden kannatus on kokoomuksen ja vihreiden kannattajien joukossa ja pienintä perussuomalaisten keskuudessa.

Raportissa ei ole eritelty pienimpien eduskuntapuolueiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien, äänestäjien näkemyksiä. Myöskään tänä syksynä syntyneen Sininen tulevaisuus -puolueen kannattajien kantoja ei ole erikseen mainittu.

Kansalaisista 83 prosenttia kokee, että osallistuminen pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön lisää Suomen turvallisuutta. Tämä lukema on neljä prosenttiyksikköä viimekertaista korkeampi. Myös esimerkiksi luottamus EU:n yhteiseen puolustukseen on noussut.

Suomen sotilaalliseen yhteistyöhön Ruotsin kanssa suhtautuu myönteisesti 94 prosenttia. Sotilaalliseen yhteistyöhön kaikkien Pohjoismaiden kanssa myönteisesti suhtautuu niin ikään 94 prosenttia. Euroopan unionin kanssa sotilaallista yhteistyötä kannattaa 89 prosenttia.

Puolustusliitto Naton kanssa tehtävään sotilaalliseen yhteistyöhön suhtautuu myönteisesti 61 prosenttia ja kielteisesti 32 prosenttia. Myönteisyys on aavistuksen kasvanut edellisestä mittauksesta.

Kysymykseen ”olisitteko itse valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjenne ja taitojenne mukaan”, vastaa MTS:n kyselyssä myöntävästi 87 prosenttia.

Kahdeksan kymmenestä kannattaa nykyisenkaltaista asevelvollisuusjärjestelmää Suomessa. Itsenäisyyttä suomalaiset ovat halukkaita puolustamaan myös aseellisesti.

Eniten kansalaisia huolestuttavat maailman pakolaistilanne, kansainvälinen terrorismi ja ilmastonmuutos.

Kannatatko Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa?

Kyllä
66% (57 ääntä)
En
30% (26 ääntä)
En osaa sanoa
3% (3 ääntä)
Ääniä yhteensä: 86
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Matti Nivala

NATO jäsenyys vahvistaisi epäilemättä Suomen asemaa sekä turvallisuutta! Mutta mikäli se ei ole mahdollinen täytyy jatkaa nykyistä yhteistyötä mille näyttää onneksi olevan myös kansan enemmistön kannatus. EU puolustusyhteistyö on hyvä sitten joskus kun.... sitä odotellessa..

Kari Matti Nivala

NATO jäsenyys vahvistaisi epäilemättä Suomen asemaa sekä turvallisuutta! Mutta mikäli se ei ole mahdollinen täytyy jatkaa nykyistä yhteistyötä mille näyttää onneksi olevan myös kansan enemmistön kannatus. EU puolustusyhteistyö on hyvä sitten joskus kun.... sitä odotellessa..

Matti Villikari

Kysymyksen asettelu on huono. Tarkoittaako kielteinen vastaus sitä, että Nato-jäsenyyttä ei hyväksytä silloinkaan, vaikka turvallisuustilanne muuttuisi huonommaksi. Ei-vastaus ei saisi olla ehdollinen, ei nyt mutta mahdollisesti jos tilanne muuttuu. Todellinen kanta jää epäselväksi koska kuitenkin Nato-optiolla on yleinen hyväksyntä.

Paremmat kysymykset olisivat:
Kannatatteko Naton jäsenyyttä:
Kyllä
En missään tilanteessa
En osaa sanoa

Markku Lehto

Oliko kysymyssarjassa pitänyt kysyä myös seuraavaa:

Olen lukenut Pohjois-Atlantin sopimuksen: En / Kyllä
Olen perehtynyt Naton toimintaperiaatteisiin : En / Kyllä
Tiedän varmasti, mitä Suomen liittyminen Natoon tarkoittaa : En / Kyllä
Olen varma, että Ruotsi auttaa varmasti Suomea kaikissa kriisitilanteissa : En / Kyllä