Torstai 17.1.2019

Mehiläisen ja pikkukunnan ennenkuulumaton temppu ihmetyttää – ”Yritys teki sen mihin politiikka ei pystynyt”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.11.2017 19:23
Päivitetty: 
29.11.2017 19:47
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Siikalatvan kunta ulkoisti terveydenhuoltonsa yksityiselle yritykselle ja laajensi samalla naapurikuntaan. Arkistokuva terveyskeskuksesta.
|

Terveysyritys Mehiläisen ja pienen Siikalatvan kunnan omaperäisen terveyskeskusjärjestelyn lainmukaisuutta selvitetään valtionvarainministeriössä. SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner kehuu ratkaisua, jossa hänen mukaansa yksittäinen yritys ohittaa poliittisen järjestelmäkriisin.

Muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle ovat kertoneet, kuinka Siikalatvan ja Mehiläisen keksintö mahdollistaa yksityisten lääkäripalvelujen käytön verovaroin – jopa koko maassa. Oulun lähistöllä sijaitseva kunta perustaa Mehiläisen pyynnöstä terveyskeskuksensa ”etäpisteen” Ouluun eli toisen kunnan alueelle. Mehiläiselle sotensa ulkoistaneen Siikalatvan etäpistettä voivat käyttää paitsi Oulussa käyvät siikalatvalaiset, myös muut oululaiset.

Toiminta perustuu lakiin potilaan valinnanvapaudesta, mutta Ylen mukaan valtiovarainministeriö selvittää parhaillaan kiireesti, onko järjestely lainmukainen. Tämän enempää ministeriö ei tilannetta edes kommentoi. Siikalatvan etäpiste on Ylen mukaan ensimmäinen julkinen terveysasema, joka toimii toisen kunnan maantieteellisellä alueella ja yksityisen lääkäriyrityksen tiloissa.

Mehiläisen terveysasemista ja ulkoistuksista vastaava johtaja Lasse Männistö kertoo Ylelle suoraan, että Mehiläisen tavoitteena on saada terveyspisteen asiakkaaksi myös oululaisia.

SDP:n entinen puoluesihteeri, viestintäpomo Mikael Jungner pitää tapausta osoituksena politiikan disruption tulosta Suomeen. Jungner kehuu Mehiläisen yhdistävän Männistön johdolla ”politiikan osaamisen, strategisen ajattelun ja suoraviivaisesti tuloksia hakevan toiminnan”.

– Lopputuloksena Ouluun saadaan valinnanvapaus perusterveydenhuoltoon nykyisen lainsäädännön puitteissa, pienemmillä kustannuksilla ja nopeasti. Siis tuo valinnanvapaus, jota suurin osa suomalaisista haluaa, mutta jota julkinen päätöksenteko ei ole kyennyt luomaan, Jungner kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Jungner ihmettelee, miksi tapaus on herättänyt raivoa.

– Yksittäinen yritys on tehnyt sen mihin politiikka ei pystynyt, se on saanut suman liikkeelle. Soteen hyytynyt julkinen päätöksenteko saa tuosta kirittäjän ja benchmarkin. Keskittymällä konkreettisten ongelmien suoraviivaiseen ratkaisemiseen asiat etenevät paremmin kuin loputtomassa aatteellisessa teoriaveivauksessa.

Jungnerin näkemyksen mukaan kyse on jopa siitä, että ”kun systeemi on halvaantunut, yksittäiset ihmiset nousevat luomaan ratkaisuja jotka vievät yhteiskuntaa eteenpäin”.

– Jähmettyminen paikalleen ei ole nykyisessä yhteiskunnassa enää mahdollista. Ei edes julkisessa hallinnossa. Jos julkisen vallan systeemi jähmettyy, luovat yksilöt ja yritykset disruptoivat tekemisen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllä minun lähes kautta maailman asuneena ja matkustelleena sekä terveyspalveluja siellä käyttäneenä on pakko ihmetellä, miksi ei haluta tehdä niinkuin muualla maailmassa tehdään. Se mitä tehdään lähes kaikissa maissa on ammatinharjoittajalääkärien vastaanotot tai pienklinikat joihin kuka tahansa voi asumispaikasta täysin riippumatta mennä hoitoa ja apua saamaan kohtuulliselkla käyntikustannuksella.

Näin myös lähes jokaisessa Skandinavian ulkopuolisessa Euroopankin maassa. Tämä síis virallisen julkisen ja EU kortin antaman paikallishinnoituksen lisäksi.

Suomessa on kuitenkin merkillisiä asukkaiden palveluheikkousia ihan ainutlaatuisina koko maailmaan verrattuna. Yksi näistä on LPG eli Autogaz asemien ja käytön pitäminen pois ainoana Euroopan maana.

Jos palauttaisimme pörssirahastijien asemesta yksityiset ammatinharjoittajalääkärit ja pienklinikat sekä vastaavat muuhun sote tarpeeseen kuten vanhustenhuoltoon niin olisimme jo todellisen tehostamisen ja laadun palauttamisen tiellä ja se takuuvarmasti kuten muualla maailmassa on todettu.

Erikoishoitohan meillä toimii nykyiselläänkin laadullisesti hyväksyttävästi, vaikka sen tarjontanopeutta tietenkin voisi lisätä