Torstai 13.12.2018

Junttikommentti oli liikaa: Ministeri toivoo Finlandia-voittajalta anteeksipyyntöä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.11.2017 20:02
Päivitetty: 
29.11.2017 20:10
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Sampo Terho.
|

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) pahastui Finlandia-voittaja Juha Hurmeen palkintopuheesta. Ministeri toivoo kirjailijan pyytävän anteeksi.

Tänään Finlandialla palkittu Hurme piti puheensa lopun ruotsiksi, ylisti ruotsinkielistä kirjallisuutta ja arveli, että kaikki kuulijat eivät ymmärtäneet hänen sanomaansa.

– Opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti, Hurme päätti puheensa mediatietojen mukaan.

Suomalaisuuden liittoa johtava ministeri Terho ei katsonut kommenttia hyvällä.

– Nimittely ei edistä kielikeskustelua tai avaa kenenkään maailmankuvaa. Toivottavasti kuulemme anteeksipyynnön, Terho toteaa Twitterissä.

Twiitin alta löytyy kysely, ota kantaa Finlandia-voittajan heittoon!

 

Oliko Finlandia-voittajan heitto junteista...

Asiaton
55% (825 ääntä)
Tarpeellinen
21% (322 ääntä)
Yhdentekevä
18% (278 ääntä)
Asiallinen
7% (112 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1504
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Hurmeen vähättelevät totuudet ovat paljolti hänen omiaan eivätkä vastaa todellista historiaamme. Suomalaset olivat täällä jo 3000 vuotta sitten, vaikka valtiollisesti Suomen Suurherttuakunta syntyi vasta 1500-luvulla.

Risto Salonen

Pientähän tuo oli Laura Lindstedtin sanoihin verraten. Ja onhan Hurmeen kirjat parempia kuin Lindstedtin yksi kirja vai onko niitä useampia.
Kaikki kirjallisuutta lukevat tietävät, että suomenkieliset kirjat ovat parempia kuin ruotsinkieliset. Kyllä ruotsia voi osata, mutta ruotsinkielistä kirjallisuutta ei ole pakko lukea.

Vivian Laukka

Kelleppä ei oltaisi loukkaannuttu - Eihän siitä ole kovinkaan kauan kun Sofi Oksasen kommentteja paheksuttiin valtakunnallisesti vauvasta vaariin :D Taiteilijan elämä on hankalaa, pitää miellyttää valtaapitäviä tarpeeksi että saa tunnustusta, mutta omista mielipiteistä saa keppiä.
Olisiko puheesta noussut tällaienn haloo, jos Juha olisi vain sanonut, että "opetelkaa kieliä, juntit." Koska totuus on, että ilman kielipäätä maailmalla ei pärjää ja vielä nykyäänkin kielten osaaminen on sivistyksen mittari - kuten se on ollut satoja vuosia.

Pasi Anttila

Upea ja osuva heitto kirjailijalta. Tosta sivistyksen mittarista olen kyllä kommentoijan kanssa eri mieltä. Mielestäni hyvä käytös on kielitaitoa parempi mittari.
Varsinkin kun uusi teknologia mitä ilmeisemmin tekee kieltenopettelusta jos ei turhaa niin ainakin vähemmän tärkeetä.

Mikko Toivonen

Menee ilmaisunvapauden puitteisiin hyvinkin.
Tosiasia tietenkin on se, että ruotsin kieli sinänsä ei kenellekään muuta maailmaa avaa kuin Ruotsin, jos sitäkään. Pakkoruotsilla ei mitään, mutta vapaaehtoisella hyvinkin. Vapaaehtoista ruotsiahan me jo erittäin hyvin osaammekin.
Maailma avautuu ihan muilla kielillä ja omalla halulla tutustua siihen

Juhani Kleemola

Niin. Hurme sai Suomen arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon ja kiitospuheessaan niin sanotusti vittuilee. Tuollaista tekstiä voisi olettaa tulevan teini-ikäisen suusta, mutta ei aikuisen miehen. Tällainen vain alentaa kirjallisuuspalkinnon arvoa ja on erityisen noloa palkinnosta päättäneen Elisabeth Rehnin kannalta. Ja erityisen surullista suomalaisten kirjailijoiden kannalta.

Juhani Kleemola

Niin. Hurme sai Suomen arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon ja kiitospuheessaan niin sanotusti vittuilee. Tuollaista tekstiä voisi olettaa tulevan teini-ikäisen suusta, mutta ei aikuisen miehen. Tällainen vain alentaa kirjallisuuspalkinnon arvoa ja on erityisen noloa palkinnosta päättäneen Elisabeth Rehnin kannalta. Ja erityisen surullista suomalaisten kirjailijoiden kannalta.

Jairi Palonen

Jos ruotsin kieli olisi rikkaus Suomessa, se kantaisi itse itsensä, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Jos ruotsin kieli kuuluisi suomalaiseen identiteettiin, suomalaiset osaisivat tai sitten he opiskelisivat sitä vapaaehtoisesti, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Ruotsin pakottaminen koko kansalle, alleviivaa ruotsin tarpeettomuuden. Tarpeettomuuteen panostaminen ei millään voi olla rikkaus, vaan se on rasite, ja iso kuluerä, jonka valtaväestö joutuu maksamaan "pakosta

Mikko Toivonen

Tähän keskusteluun osallistuisin vielä sen verran, että mikään kielenopiskelu ei ole haitaksi niin kauan kuin se on vieraana kielenä vapaaehtoinen tai valittavissa useammasta tarjotusta kielivaihtoehdosta äidinkielen lisäksi.
Yhtään kieltä ei kuitenkaan ponnistelematta opita. Minullakin meni 3 viikkoa oppia saksalaisille asiakkaille tarvittava saksan myyntikieli aikoinaan. Halusin kovasti oppia Saksaan ja uuteen työhön eräässä osassa elämääni muutettuani. Tosin olin jo täysin oppinut vapaaehtoisesti ruotsin oltuani siellä töissä ja pakollisena englannin sekä kouluissa että maailmalla. Pääosin opiskeltuani Lontoossakin. Kielten oppiminen on kommunikaatimielessä helppoa jos on motiivi ja halua. Jos ei ole niin siitä tulee virkamiesruotsia.
Tosin on myönnettävä, että latinan opiskelu lukiossa helpotti myöhemmin italian melko mukavaa oppimista. Edelleenkään ei ole unohtunut, että Sicilia est insula.

Markku Lehto

Näin on. Ruotsin kielen opiskelu tukee englanninkielen ja saksankielen oppimista. Se ei myöskään rajoita esimerkiksi pitkän matikan ja fysiikan opiskelua. Omaa kokemusta on, enkä itse koe olevani mikään kielinero, päin vastoin. Ruotsista, englannista ja saksasta on ollut vuosikymmenien aikana hyötyä.

Harri Tapani

"– Opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti."

Tavallaan tuossa oli himan totuuttakin, MA Numminen kertoi joku vuosi sitten keikallaan kuinka YLE sensuroi (kielsi esittämisen) jonkun hänen kappaleensa suomeksi laulettuna, mutta ruotsiksi sitä kyllä esitettiin YLE:ssäkin. Kuinka laajaa tuo sensuuri suomenkielisille sitten lieneekään...

Markku Lehto

No eihän täällä tarvitse kohta enää muuta osatakkaan kuin härmää , kun Sininen ja Perussuomalainen puolue hoitaa meidät Brexitin mallin mukaisesti Fixitin kautta Impivaaralaisuuteen. Käydään sitten kauppaa keskenämme, kun olemme kaiken ulkopuolella.

Harri Tapani

Kuten palstoilla on joskus kirjoitettu, "EU on vain yksi tapa eristäytyä muusta maailmasta", Norjakaan ei kuulu EU:hun eikä Sveitsi tai monet muutkaan maat ja käyvät silti kauppaa globaalisti, eivät nekään mitään "impivaaroja ole" ja kävi Suomikin kauppaa ympäri maailmaa ennen EU:ta ihan maallikkasti.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #43

Niinhän nuo edellämainitutkin maat käyvät, ollaanko me jotenkin huonompia? Etelä-Amerikassa ja Afrikassa maat käyvät omat kauppaneuvottelunsa, samoin monet Aasian maat. Toki EU on painostanut mm. Afrikan maita romuttamaan hyvinvointipalveluitaan...Siksi Kiina siellä menestyykin.

"Kun eurooppalaiset tulevat, he eivät sano, että haluavat tämän tai tuon sopimuksen. He sanovat: avatkaa sosiaalipalvelunne, avatkaa julkiset hankintanne ja avatkaa rahoitusmarkkinanne. Lisäksi meidän yhtiöillämme pitää olla oikeus tulla markkinoillenne ja viedä pääomamme takaisin. Tämä on eri asia kuin kiinalaisten kanssa ja tätä me emme hyväksy."

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/tutkija-euroopan-kiina-kritiik...

Ettei nyt vaan olisi vedätetty uskomaan EU:n lähes olemattomia etuja.

Marja-Liisa Kalkela

Outoa että ministeri vaatii Ruotsinkielen opiskelua pois? Onko yhtään väliä osata kieltä kun tehdään kauppoja tai muuten yhteistyötä Ruotsin kanssa?
Taitaa olla niin että tuhansieneurojen kielikurssit kansanedustajillekkin on tarpeen osanottaja määrästä päätellen.
Outoa on se että pakko Ruotsia ei itse koululaiset sitä vastusta ? Vain aikuiset .

Eduskunnassa "pakkoruotsia opiskelevat" -15 läht.
Juha Sipilä (kesk) ruotsi
Aino-Kaisa Pekonen (vas) ruotsi
Kristiina Salonen (sd) ruotsi
Jouko Skinnari (sd) englanti
Jani Toivola (vihr) ruotsi
IL
JK. myös Ranskan,Englannin,Venäjän kielen "opiskelijoita" useampikin.

Jairi Palonen

Yhden pienen ja vähän puhutun kielen opettelu vieläpä samalla tuntimäärällä, kuin mitä käytetään maailman eniten puhuttuun (englanti) kieleen on järjetöntä, ja joka haittaa kipeästi muiden tärkeämpien kielien opiskelua.

Ainoa keino monikielisyyteen on vaihtaa pakkoruotsi pakkoenglantiin ja yksi muu vapaasti valittava vieras kieli jokaiselle, niin jopa talouselämämme kiittää ja kumartaa

.Meidän kenenkään ei pidä kuitenkaan sortua ajattelemaan saatikka kirjoittamaan, jos omasta äidinkielestä kiinnostuminen ,taikka kirjoittaminen olisi jotenkin ruotsalaisuutta taikka ruotsinkieltä vastaan.Nyt elämme suomenkieleisen kansaosamme valtakautta. Suomenkielinen enemmistö ylläpitää Suomen ruotsinkielisyyttä/pakkoruotsia eduskunnan päätöksillä, joka pakottaa koko kansaa tähän alistumaan.

Ruotsinkielisyys on kuitenkin "näivettymässä" Suomessa ei suinkaan suomenkielen ylivallan takia vaan globaalin englanninkielisyyden sekä maahanmuuton seurauksena, käytännössä enganti on tullut suomessakin kaupalliseksi kieleksi monellakin kansaivälisillä aloilla.

Pakkoruotsi on epätoivoinen RKP:n poliittinen valtapeli, pitää yllä tätä kallista kaksikielijärjestelmää, joka ei sovellu 2000-luvulla ympärillä olevaan muutokseen, sekä muuttuvaan globaaliseen kieliympäristöön , tämän pitäisi päättäjätkin tajuta, eikä jarruttaa luonnollista kielten kehitystä.

Mallia voisi ottaa vaikka Ruotsista, taikka Ahvenenmaalta, niin johan monikielisyys lisääntyisi.

Harri Tapani

Satavuotisjuhlien kunniaksi Teosto aiheutti ongelman, jopa Maame-laulukin blokattiin Youtubesta:

"kappaleiden Youtube-blokkauksesta – Suomi on ainoa maa, jossa Maamme-laulun kuuntelu on estetty"

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005470406.html

Ihmettelinkin kun hyvin toiminut Smart-tv alkoi kieltäytyä näyttämästä useita suositeltuja Youtube videoita esim matkakuvauksia "route 66" tieltä, niissä kun joissain oli taustalla musiikkia...