Sunnuntai 21.7.2019

Finlandia-voittaja junttiheitostaan Terholle tv:ssä: ”Keneltä pitäisi anteeksi pyytää – Toivottavasti pukki tuo isomman pipon”

Luotu: 
30.11.2017 08:41
Päivitetty: 
30.11.2017 08:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvassa eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.), joka vaati Finlandia-voittaja Juha Hurmeelta anteeksipyyntöä junttikommentin johdosta. Arkistokuva.
|

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Juha Hurme vastasi kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) vaatimukseen anteeksipyynnöstä Ylen aamu-tv:ssä. Hurmeen mielestä vaatimus oli hurja, sillä kiitospuhe oli humoristinen.

Puheen tarkoitus ei ollut Hurmeen mukaan pilkata tai nimitellä ketään. Hurmeen mukaan kaikki tilaisuudessa olleet tajusivat tämän.

– Keneltä pitäisi anteeksi pyytää, pyydetään reiluna ihmisenä nyt Sampolta, anteeksi, että puheeni lempeä huumori, jota et yhtään ymmärtänyt, sai sinut tuollaiseen hätäiseen ulostuloon henkisestä kaapistasi, toivotan siunauksellista adventin aikaa ja että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon. Nyt on anteeksi pyydetty joten kaikki hyvin, Hurme sanoi aamu-tv:ssä.

Hurme herätti kohua eilen palkintotilaisuudessa pitämässään kiitospuheessa.

Lue myös: Junttikommentti oli liikaa: Ministeri toivoo Finlandia-voittajalta anteeksipyyntöä

– Opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti, hän sanoi puheensa lopulla.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terho twiittasi puheen jälkeen, ettei nimittely edistä kielikeskustelua tai avaa kenenkään maailmankuvaa ja toivoi Hurmeelta anteeksipyyntöä.

Toimittaja Jorma Melleri arvioi Vapaavuoron blogissaan, että teatteri- ja kirjamies Hurme on vallaton ”veitikka ja omaperäinen persoona”.

–Hän on kansanvalistaja, jolla on usein yllättäviä ja uusia näkökulmia vanhoihin asioihin. Hän on luova hullu ja tiukka ammattilainen. Hurme on paitsi hyvä kirjoittaja myös mainio puhuja. Hänessä on aavistus Topeliusta ja Turkkaa, maagista puheenpartta ja intohimoista tarinaniskijää, Melleri kirjoittaa kirjallisuuteen keskittyvässä blogissaan.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jairi Palonen

" Finlandia-voittaja Juha Hurme piti väkevän puheen ruotsin kielen puolesta,Finlandia-palkinnon kiitospuheet nousevat toisinaan arvoon arvaamattomaan. Tämänvuotinen voittaja Juha Hurme otti tiukasti kantaa ruotsin kielen.Tärkeimmät oppi-isäni ovat olleet Elmer Diktonius, Edith Södergran, Gunnar Björling, Runar Schildt ja Lars Huldén. He ovat opettaneet minulle kaiken, mitä pitää osata, jotta voittaa Finlandia-palkinnon puolesta." " Tosin Elmer Diktonius oli suomenruotsalaisten modernistien joukossa poikkeus siinä mielessä, että hän kirjoitti myös suomeksi, vaikka suurin osa teoksista ilmestyikin ruotsiksi .Kiitospuheessaan Juha Hurme lausui "Opetelkaa ruotsia, juntit.

Jos suomen historian valossa tätä tarkastelee, aapista ja raamattua lukemalla ei juuri muuu kirjallisuuden sivistys suomalaisilla noussut, siitä piti huolen ruotsinkielinen sivistyneistö, joka kaikella tavalla yritti estää suomalaisen sanan ja lehdistön vallata alaa suomessa, meidät haluttiin olevan juntteja.

Äskettäin : Ajatuspaja e2:n ja Magman tutkimuksissakin on mielenkiintoinen prosenttiluku. Kaikista kaksikielisissä kunnissa asuvista ruotsinkielisistä 56% käyttää usein tai ainoastaan suomea asioidessaan viranomaisten kanssa". Mihin me nykyisessä laajuudessa kalliita suomenkielisten järjestämiä ruotsinkielisiä palveluita tarvitaan? Kun kielivähemmistökin luonnostaan käyttää "meijån" juntin kieltä !

Itse toteaisin meistä junteista:Jos ruotsin kieli olisi rikkaus Suomessa, se kantaisi itse itsensä, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Jos ruotsin kieli kuuluisi suomalaiseen identiteettiin, suomalaiset osaisivat tai sitten he opiskelisivat sitä vapaaehtoisesti, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Ruotsin pakottaminen koko kansalle, alleviivaa ruotsin tarpeettomuuden. Tarpeettomuuteen panostaminen ei millään voi olla rikkaus, vaan se on rasite, ja iso kuluerä, johon valtaväestö alistetaan maksamaan "pakosta"
Suomi 100-vuotta ja ollaan vieläkin"juntteja"

Eero Nevalainen

Klassinen temppu jossa ensin heitetään solvaus, sitten syytetään reagoijaa siitä että tunnistaa solvatun tahon itsessään, sitten sanotaan että "heh heh se on vitsi älä ota vakavasti".

Tuolla tavalla saa leijutettua ilmaan asioita joita vaan saa sanoa ja joihin ei saa reagoida.

Väittäisin että kuitenkin tuo oli tarkoitettu otettavaksi vakavasti. Jos joku oikeasti väittää että ruotsi laajentaa maailmankuvaa niin paljon että joku on ilman sitä "juntti", niin kyllä se on vain lievästi parempi versio jostain historiallisesta näkemyksestä, jossa suomenkielisyys tekee jo sinällään sivistymättömäksi (ja tämä korjataan sitten opettelemalla ruotsia).

Tässä on myös aikamoinen kaksoisstandardi... jos itse kutsuisin pakkoruotsin puolustajia "manipuloiviksi narsisteiksi" ja joku RKP:läinen älähtäisi, niin sittenhän voisin vaan sanoa että "joo no kiitos kun itse ilmoittauduit".

Gun-May Arffman

Juuri näin Eero Nevalainen. Nykyään sekin merkitsee kuka saa heittää "läpällä." Jos heität läpällä asiaa, joka voidaan katsoa kiihottaminen kansanryhmää kohtaan, niin tuomio tulee että paukahtaa. Huumorikin on sallittu enää vain tietyille tyypeille.

Risto Mikkonen

Eiköhän kulttuuriministerin reaktion takana ole hänen puolueensa olematon kannatus. Heidän pitää löytää se kadonnut kansa kiireesti ennen vaaleja tai sossut, persut, kokoomus, vassarit, vihreet ja mitä niitä onkaan vie potin. Jos ministerillä olisi kaikki palikat kasassa omasta takaa niin ei tartteisi käyttää arvovaltaista asemaansa tällaisiin lillukan varsiin. Suomalainen kulttuuri on huonoissa käsissä silloin kun sitä rahoittava ministeri tuhraa aikansa ja arvovaltansa tällaiseen. Onneksi me kansa olemme viisaampia ja jatkamme kulttuurimme tekemistä riippumatta poliittisten suhdanteiden heilahteluista. Kylmä totuus on jälleen kerran se, että viisaus voittaa.

Esko Kotilainen

Pakko ruotsia en kannata,mutta totta kuitenkin,junttihan se on, jos ei virallisesti kaksikielisessä valtiossa osaa kuin toisen kielen.
Joten tämä junttius koskee myös ruotsinkielisiä.
Täällä Norjassa pidetään ruotsalaisia aika juntteina,koska eivät osaa norjaa.
Suomalaistenkin pitäisi osata norjaa,onhan Norja pohjoismaiden rikkain maa.Kielellisestikin kolme virallista norjan kieltä,puhummattakaan lukemattomista murteista.
Rahaa ei varmaankaan tarvitse mainita.Juntit,he,he.

Harri Kota-aho

En ymmärrä miksi kielten osaaminen ja oppiminen oli joltain pois tai jopa kiellettevää koulussa. Sehän on henkistä pääomaa jolla maailma avartuu. Ennemmin olisin huolissani tuloeroista, syrjäytymisestä. Ei Suomen pieni kansa voi käpertyä sisäänpäin ja kehittyä samaan aikaan ellei hyväksytä,että ollaan menossa maailmaan, jossa rajat alkavat poistua internetin tuomista uusista mahdollisuuksista. Tottakai valtakunnanrajat säilyvät,mutta muutos on käynnissä bittiavaruudessa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
En ymmärrä miksi kielten osaaminen ja oppiminen oli joltain pois tai jopa kiellettevää koulussa.
Sanoppa muuta. Isollaikäpolvella ei ollut mahdollisuutta ilmaiseen kieltenopiskeluun. Vain niillä joilla oli varaa opiskella ylioppilaaksi. Muiden oli tyydyttävä työn tekemiseen tai ammattikouluun jossa kieliä ei opiskeltu.
Nyt vanhempana harmittaa kun lapsenlapsetkin suoltaa kieliä kuin tyhjää .
Netin käytössäkin ongelmia kun ei ole Englanninkielen taitoa.
Sen verran on Ruotsia ja Ranskaa alani koulussa oppinut että keittokirjoista ymmärtää raaka-aineet ja muut ammattisanastot. Kielioppia ei ollut eikä edm.kielillä pysty puhumaan.
Mikään oppi ei ole turhaa.

Markku Lehto

Melkoisen herkkänahkainen poliitikko tämä Sampo Terho. Ja mitenkä juuri hän veti "herneen nenään" Hurmeen heitosta ? Kaikkea muuta saa kulttuuri-ihmisiltä tulla suusta, mutta ei kommenttia toisen kotimaisen opiskelusta. Miksiköhän tuota ministerin kommenttia voisi kutsua ? Vapaaksi kulttuuripoliittiseksi keskusteluksi ?

Lär dig Svenska 60-luvulta läpikäyneenä ja ruotsin ehdot suorittaneena.

Janne Pohjala

Niin, junttejahan me turaaniseen sukuun kuuluvat olemme. Antakaa tälle kirjailijalle RKP:n Freudenthal -mitalli, koska opithan hän on jo omaksunut:

"Suomalaiset eivät olleet voineet, rotunsa jäsenkansaa kun olivat, luoda ennen ruotsalaisten valloitusta mitään omintakeista kulttuuria."

"Kukahan tahtoisi käyttää aikaa ja nähdä vaivaa näitten kehittymättömällä kielellä kirjoitettujen teosten tutkimiseen."

"Ruotsia puhuva sivistynyt luokka kuuluu ruotsalaiseen kansallisuuteen, joka näin ollen oli ollut ja on edelleenkin valtiaskansa."

"Ruotsin kieltä puhuva sivistyneistö kuuluu toiseen, lahjakkaaseen ihmisrotuun, suomalaiset ovat vastaisuudessakin kykenemättömiä luovaan henkiseen toimintaan."

"Historiasta tiedämme, että niillä kansoilla, jotka kuuluvat turaanilaiseen kansansukuun, ei ole mitään erikoisia luonnonlahjoja itsenäiseen edistymiseen sivistyksen eikä viljelyksen alalla."

"Ei mikään muu kansa Euroopassa ole osoittanut niin vähän taipumusta itsenäiseen asemaan kansojen joukossa kuin suomalainen ja ylipäänsä koko turaanilainen suku."

"Älyllisessä suhteessa suomalaiset eivät vielä vetäneet vertoja muille kansoille."
"Ruotsalaisen talonpojan mielestä suomalainen ammattitoveri on alempi olento, erämaiden pölkkypää, joka kaikissa suhteissa on hänestä jäljessä."

fi.m.wikiquote.org/wiki/Axel_Olof_Freudenthal

Harri Kota-aho

En tiedä minkä ikäinen olet, mutta itsetuntosi ei ole ajan tasalla. En tiedä onko kirjoitus vitsi tai tosissaan kirjoitettu. Historialle emme voi mitään. Meillä ei ole mitään hävettävää historiastamme päin vastoin ollaan suomalaisia.

Janne Pohjala

Ai että minun itsetunnossani on vikaa kun tuo on ollut sata vuotta RKPn perustajan nimissä jaetun "ruotsalaisia arvoja" edustava palkinto.

Ainoan kultaisen Freudenthal mitalin koskaan saanut Elisabeth Rehn oli palkintolautakunnassa.

Palkitsiko aatteen mukaan kun Juhalla on arvot kohdallaan?

Jairi Palonen

Suomen historia ei tunne stabiiliutta. Ei ole koskaan ollut olemassa staattista, täysin alkuperäistä suomalaisen kulttuurin ilmentymää. Ajan myötä kulttuurimme muuttuu ainakin kahdella tavalla, suomalaiset luovat itse uusia kulttuuri-ilmiöitä ja suomalaiset omaksuvat meemejä muilta kansoilta.

Suomalaiset itse päättävät, mitä he pitävät omaksumisen arvoisena, Kieli on yksi identtiteetti suomalaisilla - .... ruotsin kieltä itsenäisyyden aikana ei ole pakolla saatu oppimaan , eikä myöskään suomen kieltä ruotsin eikä "venäjän" vallan alla tuhottua.

Atso Eerikäinen

En ole tarvinnut ruotsia sitten yo-kirjoitusten, joihin pänttäsin ruotsia sen verran, että pääsin a:lla läpi. Miksi pitäisi opiskella ruotsia? Ei ruotsilla pärjää missään päin maailmaa, jossa olen asunut ja työskennellyt. Yhdysvalloissa asuvat riikinruotsalaisetkin unohtavat kielensa jo toisessa polvessa. Suomalaiset hallitsevat suomenkielen vielä kolmannessa polvessakin.

Suomessa ja varsinkin Ruotsissa pitäisi panostaa kiireemmiten arabian opiskeluun, sillä seuraavassa sukupolvessa 2050-luvulle tultaessa enemmistö Skandinaviassa asuvista on lähtöisin Lähi-Idästä ja muista aavikon muslimimaista. Sitten voi jo alkaa varautua afrikkalaisten massamuuttoon ja opiskella bantukieliä ym. sikäläisiä murteita. Tosin eivät kantasuomalaiset taida enää seuraavaa sataa vuotta loppuun asti nähdäkään, koska syntyvyys laskee nollaan (kännykkä on parempi leikkikaveri kuin puoliso ja lapset, joita pitäisi tehdä vähintään 4, samaan tahtiin kuin lapsirakkaat muslimit jälkeläisiä tehtailevat).

Joku kaukonäköinen voisi ihan hyvin ehdottaa kiinankielen pakollistamista kouluissa, koska Suomessa ei kohta ole muita kuin kiinalaisia yhtiöitä, ja enemmistö työvoimasta niissä tulee olemaan Kiinasta, ja tehtaat pystyvät toimimaan häiriintymättä, vaikka suomalaiset lakkoilevat.