Sunnuntai 26.5.2019

Tämän takia SDP:n rivit repesivät – Eveliina Heinäluoma: Selvitys paperittomista puuttui

Luotu: 
30.11.2017 15:45
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    SDP:n rivit repesivät kahtia Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoisessa äänestyksessä. Arkistokuva. Nuolta painamalla pääset näkemään valtuuston äänestyskartan.
  • Kuva: Helsingin kaupunki / Kuvakaappaus
    Kuva
    Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoisessa äänestyksessä paperittomien terveyspalveluiden laajentamisesta SDP:n valtuustoryhmän rivit repesivät kahtia.
|

Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoisessa äänestyksessä paperittomien terveyspalveluiden laajentamisesta SDP:n valtuustoryhmän rivit repesivät kahtia, kun kuusi demarivaltuutettua päätyi kannattamaan ja kuusi vastustamaan ehdotusta.

Valtuusto hyväksyi palveluiden laajentamisen Veronika Honkasalon (vas.) aloitteen mukaisesti äänin 45–39 eli kuuden äänen enemmistöllä. Punaisella äänestysnapilla valtuutetut kannattivat SDP:n Eveliina Heinäluoman esitystä palauttaa asia vielä valmisteluun.

Omassa Facebook-päivityksessään sekä blogissaan Heinäluoma selventää nyt, miksi vaa’ankieliasemaan jääneen SDP:n rivit repesivät äänestyksessä ja kuusi äänesti hänen ehdotustaan vastaan. Taustalla on hänen mukaansa viime keväänä käynnistynyt selvitys turvapaikanhakijoiden ja paperittomien palvelutarpeista Helsingissä.

Selvitysryhmän viimeinen kokous oli tiistaina, ja sen loppuraportti valmistuu vasta joulukuussa.

–Työryhmä on tehnyt laajan selvityksen, joka kattaa muutakin kuin peruspalvelut. Päätöksentekijöinä meidän tulisi saada tämän asiantuntijaryhmän selvitykset ja näkemykset luettavaksi ennen kuin teemme asiassa päätöksiä, kirjoittaa Heinäluoma.

–Nyt nämä selvitykset eivät ole olleet päätöksentekijöiden käytettävissä.

Omalla vastaehdotuksellaan Heinäluoma halusi palauttaa asian valmisteluun, jotta asiantuntijanäkemykset olisi ehditty huomioida päätöksessä.

Hänen päivitystään kommentoi ensimmäisenä kokoomuksen varavaltuutettu Laura Rissanen, joka muiden kokoomuslaisten kanssa asettui keskiviikkona Heinäluoman esityksen taakse.

–Kiitos, Eveliina, tästä. Samoilla linjoilla kanssasi, Rissanen toteaa.

SDP:n valtuutetut käsittelivät Heinäluoman ehdotusta myös ennen valtuuston kokousta pidetyssä ryhmäkokouksessa. Demarivaltuutetut olivat jo kokouksessa jakautuneet kahtia, vaikka palautusehdotuksen jättänyt Heinäluoma on valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Hän painottaa, että erimielisyyksistä huolimatta demareilla ”oli yhteinen näkemys siitä, että paperittomien tilanteeseen pitää löytää kestävä ratkaisu”.

–Puolet ryhmästä näki asian palauttamisen valmisteluun perusteltuna ja toinen puoli painotti sitä, että asiaan tulee nyt saada ratkaisu. Molemmat kannat olivat hyvin perusteltuja ja pitkään pohdittuja, hän toteaa.

–Tilanteeseen ja paperittomien ihmisten asemaan pitäisi mielestäni kyetä löytämään kestävä ratkaisu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Mutta peruss-kepulaisillahan se on hallituksessa ollut koko aika onkelmia noudattaa perustuslakia.

Turhaa draamaa paperittomien palveluista? – Professori: Helsinki vain noudatti perustuslakia.
US 30.11-17
Käyttävät "vastustamista" vaalitäkynään. Kuten jo oppositiossa "vastustaessaan" Kreikan II-tukipakettia 56 mrd.
III-tukipaketti menikin jo -15 kummankin puolueen eduskuntaryhmiltä Kyllä äänillä 86 Mrd.

Eero Pekonen

Kunnan yleiseen toimialaan ei kuulu ulkokuntalaisten tai laittomasti maassa olevien avustaminen tai palvelujen tuottaminen heille. Valtuuston päätös menee todennäköisesti nurin, jos joku helsinkiläinen osaa tehdä valituksen. Onko asian esitellyt virkamies (tai joku saamarin pormestari) laittanut päätökseen eriävän mielipiteen? Jos ei ole, niin kyse on ilmeisesti virkavirheestä. Ai niin, eihän näillä nykyisillä poliittisilla esittelijöillä mitään virkavastuuta taida olla.

Pekka Hovatov

Jos jollekin ryhmälle tarjotaan palveluita ilmaiseksi ja muut joutuvat niistä maksamaan on se perustuslaissa olevan yhdenvertaisuuspykälän vastaista. Eli jos Helsinki maksaa laittomille maassaolijoille ilmaisen hoidon tulee myös Helsinkiläisten hoito olla ilmaista, ainakin Helsikiläisille, mahdollisesti kaikille Suomalaisille. Onko mahdollista mennä veronmaksulakkoon kunnallisveron osalta?? Tietysti jos siirtäisi kirjat vaikka Espooseen tai vaikka 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Tallinnaan, sieltähän Suomen 100-vuotis juhlajuomatkin tuotiin Suomeen, asuisi kuitenkin Helsingissä ja kuluttaisi kuitenkin infrastruktuuria kuten mamut. Täytyy alkaa kehittämään ideaa...

Harri Tapani

Uudella Seelannilla on ollut hiukka eri linja että eivät terveydenhuoltonsa kanssa joutuisi maksumiehiksi:

"Uusi-Seelanti kieltää lihavilta maahanmuuton [...] koska he olisivat taakka terveydenhuoltojärjestelmälle."

https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/200711206874821_ul.shtml

"Uusi-Seelanti epäsi työluvan – laihduttanut kokki on liian lihava

Albert Buitenhuis on liian lihava elääkseen Uudessa-Seelannissa, kertoo BBC. Eteläafrikkalaisen kokin ja hänen vaimonsa työluvat jätettiin toukokuussa uusimatta, syynä 130-kiloisen miehen paino. Pariskunta on elänyt ja työskennellyt Christchurchin kaupungissa vuodessa 2007."

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002663886.html

Tapio Mäkeläinen

Hyvien Asioiden Korin täyttäminen kestää ikuisesti.
Vihervasemmiston tavoite on tietysti pyrkiä saamaan jokainen tänne päässyt myös jäämään.
Syyn tähän jokainen aikuinen arvaa. Erilaisia julkisista varoista rahoitettuja konklaaveja piisaa , Pakolaisneuvontaa yms.
Itse kannatan valikoivaa , työperäistä maahanmuuttoa kovasti mutta tämä Open Door for all; nix.
Mehän tarvitaan valikoivaa muuttoa jo pelkästään paikkaamaan koko ajan kasvavaa koulutetun nuorison maastamuuttoa.
Heidän vetovoimatekijänsä ovat muualla kuin pysähtyneessä holhous-ja kielto Suomessa. Puhumme tuhansista ja menetetty koulutuspanos on yli 100000€ / hlö.