Keskiviikko 14.11.2018

Seppo Kääriäinen: Kysely tarjoaa hallitukselle yhden johtopäätöksen – ”Ihmiset odottavat nyt päätöksiä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.12.2017 08:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, kansanedustaja ja entinen puoluesihteeri Seppo Kääriäinen arvioi, että sote-uudistus heiluttelee nyt kolmen perinteisen suuren puolueen kannatusta.

–Riippuen siitä mitä sotessa tapahtuu nyt lähiviikkoina tai kuukausina, niin se muovaa puolueiden voimasuhteita ehkä merkittävimmin, Kääriäinen sanoo Uudelle Suomelle.

–Tämä viivästyminen ja epävarmuuden vellominen, kun ei tiedetä, mikä on aikataulu tai mikä on lopputulos, niin sen aistii jo kentällä, että ihmiset odottavat jo päätöksiä. Jos hallituspuolueet haluavat tehdä tästä jonkun johtopäätöksen, niin se on se, että nyt täytyy päästä sopuun näistä loppuasioista mahdollisimman pian, hän jatkaa.

Ylen tuoreessa puoluekannatusarviossa kokoomus on yhä suurin puolue, mutta sen kannatus laski edellisestä mittauksesta hieman, 0,5 prosenttiyksikköä 22,3 prosenttiin. SDP nousi 1,3 prosenttiyksikköä 19,7 prosenttiin ja keskustan kannatus pysyi ennallaan 17,4 prosentissa.

Keskustan kannatus laski miltei yhtäjaksoisesti viime vuoden heinäkuulta aina tämän vuoden syys-lokakuulle saakka 21,8 prosentista 15,8 prosenttiin. Kahdessa edellisessä mittauksessa gallupviisari on osoittanut 17,4 prosenttia. Onko lasku nyt pysähtynyt, Seppo Kääriäinen?

–Se antaa varovaisia viitteitä siitä, että ehkä aallonpohja on nyt käyty. Mutta on parempi, että gallupeista ei pitkälle meneviä johtopäätöksiä tee. Varovaisuus on viisautta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Niinpä, onhan se hämmentävää kun yritetään tehdä muutos siihen suuntaan,että ihmiset pääsevät helpommin lääkäriin.Näiden uudistajien kannatus laskee.Perisuomalainen tapahtuma, uudistaa pitäisi,mutta niin ettei muuteta mitään?

Pasi Käyhkö

Jospa tässä Soteuudistuksessa olisikin kyse paremmasta. Mutta, nythän tämä on ollut kahden hallituspuolueen, Keskustan ja Kokoomuksen, etujen tavoittelua. Siniset kolmantena myötäilee etenkin Keskustaa kiitoksena viidestä ministerin vakanssista.

Kalevi Salonen

Kääriäinen ei näytä lainkaan ymmärtävän tilannetta. Ongelma ei suinkaan ole sote-uudistuksen viivästyminen vaan se, että yritetään päättää sote-uudistuksesta, joka oikeasti on jotain muuta kuin sote-uudistus. Vähin erin ihmisille paljastuu mistä on kyse ja silloin hallitusta viedään.

Yleensä päätöksiä tehdään lähtien vaihtoehdoista, joiden hyvät ja huonot puolet on arvioitu. Nyt taas on toimittu niin, että on sovitettu yhteen kaksi puoluepoliittista tavoitetta, jolloin itse sotesta ei ole juurikaan muuta tietoa kuin kauniita toiveita.

Mielestäni Hetemäen hallituksen sote-uudistuksen säästöille esittämä taustoitus (http://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/sote-jarjestelm...) kuvaa mainiosti missä mennään. Hänen esittämänsä viisi perustelua kun sopisivat yhtä hyvin - ja osin jopa paremmin - nykyisen terveydenhuoltomallin kehittämisen perusteluiksi.

Mikko Toivonen

Kysymyksessä voi myös olla se "muinainen äly", aivan kuin vastaava muinainen kaunotar laulu.

Ei olla enää täydessä ymmärryksessä siitä mitä sote ja makuntahallitus oikeasti tulee ihmisille tuomaan (heikentynyt palvelu, saatavuus, ja korkeampi hinta). Maakuntahallin osalta 100% tyhmyys ja tarpeettomuus. Ainoa mitä saadaan on isännille palkkiovirkoja vailla vastuuta ja tulosta.

Jos on ostettu hallituksen ja sen ajureiden fake news perustelut, niin hyvinkin saatetaan uskoa, että tekeillä olisi hyvä asia.
Ei ole vaan itsenäisen historian Suomen suurin itseaiheutettu vahinko ja haitta, jossa hyvähkö perustuki ihmisille tuhotaan alueellisesti ja jonka saatavuus heikennetään samalla kuin suurempi kulu siirretään verovaroista pörssirahastajille,

Uudistus olisi mahdollista toteuttaa oikeinkin ja aina ilman maakuntahallintoa. Nyt oikeasta ei ole hiventäkään löydettävissä

Tapio Mäkeläinen

Olen muiden kanssa samaa mieltä että kansa tajuaa että kisaa käydään muusta kuin sosiaali- ja terveyspalveluista. Kerranki sanonta; Lapsi menee pesuveden mukana , pitää täysin paikkansa.
Maakuntamalli 18 alueella on täysin järjenvastainen hanke 5,5 miljoonaisessa maassa, jonka väki valuu etelään kihtyvällä tahdillla. Se on Kepun viimeinen keino roikkua vallan kahvassa koska puolue on lopullisesti menettänyt mahdollisuutensa Oulun eteläpuolisissa kaupungeissa.
Pitkän päälle olisi parempi kaataa sekä sote että maakuntahallinto suuremman vahingon välttämiseksi. Kaatui Neuvostoliittokin mutta Venäjä jäi.:)
Pörriäiset ja Pajulinnat kyllä pysyy pystyssä.

Niilo Mäkelä

Koen saavani huonompaa ja kalliimpaa palvelua jos toteutuu eli vastustan ja uudistuksen takana on kokoomus yksityisten rahastajien asialla jota tukee Sipilä ei tarvita myöskään maakuntahallintoa eläkeviroiksi kepulle sekä hallituksen koossapitävät loikkarit eivät ansaitse kannatusta 1,1% sekin on liika.

Seppo Simonen

Mikään ei muuttua saa eilispäivän lehdet haluat uudelleen näin Aki Sirkesalon laulun sanoin voi kuvailla Sote ja maakunta uudustuksen vastustusta kommenteissa. Valinnan vapaus rajoitetuin palveluseteleineen on kauhistus vaikka se on potilasasiakkaan hyväksi ja pakottaa palvelujen tarjoajat laittamaan parastaan. Maakuntauudistus vähentää rajusti byrokratiaa nyt on 295 kuntaa päättämässä ja uudistetussa on vain 18 päättäjää. Martti Hetemäki Valtiovarainministeriön Kansliapäälikkö valistaa meitä että olemme pakotettuja uudustuksiin sillä väestökäyrä levenee kun yli 75 vuotisten määrän kasvaessa, mikä sinällään on merkki hyvästä yhteiskunnasta.

Harri Kovala

Seppo, ei ne 295 kuntaa mihinkään häviä, tai niiden hallinto. Maakuntien hallinnot tulevat vain vielä kuntien hallintojen lisäksi. Maakunta hallinnon ymmärtäisi, jos kuntien veronkanto-oikeus lopetettaisiin samalla mutta näinhän ei käy.

Kalevi Salonen

Muutosvastarinnaksi väittäminen ei riitä hallituksen sote uudistuksen puolusteluksi. Myöskään Hetemäen perustelut eivät vakuuta, koska samat toiveet - siis nimenomaan toiveet - voitaisiin asettaa myös nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiselle.

Esimerkiksi Hetemäen perustelut, että vanhusten laitoshoidon vähennys toisi säästöjä tai, että tuottavuutta voidaan parantaa hyödyntämällä työvoiman suurta luonnollista poistumaa, ovat täysin naurettavia. Nehän ovat pelkästään yleisluontoisia toiveita. Ihmettelen suuresti miten tyhminä kansalaisia pidetään. Se syö uskottavuutta ainakin niiden silmissä, jotka vaivautuvat vähänkään ajattelemaan.

Josa Jäntti

Eräs painavimpia syitä keskustan heikentyneeseen kannatukseen on puolueen nuiva suhtautuminen eläkeläisiin. Heitä on 1 500 000 työeläkeläisessä aika suuri joukko keskustalaisia - enemmän kuin ennen . Sosiaali - ja terveysvaliokunnassa puolueen edustajat olivat suurin vaikuttajaryhmä eläkeindeksin muuttamisen hylkäävässä päätöksessä !

Pekka Hovatov

Tämän hallituksen aikana ei ole kenenkään suomalaisen oikeudet tai palvelut parantuneet. Rahat on ohjattu maahanmuuttajien ja laittomasti maassa olevien ylläpitoon. Hallitukset jäsenet kyllä hallitsevat "tyhjä lässytyksen" ja poliittisen jargonin. Todellisista teoista Suomen ja sen kansan eteen ei ole olemassa pienintäkään näyttöä, päinvastoin. Tämän hallituksen aikana on poliittisesti ja poliittisin tarkoitusperin johdettu poliisi toistuvasti polkenut Suomen perustuslaissa Suomen kansalaiselle taattuja perusoikeuksia häpeämättömästi, eikä loppua ole näkyvissä tuolle rikolliselle toiminnalle.

Per-ole Stenman

Asia on vaan yksinkertaisesti niin suurin osa äänestäjistä eivä enä koskaan halua olla mitän tekemistä keskustan kanns eläkeläiset työttömät joka te kiusatte turhaan muut köyhät ja vanhukset kenkä tule jos ei ennen niin vaaleissa pitä saada loppumaan näin hullua politiikka joka Sipilä teke.

Seppo Simonen

Eipä nykyinen hallitus näytä saavan juurikaan tukea teiltä arvon kommentoijat. Pentti Westerholm totea oikein muutos pitää tehdä mutta mikään ei muuttua saa.
Ei kelpaa kunnallisveroäyrin jopa puolitus, ei kelpaa kuntien tehtävien vähennys ja uudelleen organisointi, ei kelpaa kuntahallinnon keventäminen.
On ollut tarjolla parashanke, on ollut tarjollavastuukuntamalli ja nyt tämä sote/maakunta malli tämä viimeinen malli on kyllä menossa maaliin.

Kalevi Salonen

Ei kelpaa sellainen, mikä ei ole oikeansuuntaista - ei varsinkaan tämä viimeinen malli. Itse näen tilanteen hyvin selkeänä, että oikea malli olisi terveydenhuoltojärjestelmän yksinkertaistaminen äärimmilleen. Mukana olisivat valinnanvapaus, todelliset miljardisäästöt ja sujuvampi asioiminen sekä ennen kaikkea kaikki sote-uudistuksen tavoitteet saavutettaisiin. Lääkkeet ja hoidon saisi jokainen veroissa maksettavina, jolloin laskutus sekä Kelan ja sosiaalitoimen korvaukset hoituisivat automaattisesti säästäen miljardeja - ja satavarmasti (https://demokraatti.fi/mielipide-uusin-valinnanvapausmalli-sote-uudistuk...).

Mikko Toivonen

Yritin tuolla aikaisemmin varovasti vihjata, että Simonen taitaa katsella maailmaan vain vaihtoehdottoman putken läpi ja toimia sen putken kapean sisällön semaforina.
Toistan, että olisi palkitsevaa Simosellekin ottaa edes marginaalisesti selvää miten maailmalla toimitaan sote asioissa, tai hallintoasioissa ennenkuin ryhtyy rinta kaarella ajamaan nykyistä sote ja maakuntahallinto katastrofia kovin voimallisesti.
Sotea on nimittäin mahdollista varsin pienillä asioilla merkittävästi tehostaa ja kuluja todellisuudessa, eikä fake propagandassa, jopa vähentää. Maakuntahallinto taas on täysin turha ja vain haittaava kehitelmä.

Kunnalliset verotkaan eivät tule laskemaan, mutta maakuntahallinnon kustannukset otetaan takuulla tulevalla maakunta verolla, mikä ei edes tule pieni olemaan.

Kalevi Salonen

Jos kommenttisi tarkoitti, että Hetemäen tarinoita voi kyseenalaistaa sen takia, että hän olisi keskustalainen, olet väärillä jäljillä. Jos joku esittää jotain hyvin perustellusti, ei puoluekannalla ole mitään väliä. Mikäli muulla tavalla menetellään, ei ole paljoa toivoa sotesta tai mistään muustakaan. Voi olla, että tämä maa on jo politisoitunut pilalle.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #25

Oho Pasi Käyhkö jopa tuli tunnustus puoluetaustasta riippumatta voi tulla hyviä ehdotuksia. Palataan kuitenkin Martti Hetemäkeen jolla on sinun mukaan Keskustalainen tausta. Nimitys nykyiseen virkaan oli Jyrki Kataisen hallituksen aikaan ja Jutta Urpilaisen ministeriöön. Martti Hetemäen isä Päiviö Hetemäki johtava kokoomus vaikuttaja. Et mukamas usko hänen tarinoihin. eihän se ole uskonasia vaan tutkittua faktaa. Uskon kyllä ettet tue tai äänestä nykyisiä hallitus puolueita mutta ei sota yhtä miestä kaipaa.

Kalevi Salonen
Vastaus kommenttiin #26

Ilman mitään puoluesidoksia voin sanoa, että Hetemäen perustelut (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/235605-virkamies-vastaa-hus-pomon-4-sot...) sote-säästöille eivät ole mitään faktaa. Olen tuon mielestäni pitävästi osoittanut e.m. linkistä löytyvässä kommentissani. Samoilla perusteilla voitaisiin todeta, että nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän kehittäminen olisi paras ratkaisu.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #27

Kiitän Kalevi Salosen perehteneisyysyytä. Luin nyt aamulla hätäisesti STM asiantuntijaryhmän 3.10 lausunnon jossa Lasse Lehtonen oli yhtenä jäsenenä mukana. Ryhmän loppu yhteenvedossa todettiin että nyt uusi hallituksen esitys on parempi kuin edellinen perustuslakivaliokunnan hylkäämä esitys. Todettiin että 18 vastuu maakuntaa on liikaa. Lasse Lehtonen ei jättänyt eriäävää kannanottoa.
Lopputulemana että enemmistön polittinentahtotila ratkaisee Sote sekä Maakuntauudistuksen kohtalon.