Maanantai 17.6.2019

Tuleva oikeuskansleri Mehiläisen ja Siikalatvan hankkeesta: "Pelisäännöt selvennetään nyt"

Luotu: 
3.12.2017 11:08
  • Kuva: Alma Media arkisto / Kimmo Penttinen
    Kuva
    Ensi vuoden alussa oikeuskanslerina aloittava Tuomas Pöysti arvioi, että terveydenhuollon markkinakumppanuudet vaativa selkeät lakiin perustuvat pelisäännöt.
|

Sote- ja maakuntauudistuksen projektinjohtaja, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti arvioi, että terveydenhuollon markkinakumppanuudet vaativa selkeät lakiin perustuvat pelisäännöt.

Uutena oikeuskanslerina ensi vuoden alussa aloittavan Pöystin kommentti liittyy siihen, että valtiovarainministeriö (VM) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjasivat lauantaina Mehiläisen ja Siikalatvan kunnan hanke terveysaseman perustamisesta yksityisen Oulun Mehiläisen yhteyteen on laiton.

–Pulmia aiheuttaa terveydenhuoltolain valinnanvapaus joka säädettiin 2010 ja voimaan 2014. Pulma on, että nyt sote-järjestäjä on liian heikko ja hajanainen ja liian monessa asiassa mennään tuottaja edellä ja tuottajien ehdoin, Pöysti kommentoi Twitterissä.

 

 

Hän sanoo, että nykyisen terveydenhuoltolainkin valinnanvapaus vaatii vahvan järjestäjän. Järjestämisuudistus ja selkeät pelisäännöt ovat Pöysin mukaan "kiireesti tarpeen".

–Kilpailu ja voitontavoittelu hyväksyttävää kun ne lisäävät hyvinvointia ja yhdenvertaisuus turvataan. Hyvinvointi lisääntyy jos tuloksena parempia ja kustannusvaikuttavampia palveluita, ennaltaehkäisyä ja toimintakykyä ehkäisevää toimintaa, hän jatkaa.

 

 

Pöysti lisää, että hyvä yrityskansalaisuus, jossa yritys hakee uusia, parempia ja kustannusvaikuttavampia ratkaisuja on julkisen kumppanuuden ehto. 

–Vahva järjestäjä ohjaa viisaalla yhteiskunnallisella sääntelyllä hyvään yritykansalaisuuden toteutukseen. Pelisäännöt selvennetään nyt.

 

 

Valtiovarainministeriön mukaan Mehiläisen ja Siikalatvan kunnan suunnitelmassa on useita seikkoja, jotka eivät ole voimassa olevan lainsäädännön mukaisia. 

Siikalatvan kunta ja Mehiläinen ovat perustelleet sopimustaan sillä, että järjestelyllä helpotetaan Oulussa töissä käyvien tilannetta. Tämä ei kuitenkaan valtiovarainministeriön tulkinnan mukaan ole voimassa olevan lainsäädännön mukaan mahdollista julkisen terveydenhuollon järjestelmän piirissä. 

–Lainsäätäjä on tarkoittanut, että työskentelyyn ym. liittyvässä toisen kunnan alueella oleskelussa tarvittavat palvelut hoidettaisiin valinnanvapauden kautta, eikä siten, että perustetaan terveysasemia toisen kunnan alueelle. Ministeriön näkemyksen mukaan kunta ei voi perustaa terveydenhuoltolain mukaista terveydenhuollon järjestämistä varten terveysasemaa tai sen sivupistettä oman alueensa ulkopuolelle, ellei kyse ole yhteistoimintasopimukseen perustuvasta tehtävän hoitamisesta kuntien yhteistoimintana, VM toteaa muistiossaan.

Ministeriö lisää, että valinnanvapauden toteuttamiseksi henkilön on tehtävä terveyskeskuksen valinnasta kirjallinen ilmoitus sekä hoitovastuussa olevan kunnan että valitun kunnan terveyskeskukselle. 

–Näidenkin säännöksien lähtökohtana on, että valinta kohdistuu kunkin kunnan alueella olevaan terveyskeskukseen eivätkä säännökset mahdollista Siikalatvan mukaista järjestelyä, muistiossa huomautetaan.

VM sanoo myös, että kunnan yleisen toimialan osalta ei näytä olevan päätöksen perustelujen sekä terveydenhuoltolain valinnanvapaussäännöksien perusteella riittäviä perusteita perustaa toiseen kuntaan terveyskeskusta myöskään yleisen toimialan perusteella.  

–Tolkkua hommaan. Yhdyn ministeriöiden kantaan: Siikalatvan toiminta toisen kunnan alueella ei ole lainmukaista, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kommentoi Twitterissä.

 

 

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoi lauantaina yhtiön tutkivan ministeriöiden linjausta kaikessa rauhassa.

–Olemme mahdollisimman pian yhteydessä sekä ministeriöön että Oulun kaupunkiin. Tulkinta tuli meille yllätyksenä, hän kommentoi Ylelle.

Lue myös:

Siikalatvan ja Mehiläisen hanke puhuttaa: "Seuraavana lienee luvassa ämpäreiden jakamista"

Ministeriöt: Mehiläisen ja Siikalatvan ihmetystä aiheuttanut hanke on laiton

Mehiläisen ja pikkukunnan ennenkuulumaton temppu ihmetyttää – ”Yritys teki sen mihin politiikka ei pystynyt”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Sen verran kai on muistutettava, että Pöysti on ollut sote-maakuntahallintohankkeen virkamiesjohtajana ja että hanke on lähes yksimielisesti kaikkien valistuneiden kansalaiset täysin tuomitsema. Tämä mukaanlukien siis puolueettomat asiantuntijat.
Vehviläinen taas on tässa asiassa kommentoimassa kuin kani porkkanapellossa.

Marina Äimä

Mielestäni pitäisi, ottamatta tähän asiaan enemmän kantaa, kuitenkin erottaa toisistaan lainvastaisuus ja lain tulkinta. Mitään nykyisten lakien vastaisuutta ei varsinaisesti ole tässä asetelmassa, vaan kysymyksessä on menettely, joka nyt halutaan estää tulevalla lainsäädännöllä, jossa kuitenkin joudutaan ottamaan huomioon kunnallinen itsehallinto. Kunnilla on ollut useassa tapauksessa erilaisia virastoja toistensa alueella, mutta toki siitä on ensin sovittu po kuntien kesken.

Airi Mantovaara-puolakka

Olen kuukausi sitten vakavasti sairastuneen omainen. Onneksi olimme Rovaniemellä. Hän pääsi heti 21.30 hoitoon. Kaikki tutkimukset tehtiin ja lähete Ouluun. OYSiin. Missään välissä ei kysytty: "Onko Sinulla rahaa maksaa nämä hoidot?" Eikä meillä ollut ajatustakaan, "paljonko tämä kaikki maksaa?" Kun kysymys on eloonjäämisestä, ei oikeudenmukainen yhteiskunta kysy, onko Sinulla rahaa, vaan hoitaa. KIITOS LAPIN KESKUSSAIRAALA Rovaniemellä ja OULUN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA.