Keskiviikko 17.10.2018

Lääkärin havainto: "Merkittävä osa vastaanottoajasta kuluu sen läpikäymiseen, onko potilaalla varaa hoitoon"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.12.2017 12:13
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    HUSin hallintoylilääkärin mukaan asiakasmaksuilla rahoitetaan noin seitsemän prosenttia julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvioi, ettei Suomi ole onnistunut kovin hyvin hyvinvointivaltion perustavoitteisiin kuuluvasta ajatuksesta tarjota terveyspalveluja koko väestölleen potilaan varallisuudesta riippumatta.

Lehtonen viittaa muun muassa terveyskeskusmaksuihin. Hän huomauttaa, että asiakasmaksuilla rahoitetaan noin seitsemän prosenttia julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista. Lehtonen viittaa myös EU-selvitykseen, jonka mukaan Suomessa potilaat maksavat terveydenhuollon tuotteista ja palveluista kaiken kaikkiaan 19,9 prosenttia omasta kukkarostaan, kun luku EU-maissa keskimäärin on 15,3 prosenttia.

–Terveydenhuollon asiakasmaksujen vasta-argumenttina on ensinnä se, ettei terveyspalvelujen kuluttajalla välttämättä ole kykyä ja mahdollisuutta vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Asiakasmaksut eivät käytännössä olekaan kovin tehokkaita palvelukysynnän ohjaamisessa. Päivystykseen hakeudutaan Suomessakin käynnin suuremmasta palvelumaksusta huolimatta, eikä sairaana jäädä odottamaan halvempaa käyntiaikaa, Lehtonen kommentoi Puheenvuoron blogissaan

Toinen keskeinen vasta-argumentti liittyy hänen mukaansa maksuihin liittyvään sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen. 

–Tasasuuruiset asiakasmaksut ovat väistämättä taloudellisesti raskaampia vähätuloiselle kuin suurituloiselle henkilöille. Kun huono-osaisilla on muutoinkin enemmän terveysongelmia, jakaantuu maksurasitus sosioekonomisten ryhmien välillä varsin epätasaisesti. 

Kolmas Lehtosen listaama vasta-argumentti liittyy maksujen perinnän hankaluuteen. Hän sanoo, että asiakasmaksuja varten joudutaan rakentamaan monimutkaisia järjestelmiä ja lopulta maksut maksetaan usein toimeentulotuesta. Verotus onkin Lehtosen mukaan kustannustehokkaampi tapa kerätä väestöltä hoidon kustannusten korvauksia, kuin yksittäiseltä potilaalta joka käyttökerran jälkeen tapahtuva maksujen perintä.

Hän kertoo myös omia kokemuksiaan pidettyään yksityislääkärin vastaanottoa lähes kolmen vuosikymmenen ajan. 

–Olen omien potilaitteni osalta viime vuosina törmännyt ilmiöön, jossa merkittävä osa vastaanottoajasta kuluu sen läpikäymiseen, onko potilaalla varaa hoitoon. 

Tyypillinen potilas on Lehtosen mukaan pätkätöissä tai työttömänä oleva nuori mies, jolla on mielenterveysongelmia. 

–Kovin usein on kontrollikäynnillä käynyt niin, että potilas ei ole hakenut hänelle määrättyjä lääkkeitä, kun niihin ei ole ollut varaa. 

Toinen samankaltainen potilasryhmä ovat Lehtosen mukaan eläkkeellä olevat potilaat, joille erityisesti diabeteslääkkeet ovat taloudellinen ongelma. 

–Kliinisen farmakologian erikoislääkärin taustallani minun on jossain määrin tuskallista hoitaa potilaita, jotka ottavat diabeteslääkettään vain joka toinen päivä, kun siihen ei muuten ole varaa. Lääketieteellisesti on erittäin epätodennäköistä, että kummankaan mainitun potilasryhmän hoitotulos olisi toivottu, jos hoitosuositusten mukainen hoito ei taloudellisista syistä toteudu, hän huomauttaa.

Lehtonen muistuttaa, että myös sote-uudistuksen rahoitus perustuu osin asiakasmaksuihin. 

–Hallituksen suunnitelmien mukaan asiakasmaksuilla katettaisiin 1,45 miljardia euroa soten 18,5 miljardin euron (2015 kustannustason) kustannuksista eli 7,8 prosenttia. Asiakasmaksujen osuus nousisi jo lähtötilanteessa noin 200 miljoonalla eurolla nykytilanteeseen nähden.Sote-uudistuksen yhteydessä on käyty hyvin vähän keskustelua siitä, ovatko edes nykyisen suuruiset asiakasmaksut perusteltuja, hän kommentoi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Nyky hallitus on koko olemassaolon aikana pyrkinyt tietoisesti lisäämään eriarvoisuutta, eikä terveyden huoltokaan tee poikkeusta, vaikka pitkällä tähtäimellä katsottuna valtiolle olisi kaikkein edullisinta pitää ihmiset terveinä.

Nita Hillner

Minulla on monta omakohtaista kokemusta siitä ettei henkilöllä ole varaa lääkärin määräämiin lääkkeisiin. Esimerkki: Neurologi oli määrännyt erälle potilaalle lääkkeen, johon tällä ei ollut varaa. Samaan tarkoitukseen olevia lääkkeitä oli onneksi olemassa muitakin (eri vaikuttava aine). Valitsin yhden sopivan hintaisen ja pyysin terveyskeskuslääkärin kirjoittamaan tästä reseptin potilaalle. Halvempi lääke toimi niin kuin oli tarkoitus, kyseinen lääke ollut markkinoilla jo kauan. Neurolgin määräämä lääke oli uusi vasta markkinoille tullut, jolloin hintakin oli hirmuinen. Mutta valitettavasti meillä on myös ihmisiä, joilla ei varaa edes ns. halpoihin lääkkeisiin.

Esko Kotilainen

En tiedä miten Suomessa,mutta Norjassa apteekin on informoitava potilasta ja esitettävä vaihtoehtoiset halvemmat ,vastaavat lääkkeet potilaalle.Ja potilas valitsee.
Tosin Norjassa on kuitenkin ns.siniset reseptit jotka ovat ilmaisia kroonisista sairauksista kärsiville,eikä muutkaan lääkemääräykset potilaalle saa ylittää kustannuksiltaan ,olikohan se nyt 180 euroa,vuodessa.

Pekka Hovatov

Lääkärin havainto: "Merkittävä osa vastaanottoajasta kuluu sen läpikäymiseen, onko potilaalla varaa hoitoon"

Ei ymmärrä jutun otsikkoa. Juurihan Helsinginkaupungin valtuusto päätti että laittomasti maassaoleville annetaan kaikki terveydenhoito ilmaiseksi, tarviiko muka kantasuomalainen veronmaksaja sairaanhoitopalveluja, ottakoon toisen työn, että pystyy maksamaan lisää veroja, niin että vihreän- ja vasemmistopuolueen edustajilla riittää jaettavaan "kunniakansalaisilleen" ja koodaribusseihin Afrikkaan. Kyllä Suomalainen voi ihan hyvin kuolla "sorvin" ääreen, uupumiseen ja sairauksiin, kuten keskitysleireillä natsisaksassa aikoinaan tapahtui. Pääasia on että partalapsilla menee hyvin ja heille on taattu "hyvinvointivaltio", joka reagoi viipymättä, jos vaikka ruoka on "pahanmakuista" vastaanottokeskuksessa. Kuka siiderivalaan kokoinen suvakkinnainen nyt rikkinäistä ja sairasta gigoloa itselleen haluaisi.....

Pekka Hovatov

Ei ole olemassa mitään "paperittomia". He ovat laittomasti maassa olevia, jotka tulee poistaa Suomen valtakunnan rajojen ulkopuolelle viivytyksettä. Me Suomalaiset, sinun mainitsemasi "tavalliset kansalaiset" olemme omalla työllämme ja verorahoilla, jotka revitään selkänahastamme maksaneet tuo terveysjärjestelmän, joten jos meillä olisikin laajemmat palvelut, niin se pitää ollakin, koska me kannamme vastuun tuon järjestelmän kuluista, ei nuo sinun laittomat maassaolijat tai edustamasi vihreä puolue.

Raili Sergejeff

On kysymyksessä laajennettu terveyspalveluiden saanti, meillä suomalaisilla se on vieläkin laajempi.

Tässä vähän lukuja, lainaukset uutisesta juuri ennen paperittomien terveyspalvelujen laajentamisen hyväksymistä Helsingin valtuustossa.

Lisäksi tällä laajennetulla terveydenhoidolla voidaan ehkäistä esim. epidemioita rokotusten muodossa, siitä on hyötyä meille laajemminkin.

"Analyysi: Paperittomat käyttävät Suomessa harvoin julkisia terveyspalveluja – kielteisten turvapaikkapäätösten kasvu ei tuonut piikkiä tilastoihin"

"Kesä-syyskuussa noin 50 paperitonta käytti Helsingissä julkisia terveyspalveluja. Suurin osa oli neuvolakäyntejä. Espoossa käyttäjiä oli alle 20. Sosiaalipalvelujen käyttäjiä oli Helsingissä sata ja Espoossa 50.

Muista suurista kaupungeista esimerkiksi Porissa kolme paperitonta kävi lääkärin pakeilla, ja Turussa terveyspalveluihin hakeutui yksi ilman lupaa Suomessa elävä. Vastaajien joukossa oli pari yliopistollista keskussairaalaa ja suuri joukko kuntia, jonne ei hakeutunut ainoatakaan paperitonta.

Yllä esitetyt luvut ovat arvioita, koska potilaiden elämäntilanteesta voi olla vaikeaa saada tietoa."

"Kun kuluihin lisätään hätämajoitus ja oikeusapu, summa voisi karkeasti arvioiden nousta 0,7 miljoonaan euroon vuodessa. Tämä on noin 0,03 prosenttia Helsingin yli kahden miljardin euron terveys- ja sosiaalitoimen budjetista."

https://yle.fi/uutiset/3-9954722

Pekka Hovatov

"Lisäksi tällä laajennetulla terveydenhoidolla voidaan ehkäistä esim. epidemioita rokotusten muodossa, siitä on hyötyä meille laajemminkin."

- Epidemiat ehkäistään parhaiten poistamalla laittomastii maassa olevat henkilöt viivytyksettä Suomen valtakunnan rajojen ulkopuolelle.
Mahdatko yhtään tietää mitä maksaa jos kaikille laittomasti maassa oleville ja pakolaisille jaetaan samat rokotukset mitä Suomessa syntynyt saa elämänsä aikana??? Selvitä vaikka ensin yhden jäykkäkouristus rokoteannoksen hinta, siitä on hyvä aloittaa.

"Analyysi: Paperittomat käyttävät Suomessa harvoin julkisia terveyspalveluja – kielteisten turvapaikkapäätösten kasvu ei tuonut piikkiä tilastoihin"

- Väitteesi ei pidä paikkaansa, ohessa yksi tilastotieto viime vuodelta(2016) ja tämä koskee ainoastaan Helsinkiä.
- Laittomien maassa olijoiden käynnit äitiys ja lasten neuvolassa 2016, tilastotieto on Helsinkaupungin valtuuston pöytäkirjan liitteestä 21/2017
Potilaat 44, käynnit ja hoito asioinnit 90, lääkärikäynnit 2, terveydenhoitajakäynnit 88
Eli todistettavasta Helsingissä on majaillut vuonna 2016 44kpl laittomasti maassa olevia odottavaa naista. Tuo on pieni määrä mutta senkin palvelun hinta tulee olemaan kova, koska naiset synnyttää Suomessa ja pyrkii jäämään tänne , jonka jälkeen tulee perheen yhdistämiset + muut lisääntymiset, niin tuo 44 luku muuttuu hyvin nopeasti 300 joista kukaan ei tee töitä ja maksa veroja tänne, he ovat ainoastaan taakkana suomalaisille veronmaksajille. Nuo luvut on tarkkoja tilastoja, mutta meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä "partalapsien" ja naisten määrästä, jotka vaeltelee ja tekee rikoksia Helsingin aueella päivittäin, veikkaan että heitä on tuhansia, tuhansissahan on se luku mitä vastaanottokeskuksista on kadonnut edellä mainittuja henkilöitä.

""Kesä-syyskuussa noin 50 paperitonta käytti Helsingissä julkisia terveyspalveluja. Suurin osa oli neuvolakäyntejä. Espoossa käyttäjiä oli alle 20. Sosiaalipalvelujen käyttäjiä oli Helsingissä sata ja Espoossa 50."

- Edellisessä vastauksessani oli Potilaat 44, käynnit ja hoito asioinnit 90, lääkärikäynnit 2, terveydenhoitajakäynnit 88.
"Sosiaalipalvelujen käyttäjiä oli Helsingissä sata ja Espoossa 50"

- Mikä oli summa jolla keskimäärin tuettiin kuukaudessa Helsingissä ja Espoossa noita mainitsemiasi 150 henkilöä??? " 2000 eur per henkilö eli 2000x150=300000 eur/kk.
Tippuiko tuo raha taivaalta, ei. Se raha on poissa jostakin muusta ja kuten olemme esimerkiksi eilen iltasanomissa julkaistun uutisesta saanut lukea https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005473941.html lopetti diakonissalaitos suomalaisten perheiden päihdekuntoutuksen, vaikka onnistumisprosentti prosentti parhaimmillaan 80% luokkaa, koska se ei kuulemma ole "hyvä bisnes". Tämä oli tietenkin diakonissalaitoksen johdon tekemä ratkaisu, mutta se osoittaa sen, että raha, joka ohjataan toiseen tarkoitukseen, niin se on poissa toisesta, raha kun ei lisäänny exponentiaalisesti, vaikka vihreässä puolueessa eletään sen mukaisesti. Mitä tulee muihin tuon diakonissalaitoksen tekemiin ratkaisuihin niin hehän heittivät viime keväänä Helsinkiläiset asunnottomat pihalle Hermannin majoitusyksiköstä. Tuo yksikkö oli käsittääkseni ainut päihdevapaa yöpymismahdollisuus Helsinkiläisille asunnottomille. Dakonissalitos ilmoitti Helsinkiläisille että te voitte mennä alkoholistien asumisyksikköön, miksi laittomasti maassaolevat ei voineet mennä alkoholistien yksikköön??? Nyt tilalla on sitten Hermannin yksikössä laittomasti maassa oleskelevia ja Helsinki rahoittaa Hermannia seuraavasti:
" joka vuodelle 2016 oli yhteensä 520 000 euroa ja vuodelle 2017 oli yhteensä 590 000 euroa. Tästä säätiö on käyttänyt hätämajoitukseen itse päättämänsä osuuden"

-Mielenkiintoinen kohta on tuo " Tästä säätiö on käyttänyt hätämajoitukseen itse päättämänsä osuuden" eli joku saa laittaa liiveihinsä Helsinkiläisten veronmaksajien rahoja, jos ei niitä kerran valvota, eivätkä ne ole korvamerkittyjä.

- Lisäksi rahaa on jaeltu seuraavasti:
"Tämän lisäksi hätämajoitukseen on ollut käytettävissä lautakunnan virastopäällikön
(nyt toimialajohtajan) päätettäväksi erikseen osoittamaa
avustusrahaa, joka on varattu ”mahdollisesti ilmenevän yllättävän ja
merkittävän sosiaali- tai terveysongelman hoitamiseen”. Vuodelle 2016
tämä varaus oli 100 000 euroa ja vuodelle 2017 tähän on kohdennettu
yhteensä 400 000 euroa. Vuodelle 2016 tästä varauksesta myönnettiin
hätämajoituksen kuluihin HDL:lle yhteensä 94 000 euroa ja Refuhome
ry:lle 6 000 euroa. Vuonna 2017 on jo myönnetty samoille toimijoille yhteensä
100 000 euroa ja Vivo ry:lle 76 000 euroa. Toimialajohtaja päättää
vielä käyttämättä olevan varauksen käytöstä tarpeen mukaan syksyn
aikana. Tarpeen vaatiessa rahoitusta voidaan lisätä hätämajoitukseen vielä kohdentamattomista varoista."

- Nämä ovat otteita yhdestä Helsingin kaupungin valtuuston pöytäkirjasta, jokainen voi ihan itse tarkistaa asian, jollei minua usko.

- Muiden kaupunkien asiat, eivät minua niin hirveästi toistaiseksi kiinnosta, koska olen Helsinkiläinen ja maksan tänne veroja.

""Kun kuluihin lisätään hätämajoitus ja oikeusapu, summa voisi karkeasti arvioiden nousta 0,7 miljoonaan euroon vuodessa. Tämä on noin 0,03 prosenttia Helsingin yli kahden miljardin euron terveys- ja sosiaalitoimen budjetista."

- Laittomasti maassa olevat, samoin kuin vastaanottokeskuksissa oleskelevat tehtailevat muutoshakemuksia, muuttaakseen migrin ja oikeuden tekemiä päätöksiä, joillakin henkilöillä on meneillään 3-4 valitus menossa. Jokaisella Suomalaisela on jonkin näköinen käsitys asianajajien palkkioista, joten en usko että väittämäsi budjetti on lähelläkään totuutta. Jos yksi henkilö tekee 4 muutoshakemusta, oikeuden istuntoineen, niin jos laitamme yhden hakemuksen hinnaksi reilusti alakanttiin laitetun hinnan 10000 eur niin silloin puhutaan pelkästään Helsingin kohdalla jo useista miljoonista euroista.,

-Helsinki on jaellut rahaa hyvin avokätisesti myös muihin pakolais ja laittomasti maassaoleskelevien toiminnan tukemiseen. Samaan aikaa syntyperäisiltä Suomalaisilta, Helsinkiläisiltä on leikattu voimakkaasti ja mitä olen kuulut ei esimerkiksi sosiaalitoimi pahemmin jakele harkinnan varaista tukea kantasuomalaisille, enään vaikka perustelut olisivat kunnossa. Työssäni on tullut vastaan aikoinaan henkilöitä, jotka tulivat korjauttamaan autoaan Helsingin sosiaaliviraston maksusitoumuksella ja kyseessä ei ollut kantasuomalaiset.

- Loppuyhteenvetona sanoisin että esittämäsi budjetti, maksimissaan 0,7 miljoonaa euroa vuodessa, on pelkkää toiveajattelua ja sumutusta.
Veikkaan ettei edes 10-kertainen summa tule riittämään kuluihin joita Helsingin kaupungin valtuuston tekemä päätös aiheuttaa, aika sen näyttää. Tulevien vaalien yhteydessä aion kyllä omalta osaltani pitää meteliä teidän vihreitten ja vasemmiston aiheuttamista vahingoista yhteiskunnallemme, ihmiset kun sattuvat unohtamaan asioita ja politiikot valehtevat kun vaalit lähestyvät. Mikäli saan vaikutettua edes niin että yksikin ihminen pysähtyy miettimään asioita ja äänestää presidentiksi, maankuntahallintoon, valtuustoon ja eduskuntaan muita ihmisiä kuin vihreitä tai vasemmiston edustajia, olen silloin täyttänyt tehtäväni.

-Teidän vihreiden toiminta muistuttaa erehdyttävästi Nevil Chamberlainin toimintaa ennen toista maailman sotaa. Hänen myöntyväisyyspolitiikkansa ja sopimuksensa Hitlerin kanssa aiheutti Tsekkoslovakian joutumisen natsisaksalle. Chamberlain tuli Münhenistä heilutti sopimuspaperia briteille ja julisti "rauha meidä elinajaksemme" kuinkas kävikään, vajaa vuotta myöhemmin natsisaksa hyökkäsi Puolaan ja toinen maailmansota alkoi. Te vihreät tuhoatte tämän yhteiskunnan politiikkallanne ja kun niin tulee tapahtumaan, te kohuttelette olkapäitänne ja valitatte "en mä tiennyt, että siinä näin käy". Te käyttelette verovaroja ja yhteiskunnan resursseja omien henkilökohtaisten mieltymystenne ja hoivaviettinne tyydyttämiseen, sekä toteuttamiseen. Te ette selkeästi ymmärrä, että me emme voi ottaa tähän maahan esimerkiksi 1 miljoonaa pakolaista elätettäväksi, meillä ei ole, eikä tule olemaan rahaa siihen. Te leikkaatte kokoajan kantasuomalaisten tuloista ja lisäätte heidän menojaan, yrittäkää ymmärtää että jossakin vaiheessa raja tulee vastaan, niin se tuli viimeksikin 100-vuotta sitten. Hennalaan voidan perustaa vankileiri uudelleen teitä varten, siellähän se viimeksikin oli.

- Lopuksi palaan tuohon laittamaasi YLe:n uutistenlinkkiin. Siellä lukee seuraavaa:
"Vastaanottokeskuksista kadonneita on yli 5000. Kokoomuslaisen sisäministerin Paula Risikon mukaan yli puolet heistä on poistunut Suomesta."
- No, Risikkohan ei sitä voi tietää, kun asiasta ei ole mitään tilastoa tehty. Voi hyvinkin olla että tuo kaikki yli 5000 henkilöä on Helsingissä, sopisi aika hyvin katukuvaan, minkä jokainen silmät auki liiikkuva voi havaita.

Airi Mantovaara-puolakka
Vastaus kommenttiin #23

Sukumimestäsi Hovatov päätellen et ole suomalainen, eikä Siulla siis ole oikeutta lääkärinhoitoon. Vai voitko todistaa, että olet syntynyt Suomessa, vanhempasi ovat syntyneet Suomessa. JA että vanhempasi ja Sinä käytte edes töissä - ehkä jossain pakollisessa suojatyöpaikassa.

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #31

Oikeinkirjoitustaidostasi päätellen, olen enemmän suomalainen kuin sinä koskaan tulet olemaan. Minun ei tarvitse todistella teikäläisille yhtään mitään. Töitä olen todennäköisesti tehnyt tähän ikään mennessä tuplasti sen mitä sinä olet tehnyt, enkä tarkoita selälläsi tekemääsi "työtä".
Ps. Sinun suomenkielen taitosi on aika surkea. Pakolaisille järjestetään kyllä kielikursseja, hakeudu ihmeessä.
PsPs: Tietysti, jos huono suomenkielen taitosi johtuu siitä, että vanhempasi olivat liian läheistä sukua toisilleen, niin otan osaa.

Esko Kotilainen

On perustettava osastot terveyskeskuksien vastaanotto auliin,jonka kautta potilaat ohjataan terveyskeskuksen vastaanottoon,vasta täydellisen ekonoomisen selvityksen jälkeen.Aivan kuten pankeissakin on ,kun lainaa haetaan.
Varattomat,liian velkautuneet,muutoinkin hiukankin epäilyttävän näköiset,eetniset suomalaiset on joko päästettävä ulos takaisin,kitumaan,tai vaihtoehtoisesti jos vielä vinkuvat,niin sivuovesta suoraan patologiselle
osastolle.Avunsaantiin murheisiinsa.
Kaikki "paperittomat" oikean väriset,muslimiuskoa tunnustavat,ovat ohjattava suoraan lääkärille,koko perheensä mukana ollessa.Heidän taustaahan ei voida arvioida,koska mitään papereita ei ole.
Näin ei tarvitse rasittaa lääkäreitä turhaan.
Lääkereseptien kirjoittelukin voidaan poistaa,ja lääkärit kirjottelisivät vain rahashekkejä,mitä suurempi maksumääräys kelalle,sitä nopeanpi paraneminen,ainakin seuraavaan käyntiin saakka.

Hannu Rautomäki

"..professori Lasse Lehtonen arvioi, ettei Suomi ole onnistunut kovin hyvin hyvinvointivaltion perustavoitteisiin kuuluvasta ajatuksesta tarjota terveyspalveluja koko väestölleen potilaan varallisuudesta riippumatta."

Tuohan on suorastaan härski vitsi, kun Suomessa on tietoisesti terveyspalvelut eriytetty potilaan varallisuudesta riippuen.

Mikko Toivonen

Minä tiedän tämän välittömästä sekä omasta, että työ piirin kokemuksesta että kun ollaan systeemissä missä yksityiset suuryritykset hallitsevat terveydenhuollon markkinaa suurella osuudella, niin ensimmäisenä ennen hoitoa on selvitettävä pystyykö sen maksamaan ja myös taattava maksu.
Viittaan nyt siis eräisiin ulkolaisiin terveydenhuollon tiloihin täysin eli vastuuttoman markkinatalouden maissa. Näistä USA on tietysti yleisesti tunnetuin ihmisen kannalta huono tila. Minun välittömät tietoni ovat kuitenkin kaakkois suunnalta pohjoista pallonpuoliskoa, sillä USA'ssa kävin lääkärissä vain työnantajan kustantamissa tarkastuksissa. Siihen USA aikaan olin vielä nuori ja joka koneen osalta kunnossa.

Mikko Toivonen

Jäi tuossa kommentissa selkeästi ilmaisematta, että kokoomus pyrkii juuri tuohon pörssiyhtiöiden ylivaltaan ja tilaan missä palvelua saa vain jos on rahatukku tai katetta täynnä oleva muovikortti kuorma mukana kun hakeutuu vähänkään vakavamman tilan hoitoon.

Antero Kuortti

Meidän ei tulisikaan katsoa mallia USAsta, vaan Venäjältä, jossa on maailman paras terveyden ja sairauden hoito.

Maassa asuu maailman onnellisin kansa joka syö maailman parasta ruokaa sekä jonka elinajanodote on maailman suurin, peräti 109 v.

Mikko Toivonen

Missään maassa tai järjestelmässä ei ole ilmaista terveyshuoltoa. Se tavalla tai toisella maksetaan joko veroina tai vakuutuksina. Ja jos kumpaakaan ei ole niin suorana veloituksena lääkäriltä, sairaalalta ja apteekilta.
Näitä täysin ilman julkisia terveydenhuollon operoijia on kuitenkin vain muutama koko maailmassa. Yhdysvallat yksi niistä ja samalla ylivoimaisesti kallein ja epä tasa-arvoisin.

Lauri Kiiski

Britannian terveydenhoitojärjestelmä NHS on asiakkaalle / potilalle täysin ilmainen ja se kustannetaan kokonaan verovaroin. Britanniassa hoidon kustannuksista potilaan osuus on siis 0 % , kun meillä Suomessa se on blogistin asiantuntijalääkärin Lehtosen mukaan n. 20 % ja EU:n alueella n. 15 %. Britanniassa NHS tarjoaa myös täysin ilmaiset lääkkeet kaikille lapsille, odottaville äideille ja eläkeläisille. On varsin erikoista, että tämä kaikki voidaan toteuttaa ja on toteutettu jo 1950-luvulta asti matalan verotuksen olosuhteissa - ainakin jos nyt verrataan Suomeen.

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #24

Suomi ei todellakaan ole mikään hyvinvointivaltio, eikä ole ikinä sellainen ollutkaan. Tanskassa huonekaluputkitehtaan sähkömies sai palkkaa 4 kertaa enemmän jo 1980 luvulla kuin suomalaisen huonekaluputkitehtaan sähkömies. Molemmat teki samaa duunia ja molemmat tehtaat omisti sama Suomalainen omistaja. Tanskassa on työttömyyskorvaus 85% työttömyyttä edeltävän työpaikan kuukausiansiosta, suomessa murtoosa siitä. Britit on aina huolehtinutterveydenhuollostaan. Siellä sairalasta kun kotiutetaan käy sosiaalivirkailija varmistamassa että pärjäät ja he antavat rahaa jopa taksiin että pääset kotiisi, jollei sinulla ole rahaa mukana(olet jäänyt vaikka lenkillä auton alle ja lompakko on kotona). Suomessa näytetään suunnilleen keskisormea, samassa tilanteessa. Kaikki njulkinen "lässytys" hyvinvointivaltiosta on suurta kansan kusetusta ollut kokoajan. Sillä on pyritty valtiovallan toimesta saamaan ihmisille "asenne" että meillä asiat olisi paremmin kuin kaikilla muilla muualla maailmassa, tämä ei kuitenkaan ole ikinä pitänyt paikkaansa. Kansalaisia oli helppo kusettaa 50-,60-,70-, ja vielä 80-luvulla, koska ihmiset eivät matkustaneet, asuneet muissa maissa niin runsain määrin kuin nykyään. Pääsääntöisesti ne ketkä nykyään on suomesta pois lähteneet eivät todellakaan aio tulla tänne takaisin(haastatteluissa esille tulleita seikkoja) ja se on hyvä heille. Kun suuri ikäpolvi kokonaisuudessaan eläköityy, niin veikkaan että tahti alkaa muuttua. 2000-luvulla syntyneet eivät purematta niele valtiovallan syöttämää paska propagandaa hyvinvointivaltiosta. He ovat kielitaitoista porukkaa, jolla ei ole mitään syytä jäädä tänne nauttimaan maailman korkeimmasta verotuksesta, huonosta ilmastosta, pienistä palkoista, huonosta sosiaaliturvasta, huonosta terveydenhuollosta, maailman kalleimista hinnoista, maailman kalleimmasta ja huonoinmasta palvelusta ja maailman kalleimmista asumiskustannuksista, joiden kohoamisella ei ole mitään rajaa.
Ja hyvä niin, tänne jäävät laittomasti maassaolevat ja pakolaiset, joiden aiheuttamia kustannuksia ei ole enään maksamassa kukaan, siinähän vihreät sitten saavat "parantaa" maailmaa. Suosittelen kaikkille nuorille ammattitaitoisille lähtekää ulkomaille töihin. Siellä on kysyntää suomalaisen työmoraalin omaavalle niin putkimiehelle, kaupan kassalle kuin insinöörille. Takaan ettette tule pettymään, ettekä varmasti kaipaa takaisin. Tienaatte enenmän, ilmasto on mielyttävämpi, elinkustannukset ovat murto-osa Suomen vastaavista(katsos kun, jokaisen nakkikioskin omistajan ei tarvitse heti saada itselleen 100000 eur BMW:tä niinkuin täällä), asumismenot murto-osa suomen vastaavista, asunnot on tilavia, eikä mitään koirankoppeja niinkuin suomessa(suomessa kun ei ole ihmisillä varaa isompaan asuntoon), yrityskulttuurit ovat mielyttävämpiä, ei tarvitse kokoajan olla nuolemassa pomon persettä ja kannattelemassa pomoa niin että hän näyttää omille esimiehilleen "hyvältä mieheltä"(tämä on suomen yrityskulttuurissa valitettavasti ihan arkipäivää, kun se pomo on yleensä päässyt asemaansa muuten kuin ammattitaidon perusteella).

Eli lähtekää ihmeessä maailmalle, tuskin kaipaatte takaisin.

Ps. Jos tulette takaisin, hukatkaa paperit ja pyytäkää turvapaikkaa, niin päässette osalliseksi hyvinvointiyhteiskuntaan, johon ette kuulunut kun lähditte. : )

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #24

Brittien NHS on kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ja jopa tasa-arvoinen järjestelmä siinä että riistämiseen ja rahastamiseen perustuva pörssi- ja vakuutusyhtiöpohjainen terveydenhuolto pidetään 20 prosentin tienoilla kokonaisuudesta. Siis vain niille jotka kykenevät maksamaan sen edellyttämät vakuutusmaksut.

Muuten Britannian verot eivät ole mitenkään alhaiset vaan kokonaisuutena melko lähellä Suomen verotusta. Verotuksessa siis jokainen veroja maksava kansalainen siis maksaa tuosta NHS järjestelmästä sen koko kustannuksen, mikä on lähempänä 20 kuin 15%.

Sekin tiedetään, että maissa joissa sote verotusosuus on joko Suomen tai pienempi, luokkaa, niin samalla rahalla saadaan merkittävästi enemmän palveluja. Esimerkiksi jokainen Saksan sairauskassa tarjoa paljon enemmän vastinetta sairauskassamaksulla kuin Suomi vastaavalla vero-osuudella. Meillä siis on suuri tehostamisen tarve ja itseasiassa enintäin samalla kustannuksella laajennettu palvelujen tarjonta.

Siihen ei ole vähäisintäkään mahdollisuutta hallituksen vapaavalinnalla tai maakunta hallinto systeemillä. Niillä vain tilannetta heikennetään eli palvelut heikkenevät ja hinta kasvaa.

Kyseessä onkin julkea julkisten varojen siirtohanke pörssirahastajille valinnanvapausmekanismilla ja isännille maakuntahallinnolla.

Koko nykyinen hanke olisi jokaiselta osaltaan lakkautettava ja haettava seuraavaan yritykseen tehostamis-ja toimintamallit Skandinavian ulkopuolelta. Hyviä malleja kun on konkreettisesti olemassa, mutta pörssiyhtiöiden etuja ajavat poliitikkomme eivät vaan halua olla niistä selvillä.

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #32

Olen kanssasi samoilla linjoilla. Mitä tulee tuohon maakunta himmeliin, niin se keskustan "märkä päiväuni" ollut 1990 alusta lähtien ja sen takapiruna on kokoajan ollut hääräämässä Vanhanen ja Esko Ahokin hämmensi sitä vähän aikaa, mutta Vanhanen on se ideologi. Himmelin tarkoituksena oli alunperin sementöidä keskustan valta maakunnissa, jakaa isännille nimikkovirkoja, jolloin kukaan tai mikään ei olisi päässyt väliin sekoittamaan keskustan sulle, mulle "bisneksiä". Surullisin esimerkki tästä on tällä hetkellä Kittilän kunta ja siellä näyttää isännille olevan äärinmäisen vastemielistä ja vaikeaa astua sivuun ja luopua vallasta. Toinen keskustan "lehtolapsi" on niin sanottu työreformi ja jos tutkit vähänkään sen taustoja, niin yllätys, yllätys Vanhanen on sen "lehtolapsen" isä. nyt kun keskusta pääsi vallan kahvaan, niin kaikki nyt, tällä vaalikaudella tehdyt lomarahojen leikkaukset ynnämuut, löytyvät Vanhasen alkuperäisestä työreformista. Ahon hallitus yritti jo ajaa sitä puoliväkisin läpi, mutta Lipponen ja kumppanit pnivat liian kovaa vastaan ja Ahon oli luovuttava työreformista silloin. No nyt ne sai sen tehtyä ja seurauksista "nautitaan" vielä pitkään...

Erkki Malinen

Meillehän ollaan räätälöimässä sellainen terveydenhuolto. Että pakolaiset hoidetaan ilmattes, kantaväestöä hoidetaan niin kauan kun sillä rahaa piisaa. Eli hautaan mennee valtaosa persaukisena talot myytyjä ja muu omaisuus realisoitua hoitomaksuihin, ja kun rahat on loppu niin on hoitokin. Samalla voidaan voidaan rintaa röyhistää että meillä pidetään pakolaisista hyvää huolta.

Orvo Marjamäki

Oliko Sipilän tvitter tlillä lausuttu näin.
Suomi on paras maa elää, jos et usko, tule tänne ja kokeile. Tämä oli englanninkielellä että varmasti menisi perille kaikille.
Seuraavaksi sen julkaisee AL JAZERA lehti arabiankielisena ja varmasti pari kolme hemasevaa vaaleaverikköä mainoksena.

Markus Vuorivirta

Tämäkin kaikki toteutuu, jos potilaalla yleensä on terveyskeskusta/sairaalaa lähellä, järkevän kulkemis-matkan päässä. Siis sellaista jossa on jonkin sortin päivystys, joka suostuu ottamaan potilaita vastaan. Tämäkään ei ole enää joka suomen kolkassa itsestäänselvyys.

Lääkkeiden hakemisessa voi tulla ongelmia kun ei ole varaa lääkkeisiin, mutta lisäksi on myös ongelma, joka vielä korostuu tulevina vuosina kun kaikkea nykyisin keskitetään (kauemmaksi "asiakkaista"). Potilaalla ei ole varaa tai mahdollisuutta yleensäkään hakeutua lääkäriin kun MATKA terveysasemalle on vain mahdoton! Joko ei edes ole kulkuneuvoa, millä pääsisi kulkemaan tai ei ole varaa kulkea.