Tiistai 23.10.2018

Osmo Soininvaara: ”Mehiläinen paljasti typerästi karvansa Oulussa – kiitos varoituksesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.12.2017 10:07
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
|

Vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara arvostelee blogissaan terveyspalveluyritys Mehiläistä sen Siikalatvan-hankkeesta.

Bloginsa otsikossa Soininvaara arvioi Mehiläisen kieroilleen. Hän näkee, että sote-uudistukseen valmistelusta vastaavien tulisi ottaa tapauksesta oppia.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan kunta ja Mehiläinen kaavailivat kunnallisen terveysaseman perustamista Ouluun, missä monet siikalatvalaiset käyvät työssä. Myös oululaiset saisivat käyttää terveyskeskusta, joskin Siikalatva laskuttaisi Oulua sen kaupunkilaisten käyttämistä palveluista. Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö totesivat hankkeen laittomaksi.

–Mehiläinen Oy paljasti typerästi karvansa yrittäessään käyttää löytämäänsä porsaanreikää terveyskeskuksia koskevassa lainsäädännössä. Toiminnallaan se osoitti, että on valmis käyttämään kaikkia ajateltavissa sopimusten porsaanreikiä, Soininvaara kirjoittaa

–Kiitos varoituksesta. Luulen, että moni potentiaalinen sopimuskumppani pani tämän mieleensä. Toivottavasti myös sote-uudistusta valmistelevat ymmärtävät, että pykälät kannattaa kirjoittaa vedenpitäviksi ja valmistautua kaikkeen mahdolliseen kieroiluun, hän jatkaa.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektinjohtajana toiminut, oikeuskansleriksi siirtyvä Tuomas Pöysti arvioi viikonloppuna, että terveydenhuollon markkinakumppanuudet vaativat nyt selkeät lakiin perustuvat pelisäännöt.

–Vahva järjestäjä ohjaa viisaalla yhteiskunnallisella sääntelyllä hyvään yritykansalaisuuden toteutukseen. Pelisäännöt selvennetään nyt, Pöysti kommentoi Twitterissä.

Lue myös: Tuleva oikeuskansleri Mehiläisen ja Siikalatvan hankkeesta: "Pelisäännöt selvennetään nyt"

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Mehiläisen karva on paljatunut jo ajat sitten yhtiön veropolitiikassa. Nyt vihdoin olisi aika tiukentaa veronkiertonormeja ja niiden tulkintaa. Sipilän pitäisi lähteä tässä asiassa nopeasti liikkeelle, mutta kun ei oikein kehtaa. Fortum harjoittaa samanlaista veropolitiikkaa ja Fortum jostain syystä teki merkittävän sijoituksen Chempolis Oy:öön. Näin meitä tavallisia veronmaksajia lypsetään. Joistakin tulee tukimiljonäärejä ja jotkut elävät köyhyysrajalla.

Olli Bäckström

Mahdolliset vedätykset ja yleinen epäluotettavuus sopimuskumppanina ovat myös niitä seikkoja, jotka julkisen sektorin on lähtökohtaisesti otettava huomioon kaikessa kilpailutuksessa.

Jos Mehiläinen hölmöilee näin pahasti yrityksenä, se nostaa esille epäilyn sen kyvystä tehdä oikeita päätöksiä sairaalana.

Mikko Toivonen

Osmo Soininvaarakin näyttää osanneen päätellä pörssiyhtiön luonteen sotessa aivan oikein.
On tavallaan hyvä, että juuri nyt Pörriäinen sellaisena näytti konkreettisen esimerkin siitä, etrtä pörssiterveysyhtiötä ohjaa pohjaton ahneus ja että tuo ahneus on nyt ajanut heidät tekemään pahemman luokan strategisen virheen eli paljastamaan karmivan luonteensa myös vähemmän kiinnostuneelle kansalaiskunnalle.
Ainoa joihin tuo ei vaikuta ovat juuri ne ahneet jotka tuota nyky sote versiota ovat ajamassa. Heidän agenttejahan on Pörriäinen ja esimerkiksi terveystalo täysi.

Jorma Nordlin

“Mehiläinen Oy paljasti typerästi karvansa yrittäessään käyttää löytämäänsä porsaanreikää terveyskeskuksia koskevassa lainsäädännössä.”
Mihin tämä Osmon tieto perustuu? Onko Mehiläinen ollut tässä aktiivinen toimija, vai onko yritystä lähestytty kunnan toimesta ja yritys on vastannut asiakkaan tarpeeseen?

Jorma Nordlin

Mitenköhän tämä on kilpailutettu? Sehän kaatuu jo siinä, jos ei ole asianmukaisesti kilpailutettu. Yli 60 000€:n hankinnat pitää kilpailuttaa ja se prosessi kestää vähintään puolivuotta, jos sen saa nopeasti tehtyä. Onko kyseisen kunnan tarjouspyynnöt olleet jossakin esillä?

Eliisa Styf

En ota kantaa Siikalatva-asiaan, mutta mietin STM:n tulkintaa terveyskeskuksen sijainnista, vaikka laki ei ole käsittääkseni muuttunut. Esimerkiksi Rovaniemen maalaiskunnan terveyskeskus sijaitsi Rovanimellä, siis toisen kunnan alueella, varsin pitkään eikä STM siihen puuttunut.

Johannes Hissa

Nyt on kyseessä vuoden 2015 voimaan tullut kuntalaki ja Rovaniemen maalaiskunta yhdistyi Rovaniemen kaupunkiin jo 2006. Lisäksi vuoden 2015 kuntalaki sallii terveyskeskuksen sijoittamisen toisen kunnan alueelle, kunhan kumpikin kunta kuuluu samaan kuntayhtymään eli Siikalatva saisi sijoittaa terveyskeskuksensa Haapavedelle muttei Ouluun.

Eero Pekonen

Rovaniemi ei ollut ainoa ns. reikäleipäkunta, jossa palvelupisteitä oli kunnan keskellä olevassa kaupungissa. Tosin niissä hoidettiin vain oman kunnan asiakkaita eikä yritettykään tehdä pisneetiä kaupungin rahoilla.

Matti Auer

Minulta meni luottamus Mehiläisen työterveyspalveluihin jo aika päiviä sitten, kun epäsuorasti ilmoittivat minulle, että eivät koske pitkällä tikullakaan diabetes- ja haavanhoitopotilaisiin. Pyysivät siirtymään julkiseen terveydenhuoltoon. Tosin laitoksen johtoporras saa kyllä nämä palvelut Mehiläiseltä varmaankin eri sopimuksella.

Saa nähdä mitä kaikkea eri sopimuksissa Sotessa sisältyykään, joista ei kerrota.

Esko Kotilainen

Keitähän tämä Sikalatvalaisten valtuusto ryhmä koostuu,noin poliittiseti?
Nuolaisivat etuaikaan,tehdä bisnestä.
Mutta tämähän on päivän sana.Olisi mielenkiintoista saada tietoon kuka ja ketkä,perustavat uudet terveysyksiköt hoitamaan "paperittomat" ja muutkin erityishoitoa tarvitsevat yksilöt Helsingissä.
Näyttäisi olevan oppia otettu Ruotsista,jossa uuden Karoliinska sairaalan ylläpito sopimuksista paljastui hämmästyttäviä sopimuksia ,kertakorvauksilla hyvävelikerholle.Taulun siirto huoneessa,2000 euroa,oven asennus ,10 000 euroa.Jne.jne.Yksi teki peruuttamattoman toimituksen vaipoista 10 miljoonan arvosta.Vaippojen arvo vapaalla markkinoilla 1 miljoona.
Eihän Suomessa korruptiota ole,eihän?

Mikael Nygård

Hmmm.... voi asian myös nähdä niin, että kaksi vahvaa pelaajaa haluavat tarjota valinnanvapautta sote-asioissa ja lisätä kilpailua kohdealueen palveluissa. Eikös tästä ole nimenomaan kysymys koko sotessa, houkutella toimijoita tarjoamaan palvelujaan, mahdollistaa hintakilpailua ja lisätä valinnanvapautta.

Luulisi tämän pikemminkin olevan kaikkien sote-setien ja -tätien ihannetapaus! Mistä kenkä oikein puristaa?

Risto Salonen

Mehiläisen kotisivuilta selviää. Yhtiö on erittäin ansiokkaasti kertonut verojalanjäjestään. Informaatio on vapaaehtoinen ja runsas. Pörssiyhroötkään eivät avaa vapaaehtoisesti näitä asioita.
Sivun mukaan konsernin Suomeen maksetut verot ja veroluonteiset maksut olivat noin 130 miljoonaa. Lisäksi arviolta 40 miljoonaa lääkäreinä toimivien ammatinharjoittajien verojalanjälki.
Tämä ei siis ole maksettu mainos, vaan muutaman minuutin tutkimusmatka nettiin.