Perjantai 14.12.2018

Kolaus Mehiläisen haukutulle miljardisopimukselle – Yle: Pihlajalinna valitti oikeuteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.12.2017 18:12
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Kuvituskuva. Viime aikoina suurennuslasin alle ovat joutuneet kuntien sote-ulkoistuspäätökset. Ensin oli Länsi-Pohja ja viime viikolla Siikalatva.
|

Terveysjätti Pihlajalinna on valittanut markkinaoikeuteen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin päätöksestä ulkoistaa kokonainen keskussairaala Mehiläiselle, kertoo Yle. Päätös on herättänyt laajaa kuohuntaa ja huolestuttanut myös hallitusta.

Pihlajalinnan ja Mehiläisen lisäksi Terveystalo ja Attendo olivat jättäneet yhteistarjouksen.

Kyse on Kemissä sijaitsevasta Länsi-Pohjan keskussairaalasta. Neljä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntaa – Tornio, Kemi, Keminmaa ja Simo – päättivät marraskuussa perustaa yhteisen terveysyrityksen Mehiläisen kanssa vain yhden äänen enemmistöllä. Kunnissa on ollut pelkoa siitä, että toimintoja siirrettäisiin Rovaniemen keskussairaalaan maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä.

Ylen mukaan Pihlajalinna perustelee valitusta sillä, että kilpailutuksessa on ollut heidän tulkintansa mukaan useita epäkohtia. Toimitusjohtaja Aarne Aktan arvioi Ylelle olevan melko yleistä, että vastaavista kilpailutuksista valitetaan.

Lisäksi tervolalainen valtuutettu Pertti Hemminki (vas.) on tehnyt päätösestä oikaisuvaatimuksen, jota hän perustelee turvallisuussopimuksen ja jäsenkuntien tarkastettujen päätösten puuttumisella. Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi turvallisuussopimuksen vasta pari viikkoa ulkoistuspäätöksen jälkeen.

Hallitus on sopi ulkoistuspäätöksen johdosta nopeutetussa aikataulussa sote-investointien rajoituksista, jotka halutaan voimaan mahdollisimman pian. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on ollut huolissaan ja viitannut muun muassa sopimuksen 15 vuoden kestoon huolestuttavana seikkana. Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat ilmaisseet huolensa päätöksestä.

Vuoteen 2032 ulottuvan sopimuksen kahden alkuvuoden perusteella laskettu arvo on yli 1,1 miljardia euroa.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) puolestaan luetutti Mehiläisen sopimuksen juristeilla ja haukkui sen karseaksi. Lue tarkemmin: Kansanedustaja luetutti Mehiläisen sopimuksen juristeilla – ”Se on karsea”

Lue lisää:

Kansanedustaja vaatii päivystysasetuksen muuttamista: "Omaan napaan tuijottaminen tuhoaa Lapin tulevaisuuden"

Petteri Orpo: Mehiläisen ”valtaus” Kemissä oli väärin

Mehiläinen vastaa Petteri Orpolle: Emme vetäydy

Mehiläisen miljardisopimus säikäytti: Hallitus sopi kiellosta pikavauhtia

Mehiläiselle 1,1 mrd. €:n sopimus Lapissa – Kokoomuslainen: ”Sote olisi estänyt”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Liedes

Niin monet asiantuntiat varoittivat juuri tästä, että käydään jatkuvaa riitaa mistä milloinkin. Ennen kuin mitään sote-uudistusta on olemassakaan, niin varoitukset alkavat jo toteutumaan, mutta juna kulkee vaan kohti katastrofia.