Tiistai 23.10.2018

Kanalayrittäjältä ryöpytys suomalaisille kuluttajille: "Ummistamme silmämme kaikelta pahalta ja annamme toisten maksaa viulut"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.12.2017 10:58
  • Kuva: Tommi Anttonen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Kanalayrittäjä Mikko Välttilä lataa Puheenvuoron blogissaan, että satavuotiaasta Suomesta on tulossa globaali riistäjä. Hän tarkoittaa tuontiruokaa ja erityisesti epäeettisesti tuotettua tuontiruokaa.

–Olen aina suhtautunut tavaroiden vapaaseen liikkuvuuteen myönteisesti. Ollut sitä mieltä, että jos suomalainen kinkku on asia joka ei kiinnosta kuluttajaa hintansa arvoisesti, sitä ei sitten kuulu tuottaa. Haluaisin ajatella vieläkin niin, mutta alan uskossani horjua, hän kirjoittaa. 

Välttilän mielestä suomalaiset haluaisivat ulkoistaa ruuan tuotannon sinne, missä "orjatyön pidosta edelleen selviää vähän lahjuksia maksamalla". Hän viittaa Reutersin uutiseen, jonka mukaan brasilialaisilla kotieläintiloilla on pahimmillaan epäinhimilliset olot.

–Haluaisimme ulkoistaa ruokammekin tuotannon sinne, missä orjatyön pidosta edelleen selviää vähän lahjuksia maksamalla. Sinne, missä kielletyt kemikaalit levitetään peltoon yöllä, kun kukaan ei näe. Olemme valmiit ostamaan päiväkoteihimme lihaa jonka alkuperä, siis se eläin, on kärsnyt koko elämänsä ajan. Lihaa, joka teurastetaan niin epähygienisesti, että se joudutaan teurastuksen jälkeen pesemään hapolla jotta bakteerit saadaan edes jotenkin hallintaan ja joka silti ehtii mädäntyä ennen pakastamista. Ja jonka, niinkuin nyt selvisi, tuottavat meille ihmiset jotka ovat pakkotyössä. Siis orjia.

Hän toteaa, että Suomessa ollaan ympäristötietoisia ja eläinten hyvinvoinnin tiedostavia silloin, kun kotimaiselle tuotannolle säädetään lakeja ja ehtoja. 

–Todellisuudessa me pikku hiljaa ulkoistamme koko ruokamme ympäristötaakan muualle. Syömme toisten valtioiden maataloustuilla ja vesistöjen pilaantumisella ja eläinten kärsimyksellä tuotettua ruokaa. Ja pakkotyöllä. Ummistamme siis silmämme kaikelta pahalta ja annamme toisten maksaa viulut. Sellainen on satavuotias Suomi.

Välttilä pohtii ajatusta ruuan tuontikiellosta, mutta toteaa sen mahdottomaksi. Sen sijaan hän vetoaa kuluttajiin.

–Vaikka emme voisi valtiona laittaa rajojamme kiinni huonosti tuotetulta, meistä jokainen voi tehdä itse sen valinnan: kysyä ja vaatia tietää ruoan alkuperän. Ja tietää sen eläimen, joka on siksi lihapalaksi muuttunut, elinolosuhteet. Ja jos niistä ei saa tietoa, jättää se liha ostamatta. Koska mitäpä syytä olisi salailla jos kaikki on kunnossa? Kun kukaan ei osta, ei sitä kukaan tuokaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Hyvä puheenvuoro, käyttäytymistään kannattaa miettiä kun seuraavan kerran menee lihatiskille. Toisaalta tällaisen tavallisen eläkeläisen ostovoima heikkenee koko ajan kun on käytössä se leikattu indeksi. Ole tässä sitten eettinen.

Marja-Liisa Kalkela

Mites tuo tuontiliha kun se on tuotettu tänne tuottajien itse omistamien (tuottajien osuuskunnat) elintarvikejalostamoiden kautta?
Olisiko sillä mitään tekoa tuottojen kanssa ? Brasilialainen liha ja broileri kun on halvempaa . Olisiko syyttävän sormen osoitettava edm?
Tuleeko viennissä parempi hinta kotimaisista elintarvikkeista joita lisäksi tuetaan verovaroilla?
Kuten on EU myötä jouduttu tottumaan kilpailuun eri keinoilla saada tuottoja enemmän ei kai tuo eroa yhtään siitä että
"Suosi" suomalaista, mutta käytä ulkomaalaista työvoimaa"?
Lidli ja Hurstin EU-ruoka-apuhan on monelle jo Kikyn ja leikkausten jälkeen ainoa vaihtoehto hintojen ja Alv takia.

Raimo Laine

Kotieläimet annettiin ihmisten hyödyksi, mutta niitä tulee kohdella inhimillisesti eikä vain ruokateollisuutena. Antibiotoopit, eläinten huono ruokinta ja kohtelu haittavaat myös ihmistä. Kaikilla on oikeus mahdollisimman hyvään elämään, vaikka se enemmän maksaisikin.

Marja-Liisa Kalkela

Metkaa kun Tanskalaista sianlihaa käytetään leikkeleissä ja eineksissä ympäri vuoden..Mutta vasta joulunalla tuo sama sianliha onkin kinkun kohdalla"arveluttavasti" tuotettua ja sisältää salmonellaa
Kyllä ehdottomasti pitäisi keskittyä kotimaiseen ruuan tuotantoon ja erota EU.Rajat kiinni kuten ennen EU ,Kekkosen aikana.
Tuet markkoina ja penneinä ja vain kansallinentuki ne kyllä riittäisi oman kansan ruokkimiseen.
Turhaa verovarojen tuhlaamista tukiin, näin pienen kansan ruokkimista varten,suurkanaloiden,suursikaloiden,suurnavettojen rakentamiseen.
Vai elämmekö EU ja markkinatalouden säännöillä?

Mikko Toivonen

Kehoitan Välttilää syöttämään kanoilleen edes maissia ja porkkanaa muutaman kuorta vahvistavan hivenaineen kuten kalkin lisäksi ja antamaan meille edes siedettäviä kananmunia niiden tilalle joita nyky laadulla ei esimerkiksi Persianlahden kaupoissa kukaan kehtaisi myydä.

Enpä ole päässyt tarkkailemaan miten esimerkiksi Braziliassa kanaa kasvatetaan, mutta usein sitä syötyäni tiedän sen olevan erittäin laadukasta, kuten muunkin siellä mantereella tuotetun lihan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
kyllä on kaikki tarinat ja selitykset kuultu ilmaisin pitäisi kaikki saada.

-Sekö on selitys Lidlin,Tokmannin,halpakauppojen vaatteille,kengille,elintarvikkeille ym?
Vaiko kotimaisten tuotteiden hinnat + verot n.30% palkoista+Alv 24% -palkkamaltit,leikkaukset,irtisanomiset,työttömyys?
JK.Asumiskulut haukkaa suurimman osan palkoista.
Köyhän 487e/kk toimeentulotuella ei paljon ostella kotimaista+Alv 14%-24%

Jan Rintala

Se on valitettavasti näin. Meidän päättäjät on kurjistanut kansalaisten elämää niin, että meidänkin työssäkäyvien on pakko katsoa hintalappuja. Niin mielellään kuin ostaisikin aina kotimaista, on kuitenkin pakko sitä halvempaa ostaa... valitettavasti meidänkin 3 hlö perheen kauppareissut, on jo vuosia suuntautunut lidliin, tosin sieltäkin kyllä suomalaisia tuotteita saa.

Teemu Torssonen

Tässä nostettiin tärkeäitä ja olennaisia asioita esille. Suomalaisten tulisi ostaa ja syödä eläinperäisistä tuotteista vain kotimaisia ja eläinsuojelullisesti hyvin tuotettuja tuotteita.

Tämä tukee kotimaista yrittäjyyttä, maaseuden elinvoimaisuutta, eläinten hyvinvointia, meidän omaa ja lastemme terveyttä yms.

Näin todellakin tulisi toimia. Jos tämä kaikki maksaa 5- 20€ enemmän kuussa per henkilö, niin on todellakin taloudellisen panostuksen arvoinen asiaa. Ihmisillä menee rahaa paljon enemmän huomattavasti turhempaankin.