Keskiviikko 14.11.2018

Näkökulma: On aika juhlia Suomen onnistumista vaikka taas ääri-ilmiöt nostavat päätään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.12.2017 19:37
  • Kuva: Eric Sundström / Helsingin kaupunginmuseo.
    Kuva
    Kuvassa itsenäisyyssenaatti 4.12.1917, pöydän päässä puheenjohtaja P. E. Svinhufvud.
|

Hätkähdän, kun ajattelen, että minulla on muistikuvia satavuotiaan Suomemme ensimmäiseltäkin puoliskolta. Ne ovat 1960-luvun puolivälin jälkeisestä Oulun Tuirasta, missä Koskitie oli pitkä, autot kai yleensä Ford Cortinoita ja sitruunasooda aikansa parasta herkkua.

Se oli vuosikymmen, jolloin Suomi oli aloittanut hurjan nousunsa pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden joukkoon. Talous kasvoi, tasa-arvo lisääntyi, kansa kouluttautui entistä kiivaampaan tahtiin ja sosiaaliturvaa kehitettiin. Ruotsi oli toki vielä pitkään lännen rikas kultamaa Amerikasta puhumattakaan.

Olen sukupolvea, joka ei joutunut näkemään niitä aikoja, jolloin oppiensa sokaisemat fanaatikot olivat taas kerran sotkeneet Euroopan asiat, vieneet valtiot toinen toistaan vastaan sotaan ja aiheuttaneet kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman.

Näitä demokratian aseellisia vastustajia oli aikoinaan meillä Suomessakin. He saivat nostetta olosuhteissa, joissa epätoivo ja kurjuus olivat lisääntyneet.

Ensin demokraattisen Suomen arvoja yrittivät murskata vallankumoukselliset sosialistit puutteen ja nälän oloissa tammikuussa 1918 alkaneessa kapinassa. Jo samana keväänä lakia halveksi sisällissodan voittajien äärioikeistolainen siipi kosto-operaatioillaan. 

Äärioikeisto nousi Suomessa uudelleen uhkatekijäksi 1930-luvun alun lamavuosina ja äärivasemmisto 1940-luvulla sodanjälkeisinä niin sanottuina vaaran vuosina. Aseellisen kumouksen ja verenvuodatuksen uhka oli molemmissa tapauksissa todellinen.

Aina meistä suomalaisista on löytynyt rohkeita ihmisiä maata rauhoittamaan. Itsenäisyytemme alkuvuosilta esiin nousevat sisällissodan jälkimaininkeja tasoittanut tasavaltamme ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg sekä Lapuan liikkeen aisoihin saanut presidentti P. E. Svinhufvud. Jälkimmäisen meriitteihin kuuluu myös toimiminen itsenäisyyssenaattimme puheenjohtajana, eli kansamme johtavana hahmona, kun valtiotamme ensimmäisen maailmansodan keskellä synnytettiin.

Lue myös: ”Vuosisatainen vapaudenkaipuumme on nyt toteutettava” – Suomen itsenäisyysjulistus julki 5.12.1917

Ääriajattelu on tehnyt itsenäisyytemme vuosikymmeninä erilaisia nousujaan. On ollut jyrkkiä vasemmistolaisia, mutta myös pieniä natsiryhmittymiä, joiden toimintaan viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan.

Tällä vuosikymmenellä ääriliikkeet ovat muuttaneet muotoaan ja tulleet taas suuren enemmistön harmiksi kaduille. Vuoden 2015 turvapaikanhakija-aalto herätti äärioikeistolaisen vastarintaliikkeen henkiin, mutta aivan hiljattain oikeudesta tuli päätös, että liikkeen organisoitu toiminta kielletään. Tämä on jälleen yksi yhteiskuntamme torjuntaoperaatio ääriliikkeitä vastaan.

Tämän päivän poliittisiin ääri-ilmiöihin, joihin kuuluvat myös vasemmistoanarkismi ja kansainvälinen ääri-islamismi, tulee suhtautua vakavasti. Ääriajattelulle syntyy kasvualustaa, jos emme pyri pitämään kaikkia mukana ja jos emme kunnioita toisiamme ihmisinä. Juhlavuonna 2017 elämme taloudellisen nousun aikaa, mutta huonompiakin aikoja taas tulee.

Tänään on syytä juhlia itsenäisyytemme satavuotista taivalta. Perinne on hillityn tyylin puolella, mutta nyt on täysin hyväksyttyä juhlia myös iloisemmin. Oman epämiellyttävän lisänsä suureen juhlapäivään tuovat äärioikeistolaisena pidetty 612-kulkue ja muut mahdolliset poliittisesti motivoituneet huomion kalastajat.

Juhlamme on huomattu myönteisesti maailmalla. Kulkuamme vaikeuksien kautta voittoon on ylistetty eri puolilla maapalloa ja sinivalkoiset värimme loistavat mitä hienoimmissa maailman kolkissa. Se on tuntunut hienolta.

On meitä ihan syystäkin kehuttu. Meillä on nyt sadan vuoden ajalta näyttöä siitä, miten suuri enemmistö meistä haluaa kehittää kansanvaltaa, tasa-arvoa ja kansainvälistä yhteistyötä, vaikka mitä tulisi vastaan.

Laitan tähän loppuun vielä yhden kappaleen P. E. Svinhufvudin ja kymmenen muun senaattorin (Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey, O. W. Louhivuori, E. N. Setälä, Jalmar Castrén, Arthur Castrén, Juhani Arajärvi ja E. Y. Pehkonen) allekirjoittamasta julistuksesta 4.12.1917. Lähteenä on Uuden Suomen edeltäjä Uusi Suometar ja teksti on kokonaisuudessaan tämän bloggauksen kuvituksena:

”Samalla kun hallitus on tahtonut saattaa nämä sanat kaikkien Suomen kansalaisten tietoon, kääntyy hallitus kansalaisten, sekä yksityisten että viranomaisten puoleen hartaasti kehoittaen kutakin kohdastansa, järkähtämättömästi noudattamalla järjestystä ja täyttämällä isänmaallisen velvollisuutensa, ponnistamaan kaikki voimansa kansakunnan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi tänä ajankohtana, jota tärkeämpää ja ratkaisevampaa ei tähän asti ole Suomen kansan elämässä ollut. Helsingissä, 4. Päivänä joulukuuta 1917”.

Kaksi päivää myöhemmin 6.12.1917 itsenäisyys sai virallisen hyväksyntänsä eduskunnassa. Tästäkin voi lukea Kansalliskirjaston upeasti verkkoon arkistoimista Uusi Suometar -lehdistä. Tässä linkki Uuteen Suomettareen 7.12.1917.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Arvoisa toimittaja Huusko. Onko mieleenne tullut että maassamme voi olla erilaisia näkemyksiä isänmaamme liittämisestä yhä syvemmin euroopan unioniin?

Tätä euroopassa käynnissä olevaa kehitystä vieroksutaan muissakin euroopan unionin jäsenmaissa ja BREXIT on tästä hyvä esimerkki.

Näin 100 vuotis juhlien kynnyksellä muistin mitä itäisen naapurimme johtaja totesi henkilöistä, maamme kansalaisista, jotka pelasivat omaa kansaa vastaan.

"On muistettava, että ken vihaa ja halveksii sekä hautoo kostoa isänmaataan ja synnyinkansaansa vastaan, ei ole koskaan sen arvoinen, että ansaitsisi toisenkaan kansan luottamuksen. Ken kansansa pettää, hän pettää myös toisen kansan, josta on hakenut turvapaikkaa. Tämän haluan sanoa erityisesti sinulle, toveri Otto Wille Kuusinen, joka niin paljon puuhaat ja puhut kansaasi vastaan ja samalla siitä saatte kaikki te muutkin ulkomaiset vieraamme. Sinusta, Otto Wilhelmovits, ei ole omavaltaiseksi kansanjohtajaksi enempää Suomi – kuin Karjala –nimisessä itsenäisessä valtiossa."

Ovatko maamme johtajat ajamassa maamme vai euroopan etuja?

Eikö mielestänne ole enää oikein olla isänmaallinen ja säilyttää itsenäinen Suomi jonka isämme työllä ja tuskalla saivat syntymään maailman muitten valtioiden joukkoon?

Joonas Ranta

Juurikin näin. Eun itsenäisyyttämme nakertavan jäsenyyden lisäksi maassa pyritään myös aktiivisesti hiljentämään ne jotka ovat huolissaan piitkän aikavälin haitoista jotka syntyvät mm. Ei-työperäisestä maahanmuutosta ja holtittomista julkisista tulonsiirroista. Nämä siirtävät osaamista ja varallisuutta maasta ulos niin pitkään kunnes järjestelmä ei voi enää kantaa itseään. Haluan uskoa että Suomi on vielä 200-vuotiaana turvallinen ympäristö elää ja yrittää. Nykyratkaisuilla tällainen tulevaisuuden Suomi on utopiaa.

Erkki Joona

Väärät poliittiset päätökset ovat luoneet ääriliikkeet! Poliittisilla päätöksillä on luotu eriarvoistettu ja epätasa-arvoinen Suomi! Poliitikkomme ovat yhtä "pihalla" todellisuudesta kuin sokeat toimittajat.

Hannu Rautomäki

Mennäänpä yksityiskohtiin.
Terveydenhuollon eriyttäminen varakkaille ja vähemmän varakkaille, kokonaistyöttömyyden ja kustannuksien lisääminen maahanmuutolla, leikkaukset yhteiskunnallisissa palveluissa kautta linjan, Suomen kokonaisvelan roikkuminen EU:n kriisirajan pinnassa, kymmenet tuhannet syrjäytyneet nuoret ja työikäiset.
EU-mielinen eliitti elää omaa elämäänsä, ja rahvas omaansa.

Markku Nieminen

Juuri näin Hannu Rautomäki ja muut yllä! Hallitus ja vihervasemmistooppositio hyvässä yhteishengessä ja yhdessä ovat luoneet tämän kahtiajaon ja yrittävät nyt hiljentää ja hillitä seurauksia, valtamedian massiivisella avustuksella, valehtelemalla ja kääntämällä huomion seuraksiin ja yrittämällä siten peittää varsinaisen syyn ja syyllisyytensä koko polarisoitumiseen.

Marja-Liisa Kalkela

Koska vihreillä tai vasemmistolla oli hallitusvastuu ja pääministeri-92-17aikana? EU-sopimuksethan tekee pääministerit. Suurenvaliokunnan luvalla jossa istuu myös opposition kansanedustajia.
Europpa 2020 sopimus.Vanhasen II-hallitus. (eduskunnan enemmistönä)
Julkisenpuolen säästöt.
Kuntauudistus
Paras-hanke
SOTE
Koulu-uudistus
Kilpailun vapauttaminen valtion ja kuntien palveluihin . Yksityisille yrityksille.
Kiky-sopimus EU -11 maaliskuussa EU-huippukokouksessa.Pm Kiviniemi (kesk). (palkat,sosiaaliturvamenot,eläkkeet)
Velat /BKT tasapainoon.
Jk.Vai oliko sitä velkaa ? Onko sitä vieläkin yli 110 Mrd?
Velat/BKT 64% (EU asettama raja 60%)

Juha Karhu

Kansalle tuputetaan väkisin asioita, esim monikultti ja liittovaltiokehitys, ja sen jälkeen ihmetellään ääri-ilmiöiden nousua. Vapauksia viedään ja kaikille kumarrellaan kunhan meistä vaan joku pitäisi, oikein koulukiusatun syndroomaa.

Tämä epädemokraattinen kehitys saa osan porukasta suuttumaan ja vihaamaan enkä sitä yhtään ihmettele, siinä pisteessä olen itsekin ja tämän päivän merkitys on vain palkallinen vapaapäivä. Ei enää muuta..

Gun-May Arffman

Kaikki edellä olevat kommentit erittäin hyviä ja totuudellisia, josta voi helposti olla samaa mieltä. Nykyisin suomalainen puoluejärjestelmäkin on kuin yksi puolue (lukuunottamatta Perussuomalaisia), kaikki ajavat samaa asiaa ja jopa kilpailevat siitä, kuka jakaa eniten etuuksia kaikille muille paitsi oman maan kansalaisille, kansalaisten veroeuroista tietenkin. Ei ole ihmekkään, että erilaisia ryhmiä syntyy kuin sieniä sateella tällaisessa kehityskulussa. Ilahduttavaa on kuitenkin havaita, että suurin osa tavan kansasta on vielä rehellistä ja oikeudentuntoista ja he eivät koskaan tule suostumaan tähän orjan asemaan, mitä nyt yritetään valtiojohdon taholta pakottaa. Seuraukset tulevat olemaan tuhoisat, mikäli sama meno jatkuu eikä valtiojohdon taholta asiaa ymmärretä.

Markku Nieminen

"Nykyisin suomalainen puoluejärjestelmäkin on kuin yksi puolue (lukuunottamatta Perussuomalaisia), kaikki ajavat samaa asiaa ja jopa kilpailevat siitä, kuka jakaa eniten etuuksia kaikille muille paitsi oman maan kansalaisille, kansalaisten veroeuroista tietenkin.

Presiis näin kuten kirjoitit! Itse olen kirjoittanut ja puhunut 6 koplasta. Mitään eroa heidän poliikassaan ei voi löytää vaikka etsimällä etsii. Se kertoo "demokratiastamme" kaiken!

Markku Nieminen

Gun-May Arffman;
PS. Tavallaan Suomessa ollaan jo kaksipuoluejärjestelmässä. Kuuden kopla+ 1, Kokoomus, Keskusta, SDP, RKP, Vihreät ja Vasemmistoliitto+ Siniset, vastaan Perussuomalaiset.
Muutoksesta on turha edes haaveilla muiden kuin Perussuomalaisten taholta!