Maanantai 20.5.2019

Jihadismitutkijan haaste suomalaisille: "Olisi syytä muistaa marsalkka Mannerheimin sanat"

Luotu: 
6.12.2017 09:39
  • Kuva: Pasi Liesimaa / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    Atte Kaleva on huolissaan yhteiskunnallisesta polarisoitumisesta Suomessa.

Jihadismin tutkija, sotatieteiden maisteri Atte Kaleva arvioi, että yhteiskunnallinen polarisoituminen on nousemassa vakavaksi uhkaksi Suomelle.

–Sosiaalisen median aikakautena meidän jokaisen on valitettavan helppoa kuplautua samanmieliseen yhteisöön tarvitsematta enää kohdata toisin ajattelevia maannaisia ja –miehiä. Olisikin syytä muistaa Suomen marsalkka Mannerheimin jälkipolville opetukseksi kohdistamat sanat: "Eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihollisen miekka", hän varoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kalevan mukaan entistä monimuotoisemmaksi muuttuva yhteiskunta on Suomelle tulevaisuuden voimavara, mutta sen varjopuolena joudumme kohtaamaan meille aiemmin vieraita uhkakuvia. Hän nostaa esimerkeiksi jihadistisen ääriajattelun ja islamista motivoituneen terrorismin. 

–Monia suomalaisia huolestuttavat aivan syystäkin avoimen yhteiskuntamme vapauksia väärinkäyttävät tahot, eikä siinä ole mitään väärää. 

Kaleva huomauttaa samalla, että monet kuitenkin pidättäytyvät osallistumasta julkiseen keskusteluun pelätessään joutuvansa äänekkäiden ääripäiden silmätikuiksi. 

–Moraalisessa ylemmyydessään piehtaroiva ja somekohusta toiseen väärinajattelijoita jahtaava ammattinärkästyjien suvakkiarmeija tekeekin Mannerheimin sanoin maamme keskusteluilmapiirille haittaa aivan siinä missä avoimen rasistinen ja vastenmielinen, Kremlin äänitorvenakin toimiva MV-lehden rajakkiporukka, hän kommentoi.

Hän haastaa suomalaiset osallistumaan yhteiskunnallisiin polarisaationtorjuntatalkoisiin "talvisodan hengessä".

–Tehkää marsalkka Mannerheimin ohjetta noudattaen päätös keskustella rakentavasti jonkun kanssanne eri mieltä olevan kanssa somessa julkisesti, silläkin uhalla, että joudutte nopeasti leimatuiksi. Älkää lannistuko siitä, vaan tehkää sama juttu uudestaan. Ja uudestaan. Yhdessä toimimalla osoitamme lopulta sen, että keskustelun kumpikaan ääripää ei edusta meitä tolkun enemmistön ihmisiä. Se on paras lahja, jonka 100-vuotiaalle Suomelle voimme antaa. 

 

PÄIVITYS 7.12.: Atte Kaleva on sotatieteiden maisteri. Aiemmin artikkelissa tituleerattin häntä virheellisesti sotatieteiden tohtoriksi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Viisas mies ja nähtyään vapaus-, sisällis-, tai kansalaissodan kauheudet totesi että meidän suomalaisten tulee tehdä kaikkemme ettemme enää koskaan joutuisi kokemaan samaa.

Kun luin Huuskon kirjoituksen 100 vuotta sitten tapahtuneesta eduskunnan itsenäisyysäänestyksestä, totean että eivät meidän nykyiset valtiojohtajat ole näköjään mitään oppineet. Heille nykyinen Suomi on kovin erilainen maa kuin tavalliselle kansalaiselle ja toivoisin heiltä hieman enemmän isänmaallisuutta.

Marja-Liisa Kalkela

Miten suhtaudut "muunmaalaisiin" jotka osallistui sotaan suomalaisten rinnalla ? Olemmeko heille "velkaa" siitä etteivät jättäneet meitä yksin?
Entä kun eri maat lähettivät tänne ruokaa,vaatteita yms. sodan aikana?
"Muunmaalaiset" otti lapsia turvaan täältä sodan jaloista ?
Onko meistä tullut hyvinvoinnin myötä itsekkäitä? Minä,minä ja vain minä?

Risto Nikander

Nämä arabitko puolustaisivat Suomea?!? Eivät varmasti. He hyppäävät heti sille puolelle joka on voitolla ja jossa saa toteuttaa mielihalujaan. Et ole tainnut tässäkään seurata tapahtumia. USA koulutti ja varusti niitä taisteluun ISIS'ia vastaan. He hyppäsivät ISIS'ia puolelle kun se laajeni.
Etkä edes tunnista eroa tällaisten arabien ja Suomea puolustsneiden vapaaehtoisten välillä.
Etkä hyväntahtoisen ruotsalisperheiden vastaanottamien lasten ja tänne tulleitten partalasten välillä!!! Eiköhän ne partalapset ole juuri niitä minä, minä, minä ihmisiä.Ihan samanlaisia kuin nykyinen politiikko kaarti nykyään on.

Antti Ollikainen

Tiedätkö että tämä "massamuutto" on vielä pientä kun alkaa oikein rytiseen niin sitten vasta kansojenvaellukset alkavat oikein kunnolla. Ja kyllä Marskilla oli hajua ja tajua sekä tietoa että mitä kansainvaellukset oikein tarkoittavat.

Antti Ollikainen

Näin sota-aikana toimittiin:

Läänin pohjoisemmista kunnista oli evakuoitu partisaanivaaran vuoksi 12 000 ihmistä jo ennen Lapin sotaa. Heti aselevon jälkeen 6. syyskuuta annettiin koko Lapin lääniä ja Oulun läänin itäisiä kuntia koskeva koko siviiliväestön evakuointikäsky. Suurin osa väestöstä evakuoitiin Pohjanmaalle ja muualle Suomeen. Koska maassa oli myös 400 000 Karjalan evakkoa, pyydettiin Ruotsilta 7. lokakuuta, voisiko maa ottaa vastaan 100 000 pakolaista Lapista. Myöntävä vastaus tuli jo muutaman tunnin kuluttua: lopulta Ruotsiin siirtyi 56 500 pakolaista pikaisesti perustetuille pakolaisleireille.[15] Kirjassaan Jätetyt kodit – tuhotut sillat Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari kuitenkin esittävät, että Ruotsi viivytteli evakuoitavien tuontia maahan pelätessään Neuvostoliiton valtaavan tyhjentyvän Lapin.[16]Yhteensä Lapin läänin väestöstä evakuoitiin 75 prosenttia, 168 000 henkeä. Ihmisten lisäksi oli turvaan kuljetettava myös kotieläimet ja karja, esimerkiksi nautoja evakuoitiin 22 000 päätä Ruotsiin ja 8 000 eteläiseen Suomeen.[17][18] Sallan muutamasta kylästä karja jouduttiin sotatilanteen vuoksi kuljettamaan turvaan Neuvostoliiton alueen kautta kiertämällä.[19]

Siviiliväestö karjoineen pyrki turvaan länteen ja etelään. Väestön ja karjan kokoamispaikat olivat täynnä ja kuljetusvälineistä kova puute. Liikenneväylät olivat saksalaisten hallussa ja saksalaisten kolonnat täyttivät pohjoiseen vievät tiet. Saksalaiset eivät häirinneet siviilievakuointia, mutta sotilaskuljetukset olivat etusijalla

Jouko Viertokangas

nää mitään sota kakureita he toivat sodan tänne desanteja ja partisaaneja koko porukka.paljon venäjä korttia heilutellen saattaa osua omaaan nilkkkaan niillä on ollut paljon kokemusta taistelussa islamia vastaan ja eurooppa on nyt lyömässä päätänsä kiveeen ruotsikin on jo kadonnu maailman kartalta ja puhutaan jopa sisällis sodan mahdollisuuudesta?

Kyuu Eturautti

En tiedä onko kukaan osoittanut 1:1 faktana että Kreml tilaa juttuja, mutta lopputulos on että materiaalissa on paljon Kremliä myötäilevää valheellista sisältöä. Voipi olla ihan vanha "viholliseni vihollinen on ystäväni" -ilmiö eikä ehkä sen vaikeampi.

Jonne Peto

Hyvä kirjoitus Kalevalta ja rohkeakin suomen ilmapiirissä, jossa viher-vasemmiston politiikan kyseenalaistaminen nostattaa rasisti ym. kortit esille.
Selvää on että suomi on jakaantunut paitsi taloudellisesti, myös henkisesti. Osa kansasta ei halua kasvattaa EU:n integraatiota, saati noudattaa määräyksiä mitä EU:n byrokraatit suoltavat .. itsenäinen suomi osaisi itse päättää näistä asioista.
Politiikka jolla suomeen otetaan muslimeja elintasopakolaisiksi jakaa kansan. Vaikea käsittää miksi näin tehdään vastoin kansan enemmistön tahtoa. Ei voi olla laajaa sosiaaliturvaa ja rajat auki, kuten nyt suomella.

Tuomas Sikander

Joku Wahlroos tai suomalaista ammattiyhdistysliikettä syvästi vihaava Tjöllis Törkimö ei ole sen arvoisia että päähän potkitun työttömän kannattaisi näiden suunnattomia puolivarastettuja omaisuuksia hengellään puolustaa, varsinkin nyt kun kaikki meni töihin veroparatiisiin.
Minusta laitosmies Kalevankin pitäisi mennä oikeisiin töihin, vaikka leipäjonon hoitajaksi.
._.

Risto Nikander

Tässä kyllä on aika paljon perää. Ihan niin kuin Trump sanoi mustille työttömille ja pienipalklksisille. Teillä menee nyt niin huonosti, ettei voi huonommaksi muuttua vaikka minut valitsisitte.
Varmasti heikentää maanpuolustustahtoa.
Suomen itsenäistyttyä työväki sai sentään jonkin verran oikeuksia ja torpparit maata.
Nyt politiikka menee vastakkaiseen suuntaan. Suomalaisten köyhien sosiaaliturva halutaan jakaa tänne tulleille ja aina vaan lisää vaativille nuorille arabimiehille, joiden taustat ovat mitä ovat, itse asiassa oman maidensa hyväosaisia, rikollisia, raiskaajia, jopa potentiaalisia terroristeja.

Jonne Peto

Suomi säilyi itsenäisenä kansan taistellessa ase kädessä. Maamme kärsi raskaita tappioita. Kunnioitus tuota sodan sukupolvea kohtaan ei katoa koskaan.
Nyt harrastettu politiikka(poliitikot) johtaa maamme myymiseen ja vieraiden ihmisten tuloon maahamme, jotka eivät tätä maata rakenna työllään.

Jari-Jukka Annala

Mitenkähän tuo on? Saattaisiko mahdollisesti rakentaakin, jos siihen työhön annettaisiin mahdollisuus? Suurin osa porukasta on tänne tullut Isisiä pakoon ja radikalisoituminen alkaa vasta täällä, kun nähdään millaiseen ilmapiiriin tänne jouduttiin. Kotouttaminen ja muiden ymmärrys on kaiken a ja o, kyllä tulijat sen ymmärtävät, että maassa eletään maan tavalla. Kukaan ei vain ole niitä maan tapoja opettamassa.

Jussi Keskinen

Atte kalevan kirjoitus oli hyvä ja samalla äärimmäisen mitään sanomatonta fraseologiaa. Kivahan se on heittää huulta.

Yhteiskunnan polarisoituminen on seurausta EU:n poliittisen eliitin harjoittamasta politiikasta, johon me olemme vajonneet kaulaa myöten.

Ehkä itsenäisellä Suomella olisi vastaus ja ehkä sun päiväs vielä koittaa oi`synnyinmaa.

Mutta en usko, koska musta aurinko on jo noussut taivaalle. Hyvää Suomi päivää.

Sauli Aittola

Yhtymäkohtia on 1917 ajassa ja tässä päivässä. Sata vuotta sitten lähes puolet kansasta olisi halunnut valita Venäjän vallankumouksen ja Suomen mukaan kommunismiin ja perustettavaan Neuvostoliittoon.

Nyt eliitti haluaa kaikessa EU:n lipun alle. Miksei saatua ja säilytettyä ja arvokasta itsenäisyyttä voi yrittää säilyttää kuten Norja, Sveitsi, Englanti ym. ja Ruotsikin tekee.

Risto Salonen

Suomella vaan ei ole ollut koskaan vaurautta kuten näillä mailla. Suomi kärsi koko lailla enemmän sodastakin kuin nämä mainitut maat. Suomi on riippuvainen viennistä ja yhteyksistä ulkomaailmaan. Norjalla ja Ruotsillahan on vielä ollut puskurivaltio nimeltä Suomi turvana.

Sauli Aittola

Nämä vauraat maat ovat valinneet kuitenkin toisin turvallisuuspolitiikkansa ja varsinkin talouspolitiikkansa aina. Tuo pitää paikkansa että Ruotsi ja Norja käyttävät Suomea puskurivaltiona. Miten tuo sitten olisi korjattavissa? Asuinsijaansa ei voi aina valita. On elettävä sen mukaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sata vuotta sitten lähes puolet kansasta olisi halunnut valita Venäjän vallankumouksen
Olikohan ihan noin? Tarkistappa tietosi nyt avatuista arkistoista. Ihanko ne puolet kansasta jotka taisteli sodassa isänmaan puolesta Neukkuja vastaan muuttikin yks kaks mielensä?
Propakandanhan tuo on kelvannut -18 lähtien työtä tekeviä kohtaan.
Olisiko aika jo haudata moinen propakanda? Edm.työllähän tämä Suomi on rakennettu hyvinvointivaltioksi . Ilman heitä ja heidän veroilla yhteiskunnan rattaat pysähtyisi.
JK.Kova "halu" on palata tuohon aikaan Taksvärkkipäiviin (9e/pv-palkalla )sosiaaliturvaa vastaan verovaroista.

Sauli Aittola

Olikohan ihan noin?
Kukapa tuohon ihan tarkkaan pystyy vastaamaan. Monenlaista mieltä ja vaiherikkaita vaiheita 1917-1919. Talvisotaan oli 22 vuotta aikaa myös muuttaa mielensä.

"Sisällissota oli psykologisesta ja aineellisesta näkökulmasta tarkasteltuna suomalaisen kansakunnan historian tuhoisin tapahtuma, joka traumatisoi kansaa ja jakoi sen kahtia. Ensimmäisen maailmansodan lopputuloksen seurauksena maltillinen vasemmisto ja oikeisto kykenivät kuitenkin aloittamaan pian sisällissodan jälkeen suomalaisia ajan myötä yhdistäneen yhteistyön."

Näin Wikipedia kirjoittaa. Silloin ei galluppeja tehty.

Taisto Lehti

Kalkelan pitäisi todella tutustua avoimin silmin juuuri avattuihin arkistoihin esim. lukemalla 4 arvostetun historian tutkijan kirja ”Stalinin varjo Suomen yllä” . Sen toisen puolen, eli punaisten voitolla ei Suomi olisi mitenkään voinut välttää samaa hallintomallia kuin muissa Neuvosto-tasavalloissa. Sen ajan johtajat Kuusisen, Manner jne olisivat ilomielin siihen liittyneet. Elintaso olisi nyt sama kuin Petroskoista ja valkoinen osapuoli, eli se Kalkelan toinen ”työtä tekemätön ” kansanosa pääosin kansanvihollisena eliminoitu eli tapettu ja lähetetty Siperiaan.

Eero Nevalainen

Mutta kun se on mahdotonta että antautuisit keskusteluun "eri mieltä" olevan kanssa, kun nykyään jo ihan se koko konstruktio jonka perusteella voisi olla järkevästi eri mieltä, on mahdoton.

Ei tässä enää ole mitään muita vaihtoehtoja kuin eristäytyminen ja sellaisiin verkostoihin keskittyminen, joissa ihmiset ovat suurinpiirtein täysipäisiä. Ainakin omat resurssit menevät tuolloin mielekkäisiin suuntiin edes jollain tavalla.

Veijo Murtomäki

Jos jihadisteja pelätään, kuten jossain määrin saattaa olla syytäkin, kannattaa muista nykytilanteen tausta: länsimaat/USA on pommittanut ja raunioittanut ja tappanut sellaisen määrän ihmisiä islamistisissa maissa, että sieltä tulee nousemaan aina tuhansia ja tuhansia katkeroituneita nuoria mihiä, jotka ovat valmiit, ja osin oikeutetustikin, käymään suurta saatanaa vastaan. Vrt. suomalaiset jääkärit!

Ja mikäli Suomi tulee vielä lisäämään terrorisminvastaista taistelua osallistumalla Naton "rauhankumppanuus"-ohjelmiin, kyllä meidätkin muistetaan seuraavia pommi-iskuja valmisteltaessa.

Jari Kaisla

Suomesta rakennetaan vauhdilla luokkayhteiskuntaa. Jännä nähdä (tai ei nähdä) miten vähän meillä uutisoidaan tästä tilanteesta. Ehkä jonain päivänä kun asiat tulevat esille konkreettisesti ja "yhteiskunnan pohjalle" jääneiden noustessa vaatimaan ihmisarvoisempaa elämää, heräävät ruususen unta elävät hyväosaiset ehkä ymmärtämään ongelmien suuruuden. Negatiivisia epäkohtia voidaan nyky-yhteiskunnassa piilotella jonkin aikaan median voimin pimentoon, mutta se on eräänlaisen vaarallisen kuplan rakentelua sekin. Näiden heikompiosaisten määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla Suomessa. On syntymässä jo täysin uusi sukupolvi sellaisia ihmisiä.