Tiistai 25.6.2019

Kossupullossa alkoholiveroa pian yli 9€ – Valiokunta pani hallituksen korotukset uusiksi

Luotu: 
7.12.2017 14:38
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää olut-, viini- ja viinaverolle hieman korkeampaa korotusta kuin hallitus. Vastaavasti valiokunta haluaa pienemmän korotuksen siidereille kuin hallitus.

–Valiokunta ehdottaa, että siiderin veronkorotus toteutetaan saman suuruisena kuin muilla miedoilla juomilla, valiokunta toteaa mietinnössään.

–Tästä aiheutuva noin 3 milj. euron verotuoton alenema katettaisiin tarkistamalla kaikkien juomaryhmien verotasoja.

Valiokunnan tänään valmistuneessa mietinnössä ehdotetaan olutveron korottamista 35,55 senttiin etyylialkoholisenttilitralta, kun hallitus esitti korotusta 35,45 senttiin. Valiokunnan esitys nostaisi yhdestä 33 cl:n oluttölkistä maksettavaa alkoholiveroa nykyisestä noin 5 sentillä 55,14 senttiin. Nelosoluttölkistä veroa maksettaisiin 64,52 senttiä.

Kaupassa myytävien, enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien siiderien veroa valiokunta haluaisi nostaa yhden 0,33cl:n tölkin osalta nykyisestä 55,77 sentistä 61,71 senttiin. Hallitus esitti vielä roimempaa korotusta aina 64,35 senttiin.

Viinipullossa olevan veron osuus nousee nykyisestä 2,5425 eurosta 2,8725 euroon. Puolen litran kossupullon vero nousisi valiokunnan esityksen mukaan nykyisestä 8,6545 eurosta 9,0915 euroon. Valiokunnan ehdottama korotus on noin kaksi senttiä korkeampi kuin hallituksen esityksessä.

Veronkorotuksilla tavoitellaan 100 miljoonan euron lisätuottoa.

Valiokunnan mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta. Kristillisten Peter Östman esittää selvästi merkittävämpiä veronkorotuksia, joilla tavoiteltaisiin 200 miljoonan euron lisätuottoa. Vasemmistoliiton Kari Uotila taas vaatii, että hallitus alentaisi ravintola-anniskelun arvonlisäveroa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

"Veronkorotuksilla tavoitellaan 100 miljoonan euron lisätuottoa.
Valiokunnan mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta. Kristillisten Peter Östman esittää selvästi merkittävämpiä veronkorotuksia, joilla tavoiteltaisiin 200 miljoonan euron lisätuottoa. Vasemmistoliiton Kari Uotila taas vaatii, että hallitus alentaisi ravintola-anniskelun arvonlisäveroa."

Missä mielikuvitusmaailmassa nämä kansanedustajat elävät? Vai, että veronkorotukset tuovat lisää verotuloja valtiolle??

Muistellaan taas vähän miten kävi Virossa alkoholikorotusten jälkeen!!!

Atso Eerikäinen

Japanissa vodkapullo (40 % 750 ml) maksaa noin 9 euroa, puolalainen vodka (97% 500ml) noin 15 euroa. Siinä on tuontivero mukana.

Valtio saisi kassaansa enemmän alentamalla alkoholiveroa tuntuvasti, ja kulutuksen lisääntyessä alvia paljon enemmän kuin nykyään. Loppuisi myös viinalaiva- ja turistiralli.

Kulutuksen lisäys koskee enimmäkseen vanhoja ikäluokkia ja eläkeläisiä. Nuoret ovat valistuneempia ja kohtuukäyttäjiä, jos käyttävät ollenkaan.

Alkoholiparantolat pitäisi lopettaa. Nehän vain kuntouttavat alkoholisteja uusiin ryyppykierroksiin. Pelotteeksi voisi asettaa sen, että parantolassa saa vain kerran hoitoa. Siis kerrasta poikki.

Timo Nenonen

On todella törkeätä, että Saksassa puolen litran tölkki bissee maksaa vähän yle 50 senttiä, mutta Suomessa hinta on yli kolme euroa. Eli yli KUUSINKERTAINEN hinta. Mitä halvatun hyötyä meillä on olla jäsenenä tässä korruptoituneessa ja umpihullussa Eu/eurostoliitossa?

EI MITÄÄN HYÖTYÄ TAVALLISELLE IHMISELLE!!!!!!!!!!!!

Juha Kuikka

Aika epäloogista, että syytät EU:ta siitä, ettei Suomi muutu sen kaltaiseksi. EU:sta sentään voi jossain vaiheessa tulla muutospaineita, ilman EU:ta meillä olisi edelleen tuontirajoitus tuliaisviinoihin litra per nuppi. Etämyynnit y.m. olisivat science fictionia eikä mikään panisi kampoihin Alkon monopolille kaikissa mahdollisissa juomissa. EU:han on tässä asiassa ainoa toivon pilkku.

Ilkka Vuori

Niin että verottaja ajattelee, että ihmisillä on jossain jemmassa rahaa, kun hinnat nousevat ? Ei ole - ihmiset vain jättävät sitten valintansa mukaan jotain muuta ostamatta. Jostain tuo 100.000.000€ on pois. Kyllä ihmiset jo pitkään ovat olleet säästöliekillä ja jättävät kaiken pois mitä vaan voivat. Spurgut, jotka suurimman osan viinasta juovat alkavat ostamaan vaikka kiljuainekset ja jää nekin viinaverot kokonaan saamatta.